Santrifüj pompa basit bir çalışma prensibine dayanan bir pompa çeşididir. Basit bir tasarıma sahip, ekonomik bir tercih olan bu pompalar çok geniş bir alanda, sıklıkla kullanılırlar.
Santrifüj pompalar genel olarak, çark adı verilen bir dizi döner kanattan teşkil edilmektedir. Döner kanatlar tipik olarak bir mahfaza içerisinde bulunur ve santrifüj kuvvetiyle sıvıyı hareket ettirmek için kullanılır. Pompanın iki ana parçası vardır:
- Bir pervane ve şaft içeren döner eleman
- Salmastra kutusu ve yataklardan oluşan sabit bir eleman.
Santrifuj pompaların temel çalışma prensibi, bir pervane ve dairesel bir gövde vasıtasıyla, akışkanı kinetik enerji kullanarak transfer etmek şeklinde özetlenebilir. Pervane bir tahrik miliyle güç kaynağına (elektrik motoru, dizel motor vb.) bağlıdır ve motor güç aktarmaya başladığında çarklar yüksek hızlarda dönmeye başlar. Bu sayede akışkana momentum kazandırılır ve kinetik enerji üretilir.
Bu pompalar, yatay ve dikey olarak iki gruba ayrılmaktadır.
Santrifüj pompaların kullanım alanı oldukça geniştir ve hemen hemen bütün akışkan transferlerinde kullanılabilmektedir. Bununla birlikte yüksek verimli ve uzun ömürlü pompa türleridirler.
Yenilenebilir Enerji Genel Müdürlüğü’nün (YEGM) aktardığına göre, Avrupa Komisyonu’nca yapılan araştırmalarda, dünyadaki elektrikli motor enerji talebinin yaklaşık yüzde 22’sinin pompalama sistemlerinden kaynaklandığı ortaya konulmuştur. Pompalama için kullanılan büyük miktardaki enerji, pompalama sistemlerini enerji tasarrufu için başlıca aday haline getirir. Pompalamada harcanan enerjinin yaklaşık yüzde 75’i santrifüj pompalar, kalan yüzde 25’i ise pozitif deplasmanlı pompalar için kullanılır.
Yine YEGM’in aktardığına göre optimize edilmiş tasarımlar ve iyileştirilmiş imalat teknikleriyle, santrifüj pompaların performansı zamanla iyileştirilmiştir ancak pompanın verimi, pompa eğrisi üzerinde hangi noktada işletildiğine çok duyarlıdır. Pompa, sistem ihtiyaçlarıyla uyumlu hale getirilmemişse, pompalama sistemi optimize edilerek önemli tasarruflar elde edilebilir.