KLINGER, İspanyol bira fabrikasının ısı ihtiyacının yüzde 10’unu karşılayacak solar kazan teknolojisiyle Avrupa’nın en büyük buhar üretim tesisini donatıyor. Tesise yüksek sıcaklıklara ve basınçlara dayanabilen valfler temin eden KLINGER, proje için önemli teknik bilgiler de paylaşıyor.
İspanya’daki büyük ölçekli bir bira fabrikası projesinde solar kazan teknolojisini sağlamak üzere seçilen KLINGER, proje için gerekli tüm vanaları ve ekipmanları sağlarken, kurulumu yönlendirmek için teknik uzmanlığını da paylaşıyor. Solatom’un teknolojisi, üretim süreçlerinde buhar üretmek için kazan kullanan endüstrilerin karbon ayak izini azaltmayı amaçlıyor. Şu anda Avrupa’nın en büyük güneş enerjili buhar üretim tesisi olan bira fabrikasının kurulumunda, 3,5 MW termal enerji üretmek için 6.000 metrekare ayna kullanılıyor. Bunun, bira fabrikasının ısı ihtiyacının %10 kadarını karşılaması hedefleniyor.
Kapsamlı çözümler
Konuyla ilgili konuşan KLINGER İspanya Teknik Satış Lideri Juan Carlos Cuenca, “Solatom son derece yenilikçi bir süreçle çalışan ve büyümekte olan bir şirket olduğundan, bu KLINGER için çok ilginç ve önemli bir iş birliği. Geliştirme çalışmalarında ihtiyaç duydukları tüm unsurlara yönelik teknik bilgimizi paylaşmak için Solatom ile yakın iş birliği yaptık” açıklamasında bulunuyor. 40 yılı aşkın süredir KLINGER’de çalışan, KLINGER ürünleri hakkındaki önemli bilgisi ve buhar üretimindeki deneyimi ile kurulumun belirlenmesinde çok önemli bir rol oynayan Juan Carlos, “Solatom için seviye, akış ve basıncı ölçmek için tüm vanalar, sızdırmazlık malzemeleri ve enstrümantasyondan oluşan eksiksiz KLINGER ekipman yelpazesini sunuyoruz. Ayrıca ısı koruyucu malzemeler de sağlıyoruz” diyor.
Juan Carlos Cuenca, “EPC ve Ar-Ge şirketleriyle bağlantı kurmak çok önemli; çünkü yenilenebilir enerji projeleri büyüyor ve KLINGER ürünleri için bir yer var. Şu anda biyogaz ve hidrojen alanlarında yeni pazar nişlerinin geliştirilmesi üzerinde çalışıyoruz” diye konuşuyor.
Dünyaya meydan okuyan güneş enerjisi kazanı
2016’da Valencia’da kurulan Solatom, güneş enerjili kazan teknolojisini daha yaygın bir şekilde erişilebilir hale getirme vizyonuyla çalışıyor. Küçük ölçekli endüstriler dahi Solatom’un teklifini kullanarak ısı tesisleri oluşturabiliyor. Yaklaşımının temelinde modüler tasarım felsefesi yatıyor. Solatom, müşterinin ihtiyaç duyduğu sayıda modül üretiyor ve sevkiyattan önce aynaları kalibre ediyor. Solatom’un güneş enerjisi kazanları, İspanya, Kanarya Adası, Suudi Arabistan ve Amerika Birleşik Devletleri’ndeki endüstrilere hizmet veren dünya çapında yaklaşık 14 tesiste aktif bir şekilde yer alıyor. Şirket ayrıca KLINGER ile Meksika’da bir bira fabrikası projesi üzerinde de çalışıyor.
KLINGER iş birliğiyle ilgili konuşan Solatom Operasyon Direktörü Juan Martinez, “KLINGER, Solatom’un solar kazan teknolojisini bir dizi farklı endüstriye sunmamızı sağlayan eksiksiz bir çözüm sunuyor. Bu şekilde, genellikle fosil yakıtlı kazanlar kullanan operasyonların karbon ayak izini azaltmaya yardımcı olabiliriz” diyor.
Buhar işleme için vanalar
Bira üretim sektörü hem maltı ısıtmak hem de fıçıları temizlemek için yoğun bir buhar kullanıyor. KLINGER ise, uzun yıllardan bu yana bira üreticilerine ekipman tedarik ediyor. Solatom Teknolojiden Sorumlu Başkanı Carlo Terruzzi, “Son müşteriyi zaten tanıdıkları için KLINGER İspanya’daki ekiple çalışmak harikaydı. KLINGER, doğru çözümü geliştirmemizde bize destek olmak için her zaman yanımızda oldu. Her şeyi yazılımla tasarlasanız bile, sonunda gerçek hayatta birlikte çalışmanız gerekiyor. İnsan iş birliği en önemli kısımdır” diyor.
Solar kazan teknolojisinin yaygınlaştırılması
KLINGER ekipmanlarının esnekliği sayesinde Solatom, solar kazan teknolojisini buhar dışında yakıt türleri kullanabilen farklı endüstrilerde de uygulayabiliyor. Bira üretiminin yanı sıra, şirketin çözümleri cips ve patlamış mısır gibi atıştırmalıkların üretiminde de kullanılıyor. KLINGER İspanya ve Solatom, birleşik teklifleriyle diğer solar kazan teknolojisi projelerine odaklanıyor. İkili, son müşteri için bu kez Meksika’da başka bir bira fabrikasında da çalışıyor. KLINGER İspanya Bölge Satış Müdürü Iván Gadea Vacas, “Bira üreticisi bizi tanıyor ve çözümümüzün güvenilir olduğunu görüyor. Solatom ile mükemmel iş birliğimizi sürdürmek için sabırsızlanıyoruz. Onlar süreci biliyor, biz de ürün yelpazemiz ve deneyimimizle en iyi çözümü biliyoruz. Bunun gibi başarılı bir proje ancak müşteriyle güven inşa ettiğinizde mümkün olur. Teknik danışmanlık ekibimiz mükemmel bir iş çıkardı. Solatom ile çalışmak çok güzel bir iş” ifadelerini kullanıyor.
KLINGER çözümleri
6.000 metrekarelik aynaların güneş ışığını vakumlu alıcı tüplere yoğunlaştırdığı yere güneş tarlası deniyor. Aynalar, güneş ışığı konsantrasyonunu en üst düzeye çıkarmak için güneşi takip ediyor. Isı akışlarının düzenlenebilmesi için güneş enerjisi alanında farklı tip ve boyutlarda KLINGER valfleri bulunuyor. Valfler ayrıca bakım sırasında tesisin kapatılması için de kritik rol üstleniyor. KLINGER basınç sensörleri de güneş enerjisi alanında kullanılıyor.
Tesis Dengesi (BoP), enerjinin buharın üretildiği kazana akmasını sağlayan pompaları ve diğer mekanizmaları kapsıyor. Sistemin farklı parçaları, yüksek sıcaklıklara ve basınçlara dayanabilen özel KLINGER valfleriyle birbirine bağlanıyor. Valfler, sürekli ısıtma ve soğutma ile gelen genleşme ve büzülmenin üstesinden gelebiliyor.
Termal depolama, fazla ısı enerjisinin sıcak su şeklinde depolandığı büyük bir tankı oluşturuyor. Güneş ışığı enerji talebini karşılamakta yetersiz kaldığında, depolanan bu termal ısıdan yararlanılıyor. Tank, sıcak su akışını yönetmek için KLINGER vanaları ve kontrolleriyle donatılıyor. Ekipmanın basınç ve sıcaklık gradyanları için katı gereksinimleri karşılaması gerekiyor. KLINGER ürünleri ayrıca bakım kolaylığını da destekliyor.