Connect with us

Hidroforlar

Hidrofor ve genleşme tanklarında yeni dönem başladı

Yayın Tarihi:

on

 

Hava sızdırmaz, bakım gerektirmez, membranı patlamaz.

Hidrofor ve genleşme tanklarında yeni çağın ürünlerini tanıtmadan önce şu an piyasada mevcut olan ve sıkça tercih edilen tanklara bir göz atalım. Türkiye piyasasında bulunan değiştirilebilir membranlı hidrofor ve genleşme tanklarıyla çalışan firmalar, bayiler ve tesisatçılar tankların hava sızdırma sorunları ile çok karşılaşıyorlar.

Değiştirilebilir membranlı tanklar er veya geç bazı noktalardan hava sızdırıyor ve bu durum hidrofor sistemlerinde pompanın çok sık devreye girmesine, kalorifer ve solar enerji sistemlerinde ise sistem basıncının düşmesine sebep oluyor. Eğer hava sızdırma durumunda tanklara kısa sürede müdahale edilip hava, yani basınç, ilave edilmez ise tankların içinde bulunan membranlar tasarlanmış maksimum genleşmeyi fazlasıyla aşıyor ve tankın çelik gövdesine sürtebiliyor. Buna uzun süre dayanıklılık gösteremeyen membranlar bir süre sonra patlak vermeye mahkum. Tüketici ve kullanıcılar için kabus işte şimdi başlıyor çünkü içme suyu hidrofor sistemlerinde bağlı olan tankın membranının patlaması pompanın her su ihtiyacı giderildiğinde devreye girmesi demektir. Yani pompa hiç bir şekilde korunmuyor ve enerji tüketimi büyük oranda artıyor. Kalorifer ve solar enerji sistemlerinde ise tanktaki membranın patlaması basınç düşmesine sebep olup, tüm ısı sistemin verimliliğini ve performansını düşürüyor. 

Bu problemleri önlemek için, değiştirilebilir membranlı tankların üreticileri tanklara her üç ayda bir, en geç her altı ayda bir basınç kontrolü gerektiğini kullanma kılavuzlarında açıkça belirtiyorlar. Aksi takdirde tanklar garanti kapsamından çıkıyor ve kullanıcı üreticiden hiç bir hak talep edemez hale geliyor. Periyodik basınç kontrolleri ve bakımlar sistemin ve tankın büyüklüğüne göre bir kaç saat veya daha fazla sürebiliyor. Tabi ki bu bakım prosedürünün masrafı ve maliyeti tamamen kullanıcıya ait. Periyodik bakımlar otel, AVM veya iş merkezleri gibi büyük projelerde yetkili kişiler veya bina bakım departmanları tarafından yapılmaktadır.

Ufak binalarda, müstakil evlerde veya küçük sistemlere bağlı olan tanklarda ise bakım düşünülmediği veya servis masrafına katlanmak istenmediği için periyodik bakım genelde hiç yapılmıyor. Sonuç olarak tanktaki membran patlıyor ve duruma göre kullanıcı veya tesisatçı sadece patlayan membranı değil tüm tankı değiştiriyorlar. Yani yedek parçalı bir ürünün yedek parça opsiyonu kullanılmıyor veya önerilmiyor bile. Her halükarda değiştirilebilir membranlı tankların kullanıcılarını zaman ve enerji kaybı veya artı maliyetler bekliyor.

Global Water Solutions (GWS) Tankları Tüketiciyi Bu Bakım Gerekçesinden ve Periyodik Masraflardan Kurtarıyor

ABD ve Tayvan’da üretilen GWS hidrofor ve genleşme tanklarının tasarımı değiştirilebilir membranlı tanklardan çok farklı. Tanka “paslanmaz çelik” su bağlantısından giren su sabitlenmiş bir “butil diyafram” ile birinci kaliteden “polipropilen malzemeden yapılmış astar” arasında muhafaza edilip basınçla sıkıştırılıyor. Su bağlantılarının kaynaklı olması ve sabit diyafram tasarımı ile GWS tanklarının su bağlantı noktasından hava sızdırması tamamen önleniyor. Bunun dışında tankın hava vanasından hava sızdırmasını önlemek için vananın kapağına “o-halkalı conta” takılıyor. Basit gibi görünen ama ciddi mühendislik gerektiren teknik farklılıklarla GWS tankları dünya piyasasında bulunan hava sızdırmayan, en kaliteli hidrofor ve genleşme tankları konumuna geldi. GWS, tanklarında istisnasız en kaliteli ham maddeleri kullanmakta ve bu maddelere yapılan işlemlerin çoğunu kendi bünyesinde gerçekleştirmektedir.

Bu sayede GWS, kalite standartlarını kendisi belirleyip kontrol edebilme imkanına sahip. Kalitenin getirdiği farklar tankların içme suyu sertifikalarından da anlaşılabiliyor. Yaklaşık her üretici firmanın tanklarında mevcut olan CE belgesinin yanında GWS tankları farklı ülkelerin de içme suyu sertifikalarına ait belgelere sahip. Örneğin ABD’de şart olan FDA, İngiltere de geçerli olan WRAS veya Fransa’ ya ait olan ACS sertifikaları GWS içme suyu tanklarının kalitesinin altını çiziyor. Şüphesiz ki GWS içme suyu sertifikaları ile dünya piyasasında diğer tank üreticilerinin önüne geçen üretici şirket konumunda.

Üretimin her aşamasında kapsamlı şekilde test edilen tanklar birer birer %100 kontrolden geçiyor. Özellikle final niteliğinde olan “Helyum Testi” hiç bir tankın fabrikadan defolu çıkmasına izin vermemektedir. GWS tanklarının hem göze hitap etmesi için hem de tankın kendisini koruması amacı ile iki parçalı poliüretan, epoksi astarlı son boya yapılıyor. Bu son boya tankların çizilmesini önlediği gibi dışardan pas tutmasını da önlüyor ve tankların yıpratıcı koşullar altında, örneğin nemli ve rutubetli bodrum katlarında, uzun ömürlü çalışmasını sağlıyor.

Peki Tesisatçı ve Kullanıcılar için GWS Tanklarının Avantajları Nelerdir?

Sloganı ‘Kalite Varsa Rakip Yok’ olan GWS’nin içme suyu tanklarını kullanan tesisatçı ve tüketiciler için birinci avantaj, içme suyuna kesinlikle bakteri bulaşmayacağından emin olabilmeleridir. Yüksek kaliteli butil membranı sayesinde su tanka nasıl girerse o kalitede çıkar. Maalesef bu her membran maddesinde geçerli değildir ve kalitesiz membran kullanılan tanklardan geçen suda hem koku hem bakteriyel üreme görülebilir ve bu noktada GWS kullandığı membranın kalitesi ile yarattığı değer farkını sizlerin tercihine sunuyor.

Tesisatçılar ve tüketiciler için ikinci büyük avantaj ise GWS tanklarının hava kaçırmaması ve bakım gerektirmemesidir. Yani tanklar tüketiciye ekstra bakım masrafı yaratmaz ve hidrofor sisteminin yıllarca problemsiz çalışmasını destekler. Üçüncü ve belki de en önemli avantaj olarak GWS, tanklarının kalitesini sadece sözde bırakmamak için içme suyu tanklarını 5 yıl garanti ile sunuyor ve bu hizmeti piyasada bulunan diğer üreticilerin tam tersine, “lütfen tankların havasını 5 yıl boyunca kontrol etmeyin” diyerek ürünlerine duyduğu güveni gözler önüne seriyor. GWS şu an yüzün üzerinde ülkeye ürünlerini ihraç ediyor ve 2012 yılının başından beri Türkiye’de de faaliyet göstermektedir. 2 litreden 500 litreye kadar, 10, 16 ve 25 bar azami çalışma basıncına sahip olmak üzere tüm modeller şirketin İstanbul’daki depolarında mevcuttur.

Teknik ve ticari sorularınız için GWS Türkiye Satış Müdürü Serhat Ünal ile temasa geçebilirsiniz.

Kaynak:  Global Water Solutions

 

Türkiye endüstrisine, alana özel, spesifik yayınlar üreten MONETA Tanıtım’ın sektörel dergilerinin ve web portallarının editörlüğünü yapmaktayım. Yeni nesil, dinamik yayıncılık anlayışıyla, dijital ve basılı mecralarda içerik geliştirmek için çalışmaktayız.

Devamını Oku

Hidroforlar

Lowara GHV Serisi Hidrofor Sistemleri ile konforlu su temini

Yayın Tarihi:

on

Yazar:

Birbirinden farklı endüstriler ve bina sistemlerine yönelik uygulamalar için tasarlanan GHV serisi hidroforlar, kullanıcılarına arızasız sistem ömrü, konfor ve yüksek performans garanti ediyor.

Basınçlandırmanın gerektiği tüm tesisat sistemlerinde güven sunan Lowara GHV serisi değişken devirli hidrofor setlerinde kullanılan her pompa, ayrı ayrı mikro işlemcili frekans kontrol cihazı Hydrovar® ile donatılmıştır.

Standart olarak sunulan Modbus ve BACnet protokol girişleri sayesinde bina otomasyon sistemine tam entegrasyon sağlayan GHV serisi hidrofor setlerindeki her bir pompa üzerinde bulunan Hydrovar®, RS485 veri aktarımı sayesinde pompaların birbirleri ile haberleşebilmelerini sağlamaktadır. Voltaj, faz, kısa devre ve topraklama hataları, aşırı ısınma, aşırı akım, susuz çalışma, eğri dışı çalışma ve kavitasyon gibi önemli sorunlara karşı pompa ve motoru korur, arızalanmasını %100 engeller.

Pompa motoru üzerinde retrofit olarak çalıştığı için yerden maksimum kazanç sağlar. Mikro işlemci sayesinde pano içerisinde kullanılan şalt malzemesine ihtiyaç duymaz ve bu sayede pano kullanımına gerek kalmaz. Tüm elektriksel ve hidrolik sorunlara karşı sistemi koruma altına alır, sınırsız arıza kaydı tutabilir.

Tüm pompalar birbirlerinin yedeği olarak eşit çalışma prensibine göre devreye girer ve çıkarlar. GHV hidrofor setlerinde kullanılan pompalar, WRAS içme suyu sertifikasına sahiptir. Bu hidrofor setlerinde 8 adede kadar pompa kullanılabilmektedir.

Ayrıca kolay montaj, bakım gerektirmeyen komponentler, minimum ses seviyesi, düşük kapasiteli dengeleme tankı kullanım imkanı gibi özellikleri ile sistemlere güvenli ve konforlu çözümler sunmaktadır.

Devamını Oku

Hidroforlar

Wilo’nun enerji çözümleriyle yılda %40’a varan tasarruf

Yayın Tarihi:

on

Yazar:

Dünyanın önde gelen Maya ve fırıncılık çözümleri üreticisi Lesaffre’nin Kırklareli’nde yer alan fabrikasında yenileme çalışmaları yapan Wilo, markaya özel planladığı enerji çözümleriyle Lesaffre’ye yılda yüzde 40’a varan enerji tasarrufu olanağı sunuyor. Müşterisine yatırım maliyetlerini 1 yıldan daha kısa bir sürede amorti etme imkanı sunan Wilo, entegre çözümleriyle Lesaffre’nin karbon ayak izini de azaltıyor. 

Isıtma soğutma sistemleri, su temini, atık su tahliye ve arıtma tesislerinde 150 yıllık tecrübesi ile dünyanın önde gelen pompa üreticisi Wilo, müşterilerinin pompa sistemlerini analiz ederek geliştirdiği enerji çözümleriyle maksimum verim ve uzun vadeli çözümler sunuyor. Türkiye’de 30 yıldır lider konumda faaliyet gösteren Wilo, entegre çözümleriyle Türkiye’nin en prestijli projelerine değer katmaya devam ediyor. Türkiye’nin önde gelen projelerinin çözüm ortağı Wilo’nun en yeni iş ortağı, 5 kıtadan 180’nin üzerinde ülkede hizmet veren maya ve fırıncılık çözümleri üreticisi Lesaffre oldu. Enerji çözümleri alanında uzmanlaşan Wilo, Lesaffre’nin Lüleburgaz’daki fabrikasının enerji verimliliği, sürdürülebilirlik, karbon ayak izini azaltma ve güven gibi ihtiyaçlarına yönelik projeyi hayata geçiriyor. Türkiye’de güçlü bir servis ağına sahip olan öncü marka Wilo, proje kapsamında mevcut hidrofor sistemlerinde ve sıcak su besi pompalarında Wilo-Helix V hidrofor setleri ile eşanjör pompalarında Wilo-Atmos GIGA N ile transfer pompalarında NP serisi ve soğutma kulesi sirkülasyon pompalarında NLG serileri ile değişimler sağlayarak sistem veriminin artmasına katkıda bulundu. Yapılan tüm dönüşümlerle Lesaffre, 1 yılda 700.000 kWh enerji tasarrufu sağlarken, yaklaşık 2,5 milyon TL’yi geri kazanacak. 

Wilo’nun enerji tasarrufu, geleceği koruyor

Müşterilerinin ihtiyaçları doğrultusunda çözümler tasarlayan Wilo, mevcut pompaların debi, basma yüksekliği ve enerji tüketim değerlerinin ölçümünü yaparak ihtiyaç duyulan çalışma noktalarına göre en uygun pompanın seçimini sağlıyor. Mevcut sistemin gerçek ihtiyaçlarına cevap verebilecek en doğru pompa ile sağlanacak tasarruf değerleri ve amortisman sürelerini proje başlangıcında müşterilerine sunan Wilo, dünyadaki enerji tüketiminin yaklaşık yüzde 10’undan sorumlu olan pompa sistemlerinde uzun vadeli çözümleriyle fark yaratıyor. Wilo Enerji Çözümleri, hala çalışan ancak verimsiz olan pompaları ve pompa sistemlerini proaktif olarak değiştirmek için yüksek verimli Wilo teknolojisini kullanıyor. Bu da binalardaki ve sistemlerdeki pompaların enerji tüketimini yüzde 90’a kadar azaltılmasına ve gelecekteki sistem güvenliği, tedarik güvenliği ve hijyen güvenliği gibi ek avantajlardan faydalanılmasına olanak tanıyor. Mevcut sistemlerin yeni, yüksek verimli çözümlerle optimize edilmesi veya değiştirilmesi, işletim maliyetlerinin, işletim güvenilirliğinin ve CO2 emisyonlarının üzerinde de olumlu bir etki sağlıyor.

Yenileme projelerinde yüzde 30 hibe

Avrupa Yeşil Mutabakatı ve Paris Anlaşması kapsamında Türkiye, 2030 yılına kadar karbon emisyonunu yaklaşık yüzde 55, emisyon düzeyini de yüzde 221 azaltmayı taahhüt etti. Bu kapsamda “Verimlilik Artırıcı Proje Desteği” ile firmalar, yüzde 30 hibe katkısı alabilirken, 5 milyon TL’ye kadar yatırım gerçekleştirebiliyorlar.  Wilo ise sürdürülebilirliği sağlamak ve şirketleri desteklemek amacıyla devletin sunmuş olduğu destek ve hibeler konusunda müşterilerine danışmanlık hizmeti de sunuyor.

Devamını Oku

Hidroforlar

Türkiye’nin en önemli kültür ve sanat merkezinin tercihi Lowara pompa ve hidrofor sistemleri oldu

Yayın Tarihi:

on

Yazar:

Yeniden inşa edilen Atatürk Kültür Merkezi’nde Lowara pompa ve hidrofor sistemleri hizmet veriyor. 

Türkiye’de Cumhuriyet döneminin simge yapılarından biri olan Atatürk Kültür Merkezi, 1969 yılında dünyanın dördüncü büyük sanat merkezi olarak hizmete girdi. 2018 yılında yenilenmek üzere yıkılan bina, çalışmaları tamamlanarak yeni yüzüyle cumhuriyetin 98. yılı olan 29 Ekim 2021’de yeniden açıldı. 

İstanbul Taksim’de bulunan Atatürk Kültür Merkezi’nin basınçlı su temini Lowara e-SV serisi pompalarla hazırlanan hidrofor setleri ile sağlanıyor.

Gelişmiş bir teknolojik donanımla tasarlanan projede mikro işlemcili frekans kontrol cihazı Hydrovar® kullanıldı. 2 bin 40 kişilik opera salonu, 802 kişilik tiyatro salonu, 410 metrekarelik galeri ve çok amaçlı salonu içinde barındıran projenin ısıtma soğutma hatlarında, Lowara e-LNE ve e-LNT serisi in-line sirkülasyon pompaları ile e-NSC serisi yüksek verimli uçtan emişli santrifüj pompalar hizmet veriyor.

Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı İstanbul’daki sanat birimlerinin, yerleşik kurum olarak yer aldığı Atatürk Kültür Merkezi binasının atık su sistemlerinde de çözüm ortağı Lowara oldu.

Devamını Oku

Trendler

Pompa Vana ve Sistemleri Dergisi - Pump Valve and Systems Magazine sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et