Endüstriyel vakum pompaları, gaz veya sıvıları iç basınçlarının atmosfer basıncının altındaki seviyelere düşürülmesi gerektiği kap veya tüp gibi herhangi bir sistemin içinden çıkarmak için tasarlanmış cihazlardır.
Pedro Gil, endüstriyel kullanımlar için farklı tiplerde vakum pompaları üretiyor. En yaygın kullanılanları arasında; pistonlu pompalar, kanatlı pompalar, vidalı, diyaframlı, sıvı halkalı ve loblu pompalar yer alıyor. Bu pompalar genel çalışma itibariyle kompresöre benzerler ancak farklı olarak emme amaçlı tasarlanmışlardır.
Endüstriyel vakum pompalarının çalışması
Vakum pompaları özelliklerine veya uygulamalarına bağlı olarak çeşitli şekillerde çalışabilirler.
Yağsız vakum pompaları
Rotorun iç yapısındaki manşon ve hareketli kanatlar, yerleşimlerine bağlı olarak değişen boyutlarda bölmeler meydana getirirler. İçerideki gazın aynı miktarda kalması koşuluyla, bölmenin içindeki basınç boyut küçüldükçe artar. Bölme büyütüldüğünde ise basınç düşer ve böylece bir vakum oluşur.
Yağ sızdırmaz vakum pompaları
Yağsız vakum pompalarıyla aynı şekilde çalışırlar ancak bölmelerde daha iyi sızdırmazlık ve dolayısıyla daha yüksek seviyelerde basınç farkı elde etmek için yağ kullanılır.
Uygulamalar
Gıda Endüstrisi
Liyofilizasyon, gazdan arındırma ve kurutma: Bu durumda pompalar, özellikle gıda dondurarak kurutma sistemleri için kullanılan kurutma bölümlerinin boşaltılması için gerekli vakum seviyelerine ulaşılmasında kullanılırlar.
Konsantrasyon ve solvent ayrımı: Vakum yoluyla konsantrasyonun sağlanması için pompanın kimyasal maddelere karşı yeterli direnci ve konsantrelere de yüksek toleransı sağlaması gerekir. Ayrıca ekipman solventleri proses sırasında ayırma becerisine sahiptir.
Elektrik endüstrisi
Motorların, kondansatörlerin, bobinlerin kurutulması ve emprenye edilmesi: Ekipman, yukarıda açıklandığı gibi özellikle yüksek voltajlı elektrik elemanları ile çalışmak üzere tasarlanmıştır. Örneğin, bobinlerdeki ve transformatörlerdeki nem ve diğer kirliliklerin varlığını azaltmak için buharlaştırılabilir.
Verniklerin ve reçinelerin gazdan arındırılması: Vakum sistemleri, en hızlı sertleşen reçine olan poliüretan dahil olmak üzere, hava kabarcıklarını hapsederek sertleştirme işleminin başlamasından önce verniklerin, reçinelerin ve silikonun gazının alınmasıyla ilgilenebilir.
İlaç endüstrisi
Gazdan arındırma ve kurutma: Bu iki işlem, farmasötik ürünlerin son aşamalarının temelini meydana getirir. Kurutma ve gazdan arınmanın ardından uygulanır. Dış ısı uygulaması ile katı elementteki nemin elimine edildiği işlemdir.
Dondurarak kurutma ve paketleme: Dondurarak kurutma veya liyofilizasyon, biyolojik ürünlere zarar vermeden suyu uzaklaştırmak için yaygın olarak kullanılır. Farmasötik ürünlerin paketlenmesinde, kaptan havayı çıkarmak için bir vakum pompası kullanılır. Doğru paketleme, ürünlerin müşteriye aseptik olarak ulaştırılmasını güvence altına alır.
Oyuncak endüstrisi
Metalizasyon: Vakum, plastik, cam veya metalin buhar şeklinde uygulandığı birçok oyuncak kaplama işleminde çok önemli bir rol oynar. Çoğu durumda bu işlemler yeterli vakum teknolojisi olmadan mümkün olmaz.
Mekanik sanayi
Metalizasyon: Mekanik endüstride vakumda metalizasyon, kaplama metalinin ısıtılması esnasında oluşur ve metal buharı alt katmanda yoğunlaşır. Örneğin, büyük teleskopların aynalarında ve araçlarında alüminyum toplanmasında, vakum ile metalizasyon kullanılır.
Metalurji endüstrisi
Dökümlerin emprenye edilmesi: Vakum emdirme, döküm parçalardaki gözeneklilik sorununu çözdüğü için güvenilir bir alternatiftir. Gözeneklilik sızıntıya neden oluyorsa, bitmiş bir üründe arızaya yol açabilir.
Sinterleme: Bu uygulama için iyi çözüm, dahili soğutma ve konsol yatak tasarımına sahip vidalı pompadır. Bu ekipmanla, makul iç sıcaklıklarda tortu birikimi azalır. Kesici kenarların sinterlenmesi işleme bir örnektir.
Gaz giderme: Vakumlu gaz giderme sistemleri metallerin yoğunluğunu artırır. Bu şekilde, işleme sürecinin optimizasyonu için gözenekli bölgelerin ve sert noktaların ortaya çıkmasının önüne geçilir.
Isıl işlemler: Vakum teknolojisi, işlem görecek metal elementleri ile çevre koşulları arasındaki olumsuz reaksiyonları önlediği için metallerin ısıl işleminin temel bir parçasıdır. Bu, malzemenin yüzeysel özelliklerinin optimize edilmesini sağlar.
Optik endüstrisi
İnce kaplama uygulamaları: Optik endüstrisinde, ince katmanların oluşturulmasında vakum ekipmanı kullanılır. Mimariden cama, plastikten elmasa kullanılan ince filmlerin yapılmasında kuru çalışma uygulanır.
Kağıt endüstrisi
Gaz giderme ve kurutma: Yaprak kağıt üretimi sırasında suyun yüksek oranda elimine edilmesi gerekir. Daha iyi performans ve drenaj için vakum sistemi vazgeçilmezdir. Pompaların bazı modellerinde, pompalanacak malzemede yüksek gaz içeriği olduğunda gaz giderme işlevi kullanılır..
Metalizasyon: Kağıt bazlı folyo üretiminde, kağıdın kalitesini sağlamak için belirli katmanların uygulanması gerekir.. Önce metal, kağıda doğru şekilde yapıştırılır ardından baskıya uygun metalize bir katman oluşturulur. Bunu yapabilecek yeterlilikte bir vakum pompası kesin olarak gereklidir.
Plastik endüstrisi
Gazdan arındırma ve kurutma: Plastik endüstrisinde vakum pompası erimiş plastikten havayı, yapıştırıcıları ve nemi çeker. Kaliteli malzeme elde etmek için düşük moleküler yoğunluklu maddeler ortamdan çıkarılmalıdır; yani, pürüzsüz, dayanıklı ve gelişmiş yalıtım özelliklerine sahip bir yüzey elde edilmelidir.
Füzyon, enjeksiyon, kalıplama ve ekstrüzyon: Ambalaj üretiminde özellikle gerekli plastik kaplama formlarını elde etmek için sıvı halkalı vakum pompaları kullanılır. Ekstrüzyonla çalışan kalıplar ise vakum pompaları ile otomatik olarak beslenir.
Metalizasyon: Plastiğin sertliği veya korozyona karşı direnci gibi yüzey özelliklerini iyileştirmek için metalleştirme veya kaplama işlemleri gerçekleştirilir. Vakumda metalizasyon, malzemenin sızdırmazlığını ve yapışma kapasitesini artırır.
Kimya endüstrisi
Gazdan arındırma ve damıtma: Vakum pompaları, malzemeye sızan havanın tahliyesini sağlarken, atık suyun da çevresel nedenlerle arıtılması gerekir. Bunun için en verimli yöntem vakumda damıtmadır.
Kurutma ve liyofilizasyon: Çok düşük sıcaklıklarda vakumda kurutma yoluyla suyu uzaklaştırmak için kullanılan işlem kimya endüstrisinde olduğu gibi ilaç ve gıda endüstrilerinde de tipiktir.
Konsantrasyon ve filtreleme: Kimya, vakum teknolojisinin kullanılmasını gerektiren çeşitli sentez ve konsantrasyon işlemlerini içerir. Bu, basıncı artıran ve dolayısıyla filtrelemeyi hızlandıran yüksek kapasiteli emme pompalarının kullanıldığı filtreleme için de gereklidir.
Tekstil endüstrisi
Kurutma ve gazdan arındırma: Tekstil üretimi sırasında kir ve toz ortaya çıkar; bunlar da vakum teknolojisi ile çekilir. Vakum pompaları, boyalı kilim ve halı gibi tekstil ürünlerde tahliye ve kurutma için esastır.