Santrifüj pompa seçiminde temel parametrelerden biride “basma yüksekliği” olup; hatalı bir basma yüksekliği değerine göre yapılan pompa seçiminde sonuç; istenen performans değerlerini vermeyen bir sistemin, ya da daha kötüsü doğru çalışmayan ve sık sık arıza yaşanan bir sistemin hayata geçirilmesi olacaktır.
Tanım olarak “Pompa basma yüksekliği (H)”pompa tarafından sıvıya aktarılan spesifik enerjidir ve genel olarak, pompalar transfer edilen akışkana bir enerji transferi gerçekleştirirler. Transfer edilen bu enerji ise, pompalanan sıvının özgül ağırlığından bağımsızdır.
Pompa tarafından basılan akışkan ister su, isterse farklı bir kimyasal olsun; pompa tarafından akışkana aktarılan enerji aynıdır. Bununla birlikte, pompa çıkışında elde edilecek basınç değeri basılan akışkanın “özgül ağırlığı” ile orantılıdır.
Pompa üreticilerinin yayınladığı standart eğrilerin (aksi belirtilmedikçe) suya göre hazırlandığı ve bu eğrilerin sadece aynı şartlarda su için birebir uygulanabilir olduğu unutulmamalıdır. Bu nedenle; standart eğrilere göre seçilen pompanın çıkış basıncı, basılacak akışkanın özgül ağırlığı ile orantılı olarak düşük ya da yüksek çıkacaktır.
Çıkış basıncındaki bu hata, basınca duyarlı olarak dizayn edilen sistemlerde şu tarz sıkıntılara neden olabilecektir:
Belli bir basınç değerinde çalışmak üzere ayarlanan sistemler, istenen sistem basıncı sağlanamadığı için devreye giremeyecektir
Belli bir “minimum basınç değerine” ya da “maksimum basınç değerine” (ya da basınç aralığına) göre dizayn edilen ekipmanlar doğru ve verimli çalışmayacaktır
Pompa çıkışındaki basınç değerine göre regüle edilen sistemlerde, çalışma ve performans değerleri istenen değerlerin altında kalacaktır.
Yüksek basınca karşı korunan sistemler otomatik olarak arıza ya da emniyet konumuna geçecektir.
Yukarıda bahsedilen ya da farklı istenmeyen durumların yaşanmaması için, özellikle “bar” cinsinden verilen “pompa basma yüksekliği” değerlerinde mutlaka akışkanın “özgül ağırlığı” belirtilmelidir. Ya da “bar” cinsinden hesaplanan basma yükseklikleri “m” olarak ifade edilirken, akışkanın “özgül ağırlığı” dikkate alınmalıdır.
Aynı zamanda, basılacak akışkanın “özgül ağırlığı” dikkate alınmadan yapılacak seçim ve “basma yüksekliği” hesapları, pompa üzerinde kullanılacak motor gücünün de yanlış seçilmesine sebep olacak ve özellikle “özgül ağırlığı” yüksek bir akışkan basılmak istendiğinde, seçilen elektrik motoru büyük olasılıkla yetersiz kalacaktır.