Era Yatırım Holding bünyesinde 2010 yılından bu yana faaliyet gösteren Türkiye’nin ilk özel sektör hidro-türbin fabrikası Hidroen, ASO 53. Yıl ödül töreninde AR-GE dalında ödül aldı.
Ekonomi Bakanı Sn. Nihat Zeybekçi, ASO Başkanı Sn. Nurettin Özdebir ve birçok sanayici iş adamının katıldığı ASO 53. Yıl Ödül Töreni 1. Organize sanayi bölgesinde yapıldı. Era Yatırım Holding bünyesinde 2010 yılından bu yana faaliyet gösteren Türkiye’nin ilk özel sektör hidro-türbin fabrikası Hidroen, ASO 53. Yıl ödül töreninde AR-GE dalında ödül aldı.
Türkiye’nin barajlar ve hidroelektrik santralleri sektöründe yerli üretim gücünün artmasını ve yenilenebilir enerji kaynaklarının maksimum düzeyde kullanılmasını sağlayan Türkiye’nin ilk özel sektör hidro-türbin fabrikası Hidroen, hidro-türbin ve hidro-jeneratörleri yerli ürün belgeli üretiyor.
Era Yatırım Holding Yönetim Kurulu Başkanı Alpay Ünal, ASO 53. Yıl Ödül Töreni sonrası yaptığı açıklamada, dünya ekonomisinin de çalkantılı bir dönemden geçtiğini ama özellikle Türkiye için hareketli bir yılın geride bırakıldığını belirterek, “Biz iş adamları olarak ne ülkemize olan güvenimizi kaybettik ne de moralimizi bozduk. Bu sürecin geçeceğine inancımız tamdır. Buna verilecek en güzel cevap yatırımlara devam etmektir. Bu tür dönemler yatırım için fırsattır. Ülkemizin geleceği ile ilgili en ufak bir şüphemiz yok. Sayın bakanımız Berat Albayrak’ta özellikle yenilenebilir enerjide yerli kaynakların kullanımı konusunda olağanüstü çaba gösteriyor. ” dedi.
Yerli Üretim ile Cari Açığa Katkı
Era Yatırım Holding Yönetim Kurulu Başkanı Alpay Ünal, Hidroen’in %100 yerli sermayesi ile hidroelektrik santralleri için türbin, governor, jeneratör ve güç elektroniği üretimlerini Türkiye’de gerçekleştirdiğini belirterek, “ülkemizin hidroelektrik santrali potansiyelinin yerli yatırım ile karşılanmasını sağlıyoruz ayrıca ülkemizin cari açığına da önemli oranda katkıda bulunmaktayız. Hidroen olarak, gerçekleştirmiş olduğumuz yerli üretim ile cari açığa yılda 306.000.000 EURO katkıda bulunduklarını söyledi.
Stanford Üniversitesi’nin araştırmasına göre Türkiye’nin 2050 yılında yenilenebilir enerji üretiminin yüzde 69’unu çatı panelleri, normal ve yoğunlaştırılmış enerji santralleri ile yüzde 15’ni rüzgâr, yüzde 15’ini dalga ve hidroelektrik ve yüzde 1’inin de jeotermalden sağlayacağının öngörüldüğünü belirten Ünal, “Son 10 yılın ortalamasına göre elektrik üretmek için her yıl 46 milyar dolarlık doğalgaz ve kömür satın alan Türkiye, enerjide dışa bağımlılığı azaltmak ve yenilenebilir kaynaklara yönelmek için 5 yıldır çalışıyor. Henüz istenen seviyede olmasa da yenilenebilir enerji kaynaklarından üretilen elektrik miktarını 8 bin MW’a yaklaştıran Türkiye, rüzgârdan 5 bin 250 MW, güneş enerjisinden ise 733 MW elektrik üretiyor. Ancak ülkenin rüzgâr enerjisi potansiyeli 131 bin MW, güneş enerjisi potansiyeli ise 48 bin MW“ açıklamalarında bulundu.