Connect with us

Pompalar

Süspansiyon çökeltilerinin hidrolik transferi için Hermetik Sızdırmaz Çift Hortum-Diyafram Pompalar

Yayın Tarihi:

on

Çift Hortum-Diyafram Pompalar, pompa içinde sapmalar olmadan düzgün ve lineer bir akış sağlar. Çift hortum diyafram pompalar birimsel tasarımlara dayanır. Çok çeşitli redüktör boyutlarında, 0,1 ile 600 m3/h arasında, 320 bar operasyon basıncına kadar çalışan simplex, duplex, triplex, quadruplex ve sextuplex modelleri bulunmaktadır. Bu pompalar, aşırı basınçlara ve ağır operasyonlarda bile, istenmeyen emiş şartlarına karşı korumayı garanti eder.

Hidrolik katı transferi iki fazlı karışım gibidir. Su (akışkan), katıları ana kolondan geçiren hidrolik taşıyıcıdır. Daha küçük partiküller ise ikincil taşıyıcı olarak dikkate alınır ve akışkanın hızını düşürmeye katkıda bulunur. Transfer, homojen ve heterojen karışımlara göre farklılık gösterir. Kritik hızı da hesaba katmak gereklidir. Kritik hızın altına düşmek ekipmanı tehlikeye sokar, çıkışta kontrol edilemeyen aşırı debi oluşur. Bu nedenden dolayı hızın korunması gerekir. Sızdırmaz pompaların gelişimi bu temelden gelir. Bu pompaların performansları ve uygulama alanları genişletilmiştir ve böylece küçük boyutlu ölçme pompalarından, yüksek basınçlı proses pompalarına kadar muazzam çalıştırabilme gücü vardır. Bu pompalar sadece tehlikeli sızıntıları engellemez, aynı zamanda bakım-onarım maliyetlerini de ciddi oranda düşürür.  Hidrolik tahrikli tek veya çoklu diyaframlı pompalar 10 bar ve üzeri basınçlarda uygulanır. Diyafram, ıslak kısım ve hidrolik hazne arasındaki sızdırmazlık için bu kısımları ayırır.

Pompa emiş vanasında veya basma kısmında sedimentasyon oluşması durumunda, diyaframların aşırı sıkıştırılma riski olur ve böylece emiş ve basma hattındaki çekvalflere de baskı  yapabilir, hatta,bu durum diyaframların parçalanmasıyla sonuçlanabilir. Standart diyafram pompaların dezavantajları, bu pompalardaki diyaframları modifiye edip hortum diyafram pompaya çevirerek önlenir. Ürün hortum-diyaframın içinde lineer bir akış yolundadır ayrıca kontrol valfleri ile temas halindedir. Bu yeni diyafram pompalar; hermetic sızdırmaz, pozitif deplasmanlı pompaların tüm kriterlerini taşır ve,temizlenmesi kolay, düzgün bir pompa haznesi sunar.

Çalışma Prensibi

Pompa redüktörünün döner hareketi krank mekanizmasıyla piston başlığının ileri geri hareketine dönüştürülür. Kafalar piston bağlıdır. Hidrolik akışkan sayesinde piston, hem taşınan akışkanın lineer akışını sağlayan,hem de çift kat tam sızdırmazlık sağlayan 2 hortum-diyaframı da harekete geçirir.  Mekanik sürücülü peristaltic hortum pompaların aksine bu pompalardaki hortum-diyaframlar sıkıştırılmaz.   Tıpkı insan vücudundaki damarlar gibi piston strokuyla aynı ayarda yavaş bir hareket sağlanır.

Yüksek Operasyon Güvenliği 

Çift hortum diyafram pompaların özelliklerinden biri de, akışın lineer halde olmasıdır. Bu şekilde katı partikül içeren uygulamalarda, süspansiyon karışımlarda ve çamur uygulamalarında çalışabilir. Maksimum lineer akış çizgisiyle, hortum diyaframlar yüksek viskoziteye sahip çamurları ve diğer korozif ve erozif kimyasalları minimum aşınma ile kaldırabilir.

Ekonomik, Yüksek Kaliteli

Çift hortum diyafram pompalarda pompa seçimi, debi, operasyon basıncı gibi değerlere göre yapılır ama taşınan akışkanın dayanımına göre yapılmaz ve bu şekilde benzersiz ekonomiklik ve kalite sağlanır.  Pompanın, diğerlerine nazaran benzersiz emniyeti, akışkanın pompa kafasıyla ve hidrolik sürücü ile temas etmemesi sayesinde sağlanır. 

Kaset Dizaynında Emiş ve Basma Çekvalfleri

Konik, yuvarlak veya küresel vanalarda metal veya yumuşak sızdırmazlık, optimum adaptasyon şartları için uygundur. Yüksek basınç altında bile bu vanalar, koç darbesini engeller.  

Bu vanaların az aşınması nedeniyle, sızdırmazlık, uzun operasyonlardan sonra bile azaltılmıştır. Kaset dizaynı sayesinde, boru hattını demonte etmeden bile sökülüp takılması kolaydır.

Hataları Erken Tanılama Sistemi

Çift hortum diyafram pompaların dizaynı, ileri-geri hareket eden pompalar alanındaki tecrübelere ve kestirimci bakım yöntemlerine dayanır. Böylece, kalıcı kondisyon monitörlemesi, hortumlardaki ve çek valflerdeki sızıntıların kontrolü açısından çok önemlidir. Erken tanımlama, en küçük plansız sızıntıların engellenmesi ve bakımının yapılmasını sağlar.

Touch Panel & Enerji Verimliliği

Touch Panel ve tanılayıcı system sayesinde, kullanıcılara HMI (İnsan-makine ilişkisi) ile pompa tanılama sistemi   önerilir. Ölçüm sistemi, çekvalflere katı partikül gelmesi halinde oluşan kayıpların ve sızıntıların %1,5’in altında olması halinde bile uyarı verir. Bu, operatöre kestirimci bakım için yardımcı olur ve gerekli MTBR değerlerini vererek, bakım maliyetlerinin düşürülmesini sağlar.  Touch Paneller kontrol kabininin içindedir ve operatöre, strok, emiş basıncı, çıkış basıncı, nabızlar, hidrolik ve redüktör yağı sıcaklıkları ve bunlar dışında çek valfler, debi kaybı ve verim hakkında da bilgi verir. Enerji maliyetlerinin düşürülmesi konusunda da önemli katkılar sağlar.

Türkiye endüstrisine, alana özel, spesifik yayınlar üreten MONETA Tanıtım’ın sektörel dergilerinin ve web portallarının editörlüğünü yapmaktayım. Yeni nesil, dinamik yayıncılık anlayışıyla, dijital ve basılı mecralarda içerik geliştirmek için çalışmaktayız.

Etkinlikler

Türkiye, suyun yüzde 40’ını şebekelerde kaybediyor

Yayın Tarihi:

on

Yazar:

Türkiye’de suyun yüzde 40’ı fiziki sebeplerden dolayı kullanıcılara ulaşmadan şebekelerde kaybediliyor. Bu da yaklaşık 2 milyar m³ temiz suya yani yaklaşık 30 milyon kişinin bir yıllık su ihtiyacına karşılık geliyor.

22 Mart Dünya Su Günü kapsamında açıklamalarda bulunan Masdaf Genel Müdürü Vahdettin Yırtmaç, Türkiye’de su kaynaklarının sürdürülebilirliğini sağlamak için yüzde 40’ı şebekelerde kaybedilen suyun kazanılması için yapılması gerekenlere dikkat çekti.

Dünya Doğayı Koruma Vakfı (WWF) tarafından hazırlanan rapora göre Türkiye, yılda kişi başına düşen 1.519 m³’lük su miktarı ile ‘su sıkıntısı çeken’ bir ülke. Pompa sektörünün yarım asırlık lider firması Masdaf’ın Genel Müdürü Vahdettin Yırtmaç, Türkiye’de su kaynaklarının sürdürülebilirliğini sağlamak için yüzde 40’ı şebekelerde kaybedilen suyun kazanılması konusunda yapılması gerekenleri açıkladı:

Suyun yüzde 40’ı şebekelerde kaybediliyor

“Barajlarda bulunan ham su, iletim hattıyla arıtma tesislerine oradan haznelere ve şebekeler yardımıyla da evlerimize ulaşıyor. Ancak Türkiye’de suyun yüzde 40’ı fiziki sebeplerden dolayı şebekelerde kaybediliyor. Bu da yaklaşık 2 milyar m³ temiz suya yani yaklaşık 30 milyon kişinin bir yıllık su ihtiyacına karşılık geliyor.

Su kaynaklarını doğru yönetmek ve suyun kullanıcılara ulaşmadan kaybolmasını önlemek konusunda yerel yönetimlere önemli roller düşüyor. Çünkü yerel yönetimler, suyu evlere taşıyan şehir şebekelerini doğru sistemler ile yöneterek bu kayıpların önüne geçebilir. Bu kapsamda şebeke suyunu basınçlandırmak için kullanılan pompalar ile suyu taşıyan boruları doğru seçmek ve bakımlarını ihmal etmemek gerekiyor.

Eski pompalar yüzde 40 daha fazla enerji tüketiyor

İdeal verimlilik seviyesinin yüzde 20 altında çalışan eski ve yıpranmış pompalar su israfının yanı sıra enerji israfına da neden oluyor. Çünkü aynı hacimde su pompalamak için yüzde 40 daha fazla enerji tüketiyor. Bu nedenle eski pompa sistemlerini, yüksek verimli ve elektronik olarak kontrol edilen yeni pompalarla değiştirmek gerekiyor. Yenilenen sistem hem iki yıl içinde kendini amorti ediyor hem de yüzde 40 daha az enerji tüketiyor.

Şehir şebekelerinde kullanılan borulara dikkat!

Şehir şebekelerindeki kayıpları önlemek için yalnızca akıllı pompa teknolojileri ile suyu basınçlandırmak da yeterli değil, bir diğer önemli parametrenin de şehir şebekelerinde kullanılan borular olduğunu söyleyebiliriz. Eğer sistemdeki borular eski ve yıpranmış ise patlama veya delinme gibi sorunlar yaşanabiliyor.

Akıllı pompa teknolojileri ile doğru basınçlandırma yapılmalı

Borularda yaşanan patlama veya delinmenin nedenlerinden bir diğeri ise uzun boru hatlarındaki kayıpları karşılamak amacıyla şebekenin çıkış noktalarına yerleştirilen pompalardaki basınçların yüksek tutulması oluyor. Bu nedenle alt yapı sistemlerini bir bütün olarak değerlendirip, mühendislik hesaplamalarını doğru yapmak gerekiyor.

Kullanım ömrü 10 yılı aşan pompaları, akıllı pompa teknolojileri ile yenileyerek doğru basınçlandırma yapmak, kaçakları tesit edip boruları yenilemek şebekelerden kaynaklı su israfını önleyecek bir çözüm olacaktır.” dedi.

Devamını Oku

Pompalar

ECO-SYS Akıllı Sıvı Halkalı Vakum Pompalar

Yayın Tarihi:

on

Yazar:

Full otomasyon ile entegre edilerek; arıza tespit bildirimi, otomatik arıza bildirimi, kullanıcı dostu arayüz, yüksek enerji verimliliği ile birlikte daha birçok özellik sayesinde tak-çalıştır olarak üretilen ECO-SYS, sistemler ile uyum içerisinde çalışır. Kabin sayesinde dışardan gelen etkenlere karşı sistem içerisinde oluşabilecek arızaları en aza indiren ECO-SYS, enerji verimliliğini sağlamak için sistemlerin ihtiyacı kadar çalışır.

Tak-çalıştır

Sistemle bağlantısı yapıldıktan sonraki tüm işlemleri kendisi yapan ECO-SYS Serisi Akıllı Sıvı Halkalı Vakum Sistemi, tasarımı ile kullanım kolaylığı sağlar.

Enerji verimliliği

Tamamen enerji verimliliği üzerine tasarlanan ECO-SYS, yenilikçi anlayış içerisinde enerji verimliliğine katkıda bulunur.

Scada sistemine entegrasyon

Sistem içerisindeki bilgileri scada ile bağlantı sağlar.

Otomatik arıza bildirimi

ECO-SYS’nin arıza durumunda hareketli aksamları ile ilgili arıza bildirim ekranı, kendi sisteminde entegre durumlarda arıza paylaşma fonksiyonu ile kolaylık sunar.

Kullanıcı dostu arayüz

Vakum sistemler için tasarlanan dokunmatik ekran sayesinde, her şey daha kolay!

Sektörler

ECO-SYS; kimya, gıda, plastik, tekstil, cam, seramik, sağlık, kağıt, şeker, deri, maden, orman endüstrisi, vakumla kaldırma, yer altı suları, enerji santralleri, seramik ve savunma sanayi sektörleri için uygundur.

Bakım

Bakım gerektirmeden uzun süre yüksek verimle çalışır.

Devamını Oku

Elektrik Motorları

Başarı hikayelerinin çözüm ortağı VEK Motor

Yayın Tarihi:

on

Yazar:

17’den fazla ülkeyle iş birliği içerisinde 8 markayı Türkiye’nin imalat sanayisiyle buluşturan VEK, yarım asra yaklaşan sektör birikimi, mühendislik alanında uzman kadrosu ve müşterilerinin ürettiği ürünler konusundaki tecrübesiyle önemli projelerin çözüm ortağı konumunda yer alıyor. Güçlü iş ortaklıkları sayesinde dünyanın lider markalarını tek kaynaktan sunan VEK, sektörde yetişen ve ihtiyaçlara göre çözümler geliştiren mühendis ağırlıklı çalışan yapısıyla bu markaların kalitesini; mühendislik, sahada elde edilmiş tecrübe, imalat sanayisindeki bilgi-birikim, satış öncesi ve sonrası hizmetlerle buluşturuyor.

Elektrik motorlarında WEG, AEMOT, WAT-TEE, NİDEC, Rotor NL, Marathon; inverter ve test sistemlerinde KISTLER, KOSTAL, Danfoss, LS Electric; redüktör grubunda ise Yılmaz Redüktör’ü geniş ürün yelpazesinde barındıran VEK; doğru ürün, doğru teknoloji ve doğru sistem tasarımı ile daha verimli, daha çevreci, daha kompakt ve uygun fiyatlı çözümler sunuyor.

Müşterilerinin ürettiği pompa, kompresör vb. ürünler hakkında da bilgi sahibi olan VEK; su ve atık su uygulamalarından petrol ve doğal gaz endüstrisine, inşaat ve altyapıdan denizcilik sektörüne, tarım endüstrisinden enerji üretimine kadar 15’ten fazla sektörün ihtiyaçlarını eksiksiz bir şekilde karşılıyor.

Referansları arasında Tüpraş, TAV, Standart Pompa, Vansan, Procyon Elektrik, İSKİ, DSİ, TCDD, ASKİ, Tüpraş, TAV, Standart Pompa, Vansan, EMCEKARE, Masdaf, Olgun, Netafim, EBARA, MSP gibi kurum ve kuruluşların yer aldığı VEK, pek çok önemli projenin çözüm ortağı oluyor.

Firmanın tamamladığı referans projeler arasında şunlar yer alıyor:

İSKİ Kazandere Terfi Merkezi 1.6 MW OG motor tedarik edilmesi ve kurulumu.

DSİ Akpazar Ovası Sulama Projesi kapsamında 800 kW orta gerilim motorun tedarik edilmesi ve kurulumu.

DSİ Denizli Tavas Projesi kapsamında 500kw AG motor tedariki ve kurulumu.

İSKİ Büyükçekmece Hamsu Pompa İstasyonu Projesi’nde 355kw OG motor tedarik ve kurulumu.

BM destekli Etiyopya Sulama Projesi kapsamında 14 adet AG ve 23 adet OG motor tedarik ve kurulumu (toplam kurulu güç 25.000 kW).

DSİ Boztepe Projesi kapsamında 800kW AG motor tedarik ve kurulumu.

Özbekistan Enerji Santral Projesi kapsamında 7 adet OG motor değişimi.

İSKİ Anadolu Terfii Merkezlerinde IE4 yüksek verimli motor değişim projesi.

BM destekli Tanzanya ve Ruanda Sulama Projeleri kapsamında muhtelif güçlerde toplamda 18 adet AG motor (toplam kurulu güç 4.800 kW).

Adana Adliyesi Soğutma Ünitesi 800kw değişken hız sürücülü pano.

Konya Organize Sanayi Arıtma Tesisi Projesi kapsamında muhtelif güçlerde toplam kurulu gücü 6.000 kw AG motor.

DSİ Edirne Çakmak IE4 yüksek verimli motor projesi.

DSİ Isparta Atabey Pompa İstasyonu 1.5 MW OG motor projesi.

İSKİ Terkos 1.1 MW OG motor projesi.

Azerbaycan 1.2 MW OG Motor Projesi.

Devamını Oku

Trendler

Pompa Vana ve Sistemleri Dergisi - Pump Valve and Systems Magazine sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et