Pnömatik pistonlu vanalar, doğrusal çalışabilen bir piston ile y tipi vana gövdesinde bulunan orifisi, hava tahriki yardımıyla mil ve sızdırmazlık elemanları ile açma kapama yapılması esasına göre çalışır. Açma ve kapama mekanizması mümkün olan maksimum akışı sağlamak için dizayn edilir.
Pistonlu vanalarda, mili tahrikleyen piston kısmı hava ile kumanda edilir. Aynı zamanda yağ ya da su tahrik amacıyla kullanılabilir (iç yapı akışkana uygun seçilmelidir). Çift hava girişi bulunan vanalar çift etkili ya da tek etkili seçilir. Hava kumandası aktüatör üzerinde bulunan rekor bağlantılı kanallar tarafından yapılır. Kontrol aynı zamanda 3/2 veya 5/2 yön kontrol valfleri ile de yapılabilir.
Aktüatöre gönderilen hava alt ya da üst girişe yönlendirilerek hareket sağlanır. Bu sayede açma kapama işlemi gerçekleştirilmiş olur. Tek etkili modellerde tek hava girişinden yönlendirilen tahrik basıncı, aktüatör pistonu üzerinde bulunan yay vasıtasıyla sönümlenerek kapatma işlemi için ters etki yaparak pistonu ilk konumuna geri döndürür. Değiştirilen vana konumu aktüatör üzerinde bulunan konum göstergesi sayesinde rahatlıkla görülebilir. Her pistonlu vananın dayanabileceği maksimum fark basıncı vardır. Vanaların farklı basınç dayanımları, birçok etkene bağlıdır. Aktüatör tahrik basıncı ve akışkanı, vana içerisinden geçen akışkan ve basıncı uygun vana seçimini etkileyen en önemli faktörlerdir. Bu kriterlerin bilinmesi ile uygun vana basınç dayanımı için aktüatör silindir çapı belirlenir. PV100S serisi pistonlu vanalar özellikle su ve buhar gibi akışkanlar için yüksek sıcaklık ve yüksek akış istenen sistemlerde tercih edilirler.
Aynı zamanda bu tip pistonlu vanalar sıklıkla; tekstil, kimya, gıda, kimya sektörlerinde, sıvı dolum otomasyonlarında tercih edilir.
Özellikler:
-Tek Etkili veya Çift Etkili Kontrol Seçimleri,
– On-Off, Oransal veya Manuel Kontrol,
-1 Milyonun Üzerinde Açma Kapama Ömrü,
-Dişli, Flanşlı, Rekorlu veya Hijyenik Bağlantı Seçenekleri,
-Akışkana Göre Seçilebilen Sızdırmazlık Elemanı.
Pistonlu vanaların kullanım alanları:
-Tekstil Sanayi
-Gıda Sanayi
-Arıtma
-Kimya Sanayi
-Makina Sanayi
-İlaç Sanayi
-Kozmetik Sanayi
-Vakum Makinaları
-Gıda Makinaları
-Su, Buhar, Hava Hatları
-Her türlü Sıvı Dolum Makinaları