AUMA Riester GmbH firmasının Türkiye iştiraki AUMA Endüstri Kontrol Sistemleri’nin genel müdür yardımcısı Hakan Ilıcak’la ISK Sodex 2018’de bir söyleşi gerçekleştirdik. Yoğun atmosferde bizlere vakit ayıran Hakan Bey’e teşekkür ediyor ve sizleri bu söyleşiyle baş başa bırakıyoruz.
AUMA Endüstri Kontrol Sistemleri Genel Müdür Yardımcısı Hakan Ilıcak
Sizi ve firmanızı kısaca tanıyabilir miyiz?
AUMA Endüstri olarak Alman elektrikli aktüatör üreticisi AUMA Riester GmbH firmasının Türkiye iştirakiyiz. 1964 yılında kurulan AUMA, 1996’dan beri Türkiye’de temsil ediliyor. 2012 yılında da AUMA Türkiye olarak kuruluşu tamamladık. Türkiye’de özellikle su ve enerji sektörlerinde lider bir kuruluşuz. AUMA’nın dünya genelinde 2400 çalışanı var. Üretim, ağırlıklı olarak Almanya’daki 5 fabrikada yapılıyor. Bunun dışında ABD, Hindistan ve Çin’de lokal pazara yönelik olarak çalışan fabrikaları mevcut. Türkiye’nin de arasında olduğu 20 ülkede AUMA iştirakleri var. Bunun dışında 21 ülkede de distribütör ağı üzerinden satış ve servis hizmeti veriliyor. Bu bağlamda AUMA dünyanın farklı bölgelerine ürün ve hizmet veren global bir firma.
Müşterilerinize sunmuş olduğunuz ürün ve hizmetler nelerdir?
AUMA, özellikle elektrikli aktüatör konusunda uzmanlaşmayı seçmiş bir firma. Yani AUMA’da pnömatik ve hidrolik tipteki aktüatörlerin üretimi yok. Sadece elektrikli aktüatörlerde uzmanlaşmayı seçerek, sektörün en iyisini yapmaya çalışıyoruz. Elektrikli aktüatörlerin yanı sıra, vanaların kumanda edilmesinde aktüatörün ayrılmaz parçası olan dişli kutusu da ürün grubumuzda yer almakta. Dişli kutularında 675.000 Nm gibi çok ciddi bir tork değerine ulaşan bir üretim yelpazesi mevcut. AUMA olarak 1 inç’den, 4 metrenin üzerindeki çaplara kadar farklı tork değerine sahip vanaları kumanda edebilecek ekipmanları üretiyoruz.
Bizim Türkiye’de sattığımız elektrikli aktüatörlerin tamamı Almanya’da üretiliyor. Uluslararası projeler kapsamında farklı ülkelerden vana üreticileri aracılığıyla bizim satışımızın neredeyse iki katı oranında AUMA ürünü de Türkiye’ye geliyor. Bunun sonucu olarak da çeşitli bakım, onarım ve servis hizmetleri gerekiyor. Bütün bu ürünlerle ilgili servis ve yedek parça temini hizmetini biz veriyoruz. Şirketimizin ana merkezi ve servis grubumuz Ankara’da. Ayrıca İstanbul’da da satış ofisimiz var. Ankara merkezimizde ciddi bir ürün ve yedek parça stoğumuz var. Elektrikli aktüatör sektöründe genelde sipariş üzerine üretim yapılıyor. Bunun getirdiği birtakım dezavantajlar var. Rakiplerimiz için de benzer bir durum söz konusu. Almanya ile Türkiye arasındaki gelişmiş lojistik sisteminin getirdiği avantaj ile en iyi teslim süresini temin eden üreticiyiz diyebilirim. Sipariş girişi yapılan bir ürün yaklaşık 6 haftada Almanya’da üretiliyor, nakliye ve gümrükleme işlemleriyle birlikte 7 ila 8 haftada müşteriye teslim ediyoruz. Bu, aslında sektör için iyi bir teslim süresi. Fakat bu bile bazen müşterilere uzun geliyor. Özellikle su sektöründe müteahhitler finansman açısından bakarak alımı son anda yapmak istiyorlar. Dolayısıyla bizim teslim sürelerimiz müşteri için kritik bir hâl alıyor. Bu soruna çözüm getirebilmek için 2016 yılında stok çalışması yapmaya başladık. 200’ün üzerinde aktüatörü stoklarımızda bulunduruyoruz. Bu şekilde stoktan, hızlı cevap vermeye başladık. Bu da müşterilerimiz için büyük avantaj sağladı.
Ağırlıklı olarak çözüm ürettiğiniz sektörler hangileridir?
Aktüatörün kullanıldığı bütün sektörlerle çalışıyoruz. Bizim yapılanmamızda dört ana sektör ayrımı var; Su ve Atık Su, Enerji, Endüstriyel Tesisler ile Petrol ve Gaz sektörleri. AUMA grubunda iki marka daha var: SIPOS ve DREHMO. SIPOS, AUMA’nın Siemens’ten satın aldığı markamız. Frekans konvertörlü, değişken hızlı oldukça özel bir ürün. Farklı hızlarda çalışabilen ve sektördeki diğer firmaların ürünlerinden çok daha farklı bir ürün bu. DREHMO ise daha önce AEG grubuna ait olan ürün. Bu iki ürün de ağırlıklı olarak enerji sektöründe kullanılıyor.
Türkiye’de su sektöründe lideriz. Su sektöründeki birçok tesiste “aktüatör” sözcüğü bilinmez, AUMA’lı vana ya da AUMA’sız vana olarak bilinir. Bu bizi gururlandırıyor.
Enerji sektöründe de proje ve yatırım yapan uluslararası büyük firmaların AUMA’yı tercih etmeleri nedeniyle yine sektörde lider bir markayız. Petrol sektöründe de payımızı artırmaya çalışıyoruz. AUMA, petrol ve gaz sektörüne girişte geç kalmış, exproof ürünlerin üretimine rakiplerine göre daha geç başlamış. Ama karşılaştırdığımızda yine en yeni teknoloji ürünler, müşterinin ihtiyaçlarını karşılayan en özel çözümler AUMA’da. AUMA’nın genel dizayn prensibi modüler dizayna dayanıyor ve müşterinin rahat kullanımı, bakım-onarımının rahat yapılması göz önüne alınarak ürün geliştiriliyor. Bu da son kullanıcılar tarafından tercih edilme sebebi oluyor.
Satış ve satış sonrası hizmetlerinizle ilgili bilgi verebilir misiniz?
Ekibimiz Ankara’dan tüm Türkiye’ye hizmet sunuyor. AUMA Türkiye kurulduktan sonra biz ciddi bir yedek parça stoğu yapmaya başladık. Daha önce Almanya’dan parçaların gelmesini bekliyorduk. Bu da iki ila dört haftalık süreçler alıyordu. Özellikle büyük tesislerdeki kritik noktalarda müşterinin dakika beklemeye tahammülü olmuyor. Stoklu çalışma prensibiyle bu konuda yaşanabilecek sıkıntıları aşmış olduk. Şu an servis bölümünde altı çalışanımız var. Yakın zamanda İstanbul’daki satış ofisimize bir servis ayağı eklemeyi planlıyoruz. Bu sayede İstanbul ve çevresine daha hızlı servis hizmeti sunmayı planlıyoruz. Ancak şu an için de servis hızımızla ilgili herhangi bir şikâyet almıyoruz doğrusu.
ISK Sodex 2018’i nasıl değerlendiriyorsunuz?
Türkiye’de su sektörüne yönelik en kapsamlı fuar ISK Sodex. Katılımın da en yüksek olduğu fuar aynı zamanda. Konular da çok çeşitli ve farklı sektörlerden gelen isimleri buluşturan bir fuar. Bizim ana müşterilerimiz vana üreticileri ve hemen tamamı burada yer alıyor. Biz ISK Sodex 2018’de aktif katılımımızın yanı sıra aslında pasif katılımcıyız da. Çünkü bizim standımız dışında burada 6-7 stantta ürünümüz sergileniyor. Vana üreticilerinin hemen hemen tamamında bir ürünümüz var. İlk gün biraz sakin geçtikten sonra kalan günlerde daha yoğun bir fuar oldu. Bu sene iki yeni ürünümüzü sergiliyoruz. Bir de yeni bir akıllı telefon uygulamamız var, ziyaretçilere bunları tanıtıyoruz. Yeni ürünlerden bir tanesi frekans konvertörlü değişken hızlı SAV/SARV serisi aktüatör. Standart sabit hızlı aktüatörlerimizden farklı olarak yeni ürünümüz belirli bir aralık içerisinde kademesiz olarak hız değiştirme imkânı sunuyor. Bu da projelerde vanalara gelen mekanik yükleri ya da hatlarda oluşan darbe etkilerini gidermeye yönelik çözümler sağlıyor.
Diğer yeni ürünümüz olarak sürekli su altında çalışabilir aktüatörümüzü sergiledik bu fuarda. Bunlara ek olarak AUMA’nın uzun yıllardır kullanılan Android ve IOS tabanlı akıllı telefon uygulaması vardı, “AUMA Support”. Ücretsiz olarak indirilebilen bu uygulama ile sahadaki aktüatörün etiketindeki QR kodun okutulması suretiyle o aktüatöre ait bütün elektrik şemalarına, teknik dokümanlara ve Türkçe de dahil farklı dillerde kullanım kılavuzlarına ulaşımı sağlıyor. Bu sene de “AUMA Assistant” diye yeni bir uygulamamız çıktı. Bu da aktüatöre bluetooth üzerinden bağlanıp parametrelerini değiştirebilmeyi, indirip geri yüklemeyi sağlıyor. Uzaktan kumandalı aktüatörler mevcut piyasada. AUMA özellikle kumanda kullanımını tercih etmiyordu. Bu uygulama kumandanın işlevini kumandaya gerek kalmadan cebimizdeki akıllı telefon ile yerine getirmiş oluyor.
Sektörün ve firmanızın Endüstri 4.0 kapsamındaki gelişimini nasıl değerlendiriyorsunuz?
AUMA, Alman bir firma olarak Endüstri 4.0 konusunda oldukça etkin bir şekilde çalışıyor. Bunu Almanya’daki ana fabrikamıza yaptığımız her ziyarette üretimdeki robot sayısının artışı ile daha iyi görüyoruz. AUMA Endüstri 4.0 kapsamındaki yatırımları ile maliyetlerini düşürerek ve üretim esnekliğini artırarak uluslararası pazardaki rekabeti lehine çevirmeye çalışıyor.
Eklemek istediğiniz bir şey mı?
Pompa ve Vana Sistemleri Dergisi olarak sektöre katkılarınız ve derginizde bize yer verdiğiniz için teşekkür ederiz.