Connect with us

Pompalar

Endüstriyel vakum pompalarında çalıştırma ve çeşitli uygulamalar

Yayın Tarihi:

on

Endüstriyel vakum pompaları, gaz veya sıvıları iç basınçlarının atmosfer basıncının altındaki seviyelere düşürülmesi gerektiği kap veya tüp gibi herhangi bir sistemin içinden çıkarmak için tasarlanmış cihazlardır.

Pedro Gil, endüstriyel kullanımlar için farklı tiplerde vakum pompaları üretiyor. En yaygın kullanılanları arasında; pistonlu pompalar, kanatlı pompalar, vidalı, diyaframlı, sıvı halkalı ve loblu pompalar yer alıyor. Bu pompalar genel çalışma itibariyle kompresöre benzerler ancak farklı olarak emme amaçlı tasarlanmışlardır. 

Endüstriyel vakum pompalarının çalışması

Vakum pompaları özelliklerine veya uygulamalarına bağlı olarak çeşitli şekillerde çalışabilirler.

Yağsız vakum pompaları

Rotorun iç yapısındaki manşon ve hareketli kanatlar, yerleşimlerine bağlı olarak değişen boyutlarda bölmeler meydana getirirler. İçerideki gazın aynı miktarda kalması koşuluyla, bölmenin içindeki basınç boyut küçüldükçe artar. Bölme büyütüldüğünde ise basınç düşer ve böylece bir vakum oluşur.

Yağ sızdırmaz vakum pompaları

Yağsız vakum pompalarıyla aynı şekilde çalışırlar ancak bölmelerde daha iyi sızdırmazlık ve dolayısıyla daha yüksek seviyelerde basınç farkı elde etmek için yağ kullanılır.

Uygulamalar

Gıda Endüstrisi

Liyofilizasyon, gazdan arındırma ve kurutma: Bu durumda pompalar, özellikle gıda dondurarak kurutma sistemleri için kullanılan kurutma bölümlerinin boşaltılması için gerekli vakum seviyelerine ulaşılmasında kullanılırlar.

Konsantrasyon ve solvent ayrımı: Vakum yoluyla konsantrasyonun sağlanması için pompanın kimyasal maddelere karşı yeterli direnci ve konsantrelere de yüksek toleransı sağlaması gerekir. Ayrıca ekipman solventleri proses sırasında ayırma becerisine sahiptir.

Elektrik endüstrisi

Motorların, kondansatörlerin, bobinlerin kurutulması ve emprenye edilmesi: Ekipman, yukarıda açıklandığı gibi özellikle yüksek voltajlı elektrik elemanları ile çalışmak üzere tasarlanmıştır. Örneğin, bobinlerdeki ve transformatörlerdeki nem ve diğer kirliliklerin varlığını azaltmak için buharlaştırılabilir.

Verniklerin ve reçinelerin gazdan arındırılması: Vakum sistemleri, en hızlı sertleşen reçine olan poliüretan dahil olmak üzere, hava kabarcıklarını hapsederek sertleştirme işleminin başlamasından önce verniklerin, reçinelerin ve silikonun gazının alınmasıyla ilgilenebilir.

İlaç endüstrisi

Gazdan arındırma ve kurutma: Bu iki işlem, farmasötik ürünlerin son aşamalarının temelini meydana getirir. Kurutma ve gazdan arınmanın ardından uygulanır. Dış ısı uygulaması ile katı elementteki nemin elimine edildiği işlemdir.

Dondurarak kurutma ve paketleme: Dondurarak kurutma veya liyofilizasyon, biyolojik ürünlere zarar vermeden suyu uzaklaştırmak için yaygın olarak kullanılır. Farmasötik ürünlerin paketlenmesinde, kaptan havayı çıkarmak için bir vakum pompası kullanılır. Doğru paketleme, ürünlerin müşteriye aseptik olarak ulaştırılmasını güvence altına alır.

Oyuncak endüstrisi

Metalizasyon: Vakum, plastik, cam veya metalin buhar şeklinde uygulandığı birçok oyuncak kaplama işleminde çok önemli bir rol oynar. Çoğu durumda bu işlemler yeterli vakum teknolojisi olmadan mümkün olmaz.

Mekanik sanayi

Metalizasyon: Mekanik endüstride vakumda metalizasyon, kaplama metalinin ısıtılması esnasında oluşur ve metal buharı alt katmanda yoğunlaşır. Örneğin, büyük teleskopların aynalarında ve araçlarında alüminyum toplanmasında, vakum ile metalizasyon kullanılır.

Metalurji endüstrisi

Dökümlerin emprenye edilmesi: Vakum emdirme, döküm parçalardaki gözeneklilik sorununu çözdüğü için güvenilir bir alternatiftir. Gözeneklilik sızıntıya neden oluyorsa, bitmiş bir üründe arızaya yol açabilir. 

Sinterleme: Bu uygulama için iyi çözüm, dahili soğutma ve konsol yatak tasarımına sahip vidalı pompadır. Bu ekipmanla, makul iç sıcaklıklarda tortu birikimi azalır. Kesici kenarların sinterlenmesi işleme bir örnektir.

Gaz giderme: Vakumlu gaz giderme sistemleri metallerin yoğunluğunu artırır. Bu şekilde, işleme sürecinin optimizasyonu için gözenekli bölgelerin ve sert noktaların ortaya çıkmasının önüne geçilir. 

Isıl işlemler: Vakum teknolojisi, işlem görecek metal elementleri ile çevre koşulları arasındaki olumsuz reaksiyonları önlediği için metallerin ısıl işleminin temel bir parçasıdır. Bu, malzemenin yüzeysel özelliklerinin optimize edilmesini sağlar.

Optik endüstrisi

İnce kaplama uygulamaları: Optik endüstrisinde, ince katmanların oluşturulmasında vakum ekipmanı kullanılır. Mimariden cama, plastikten elmasa kullanılan ince filmlerin yapılmasında kuru çalışma uygulanır.

Kağıt endüstrisi

Gaz giderme ve kurutma: Yaprak kağıt üretimi sırasında suyun yüksek oranda elimine edilmesi gerekir. Daha iyi performans ve drenaj için vakum sistemi vazgeçilmezdir. Pompaların bazı modellerinde, pompalanacak malzemede yüksek gaz içeriği olduğunda gaz giderme işlevi kullanılır..

Metalizasyon: Kağıt bazlı folyo üretiminde, kağıdın kalitesini sağlamak için belirli katmanların uygulanması gerekir.. Önce metal, kağıda doğru şekilde yapıştırılır ardından baskıya uygun metalize bir katman oluşturulur. Bunu yapabilecek yeterlilikte bir vakum pompası kesin olarak gereklidir.

Plastik endüstrisi

Gazdan arındırma ve kurutma: Plastik endüstrisinde vakum pompası erimiş plastikten havayı, yapıştırıcıları ve nemi çeker. Kaliteli malzeme elde etmek için düşük moleküler yoğunluklu maddeler ortamdan çıkarılmalıdır; yani, pürüzsüz, dayanıklı ve gelişmiş yalıtım özelliklerine sahip bir yüzey elde edilmelidir.

Füzyon, enjeksiyon, kalıplama ve ekstrüzyon: Ambalaj üretiminde özellikle gerekli plastik kaplama formlarını elde etmek için sıvı halkalı vakum pompaları kullanılır. Ekstrüzyonla çalışan kalıplar ise vakum pompaları ile otomatik olarak beslenir.

Metalizasyon: Plastiğin sertliği veya korozyona karşı direnci gibi yüzey özelliklerini iyileştirmek için metalleştirme veya kaplama işlemleri gerçekleştirilir. Vakumda metalizasyon, malzemenin sızdırmazlığını ve yapışma kapasitesini artırır.

Kimya endüstrisi

Gazdan arındırma ve damıtma: Vakum pompaları, malzemeye sızan havanın tahliyesini sağlarken, atık suyun da çevresel nedenlerle arıtılması gerekir. Bunun için en verimli yöntem vakumda damıtmadır.

Kurutma ve liyofilizasyon: Çok düşük sıcaklıklarda vakumda kurutma yoluyla suyu uzaklaştırmak için kullanılan işlem kimya endüstrisinde olduğu gibi ilaç ve gıda endüstrilerinde de tipiktir.

Konsantrasyon ve filtreleme: Kimya, vakum teknolojisinin kullanılmasını gerektiren çeşitli sentez ve konsantrasyon işlemlerini içerir. Bu, basıncı artıran ve dolayısıyla filtrelemeyi hızlandıran yüksek kapasiteli emme pompalarının kullanıldığı filtreleme için de gereklidir.

Tekstil endüstrisi

Kurutma ve gazdan arındırma: Tekstil üretimi sırasında kir ve toz ortaya çıkar; bunlar da vakum teknolojisi ile çekilir. Vakum pompaları, boyalı kilim ve halı gibi tekstil ürünlerde tahliye ve kurutma için esastır.

Endüstri dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz? Şimdi kayıt olun.

  E-Bülten'e kayıt olun
E-Posta:
 

Türkiye endüstrisine, alana özel, spesifik yayınlar üreten MONETA Tanıtım’ın sektörel dergilerinin ve web portallarının editörlüğünü yapmaktayım. Yeni nesil, dinamik yayıncılık anlayışıyla, dijital ve basılı mecralarda içerik geliştirmek için çalışmaktayız.

Pompalar

Tapflo Santrifüj Manyetik Kaplinli Pompalar: Kimyasal olarak aşındırıcı ve toksik akışkanlar ile mükemmel çalışır

Yayın Tarihi:

on

Yazar:

CTM, OEM kurulumlarında olduğu gibi küçük alanlarda servis için mükemmel olan kompakt kısa kaplinli pompadır. Tapflo CTM Manyetik Kaplinli Pompalar, motordan gelen gücün bir manyetik kaplin vasıtasıyla çarka iletildiği santrifüj pompalardır. CTM pompaları, yüzey işleme endüstrisinde kimyasalların transferi ve sirkülasyonu için tasarlanmış ve üretilmişlerdir.

Tüm Tapflo CTM pompaları BSP dişli, flanşlı veya hortum bağlantılı olarak mevcuttur. Pompalar, kimyasal olarak aşındırıcı ve toksik akışkanların yanı sıra saf kimyasallar, asitler ve alkaliler gibi temiz ve ince sıvılar için kullanılabilir çünkü ıslanan bileşenler mükemmel korozyon direnci sağlayan metalik olmayan enjeksiyon kalıplı termoplastiklerdir.

Özellikler: Sızıntı yok, manyetik güç aktarımı, sızdırmaz pompa, hermetik sistem, ekonomik çalışma.

CTM PP – polipropilen uygulama:

90 °C’ye kadar sıcaklık direnci

Üstün kimyasal direnç

 CTM PVDF – poliviniliden florür uygulaması

70 °C’ye kadar sıcaklık direnci

Mükemmel mekanik mukavemet sağlar

Çalışma prensibi: Motordan gelen güç, manyetik bir kaplin vasıtasıyla çarka iletilir. Tahrik mıknatısı ve çark mıknatısı arasındaki izolasyon kabuğu, sıvı tarafı tahrikten ayırır.

Tapflo CTM pompaları, zorlu koşullar altında da üstün güce sahip, benzersiz mıknatıs kafes sistemli NdFeB (neodimiyum-demir-bor) mıknatıslı kaplinleri ile donatılmıştır. Sürücüden gelen güç, yüksek sıcaklıklarda ve yüksek özgül ağırlıklı sıvılarda bile iletilir. Ayrıca, harici mıknatıs için sağlam çelik çerçeve, mıknatıs gücünü artırır ve pompanın yumuşak bir şekilde başlatılmasını sağlar.

Tapflo Ürün Mühendisi Jakub Zduńczyk’nin açıklamasına göre: “Mıknatıslar, reçine ve yapıştırıcı kullanımını önleyen benzersiz sistemle kafesleri içinde tamamen kapsüllenmiştir. Bu özelliği, yüksek sıcaklıklarda daha iyi performansa sahip güvenli bir sistem sağlar. Ayrıca çark enjeksiyonla kalıplanmıştır; bu da mükemmel performans sağlar ve hiçbir zayıf nokta yoktur.”

Tapflo Pazarlama Mikolaj Laguna-Horodniczy’nin açıklamasına göre: ’Manyetik pompalarımızı benzer çözümler sunan diğer tedarikçilerden ayıran şey, şaftsız güvenilir tasarımdır. Mıknatıslı çark tertibatı çok güçlü burçlar ile tasarlanmıştır. Bu özelliği sayesinde bunun sonucunda daha az parçaya sahip ve serviste çok güvenilir bir pompa ortaya çıkmıştır.”

Tapflo Group, bağımsız, İsveçli aile firması olup, havayla çalışan diyaframlı pompaların, santrifüj pompaların ve diğer endüstriyel proses ekipmanlarının üretici ve küresel tedarikçisidir. Tapflo ürünleri ve hizmetleri 6 kıtada 75 ülkede mevcuttur. Tapflo olarak, müşterilerimizin rahatlığı için en yüksek Tapflo hizmet kalitesini garanti eden Tapflo Grup Şirketlerimiz ve özenle seçilmiş distribütörler tarafından dünya çapında temsil edilmekteyiz.

Endüstri dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz? Şimdi kayıt olun.

  E-Bülten'e kayıt olun
E-Posta:
 
Devamını Oku

Pompalar

Vakum pompalarının yerli uzmanı, dünyanın tercihi oluyor: Gücüm Pompa 40’tan fazla ülkeye ihracat yapıyor

Yayın Tarihi:

on

Yazar:

Vakum pompaları üretiminde yarım asrı aşan tecrübesiyle kalite, dayanıklılık ve yüksek performansı bir araya getiren Gücüm Pompa, vakum pompalarındaki uzmanlığıyla dünyanın tercihi oluyor. Sulu ve yağlı tip vakum pompaları ve sistemlerinde 60’tan fazla çeşit sunan Gücüm markası, 40’tan fazla ülkeye ihracat yapıyor.

1970 yılında bir atölye olarak kurulan ve geliştirdiği ürün çeşitliliğiyle Türkiye’de alanında öncü bir marka olan Gücüm Pompa, vakum pompalarındaki uzmanlığıyla küresel ölçekte büyümeye devam ediyor. Alanında 50 yılı aşan tecrübesiyle 15 ila 4200 m3/h kapasite aralığında 60’tan fazla çeşit vakum pompası üreten Gücüm Pompa, sulu ve yağlı tip vakum pompaları ve sistemlerinde sunduğu eksiksiz bir portföy ile dünyanın tercih ettiği bir marka oluyor. Teknoloji odağında dünya standartlarında gerçekleştirdiği üretimiyle kalite açısından ilgili Avrupa Normlarına uygunluğu Türk Standartları Enstitüsü tarafından belgelenen Gücüm Pompa, Gebze-Dilovası’ndaki en son teknolojiyle donatılan fabrikasında gerçekleştirdiği üretiminin %50’sini; başta Almanya, Avusturya, İtalya, İspanya, İngiltere, Polonya, Romanya, Ukrayna, Rusya, Azerbaycan, Irak, Mısır, Fas ve Hong Kong olmak üzere 40′ tan fazla ülkeye ihraç ediyor.

Kalite, güç, dayanıklılık ve yüksek performansı bir araya getirdiği vakum pompalarında 60’tan fazla çeşit ile eksiksiz bir portföy sunan markanın ürün yelpazesinde; kullanıcılarına birçok avantaj sunan monoblok vakum pompaları, iki kademeli vakum pompaları, tek kademeli vakum pompaları, paletli vakum pompaları ve vakum üniteleri yer alıyor. Vakum pompalarının kaliteli yapısı ve yüksek performanslı tasarımıyla, çeşitli endüstriyel uygulamalarda ve onlarca sektörde uzun yıllardır büyük verimler sağlayan Gücüm markası, üretimiyle başta gıda, kimya, plastik, tekstil, cam-seramik, sağlık, kağıt ve deri sektörleri olmak üzere endüstrinin birçok alanına eşsiz çözümler sunuyor. 

Endüstri dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz? Şimdi kayıt olun.

  E-Bülten'e kayıt olun
E-Posta:
 
Devamını Oku

Pompalar

Xylem’den doğaya sahip çıkan teknolojiler: Su gibi bir gelecek için sürdürülebilirliği esas alıyor

Yayın Tarihi:

on

Yazar:

2025 yılına kadar 16,5 milyar metreküpten fazla su tasarrufu yapmayı hedefleyen Xylem, sürdürülebilir bir dünya için temiz suya ve güvenli sanitasyona erişimin önemine inanıyor. 5 Haziran Dünya Çevre Günü kapsamında açıklamalarda bulunan Xylem Türkiye Satış ve Pazarlama Direktörü İbrahim Ünal, şirketin sürdürülebilirlik anlayışını ve yürüttükleri çalışmaları anlattı. 

Küresel ısınma ve iklim krizinin etkilerinin giderek arttığı dünyada gelecek nesillere daha sürdürülebilir bir dünya bırakmak için ekolojik dengenin ve hayatın kaynağını oluşturan suyun korunması şart. Bu bilinçle suyu daha erişilebilir ve uygun fiyatlı, su sistemlerini ise daha esnek hale getiren teknolojiler ve çözümler hayata geçiren Xylem, çevre dostu kurumsal bir vatandaş olarak sorumluluklarını yerine getirme kararlığını her daim gösteriyor. Yeşil bir şirket olma felsefesinin ışığında çalışmalar gerçekleştirdiklerini ifade eden Xylem Türkiye Satış ve Pazarlama Direktörü İbrahim Ünal, binlerce yıldır tüm canlılara yuva olan dünyanın korunmasında çevreyi koruyan politikaların bir seçenek olmaktan çıkarak zorunluluğa dönüştüğünün altını çizdi. 

12 saha ile saha proses suyunun yüzde 100’ünü geri dönüştürüyor

Suyun doğada olduğu gibi en ideal şekilde taşınması fikrinden yola çıkan Xylem, odak noktasında su bulunan çalışmalarıyla doğayı ve enerji kaynaklarını koruyan önemli çıktılar elde ediyor. Bu kapsamda 2020 yılında, susuzlaştırma ve dijital teknolojileri aracılığıyla 1,4 milyar metreküp kirli suyun yerel su kaynaklarına ve yerleşim yerlerine girmesinin önlenmesine katkıda bulunan Xylem, kurduğu arıtma çözümleri ile müşterilerinin 4,3 milyar metreküp suyu yeniden kullanmalarına olanak tanıdı. Buna ek olarak gelir getirmeyen suyu 0,5 milyar metreküp azaltmayı başaran şirketin 22 büyük tesisinden 10 tanesi şu anda yüzde 100 yenilenebilir enerjiyle çalışıyor ve iki tanesi projelerinin devam ettiği 12 saha ile saha proses suyunun yüzde 100’ünü geri dönüştürüyor. Bu tesislerdeki genel su yoğunluğunu 2014 yılına göre yaklaşık yüzde 30 oranında düşürmeyi başaran Xylem, 2020 yılında su kullanımını bir önceki yıla göre yüzde 19 oranında azalttı. Toplam GHG Net Emisyon yoğunluğunu 2019 yılına göre yüzde 7’den fazla azaltan Xylem, küresel filosunu elektrikli ve hibrit araçlara taşımaya odaklanan Sürdürülebilir Filo Stratejisini de uygulamaya başladı. Faaliyetlerini 2013 yılından bu yana CDP’ye (Carbon Disclosure Project-Karbon Saydamlık Projesi) raporlayan şirket hem iklim değişikliği hem de su kıtlığı alanlarında liderlik bandında bir puan olan A puanı alarak önemli bir başarıya daha imza attı.

2050 yılından önce değer zincirinde net sıfır karbon emisyonu elde etmeyi hedefliyor

Dünyanın en zorlu su ve atık su problemlerine odaklanarak yerel çözümler sunabilmeyi hedefleyen Xylem, sürdürülebilir bir dünya için iddialı hedefler ortaya koyuyor. Buna göre 2025 yılına kadar 16,5 milyar metreküpten fazla su tasarrufu yapmayı hedefleyen Xylem, yılda 55 milyonu aşkın kişinin evsel su kullanım ihtiyacına eş değer olan 3,5 milyar metreküpün üzerinde gelir getirmeyen suyu azaltmayı amaçlıyor. Yılda 197 milyondan fazla kişinin evsel su kullanım ihtiyacına eş değer olan 13 milyar metreküp suyu yeniden kullanım için arıtmayı da öngören şirket, 7 milyar metreküpten fazla kirli suyun yerel su kaynaklarına veya yerleşim yerlerine girmesini önlemeyi hedefliyor. Tesislerinde yüzde 100 yenilenebilir enerji ve yüzde 100 proses suyu geri dönüşümü kullanma hedefi olan Xylem, 2050 yılından önce değer zincirinde net sıfır karbon emisyonu elde etme taahhüdünde bulunuyor. En önemlisi de küresel ekonomik piramidin tabanında yaşayan en az 20 milyon insanın temiz su çözümlerine erişimini sağlamayı hedefliyor. 

Suya sahip çıkan teknolojileriyle doğayı ve geleceği koruyor

5 Haziran Dünya Çevre Günü kapsamında açıklamalarda bulunan Xylem Türkiye Satış ve Pazarlama Direktörü İbrahim Ünal herkes için su açısından daha güvenli, adil bir dünya oluşturma hedefinin özünde sürdürülebilirlik olduğunu vurguladı ve şunları söyledi: “Dünyanın temiz su ihtiyacını sağlamada yaratıcı çözümler üreten lider bir küresel su teknolojisi şirketi olarak sürdürülebilirliği yaptığımız işin temel esası olarak kabul ediyoruz.  Özellikle de suyun güvenliğinin yaşam ve daha sürdürülebilir bir dünya yaratmak için kritik öneme sahip olduğuna inanıyor, artan su sorunlarının çözülmesine yardımcı olmak için sorumluluklarımızı alıyoruz. Bize binlerce yıldır yuva olan gezegenimizi korumak, doğaya ve suya sahip çıkmayı kurumsal bir vatandaş olarak görev ediniyoruz. Bünyemizdeki yüksek verimli su teknolojileri, endüstriyel pompaları ve uygulama çözümleri ile yalnızca daha az enerji kullanmak ve yaşam döngüsü maliyetlerini azaltmakla kalmıyor, aynı zamanda sürdürülebilirliği de destekliyoruz.  Su yönetimini dönüştürmek, güçlü su, enerji ve maliyet tasarrufu sağlamak için veri analizinin gücünden yararlanıyoruz. Temiz suya erişimi optimize etmek, suyun daha verimli bir şekilde kullanılması, korunması ve yeniden kullanılması için yeni yollar geliştiriyoruz.  Farkındalığın bu yolculuktaki önemine inanıyor, eğitimler düzenleyip iş arkadaşlarımızın ve gönüllü paydaşlarımızın suyla ilgili sorunlara zaman ayırma tutkusundan yararlanarak sosyal değer yaratıyoruz. Kurumsal Sosyal Yatırım programımız olan Xylem Watermark, sürdürülebilirlik çabalarımızın önemli bir parçasını oluşturuyor. Xylem Watermark ile faaliyette bulunduğumuz toplulukları güçlendiriyoruz. 2021 yılında 113 bin saat gönüllü çalışmış dünyanın dört bir yanındaki Xylem çalışanları su sorunu yaşayan toplulukların karşılaştığı tehditleri gün yüzüne çıkarıyor.” 

Çevre konusunda en sorumlu 499 şirket listesinde 17. sırada yer aldı

Dünya çapında kişi başına günde 77 litre su kaybı oluştuğunu ve tüm kaçak suların atmosferde meydana getirdiği karbondioksit salımını bertaraf etmek için Brezilya’nın toplam dörtte biri kadar yeni ormanlara ihtiyacımız olduğunu söyleyen İbrahim Ünal, “Artık erteleyecek zamanımız olmadığı aşikâr. Biz bu sorunun ancak çalışanlarımız, müşterilerimiz, tedarikçilerimiz ve tüm dünya ile hep birlikte bir ekosistem içinde çözebileceğimize inanıyoruz. Attığımız adımlarla da hassasiyetimizi ortaya koyuyoruz. Örneğin geçen yıl, Newsweek ve Statista ortaklığı ile oluşturulan, Amerika Birleşik Devletleri’nin çevre ve sosyal sorumluluk alanında en sorumlu 499 şirketi listesi içerisinde 17. sırada yer aldık. Bu noktada ‘Let’s solve water.’ misyonumuz ışığında daha güvenli bir dünya ve daha sağlıklı bir çevre yaratmaya kendimizi adamaya devam edeceğiz” dedi. 

 

Endüstri dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz? Şimdi kayıt olun.

  E-Bülten'e kayıt olun
E-Posta:
 
Devamını Oku

Trendler

Copyright © 2011-2018 Moneta Tanıtım Organizasyon Reklamcılık Yayıncılık Tic. Ltd. Şti. - Canan Business Küçükbakkalköy Mah. Kocasinan Cad. Selvili Sokak No:4 Kat:12 Daire:78 Ataşehir İstanbul - T:0850 885 05 01 - info@monetatanitim.com