Connect with us

Pompalar

Endüstrinin kalbi METRANS’la atıyor…

Yayın Tarihi:

on

METRANS Genel Koordinatörü Nezih Süzen: “Pompa, endüstrinin kalbi sayılır. Bir fabrikada pompa çalışmazsa hareket olmaz, hareket olmazsa proses olmaz ve proses olmazsa üretim olmaz.”

22 yıldır hizmet verdiği sektörün öncü firmalarından olan METRANS, sıvı akışkan transferi uygulamaları için endüstriyel pompalar ve diğer ekipmanlar konusunda faaliyet gösteriyor. Aynı zamanda METRANS, şu an Avrupa ve Amerika menşeli 20’den fazla firmanın Türkiye’deki tek temsilcisi/distribütörü ve satış sonrası hizmet sağlayıcısı. Ürettiği katma değeri artırmayı kendine misyon edinen METRANS firmasının Genel Koordinatörü Nezih Süzen ile yaptığımız keyifli röportajda METRANS’ın dünü, bugünü ve gelecek hedeflerini konuştuk.

Nezih Bey ilk olarak sizi tanıyabilir miyiz?

Ben METRANS da 6 senedir görev yapmaktayım. 1998 yılında bir proje bünyesinde METRANS’a katıldım. Aslında ben Elektrik Mühendisiyim. Yurt dışında Aachen Teknik Üniversitesi’nde Elektronik Bölümünde mastır yaptıktan sonra 22 yıl kadar uluslararası bir şirkette çalıştım. Daha sonrasında bir danışmanlık projesi kapsamında METRANS’ın kurucusu Vedat Bey’le bir araya geldik ve o günden bugüne 6 yıldır METRANS da çalışmaya büyük bir zevkle devam ediyorum.

Firmanız hakkında bilgi alabilir miyiz?

METRANS, 1991 yılında Ankara’da Bay Vedat Kirişçi tarafından kurulmuş bir firma. Başlangıçta Wilden, Lewa, Leistritz, Uraca, Viking ve Faudi firmalarının temsilciliklerini yaparak yola çıkan firmamızın, bugün 20’den fazla tedarikçisi vardır. Burada önemli olan nokta ise satışı yapılan ürünlerin birbirleriyle çakışan ürünler değil, aksine birbirlerini tamamlayan ürünler olmasıdır. Örneğin, bir dolum kolu alıyorsunuz arkasından filtre ve sayaç geliyor. Bunlar böyle zaman içinde gelişe gelişe,  22 yılda 20 üzerinde tedarikçi sayısına ulaşmış olduk.

Hizmet verdiğiniz sektörler hangileridir?

Hizmet verdiğimiz ana sektörler:  Akaryakıt/Enerji, Gıda ve Hijyen, Kimya-Proses, Madencilik ile Su ve Çevre sektörleridir. Bu ana sektörler de kendi içinde farklı alt sektörlere ayrılıyor. Örneğin Kimya-Proses sektörünün içinde petrokimya, rafineriler, demir çelik, yalıtım, gübre üretimi var. Gıda-Hijyen bölümümüzde yiyecek-içecek, kozmetik gibi alt sektörler bulunuyor. Madencilik sektörünün içinde de çok değişik uygulamalar olabiliyor. Örneğin bir tarafta bir madenden çıkan malzemeyi kırmak var, diğer taraftan bir cevherin bir yerden bir yere transferi var. Su ve Çevre sektörüne baktığımızda, isale hatlarında kullanılan çok büyük vanalar karşımıza çıkmakta. Diğer taraftan içme sularının klorlanması işi var. Ayrıca atık suların filtrelenmesinde kullanılan pompaların satışını başka bir etkinlik alanımız. Hizmet verdiğimiz çok sayıda sektör var. Bu nedenle ben bizim yaptığımız iş “kırkayaklık” diyorum. Birkaç bacağımız kırılsa da diğerleri bizi taşıyabiliyor.

Pompa, endüstrinin kalbi sayılır. Bir fabrikada pompa çalışmazsa hareket olmaz, hareket olmazsa proses olmaz ve proses olmazsa üretim olmaz.

Yurtdışından çalıştığınız firmalar hakkında bilgi alabilir miyiz?

Dediğim gibi 20’yi aşkın firmanın tek temsilcisi ve satış sonrası hizmet sağlayıcısıyız. Bizim firmalarımız Avrupa ve Amerika menşeli firmalardır ve kendi alanlarında dünya sıralamalarında ilk sıralarda yer alırlar. Ağırlıklı olarak Alman firmalarıdır, bunun nedeni ise Almanların pompa konusunda çok büyük deneyim ve uzmanlıklarının olmasıdır. Daha kaliteli ve genelde de her uygulamayla ilgili kendi alanında ilk üçe girmiş firmalardan biriyle çalışmayı tercih ediyoruz.

Müşterilerinize ne tür hizmetler veriyorsunuz? Bu alandaki faaliyetleriniz nelerdir?

Müşteri bize geliyor ve diyor ki; “Benim burada bir teneke balım var ve ben bu balı iki parmaklık bir borudan geçireceğim ve 300 metre ilerde 10 metre yükseklikteki bir tanka transfer edeceğim ve orada işlemeye devam edeceğim. Bana buna göre bir pompa verin”  Bu hesap ve mühendislik isteyen bir iştir. Öncelikle; Balın viskozitesi ne? Borunun üzerinde kaç tane dirsek var? Borunun yükseldiği yerde basınç ne? gibi soruların cevaplarını bilmek zorundasınız. Bu hesapları yanlış yaptığınızda o pompa çalışmaz.

Servis-bakım bizim firmamız için çok önemlidir. Türkiye’de eskiden firmalar yurt dışından kendi tedarik ettiği ürünü, yine fabrikasında kendi olanaklarıyla kurardı. Ama artık büyük firmalar bu işleri üzerlerinden atmaya çalışıyorlar. Bize bu ürünü hangi firma tedarik ettiyse servis ve bakımıyla da o firmanın ilgilenmesini istiyor. O zaman bizim gibi firmaların burada rolü ve önemi artıyor. Biz ürünü tedarik ettiğimiz firmadan almış olduğumuz eğitim sayesinde müşterilerimize gerekli hizmeti hızlı ve ekonomik bir biçimde sunuyoruz.

Ürün gamınız hakkında bilgi alabilir miyiz?

Çok geniş bir ürün yelpazemiz var. Bunların hepsini akışkan transferini sağlayan ürünler olarak tanımlayabiliriz. Bunun içinde pompalar, vanalar, valfler, sayaçlar, dolum kolları, filtreler, karıştırıcılar var. Bunlar içinde en çok talep edilen ürünlerimiz pompalar. Bunun dışında borular ve su pompaları bizim ürün gamımızın dışındalar.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Firmanızın vizyonu ve misyonu hakkında bilgi alabilir miyiz?

Firmamızın vizyonu, bizimle çalışmak isteyen herkesin birinci tercihi olmak. Yani tedarikçisi olduğumuz firmaların, hizmet verdiğimiz müşterilerimizin ve çalışanlarımızın da ilk tercihi olmak.

Misyonumuz ise, ülkemize teknoloji ve bilgi akışını sağlayarak sektörde katma değer yaratmak. Müşterilerimizin üretim süreçlerini daha etkin ve verimli düzeye çıkarmak. Bir tüccardan çok çözüm ortağı olmayı istiyoruz.

2013 yılının sonlarına geliyoruz. 2013 yılını firmanız açısından nasıl değerlendirirsiniz?

2013 yılı hedeflerimize zor ulaşabileceğimiz bir yıl olacak gibi görünüyor. Şu anda 2013 yılının en hızlı zamanına girdik. Ama 2013 yılının ilk ayları zor geçti. Tüm dünyadaki ve Türkiye’deki gelişmeler bu ilk ayların zor geçmesine neden oldular. Bu sadece bizde değil, diğer firmalarda da gözlemlediğim bir durum. Şu ana kadar 2013 yılı, 2012 yılına göre daha yavaş geçen bir yıl oldu.

İleriye dönük hedef ve planlarınız nelerdir?

2016 yılı için belirlediğimiz bir hedefimiz var. İş hacmi açısından finansal anlamda baktığımızda 50 milyon avroluk bir rakama ulaşmak istiyoruz. Bu da senede yüzde 25’lik bir büyümemize tekabül ediyor. 2023 için belirlediğimiz hedeflerimiz ise, iş hacmimizin 100 milyon avroya gelmesi ve Türkiye de yapılan cironun ise 100 milyon liranın üzerine çıkması. Bizim hedefimiz Türkiye’deki katma değeri ve mühendislik payımızı artırmak.

Firma olarak İstanbul’dan Kocaeli Dilovası’na taşındınız. Neden bu lokasyonu tercih ettiniz ve yatırım maliyetiniz ne kadar?

Buraya gelmemizin birkaç nedeni var. Birincisi, müşterilerimiz buraya gelemeye başladıkları için onlara daha yakın olmak adına burayı tercih ettik. Bir başka nokta ise ulaşım. Burası trafik açısından bir kesişme noktası gibi. Değişik yollardan buraya rahat bir ulaşım söz konusu. Ayrıca buranın örnek ve en yeni organize sanayi bölgesi olması bir avantaj. Burada alt yapı imkânlarımız çok iyi. Yollarımız alttan ısıtmalı, fiber internet kullanıyoruz. Buraya yaklaşık olarak 5 milyon liralık bir yatırım yaptık. Bu yatırım ile planlamış olduğumuz atılımların alt yapısını hazırlamış olduk.

Türkiye endüstrisine, alana özel, spesifik yayınlar üreten MONETA Tanıtım’ın sektörel dergilerinin ve web portallarının editörlüğünü yapmaktayım. Yeni nesil, dinamik yayıncılık anlayışıyla, dijital ve basılı mecralarda içerik geliştirmek için çalışmaktayız.

Etkinlikler

Türkiye, suyun yüzde 40’ını şebekelerde kaybediyor

Yayın Tarihi:

on

Yazar:

Türkiye’de suyun yüzde 40’ı fiziki sebeplerden dolayı kullanıcılara ulaşmadan şebekelerde kaybediliyor. Bu da yaklaşık 2 milyar m³ temiz suya yani yaklaşık 30 milyon kişinin bir yıllık su ihtiyacına karşılık geliyor.

22 Mart Dünya Su Günü kapsamında açıklamalarda bulunan Masdaf Genel Müdürü Vahdettin Yırtmaç, Türkiye’de su kaynaklarının sürdürülebilirliğini sağlamak için yüzde 40’ı şebekelerde kaybedilen suyun kazanılması için yapılması gerekenlere dikkat çekti.

Dünya Doğayı Koruma Vakfı (WWF) tarafından hazırlanan rapora göre Türkiye, yılda kişi başına düşen 1.519 m³’lük su miktarı ile ‘su sıkıntısı çeken’ bir ülke. Pompa sektörünün yarım asırlık lider firması Masdaf’ın Genel Müdürü Vahdettin Yırtmaç, Türkiye’de su kaynaklarının sürdürülebilirliğini sağlamak için yüzde 40’ı şebekelerde kaybedilen suyun kazanılması konusunda yapılması gerekenleri açıkladı:

Suyun yüzde 40’ı şebekelerde kaybediliyor

“Barajlarda bulunan ham su, iletim hattıyla arıtma tesislerine oradan haznelere ve şebekeler yardımıyla da evlerimize ulaşıyor. Ancak Türkiye’de suyun yüzde 40’ı fiziki sebeplerden dolayı şebekelerde kaybediliyor. Bu da yaklaşık 2 milyar m³ temiz suya yani yaklaşık 30 milyon kişinin bir yıllık su ihtiyacına karşılık geliyor.

Su kaynaklarını doğru yönetmek ve suyun kullanıcılara ulaşmadan kaybolmasını önlemek konusunda yerel yönetimlere önemli roller düşüyor. Çünkü yerel yönetimler, suyu evlere taşıyan şehir şebekelerini doğru sistemler ile yöneterek bu kayıpların önüne geçebilir. Bu kapsamda şebeke suyunu basınçlandırmak için kullanılan pompalar ile suyu taşıyan boruları doğru seçmek ve bakımlarını ihmal etmemek gerekiyor.

Eski pompalar yüzde 40 daha fazla enerji tüketiyor

İdeal verimlilik seviyesinin yüzde 20 altında çalışan eski ve yıpranmış pompalar su israfının yanı sıra enerji israfına da neden oluyor. Çünkü aynı hacimde su pompalamak için yüzde 40 daha fazla enerji tüketiyor. Bu nedenle eski pompa sistemlerini, yüksek verimli ve elektronik olarak kontrol edilen yeni pompalarla değiştirmek gerekiyor. Yenilenen sistem hem iki yıl içinde kendini amorti ediyor hem de yüzde 40 daha az enerji tüketiyor.

Şehir şebekelerinde kullanılan borulara dikkat!

Şehir şebekelerindeki kayıpları önlemek için yalnızca akıllı pompa teknolojileri ile suyu basınçlandırmak da yeterli değil, bir diğer önemli parametrenin de şehir şebekelerinde kullanılan borular olduğunu söyleyebiliriz. Eğer sistemdeki borular eski ve yıpranmış ise patlama veya delinme gibi sorunlar yaşanabiliyor.

Akıllı pompa teknolojileri ile doğru basınçlandırma yapılmalı

Borularda yaşanan patlama veya delinmenin nedenlerinden bir diğeri ise uzun boru hatlarındaki kayıpları karşılamak amacıyla şebekenin çıkış noktalarına yerleştirilen pompalardaki basınçların yüksek tutulması oluyor. Bu nedenle alt yapı sistemlerini bir bütün olarak değerlendirip, mühendislik hesaplamalarını doğru yapmak gerekiyor.

Kullanım ömrü 10 yılı aşan pompaları, akıllı pompa teknolojileri ile yenileyerek doğru basınçlandırma yapmak, kaçakları tesit edip boruları yenilemek şebekelerden kaynaklı su israfını önleyecek bir çözüm olacaktır.” dedi.

Devamını Oku

Pompalar

ECO-SYS Akıllı Sıvı Halkalı Vakum Pompalar

Yayın Tarihi:

on

Yazar:

Full otomasyon ile entegre edilerek; arıza tespit bildirimi, otomatik arıza bildirimi, kullanıcı dostu arayüz, yüksek enerji verimliliği ile birlikte daha birçok özellik sayesinde tak-çalıştır olarak üretilen ECO-SYS, sistemler ile uyum içerisinde çalışır. Kabin sayesinde dışardan gelen etkenlere karşı sistem içerisinde oluşabilecek arızaları en aza indiren ECO-SYS, enerji verimliliğini sağlamak için sistemlerin ihtiyacı kadar çalışır.

Tak-çalıştır

Sistemle bağlantısı yapıldıktan sonraki tüm işlemleri kendisi yapan ECO-SYS Serisi Akıllı Sıvı Halkalı Vakum Sistemi, tasarımı ile kullanım kolaylığı sağlar.

Enerji verimliliği

Tamamen enerji verimliliği üzerine tasarlanan ECO-SYS, yenilikçi anlayış içerisinde enerji verimliliğine katkıda bulunur.

Scada sistemine entegrasyon

Sistem içerisindeki bilgileri scada ile bağlantı sağlar.

Otomatik arıza bildirimi

ECO-SYS’nin arıza durumunda hareketli aksamları ile ilgili arıza bildirim ekranı, kendi sisteminde entegre durumlarda arıza paylaşma fonksiyonu ile kolaylık sunar.

Kullanıcı dostu arayüz

Vakum sistemler için tasarlanan dokunmatik ekran sayesinde, her şey daha kolay!

Sektörler

ECO-SYS; kimya, gıda, plastik, tekstil, cam, seramik, sağlık, kağıt, şeker, deri, maden, orman endüstrisi, vakumla kaldırma, yer altı suları, enerji santralleri, seramik ve savunma sanayi sektörleri için uygundur.

Bakım

Bakım gerektirmeden uzun süre yüksek verimle çalışır.

Devamını Oku

Elektrik Motorları

Başarı hikayelerinin çözüm ortağı VEK Motor

Yayın Tarihi:

on

Yazar:

17’den fazla ülkeyle iş birliği içerisinde 8 markayı Türkiye’nin imalat sanayisiyle buluşturan VEK, yarım asra yaklaşan sektör birikimi, mühendislik alanında uzman kadrosu ve müşterilerinin ürettiği ürünler konusundaki tecrübesiyle önemli projelerin çözüm ortağı konumunda yer alıyor. Güçlü iş ortaklıkları sayesinde dünyanın lider markalarını tek kaynaktan sunan VEK, sektörde yetişen ve ihtiyaçlara göre çözümler geliştiren mühendis ağırlıklı çalışan yapısıyla bu markaların kalitesini; mühendislik, sahada elde edilmiş tecrübe, imalat sanayisindeki bilgi-birikim, satış öncesi ve sonrası hizmetlerle buluşturuyor.

Elektrik motorlarında WEG, AEMOT, WAT-TEE, NİDEC, Rotor NL, Marathon; inverter ve test sistemlerinde KISTLER, KOSTAL, Danfoss, LS Electric; redüktör grubunda ise Yılmaz Redüktör’ü geniş ürün yelpazesinde barındıran VEK; doğru ürün, doğru teknoloji ve doğru sistem tasarımı ile daha verimli, daha çevreci, daha kompakt ve uygun fiyatlı çözümler sunuyor.

Müşterilerinin ürettiği pompa, kompresör vb. ürünler hakkında da bilgi sahibi olan VEK; su ve atık su uygulamalarından petrol ve doğal gaz endüstrisine, inşaat ve altyapıdan denizcilik sektörüne, tarım endüstrisinden enerji üretimine kadar 15’ten fazla sektörün ihtiyaçlarını eksiksiz bir şekilde karşılıyor.

Referansları arasında Tüpraş, TAV, Standart Pompa, Vansan, Procyon Elektrik, İSKİ, DSİ, TCDD, ASKİ, Tüpraş, TAV, Standart Pompa, Vansan, EMCEKARE, Masdaf, Olgun, Netafim, EBARA, MSP gibi kurum ve kuruluşların yer aldığı VEK, pek çok önemli projenin çözüm ortağı oluyor.

Firmanın tamamladığı referans projeler arasında şunlar yer alıyor:

İSKİ Kazandere Terfi Merkezi 1.6 MW OG motor tedarik edilmesi ve kurulumu.

DSİ Akpazar Ovası Sulama Projesi kapsamında 800 kW orta gerilim motorun tedarik edilmesi ve kurulumu.

DSİ Denizli Tavas Projesi kapsamında 500kw AG motor tedariki ve kurulumu.

İSKİ Büyükçekmece Hamsu Pompa İstasyonu Projesi’nde 355kw OG motor tedarik ve kurulumu.

BM destekli Etiyopya Sulama Projesi kapsamında 14 adet AG ve 23 adet OG motor tedarik ve kurulumu (toplam kurulu güç 25.000 kW).

DSİ Boztepe Projesi kapsamında 800kW AG motor tedarik ve kurulumu.

Özbekistan Enerji Santral Projesi kapsamında 7 adet OG motor değişimi.

İSKİ Anadolu Terfii Merkezlerinde IE4 yüksek verimli motor değişim projesi.

BM destekli Tanzanya ve Ruanda Sulama Projeleri kapsamında muhtelif güçlerde toplamda 18 adet AG motor (toplam kurulu güç 4.800 kW).

Adana Adliyesi Soğutma Ünitesi 800kw değişken hız sürücülü pano.

Konya Organize Sanayi Arıtma Tesisi Projesi kapsamında muhtelif güçlerde toplam kurulu gücü 6.000 kw AG motor.

DSİ Edirne Çakmak IE4 yüksek verimli motor projesi.

DSİ Isparta Atabey Pompa İstasyonu 1.5 MW OG motor projesi.

İSKİ Terkos 1.1 MW OG motor projesi.

Azerbaycan 1.2 MW OG Motor Projesi.

Devamını Oku

Trendler

Pompa Vana ve Sistemleri Dergisi - Pump Valve and Systems Magazine sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et