Connect with us

Diğer Tesisat Sistem ve Elemanları

Kombi ve kazanlarda yeni dönem

Yayın Tarihi:

on

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, Türkiye’deki kombi ve kazanlarda enerji verimliliğini artırmak için düzenleme yaptıklarını söyledi.

Bakan Özlü, Anadolu Ajansı muhabirine yaptığı açıklamada, Avrupa Birliği (AB) ülkelerinde çevrenin daha fazla korunması ve emisyon değerlerinin azaltılması amacıyla uygulamaya alınan Enerji ile İlgili Ürünler Yönetmeliği’nin yeni fazlarının Türkiye’de de uygulanmaya başlandığını hatırlattı.

Bu kapsamda, Bakanlık tarafından yapılan yoğun çalışmalar sonucu kombi ve kazanlarda enerji verimliliğini artıracak düzenlemelerin Resmi Gazete’de yayımlandığını belirten Özlü, bu düzenlemelerin 21 Nisan 2018’de yürürlüğe gireceğini söyledi.

Yönetmeliğin yürürlüğe girmesiyle Türkiye’de üretilen ve ithal edilen 400 kilovat ısıtma gücüne kadar olan kombi ve kazanların, daha yüksek verimli yoğuşma teknolojisine sahip olmalarının zorunlu olacağını belirten Özlü, 400 kW ısıtma gücüne kadar olan konvansiyonel (yoğuşmasız) kombi ve kazanların üretimi ve ithalatının da bu tarihten itibaren durdurulacağını bildirdi.

Özlü, üreticilerin ellerindeki ürünleri 1 Ocak 2019 tarihine kadar bayilerine göndermek zorunda olduklarına dikkati çekerek, 2 bin litre hacme kadar sıcak su ısıtıcıları ve boylerlerin (sıcak su kazanları) enerji verimlilik kriterlerinin de yükseltileceğini ifade etti. Özlü, şunları kaydetti:

“Yönetmelik kapsamında kombilerin içinde yer alan ve ısıtma sistemindeki sıcak su sirkülasyonunu sağlayan devir daim pompalarının daha az elektrik tüketen yüksek verimli pompa olmaları zorunluluğu da getirilecek. Verim değerlerinin yanı sıra enerji etiketlemeleriyle ilgili de bazı yeni düzenlemeler getiriyor. 70 kilovat ısıtma gücüne kadar olan kombi, kazan gibi ısı üreticileri ve 500 litre hacme kadar su ısıtıcıları ve boylerler için üreticilerin enerji verimliliği etiketi düzenlemesi zorunlu olacak.

Buna paralel olarak, kombi, kazan, ısı pompası veya güneş enerjisi sistemi gibi çeşitli ısı üreticilerinin birlikte kullanıldıkları ısıtma sistemlerinde de tüm ısı üreticisi kombinasyonuna ait enerji etiketlemesinin, uygulamacı firmalar tarafından yapılması konusu da gündeme gelecek.”

Yılda 1,3 milyar liralık tasarruf sağlanacak

Yoğuşmalı cihazların standart cihazlara göre ortalama yüzde 15 daha verimli olduğuna dikkati çeken Özlü, bunun da yakıt tüketiminin söz konusu nispette azalması anlamına geldiğini söyledi.

Özlü, yoğuşmalı kombiler ile standart kombiler arasındaki fiyat farkının yapılan tasarrufla birkaç yıl içerisinde kendisini hızlı bir şekilde amorti edebildiğine dikkati çekerek, “Bu değişimle birlikte ülkemiz doğal gaz tüketiminde yıllık yaklaşık 1,3 milyar liralık tasarruf sağlanması beklenmektedir” değerlendirmesinde bulundu. (Kaynak: aa.com.tr)

Türkiye endüstrisine, alana özel, spesifik yayınlar üreten MONETA Tanıtım’ın sektörel dergilerinin ve web portallarının editörlüğünü yapmaktayım. Yeni nesil, dinamik yayıncılık anlayışıyla, dijital ve basılı mecralarda içerik geliştirmek için çalışmaktayız.

Devamını Oku

Diğer Tesisat Sistem ve Elemanları

Milton Roy, uygulama kapsamını genişletmek için HELISEM® Mikser hattını büyütüyor

Yayın Tarihi:

on

Yazar:

Ingersoll Rand’ın çok sayıda endüstri için önde gelen bir küresel mikser çözümleri sağlayıcısı olan Milton Roy, çok daha geniş bir uygulama yelpazesinde kullanılabilen, yeniden tasarlanmış ve geliştirilmiş HELISEM® üstten girişli mikser serisini piyasaya sürdü. 18 Ocak 2023’te siparişe açılan yeni modeller, çok çeşitli tanklarda düşük, orta ve yüksek karıştırma seviyelerine ulaşarak müşterilerin debi esnekliği konusundaki taleplerini karşılıyor.

Yeni seriyle ilgili konuşan Milton Roy Mikser Küresel Teknik Lideri Gaël Poulleau, “Yeni piyasaya sürülen bu genişletilmiş mikser yelpazesinin müşteri ihtiyaçlarını daha da iyi karşıladığına ve şu anda piyasada bulunanlara kıyasla üstün verimlilik sağlayacağına inanıyoruz” diyor.

Yeni HELISEM® Serisi; VDA, VRP, VRH, FRH ve yeni VRG Serisi olmak üzere 5 farklı mikser serisinden oluşuyor; toplam 133 model içeriyor. 1.000 cP’ye kadar akışkan viskozitesine sahip uygulamalar için uygun olan bu modeller, 8 m çapa kadar tanklarda yüksek karıştırma seviyeleri ve 11 m çapa kadar tanklarda orta ve düşük karıştırma seviyeleri sağlıyor. Kimya, su arıtma ve genel endüstriler gibi sektörlerde seyreltme, çözünme, flokülasyon, homojenizasyon, katı süspansiyon ve diğer prosesleri destekleyebiliyor.

Birinci sınıf bir motor ve optimize edilmiş tescilli pervaneler, mikser ömrü boyunca önemli ölçüde enerji tasarrufu ve karıştırma verimliliği sağlıyor. Kurulumu ve kullanımı daha kolay, daha güvenli ve daha ucuz olan yeni mikserlerin, normal çalışma koşullarında bakım gerektirmeyen çok sayıda model var.

Islak çalışan parçalar için paslanmaz çelik konstrüksiyon donatılan Standart HELISEM® Mikser modellerinin özellikleri arasında; ASME tank flanşları kare taban plakası, dairesel taban plakası, olağanüstü korozyon koruması ve sınıfının en iyisi tuz spreyi sağlayan isteğe bağlı ABCITE® yüksek mukavemetli toz boya (şu anda 67 modeli var) dahil olmak üzere alternatif montaj seçenekleri bulunuyor.

Devamını Oku

Diğer Tesisat Sistem ve Elemanları

Pigging ile ürün geri kazanım mucizesi

Yayın Tarihi:

on

Yazar:

Ürün geri kazanım sistemlerinin yıldızı olan pig veya sıyırıcı, esasen petrol ve gaz boru hatlarının izlenmesi amacıyla geliştirilmiş hareketli bir yapıdır. Kontrol ölçümleri için sensörlerle donatılmış olan pig, incelenecek boru hattı bölümüne doğru hareket ettirilerek izlenme yaptırılmaktaydı.

Gıda işleme teknolojisinin gelişimi ile birlikte bu prensip, kademeli olarak kapalı işleme sistemleri alanında da kullanılmaya başlamıştır. Süt ürünleri, içecekler, sıvı gıda veya bakım ürünleri işlenirken, pig genellikle borularda temizleme işlemi uygulanmadan önce değerli ürün kalıntılarını dışarı atmak için hijyenik açıdan temiz bir tapa olarak kullanılmaktadır. Sonuç olarak, daha fazla kaliteli ürün atık su ile kaybedilmeden önce proses içerisinde kalarak değerlendirilmektedir. 

Süt işleme endüstrisi veya kozmetik üretimi gibi, sıvıların büyük miktarlarda işlendiği yerlerde, ürün geri kazanım sistemleri veya Pigging Sistemleri olarak adlandırılan bu kanıtlanmış teknoloji, şirketler için çok önemli bir hale gelmektedir. Bu sistemler, ham maddelerin asgari atıkla işlenmesini sağlamakta ve aynı zamanda zorlu boru temizleme süreçlerinde su tüketimini optimize ederek atık su arıtımının azaltılmasına ve tatlı su kaynaklarının korunmasına yardımcı olmaktadır.

Pig, ilgili boru kısmı içerisinde hava, su, karbondioksit veya nitrojen gibi itici gazlar aracılığıyla hareket ettirilir ve borunun ilk yıkama işleminden önce bekleme konumuna geri getirilir. Boruyu sıkıca kapatan çeşitli elastik plastiklerden imal edilir.

Boru içerisi tamamen sıyrıldığından; Pigging ve üretim sonrası  gerekli olan temizleme  suyu ve kimyasalları miktarını da önemli ölçüde azaltması, bu ilave adımın ekolojik olarak sürdürülebilir su kullanımı için önemli bir adım olduğunu kanıtlamaktadır. Sonuçta, gerekli hijyenik kaliteye sahip yoğurt, sıvı meyve püresi veya cilt bakım kremleri gibi sıvı ürünler üretmek için çok miktarda suya ihtiyaç duyulmaktadır. 

Artık gıda, kozmetik ve ilaç üretimleri tamamen dışarıya kapalı sistemler ve hatlar içinde yapılmakta olup,  bir sonraki kapalı üretiminden  önce herhangi bir kalıntı bırakmadan ürünle temas etmiş tüm yüzeylerin temizlemesi  ve sterilizasyonu gerektiğinden işleme ortamında ölü alanlar içermemeli CIP / SIP çevrimleri (Yerinde Temizlik / Yerinde Sterilizasyon) ile sistem içerisindeki en ufak noktaya dahi nüfus etmelidir. Lakin CIP /SIP’den önce ürün kalıntılarının tamamının temizlenmiş ve gönderilmiş olması çok önemli olup PIGGING (Balıklama) değeri burada ortaya çıkmaktadır. PIGGING sonrası hatlardaki ürün tamamen sıyrıldığından CIP/SIP hem çok kolay hem de istenen hijyen kalitesi ile yapılabilmektedir. 

Bir tesisin bu ve diğer prosesleri gerçekleştirmede ne kadar gelişmiş olduğuna bağlı olarak, tesisten tesise su tüketiminde büyük farklılıklar kaydedilmektedir. Ürün geri kazanım teknolojisinin olanakları neredeyse sınırsız olmakla birlikte, ekolojik iyileştirme alanındaki potansiyeller ürün ve tesis tasarımına bağlı olarak değişiklik göstermektedir.

Devamını Oku

Diğer Tesisat Sistem ve Elemanları

Buharlaştırıcı (Evaporatör) sistemlerinde pompa seçimi

Yayın Tarihi:

on

Yazar:

Buharlaştırıcılar (evaporatörler), bir karışımı oluşturan akışkanların kaynama noktalarının birbirinden farklı olmasından yararlanarak; bu akışkanları birbirinden ayırmayı sağlayan endüstriyel ekipmanlar ya da sistemlerdir. 

Bu birbirinden ayırma işleminin amacı, bazen bir akışkanın saflaştırılması olabileceği gibi; bazen de içerisindeki çözücüleri uzaklaştırarak daha derişik bir karışım elde etme çabası olabilir. 

Birçok endüstriyel uygulamada karışımdan uzaklaştırılmak istenen çözücü bileşen su olsa da, farklı endüstriyel uygulamalarda karışım içinde su dışında değişik kimyasal özelliklerde çözücüler de olabilmektedir.

Buharlaştırılarak karışımdan uzaklaştırılan akışkan ya da çözücü; kimyasal özellikleri ve ekonomik değerine bağlı olarak, bir geri kazanım sistemine gönderilebilir ya da bir ürün olarak değerlendirilebilir.

Bu sistemlerin verimliliği artırmak, akışkanın düşük sıcaklarda ve bozulmadan buharlaşmasını sağlamak üzere; buharlaştırıcılar genel olarak atmosfer basıncının altında, düşük basınlarda (vakum) çalıştırılmaktadır ve bu durum özellikle sistemde kullanılan pompalarda özel tedbirler almayı zorunlu kılmaktadır.

Bu tedbirlerin en başında da pompanın şaft sızdırmazlığına ilişkin tedbirler yer almaktadır.

İlk satın alma ve işletme maliyetleri göz önünde bulundurulduğunda; bu sistemlerde akışkan özelliklerine uygun çift mekanik salmastra kullanılması pratik ve uzun ömürlü bir çözüm olmaktadır. 

Bu iki salmastra arasındaki hacme pompanın çalışma basıncının (yaklaşık 0.5 bar) üzerinde basınçlı su (ya da pompanın transfer ettiği akışkan özelliklerini bozmayacak ve bu akışkanla reaksiyona girmeyecek başka bir akışkan) verilmesi salmastra yüzeylerinin sağlıklı bir şekilde yıkanmasını sağlarken, hem de sistemin salmastralar üzerinden dışarıdan hava emmesinin önüne geçilmiş olunacaktır. 

Sıcaklık ise sistemin ayrılmaz bir parçası olup; işletme sıcaklığı göz önünde bulundurularak, pompa üzerinde kullanılan tüm malzemelerin ve seçilen pompanın dizayn değerinin bu sıcaklığa uygunluğu kontrol edilmelidir.

Ayrıca buharlaştırma işleminin başlangıcı ile bitişi arasında, akışkan yoğunluğu ve viskozite değerlerinde artış olacağı; buna göre pompanın transfer ettiği debi değerinin düşebileceği ve/veya pompanın ihtiyaç duyduğu elektrik motor gücünün artacağı, pompa seçilirken en başta göz önünde bulundurulmalıdır. 

Tüm bu tedbirler ve genel olarak buharlaştırıcı sistemleri bir bütün olarak değerlendirildiğinde; Salvatore Robuschi markalı ISO 5199 normu pompalar şu avantajları sunmaktadır:

  • Geniş malzeme seçeneği (AISI 316, Süper dubleks, AISI 904, Hastelloy, vb.)
  • Yüksek sıcaklık dayanımı (En fazla 220° C)
  • Yüksek çalışma basıncı (En fazla 16 bar)
  • Yüksek debi değeri (En fazla 2400 m³/h)
  • API 682 ile tarif edilen 14 farklı sızdırmazlık sistemine uygunluk.
Devamını Oku

Trendler