Connect with us

Vanalar

Enerji tasarruflu solenoid vanaları

Yayın Tarihi:

on

Solenoid vana akış kontrolü için kullanılan elektromekanik bir ekipmandır. Solenoid vanalar komuta çok hızlı yanıt verdiklerinden, hatta kolay montajı sağlanabildiklerinden, çalıştırmalarının kolay olduklarından ve ekonomik olduklarından dolayı birçok proses akış kontrolü devrelerinde tercih edilmektedir.

 

Solenoid vanalar genel olarak iki ana parçadan oluşuyorlar:  

1-Akışın geçişini sağlayan veya önleye vana kısmı.

2- Elektrik Enerjisi yardımı ile manyetik alan üreten ve vana kısmın mekanik olarak açma kapamasını sağlayan Bobin kısmı.

 

Solenoid vanaları tetikleme mekanizmalarına göre de iki guruba bölebiliriz:  

1-Direk Çekmeli.

2-Pilot Kumandalı.

Ufak ölçülü solenoid vanalarda (1/8” ve ¼” ölçüleri) orifis çapının küçük olmasından dolayı valfin açma-kapaması direkt olarak bobinin tetikleme mekanizmasıyla (Çekirdekle) sağlanmaktadır. Bu sebepten dolayı bu tip solenoid vanalara Direk Çekmeli Solenoid Vanaları ismi verilmektedir. ¼” ‘ten büyük ölçülerde orifis çapının büyümesinden dolayı artık orifisi direk olarak bobinin tetikleme mekanizmasıyla açma kapamak mümkün değildir (aksi taktirde çok büyük çaplı bobin kullanmak gerekiyor ki ekonomik değil). Bu problemi gidermek için genel olarak  ¼” ölçüsünden büyük ölçülerde vananın orifisi bir diyafram yardımıyla kapatılmaktadır. Bu mekanizmada hat basıncı farkından yararlanarak diyaframın (vananın) açma kapaması sağlanmaktadır. Bu sistemde bobin, tetikleme görevini ve mekanizmanın çalıştırıp durdurulmasını sağlamaktadır. Bu tip solenoid vanalarda bobinin direkt olarak vanayı açıp kapatmıyor ve sadece mekanizmayı tetikleme görevini yapıyor, bu sebepten dolayı bu tip solenoid vanalara Pilot Kumandalı Solenoid Vanaları ismi veriliyor.
Solenoid Vanaları bobinin enerjilenme durumuna göre iki guruba bölebiliriz:  
1-Normalde Kapalı.
2-Normalde Açık.
Normalde Kapalı Solenoid vanalarda Bobinde enerji yokken vana kapalıdır ve bobine enerji verildiğinde vana açılıyor. Normalde Açık solenoid vanalarda tam tersi olarak, bobinde enerji yokken vana açıktır ve bobine enerji verildiğinde vana kapanıyor. Genelde prosesin çalışma şekline bağlı olarak Normalde Kapalı veya Normalde Açık Solenoid Vanaları tercih edilmektedir. Eğer vana çalışma süresi boyunca daha çok kapalı pozisyonunda ise Normalde Kapalı ve eğer daha çok açık pozisyonunda ise Normalde Açık Solenoid Vanaları tercih edilmektedir. Ancak bu konuyu unutmamak lazım ki Normalde Kapalı Solenoid Vanaları Açık oldukları sürece ve Normalde Açık Solenoid Vanaları kapalı oldukları sürece enerjide kalmaları gerekmektedir.
2.Enerji Tasarruflu (Latching) Solenoid Vanaları
Bilindiği gibi enerji tüketimi ve enerji tasarrufu günümüzün en önemli konularından biridir. Enerji tüketimi hem çevre açısından hem ekonomik açıdan çok önem arz etmektedir ve her ülkede hükümetler farklı politikalar izleyerek insanları daha az ve daha tasarruflu enerji tüketmeye teşvik etmekteler.
Solenoid Vanalar ne kadar da az enerji tüketen ekipmanlar olsalar da işletmelerde yüksek adette (onlarca belki yüzlerce) kullanılmalarından dolayı toplamda kayda değer miktarda enerji tüketilmekteler.
Enerji tasarruflu Solenoid Vanalarda, vananın açık veya kapalı kalması için enerjide kalmasına gerek yok. Bu tip solenoid vanalarda tek bir Pulse ile (çok kısa süreli enerjilenmeyle) vana açılıyor ve artık vananın açık kalması için enerjiye gerek yok. Vananın kapanması için tekrar kısa bir Pulse ancak bu kez kutupları değiştirerek (+,- kutupları değiştirilir) vermemiz yeterli olacaktır. Bu tip solenoid vanalara Latching (kilitli) ismi veriliyor.
Latching tipi Solenoid Vanalarda iç mekanik mekanizmada bir adet mıknatıs yerleştirmektedir. Bobine kısa süreli enerji verildiğinde manyetik alanın oluşmasından dolayı iç mekanizma (çekirdek) hareketlenip mıknatısa yapışıyor. Bu şekilde enerji kesildiğinde artık vana konumunu değiştirmeyip açık kalıyor. Bobine tekrar ters kutupta enerji verildiğinde ters bir manyetik alan oluşuyor bu şekilde bu kez mıknatıs iç mekanizmayı (çekirdeği) ters yönde iterek vananın kapanmasını sağlıyor.
Latching tipi Solenoid Vanaları hemen hemen bütün Solenoid Vana uygulamalarında (Su, Hava, Buhar, Vakum, Yakıt, Kompresör vs.) kullanılabilir. Bu konuya dikkat etmek lazım ki Latching mekanizması sadece DC bobinler için uygundur ve AC bobinlere uygulanamaz.
3.Latching Valf Kontrol Devresi 
Latching valflerin çalışması için her iki yönde de akım verebilmek gereklidir. Yani bobinin çekirdeği çekip mıknatısın da tutması için bir yönde mıknatısın çekirdeği bırakması içinse tam tersi yönde akım verilmelidir. Bunun sağlanabilmesi için, motor kontrolünde de kullanılan, H-köprüsü devresi kullanılır.
H-Köprüsü
H-Köprüsü
H-köprüsü devresi çeşitli anahtarlarla ya da rölelerle kurulabilir. Yukarıdaki şekildeki devrede T1 ve T4 birlikte devreye girer ve akım T1-Bobin-T4 üzerinden akar. Daha sonra ters hareketi sağlamak için T2 ve T3 aynı anda devreye girer, T1 ve T4 devreden çıkar. Bu sefer akım T2-Bobin-T3 üzerinden akar. Böylece bobinin üzerinden akan akımın yönü ters çevrilmiş olur.
 
4.Sonuç ve Değerlendirme:
Latching serisi Solenoid Vanalar özellikle uzun süreli tek pozisyonda kalan solenoid vana uygulamaları için (örneğin bina otomasyonunda vana yaz veya kış durumuna göre 6ay açık 6 ay kapalı olabilir) çok uygun bir seçenektir. Ayrıca bildiği gibi bobinler, içlerinde bulunan tel sarımının direncinden dolayı enerji verildiğinde ısınıyorlar. Latching Solenoid Vanalarda enerjilenme çok kısa süreli olduğu için bobinden kaynaklı ısınma meydana gelmemektedir ve ortam veya akışkan sıcaklığının yüksek olduğu uygulamalarda tercih edilebilir.
Ülkemizde enerji fiyatlarının çok yüksel olduğundan Latching Solenoid Vanaların çok uygun olduğu ve kısa sürede kendini amorti edebileceği gözlemlenmektedir.
Hazırlayan:
Yaşar MUTLU, SMS-TORK Sanayi Malzemeleri ve Satış A.Ş., Ar-Ge Yöneticisi 
web:  www.sms-tork.com.tr
e-mail: ymutlu@sms-tork.com.tr

Endüstri dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz? Şimdi kayıt olun.

  E-Bülten'e kayıt olun
E-Posta:
 

Türkiye endüstrisine, alana özel, spesifik yayınlar üreten MONETA Tanıtım’ın sektörel dergilerinin ve web portallarının editörlüğünü yapmaktayım. Yeni nesil, dinamik yayıncılık anlayışıyla, dijital ve basılı mecralarda içerik geliştirmek için çalışmaktayız.

Vanalar

GEMÜ Kelebek Vanaları’na oksijen onayı

Yayın Tarihi:

on

Yazar:

Ingelfingen merkezli vana uzmanı GEMÜ’nün R480 Victoria Kelebek Vana Serisi’nin özel bir versiyonu, oksijen ortamı için anında etkili olacak şekilde onaylandı.

Oksijen ortamına yönelik tasarımda, GEMÜ’nü Victoria Kelebek Vana Serisi’nden ortamla ıslanan tüm sızdırmazlık malzemeleri ve yardımcı malzemeler (yağlayıcılar ve vida kilitleme maddeleri), Federal Malzeme Araştırma ve Test Enstitüsü (BAM) tarafından test edildi ve onaylandı. Uygun olmayan yağlar ve gresler yangınlara yol açabiliyor, bu nedenle ortamla ıslanan tüm bileşenlerin uygun şekilde temizlenmesi gerekiyor.

BAM onayı için yapılan incelemede DIN EN 1797 ve ISO 21010 standardı esas alındı. Onay, maksimum 60 °C çalışma sıcaklığında ve 15 Bar basınçta gaz halindeki oksijenin kullanımıyla sınırlı kaldı. Oksijen uygulamaları için onaylanan GEMÜ R480 Victoria Serisi Kelebek Vanalar, ‘O’ özel fonksiyonu ile tanınıyor. Onay, EPDM conta malzemesi kodu E ve paslanmaz çelik disk malzemesi kodu A’yı kapsıyor.

Endüstri dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz? Şimdi kayıt olun.

  E-Bülten'e kayıt olun
E-Posta:
 
Devamını Oku

Vanalar

GEMÜ’ye 7. kez ‘Global Pazar Lideri’ ödülü

Yayın Tarihi:

on

Yazar:

Almanya’da yayımlanan haftalık ekonomi dergisi WirtschaftsWoche, GEMÜ’yü üst üste 7. kez Vanalar ve Otomasyon Bileşenleri: Steril Uygulamalarda Vanalar, Proses ve Kontrol Sistemleri alanında “Global Pazar Lideri” olarak ödüllendirdi.

GEMÜ, Almanya’da yayımlanan ekonomi dergisi WirtschaftsWoche tarafından “Global Pazar Lideri” olarak onurlandırıldı. Merkezi Ingelfingen’de yer alan teknoloji şirketi GEMÜ, Gallen Üniversitesi ve Alman Küresel Pazar Liderleri Akademisi’nin lider endeksi baz alınarak WirtschaftsWoche tarafından hazırlanan ödül töreninde, “2023 Şampiyonu” unvanını kazandı ve “Global Pazar Lideri” olarak ödüllendirildi.

Valf uzmanı GEMÜ, art arda yedinci kez WirtschaftsWoche “Global Pazar Lideri” kalite ödülünü alıyor. Ödülün esasını, GEMÜ’nün “Vanalar ve Otomasyon Bileşenleri: Steril Uygulamalarda Vanalar, Proses ve Kontrol Sistemleri” segmentinde küresel pazar lideri endeksi kapsamına alınması oluşturuyor.

Bu pazar segmentinde birinci veya ikinci olmak, kendi üretim ve satış şirketleriyle en az 3 kıtada varlık gösteren, yıllık cirosu en az 50 milyon euro olan ve cirolarının en az %50’si oranında ihracat payı gösterebilme koşullarına bağlı bulunuyor. Ayrıca firma sahiplerinin en azından kısmen Almanya’da yerleşik olması gerekiyor.

Üst üste 7. kez kazandıkları WirtschaftsWoche’nin ödülüyle ilgili konuşan GEMÜ Grubu Yönetici Ortağı Gert Müller, “Global pazar liderliği, aile şirketimizin başarısının yıllık temelde önemli bir göstergesidir. İnovatif ürünler, geleceğe yönelik stratejimiz ve kararlı küresel ekibimizle, belirsizlik zamanlarında bile en yüksek performansı gösterdiğimiz için gurur duyuyoruz” ifadelerini kullanıyor.

Kaynak: www.gemu-group.com

Endüstri dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz? Şimdi kayıt olun.

  E-Bülten'e kayıt olun
E-Posta:
 
Devamını Oku

Vanalar

2022’de yeni fabrikasını devreye alan ÖZKAN Makina; istihdamda %25, satışta %55 artış sağladı

Yayın Tarihi:

on

Vana sistemlerinin lider üreticilerden biri olan ÖZKAN Makina, 20 milyon euroluk yatırımla hayata geçirdiği ve 2022 yılında devreye aldığı yeni modern fabrikası Project Pearl ile büyümeye devam ediyor. Birçok alanda üstün özelliklere sahip yeni tesis ile ciddi bir kapasite artışı sağlayan ÖZKAN Makina, istihdamını %25 oranında artırırken, satışlarını bir önceki yıla kıyasla %55 oranında artırdı. 

Kelebek vana başta olmak üzere, iğne vana, çek vana, vantuz ve demontaj parçası gibi fonksiyonel vana sistemleri alanında lider üreticilerden biri olan ÖZKAN Makina, 1983 yılında başladığı faaliyetlerine, 2011 yılından bu yana tüm dünyada tanınan Hawle Avusturya Grubu çatısı altında devam ediyor. İzmir Çiğli Atatürk Organize Sanayi Bölgesi’nde yer alan iki fabrikasıyla alanında lider üreticilerden biri olan firma, 20 milyon euroluk yatırımla temellerini 2019 yılında attığı Project Pearl Fabrikası’nı 2022 yılında devreye alarak, pazardaki lider konumunu daha da güçlendirdi. Birçok alanda tek olma özelliği taşıyan 7.000 metrekarelik tesis ile üretim kapasitesini ciddi şekilde artıran ÖZKAN Makina; istihdamını %25 oranında artırırken, pandeminin etkilerinin de azalmasıyla satışlarında bir önceki yıla göre yaklaşık %55 oranında bir artış sağladı. Türkiye’nin içinde bulunduğu ekonomik durumdan dolayı yurt içi satışlarında beklentilerin altında kalan firma, bu artışı büyük oranda yurt dışı satışlarıyla gerçekleştirdi.

İlave yatırımlarla yeni rekor hedefi

Hem Türkiye’deki seçim süreci hem de pandemi sonrası global pazarlardaki değişiklikler gibi 2023 yılının zorlu koşullarında daha da büyümeyi hedefleyen ÖZKAN Makina, gidilmeyen yerlere gitmek, problemli işleri çözmek adına iletişimde kalmak ve en iyi yaptığı işi anlatarak bu zorlukların üstesinden gelmeyi planlıyor. Yeni yılda üretim kapasitesini daha fazla artırmak adına yeni adımlar atmaya hazırlanan firma, 2022 yılının sonlarına doğru açtığı Project Pearl Fabrikası’na ilave ekipman yatırımları yaparak, yeni rekorlar kırmayı hedefliyor.

Project Pearl Fabrikası

Son teknolojiyle donatılan Project Pearl Fabrikası, DN100’den DN2600 çapa kadar vana gövdelerinin işlenmesine olanak sağlarken, uzun yıllar korozyona karşı koruma anlamına gelen GSK kalite standartlarına göre boya yapılan Türkiye’deki tek tesis olma özelliğini taşıyor. Birçok ilki barındıran tesisteki üretim tüm dünyaya ulaştırılırken; üretimden sonra tüm ürünler, EN standardı veya farklı ülkelerden talep edilen farklı standartlara göre basınç testlerine giriyor.

Endüstri dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz? Şimdi kayıt olun.

  E-Bülten'e kayıt olun
E-Posta:
 
Devamını Oku

Trendler

Copyright © 2011-2018 Moneta Tanıtım Organizasyon Reklamcılık Yayıncılık Tic. Ltd. Şti. - Canan Business Küçükbakkalköy Mah. Kocasinan Cad. Selvili Sokak No:4 Kat:12 Daire:78 Ataşehir İstanbul - T:0850 885 05 01 - info@monetatanitim.com