37 metre erişim mesafesinde, saate 140 m3 beton basma kapasitesine sahip olan Pi Makina mobil beton pompası, son olarak Kayseri’de faaliyet gösteren Bayer Beton firması tarafından tercih edildi.
40 yılı aşkın süredir inşaat sektörünün birçok alanı için üretim çalışmaları gerçekleştiren Pi Makina, beton pompası alanında da imalat çalışmalarını sürdürüyor. Firma, özellikle 37 metre erişim mesafesine sahip olan mobil beton pompasını ön plana çıkartıyor. Son olarak Kayseri’de faaliyetlerini sürdüren Bayer Beton firmasının da kullanmaya başladığı, 6×4 kamyona monte edilebilen ve saatte 140m3 beton basma kapasitesine sahip olan pompa, kaynaklı imalat aşamasında yüksek dayanımlı ince taneli yapı çelikleri özel elektrodlar kullanılarak alanında uzman sertifikalı kaynakçılar ve kaynak robotları ile birleştiriliyor. Kaynaklı birleştirme sonrası kaynak muayeneleri ve kontrolleri yapılarak ürünün kalitesi değerlendiriliyor. İmalatın bir sonraki aşamasında, 5 eksenli CNC tezgâhlarında hassas talaşlı imalat işlemleri ile istenilen yüzey kaliteleri elde edildikten sonra beton pompasını oluşturan ana parçaları birbirine bağlayan bağlantı elemanları, özel fırınlarda ısıl işlem uygulamalarına tabi tutuluyor. Hidrolik silindirlerin imalat ve montaj işlemleri benzer titizlikle gerçekleştirildikten sonra da basınç ve sızdırmazlık testleri uygulanıyor. Mobil beton pompasının kullanımında birçok unsura dikkat etmek gerekiyor. Pi Makina yetkilileri, beton pompası kullanımında dikkat edilmesi gerekenleri şu şekilde özetliyor: “Her şeyden önce kullanım ve bakım talimatlarının uygulanması gerekiyor. Kullanıcı bu talimatlara ne derece bağlı kalırsa, o seviyede pompanın ömrünü uzatmış olur ve pompadan alabileceği maksimum verimi alır. Beton pompalarının kullanım ve bakım talimatları birbirlerine benzerlik göstermekle birlikte, üreticinin tecrübe ve bilgi birikimine dayanarak ürün kataloğunda spesifik bilgiler verdiği unutulmamalı. Kullanılan pompanın üreticisi tarafından sağlanan kullanım ve bakım talimatları baz alınmalı. Beton pompasının çalıştırılması ve bakımı sadece bu işleri yapabilecek vasıflara sahip kişiler tarafından yapılmalı.”
Riskli alanlarda kurulum
Mobil beton pompalarının kurulum aşaması, çalışma sahasına göre farklılık gösterse de oldukça önemli bir yer teşkil ediyor. Beton pompası kurulumunda sabitleme ayaklarından zemine aktarılacak olan yükler göz önünde bulundurularak uygun zemin yapısı sağlanması gerektiğini belirten Pi Makine yetkilileri, şu konulara dikkat çekiyor: “Yumuşak zeminlerde ayakların altı takozlarla desteklenmeli, mümkün mertebe eğimli yüzeylere kurulum yapmaktan kaçınılmalıdır. Dar alanda kurulum yapma durumu söz konusu ise, bomların çalışma alanına göre sabitleme ayaklarının açılımları dikkatli bir şekilde yapılmalıdır. Beton pompasının izin verilen maksimum çalışma açısı aşılmamalıdır. Pompanın çalışma alanı içerisinde havai elektrik hatlarının olması riskli bir durumdur. Operatörün böyle bir durumda çok daha dikkatli olması gerekir. Bunların haricinde pompanın çalışması sırasında herhangi bir problemle karşılaşmamak için; pompayı çalıştırmadan önce aracın yürüyen aksamlarını, elektrik ve elektronik aksamlarını, pompanın hidrolik ve mekanik sistemini ve emniyet sistemlerini de kontrol etmelidir.”