Connect with us

Ölçüm Cihazları ve Göstergeler

Sensörlerdeki Dijital Dönüşüm Endress+Hauser Heartbeat Teknolojisi

Yayın Tarihi:

on

Saha ölçüm cihazları yüksek derecede güvenilirlik sağlayan hata teşhisi özelliği ile giderek daha fazla donatılmaktadır. Bu hata teşhisi özelliği yalnızca saha cihazındaki arızaları tespit etmekle kalmaz

, aynı zamanda proses koşulları ve bunların cihaz veya ilgili tesis varlıkları üzerindeki potansiyel etkileri hakkında fikir verebilir.

Modern saha ölçüm cihazlarının geliştirilmesi hata teşhisi, yerinde cihaz doğrulama ve izleme fonksiyonları aracılığıyla birincil ölçüm amaçlarının kapsamının çok ötesinde bir fayda sağlar. 

Giriş proses sensörleri, akış, seviye, basınç, sıcaklık, iletkenlik veya pH değeri gibi karakteristik ölçümler sağlayarak proses otomasyonunun birincil amacını yerine getirir. Ayrıca yeni sensörler, çalışırken kendi durumlarını izlemek için kapsamlı özellikler de sunar. Parametre değerlerinin ölçümünün yanı sıra endüstri gereksinimlerini karşılamak ve bunun için düzeltici tesis bakımına katkıda bulunmak da gereklidir.

Modern saha ölçüm cihazları kendi dijital dönüşümleri sırasında, kapsamlı teşhis yetenekleri ile donatılmıştır. Dahili heartbeat teknolojisi yazılımı, cihazların kendi kendini izlemesi, doğrulaması ve hata teşhisi yapması için geliştirildi. 

Saha cihazlarının genel durumunun izlenmesi bir parametre haline geldi. Cihaz performansı üzerinde olumsuz bir etkiye sahip arızalar cihaz ömrü boyunca izlenebilir oldu. Bu sayede hem cihaz hatası durumunda kullanıcı rehberliği sağlanmış oldu hem de kapsamlı bir hata teşhis özelliği ile arızalar meydana gelmeden tespit edilmeye çalışıldı. 

Heartbeat teknolojisinin bu konuda diğer bir katkısı ise kapsamlı doğrulama rutini sağlamasıdır. Bu sayede cihazın tanımlı tüm işlevleri test edilir. Doğrulama yerinde ve proses kesintisi olmadan gerçekleştirilebilir olduğundan, ölçüm noktası performansında yüksek güven sağlanırken operasyon  üzerindeki etki minimuma indirilir. 

Her cihaz doğrulamasından elde edilen bilgiler cihazda veya daha üst düzey sistemlerde NAMUR- NE107 standartlarında saklanır ve kolaylıkla değerlendirilebilir. Bu adım, karşılaştırmalı statik değerlendirmelerden sürekli olanlara geçiş sağlar, koşula dayalı veya tahmine dayalı desteği içerir.

Heartbeat teknolojisi hata teşhisi, doğrulama ve izleme fonksiyonlarının akıllı bir şekilde bir araya getirilerek tesisin tüm yaşam döngüsü boyunca güvenli ve uygun maliyetli operasyonunu sağlar.

Özetlenecek olursa bu süreçlerin iki basamağı vardır:

  1. Ölçüm ve kontrol
  2. İzleme ve optimizasyon

İzleme ve optimizasyon basamağında dijital bilgi platformları bu tür veri süreç modellerinin cihaz yaşam döngüsü boyunca uzun süreli kullanımına ve böylece değerli data yaratılmasına izin verir.  Bu sayede süreç bilgisi açık ve tekrarlanabilir bir şekilde üretilebilir. Bu sadece tek bir cihazın sürecinin daha kolay anlaşılmasını ve optimize edilmesini sağlamakla kalmaz aynı zamanda elde edilen bilgilerin benzer kullanım durumları için erişimini mümkün kılar. Sonuç olarak sistem daha fazla çıktı vererek kullanılan kullanılmayan kaynakların belirlenmesinde fayda sağlar ve böylece maliyet optimizasyonu sağlanır.  

Ayrıca ölçüm cihazının kendisindeki hataların saptanması ve değerlendirilmesine odaklandıktan sonra,  cihazın proses performansının anlaşılması ve artırılması için nasıl kullanılabileceği bilgilerini verecek böylece kullanıcıyı prosesi optimize etme ve tahmini bakım konusunda destekleyecektir.

Bir saha ölçüm cihazının ana görevi, elbette, kullanıcının ilgileneceği ölçülen değişkeni belirlemek ve veri iletişimini kullanarak üst düzey sistemle paylaşmaktır. Bunun ötesinde, bir saha ölçüm cihazının teknolojisi (yukarıda açıklandığı gibi) çok çeşitli teşhis parametreleri sunar; örneğin korozyon, aşınma tespiti, yüzey iç kaplanma endeksi, köpük tespiti, varlığını gösteren kullanım durumuyla ilgili endeksler şeklinde kullanıcı dostu bilgilere yoğunlaştırılabilir. 

Nasıl mı? Bir örnek ile açıklayalım:

Köpük tespit özelliği

Mikropilotun gelişmiş hata teşhis fonksiyonu ile köpük tespit edilebilir. Cihaz eko genliğindeki sönümleme ile artan köpük yoğunluğu arasındaki korelasyonu kullanır. Genellikle köpük oluşumu yukarıdan yağmurlama yapılarak azaltılır. Bu uygulamanın etkili kontrolü için proseste köpüğün oluşup oluşmadığı ve mümkünse ne kadar oluştuğunu bilmek önemlidir. Aksi takdirde kontrolsüz şekilde artan köpük proses ekipmanına zarar verebilir veya taşma sonrası temizlenmesi gerekebilir.

Micropilot köpük tespiti çalışma alanında sabit bir bölge tanımlanarak gerçekleştirilir. Bu köpük kalınlığı ile eko genliği arasındaki korelasyonun seviyeden bağımsız olarak değerlendirilebilmesi için gereklidir. Öte yandan seviye sinyalinin genliği için alt limit değeri de belirlenmektedir. Bu değer tolere edilebilecek maksimum köpük kalınlığının da bir göstergesidir. 

Eğer prosesten gelen değer belirlenen limit noktasından düşükse yağmurlama sistemi gelişmiş hata tespit fonksiyonundan alınacak çıkış ile aktif hale getirilebilir. Temelde bu fonksiyonun kontrolünü sağlamak için iki yöntem bulunmaktadır. İlk yöntemde programlama cihaz içindeki gelişmiş hata teşhis fonksiyonu kullanılarak yapılmaktadır. Alternatif olarak PLC’de yapılabilir. Bu durumda cihaz tarafından sağlanan hata teşhis sinyali ile sistem hem koruma altına alınarak duruş süresi minimum seviyelere indirilir hem de kimyasal kullanımı optimize edilir; tesis işletme maliyeti düşer.

Türkiye endüstrisine, alana özel, spesifik yayınlar üreten MONETA Tanıtım’ın sektörel dergilerinin ve web portallarının editörlüğünü yapmaktayım. Yeni nesil, dinamik yayıncılık anlayışıyla, dijital ve basılı mecralarda içerik geliştirmek için çalışmaktayız.

Ölçüm Cihazları ve Göstergeler

Proline Promag W 400 Akış profilinden bağımsız debi ölçümü

Yayın Tarihi:

on

Yazar:

Proline Promag W, akış profilinden ve montaj konumundan bağımsız olarak, güvenilir bir şekilde ölçüm yapabilen, ölçüm tüpünde kesit alanı değişmeyen dünyanın ilk elektromanyetik akış ölçeridir.

Su ve atık su endüstrisinde, optimum proses kontrolü için yüksek ölçüm doğruluğu vazgeçilmezdir. Çok dirsekli bir boru hattı veya borudaki engeller gibi çeşitli etkiler akış türbülansına neden olur ve ölçüm doğruluğu etkilenir. Endress+Hauser’in Promag W Akış Ölçeri, türünün tek örneği olan “0 x DN” seçeneğine sahiptir. Bu seçenekle beraber ölçüm tüpünde kesit alanı daralmadan ve dolayısıyla basınç kaybı olmadan maksimum ölçüm performansını sunar. 

Ölçüm tüpünde kesit alanı değişmeyen 0 x DN opsiyonlu Promag W 400, dirseklerin, birikmelerin, redüksiyonların ve hattaki diğer elemanların akış yönünde oluşturduğu girdaplardan etkilenmez. Boru dirseklerinin hemen sonrasında bile yüksek doğrulukla (±%0,5) ölçüm yapar. Debimetre, girişte ve çıkışta düz boru mesafesine ihtiyaç duymadığı için kompakt sistemler ve ölçüm skidleri için en iyi çözümü sağlamaktadır. Bu cihazlar, kesit alanı değişmeyen tasarımları sayesinde herhangi bir basınç kaybına da neden olmaz.

İnovatif sinyal analizi

Promag W’nin (0 x DN) yeni ve inovatif ölçüm konsepti akışı algılayan çoklu ölçüm elektrotlarından oluşmaktadır. Bu konsept ile standart elektromanyetik debimetrelerden çok daha fazla ölçüm verisi elde edilir. Rafine edilmiş bir sinyal analiziyle de girdaplı durumlarda bile güvenilir ölçüm sonuçları elde etmek mümkün hale gelmiştir.

“0 x DN” opsiyonuyla seçilmiş bir cihaz örneği:

Ek ölçüm elektrotlu Promag W 400 (kompakt versiyon, DN 150/6″)

Su ve atık su uygulamaları için Promag W 400 (kompakt versiyon, DN 150/6″)

Basınç kaybı olmaksızın esnek kurulum seçenekleri

Eskiden, boru hattında akış profilinin bozulduğu durumlarda debimetre giriş ve çıkışında düz boru mesafesine uyulması veya ölçüm tüpünde kesit alanı daralan debimetrelerin kullanılması gerekiyordu. Ancak çoğu zaman yeterince uzun düz boru mesafeleri mevcut olmuyor ve dar kesitli debimetre kullanılması gerekiyordu. Bu durum da pompa enerji tüketimini artırarak daha yüksek enerji maliyetlerine yol açıyordu.

Montaj alanında düz boru mesafesine ihtiyaç duymayan ve basınç kaybı yaratmayan yeni “0 x DN” seçeneği ile bu sorunlar ortadan kaldırıldı. Artık güvenilir ölçüm değerleri, esnek montaj ve uygun maliyet bir arada sunulmaktadır.

Sorunsuz sistem entegrasyonu için transmiter

Promag W, Proline 400 transmiter ile birleştirildiğinde performans ve doğruluk açısından hiçbir taviz vermez. Dijital sinyal işleme akıllı sensörde başlar ve son derece hassas güvenilir ölçümün temelini oluşturur. Dijital veri iletimi ve ayarlanabilir giriş çıkışlar sayesinde Heartbeat Teknolojisi tarafından elde edilen teşhis verileri de dahil olmak üzere tüm ölçüm verilerine her zaman tam erişim sağlanır.

Devamını Oku

Ölçüm Cihazları ve Göstergeler

Basınç ölçer seçimi

Yayın Tarihi:

on

Yazar:

PAKKENS sıvı dolgulu basınç ölçerleri

47 yıldır ölçüm cihazları üretiminde sektörün öncü ismi olan PAKKENS, endüstriyel ihtiyaçlar doğrultusunda çözümler geliştirip, yeni ürün tasarımları ile de sektörde fark yaratıyor. Endüstriyel uygulamaların vazgeçilmez ekipmanlarından olan basınç ölçerlerin doğru seçimi, ürünlerin kullanıldığı proseslerin basınç parametrelerinin doğru kontrolü ve sistem güvenliği için yüksek önem taşımaktadır. Sistemsel ihtiyaçlara en uygun basınç ölçerin seçiminde aşağıdaki hususların dikkate alınması önerilir:

Basınç ölçümü yapılacak akışkanın özellikleri

Basınç ölçerinizin basınç algılama elemanı doğrudan ölçüm yapılacak akışkan ile temas halinde olabileceği için akışkanın fiziksel ve kimyasal özellikleri önem arz etmektedir. Akışkanlar aşındırıcı ya da kolay kristalleşebilen özellikte olabilirler ya da ölçüm elemanı üzerinde kalıntı bırakabilirler. Normal koşullar altında kristalleşmeyecek ya da kalıntı bırakmayacak sıvılar söz konusu olduğunda, Bourdon tüplü bir basınç ölçerin sisteminizde kullanımı uygundur. Yüksek viskoziteli, kristalleşebilen, katılaşabilen veya yüksek sıcaklıktaki proses akışkanlarında ise diyafram ayırıcılı ürünler tercih edilmelidir.

Basınç ölçümü yapılacak akışkanın sıcaklığı

Buhar ya da yüksek sıcaklıktaki diğer akışkanlar, cihaz bileşenlerinin sıcaklıklarını sızdırmazlık elemanları için güvenli kabul edilen düzeylerin üzerine çıkarabilir. Bunun gibi durumlarda, basınç ölçer ile birlikte sifon, soğutma kulesi ya da kapiler borulu diyafram ayırıcıların kullanılması önerilir.

Çevre koşulları

Ölçüm cihazı seçimi sırasında, nem ve iklim koşullarının etkileri de göz önünde bulundurulmalıdır. Çok yüksek ortam sıcaklıklarından kaynaklanabilecek ölçüm hataları, ölçüm cihazının bir diyafram ayırıcı ve kapiler boru kullanılarak ısı kaynağından uzağa monte edilmesi ile engellenebilir.

Basınç aralığı

EN837-2 standardına göre manometrelerin maksimum çalışma basıncı ürünün çalışacağı sistemin basınç değerinin yaklaşık 1,3 katı olmalıdır. Ancak, basınç dalgalanması olan sistemlerde manometrelerin maksimum çalışma basıncı ürünün çalışacağı sistemin basınç değerinin yaklaşık 1,5 katı olmalıdır. Bunun yanı sıra tahdit pimli manometrelerin tam skalanın %10 ile %75’i arasında doğru ölçüm aralığına sahip olduğu, tahdit pimsiz manometrelerin ise tam skalalarında doğru ölçümler için kullanılabileceği unutulmamalıdır.

Sistemin aşınmasını etkileyen koşullar

Şiddetli basınç dalgalanmaları ya da yoğun titreşim içeren uygulamalarda, basınç sınırlayıcı ya da düşürücü aksesuarlar kullanılması önerilir. Sıvı dolgulu basınç ölçerler de yine bu tip koşullarda daha uzun ömürlü olacaklardır. PAKKENS sıvı dolgulu basınç ölçerleri genellikle gliserin ile doldurulurlar. Ürün gamında daha geniş bir sıcaklık aralığında çalışma gereksinimi için silikon dolgulu basınç ölçerler de bulunmaktadır. Ek olarak sıvı dolgulu ürünlerin kullanılamayacağı düşük veya yüksek sıcaklığa sahip ortamlarda titreşimin etkisini en düşük seviyeye indirecek Vib-Lock mekanizmalı ürünler de tercih edilebilir.

Bağlantı yöntemi

Birçok PAKKENS ölçüm cihazının alttan ya da arkadan bağlantılı versiyonları mevcuttur. Standart olarak sunulan diş tipleri dışında, PAKKENS birçok ürünü için farklı diş tipi/ölçüsü seçenekleri de sunmaktadır. Basınç ölçerlerin normal şartlarda her zaman dik olarak bağlanması gerektiği unutulmamalıdır. Bağlantının yatay veya baş aşağı olarak yapılmasının zorunlu olduğu durumlarda, satış personeline bu ihtiyacın belirtilmesi gereklidir.

Hassasiyet sınıfı

PAKKENS, % ±1,00’dan % ±2,5’e kadar farklı hassasiyet sınıflarında basınç ölçerler üretmektedir. Uygulamanız için en iyi sonucu almanız, doğru hassasiyete sahip bir cihaz seçimi ile mümkün olabilir.

Yukarıda bahsedilen cihaz seçim faktörleri, ölçüm cihazınızın güvenli bir şekilde ve ihtiyaç duyulan doğrulukta çalışabilmesi için önemlidir.

PAKKENS, tecrübeli tasarım, Ar-Ge ekibi ve tam donanımlı üretim tesisi ile endüstriyel uygulamalarınız için hassas, güvenilir, emniyetli ve dayanıklı ürünler tasarlayıp üretmeye devam ediyor.

Devamını Oku

Ölçüm Cihazları ve Göstergeler

PAKKENS Elektrik Kontaklı Basınç Ölçerler ile prosesinizi kontrol altında tutun

Yayın Tarihi:

on

Yazar:

47 yıldır ölçüm cihazları üretiminde sektörün öncü ismi olan PAKKENS, endüstriyel ihtiyaçlar doğrultusunda çözümler geliştirip, yeni ürün tasarımları ile de sektörde fark yaratıyor. 

Sinyalizasyon ve otomasyonun enerji tesisleri gibi birçok alanda kullanıldığı günümüz endüstrisinde basınç üreten ve basınç ya da fark basınç ile çalışan ekipmanların sinyaller aracılığı ile kontrol edilmesi, prosesin sürdürülebilirliğini sağlamak için yüksek önem taşımaktadır.

PAKKENS Elektrik Kontaklı Basınç Ölçerler, sistem basıncının veya fark basıncının gösterilmesinin gerekli olduğu ve aynı zamanda kontrol sistemlerindeki devrelerin açılması ve kapanması gereken, enerji üretimi, petrokimya, maden, makine imalatı, pompalar/kompresörler, hidrolik/pnömatik sistemler, HVAC sistemleri, su ve atık su arıtma sistemleri gibi farklı endüstriyel uygulamalar için geliştirilmiştir. Bu basınç göstergeleri çoğunlukla bakır alaşımlarına zarar vermeyen maddelerin basınç ölçümü için kullanılır. Aşındırıcı ortamlarda, AISI 316L’den yapılmış versiyonların kullanılması tavsiye edilir. 

Basınç göstergesi ibresinin konumuna bağlı olarak, elektrik kontağı sistemin kontrol devrelerini açar veya kapatır. Tüm ölçü aralıklarında ayarlanabilen elektrik kontakları kadran

üzerine monte edilir. Elektrik kontaklarının sınır işaretçileri basınç ölçer üzerindeki ayar

butonu ile ayarlanabilir. ATEX Sertifikasına sahip PAKKENS, elektrik kontaklı basınç ölçerlerini, manyetik destekli, reed anahtarı ve indüktif tip olmak üzere üç çeşit kontak kullanarak üretmektedir. Manyetik destekli kontaklar birçok endüstriyel uygulamada kullanılırken, indüktif tip kontaklar ise tehlikeli, yanıcı ve patlayıcı ortamlar için uygundur. Reed anahtarı tipi kontaklar sadece fark basınç ölçerlerde kullanılmaktadır.

Basınç ölçerlerde kullanılan manyetik destekli ve indüktif tip elektrik kontakları NO, NC, NONO, NCNO, NONC ve NCNC tip anahtar yapılarına sahiptir. Reed anahtarları ise yalnızca NO tiptir. Manyetik destekli kontaklar en yüksek 250V besleme gerilimi altında çalışabilirler. Bu tip kontakların minimum ve maksimum anahtar kapasiteleri sırasıyla 0.4W≈0.4VA ve 30W≈50VA’dır. İndüktif tip kontaklar ise 10-30 VDC gerilim ve maksimum 100mA akım çalışma değerlerinde kullanılmaktadır. Bunların yanında reed anahtarları en çok 200V besleme gerilimi ve 70W anahtar kapasitesine sahiptir. Basınç ölçerlerin, maksimum anahtar kapasitesi veya üzerinde güce sahip enstrümanlar ile kullanılması durumda, basınç ölçer ile enstrüman arasında röle kullanılması basınç ölçerin ömrünü uzatacağından elektrik devresine röle eklenmesi tavsiye edilir. 

PAKKENS, tecrübeli tasarım ve Ar-Ge ekibi ile endüstriyel uygulamalarınız için hassas, güvenilir, emniyetli ve dayanıklı ürünler tasarlayıp üretmeye devam ediyor.

Devamını Oku

Trendler

Pompa Vana ve Sistemleri Dergisi - Pump Valve and Systems Magazine sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et