Connect with us

Test-Kontrol

Eaton, elektriksel hata riskini azaltmak için ark hatası algılama cihazı çıkardı

Yayın Tarihi:

on

Eaton, ark hatasının neden olduğu yangınlara karşı insanları ve binaları korumak için Ark Hatası Algılama Cihazı (Arc Fault Detection Device – AFDD) çıkardı. Güç yönetimi şirketinin yeni ürünü, bir elektrik devresinde oluşabilecek bir ark hatasının belirtileri olan yüksek frekans örneklerini tespit ederek, riski ortadan kaldırmak için şalteri trip konumuna düşürmektedir.

 

Yeni ürün AFDD özelliklerine ek olarak, uygun maliyetli, uyumlu, güçlü, güvenilir ve kurulumu kolay bir hepsi-bir-arada çözümü sağlamak için, kaçak akım rölesini (residual current device – RCD), kısa devre ve aşırı yük korumasını da kapsamaktadır. Ürünün konut sektöründe özellikle de bir ark hatasının felakete yol açabileceği bakım ve sığınma evleri gibi çok sayıda kişinin barındığı binalar kapsamında ilgi çekmesi bekleniyor.

 

Eaton Ürün Pazarlama Müdürü Alexander Jellenigg ürünle ilgili olarak şunları söyledi: “Bir ark hatasının sonucu herhangi bir bina için ağır olabilir, özellikle de çok sayıda insanın oturduğu binalarda insanlar birden tehlike altında kalabilirler. Tanıttığımız ark hatası algılama cihazı, olağandışı bildirimleri bulup bunlara karşılık vererek riski en aza indiriyor. Dahası bunu, yanlış devre kesmelerini önemli ölçüde azaltmak için azami seviyede bir hassaslıkla yapıyor.”

 

Genellikle zarar görmüş kablolar, prizler veya terminaller tarafından tetiklenen ark hataları, çevredeki insanlara doğrudan zarar verebilecek bir durumdur çünkü elektrik altyapısına zarar verebilir ve kolaylıkla bir yangını başlatabilirler. Yangınların en azından yüzde 25’inin bir ark hatasının tetiklediği elektrik arızalarından kaynaklandığı tahmin ediliyor.

 

Bir ark hatasının kesin olarak ve hızlı tespit edilmesi esastır. Klasik RCD’ler ve minyatür devre kesiciler (miniature circuit breakers – MCB) genellikle ark hatası tespitinde yetersiz kalır.

 

Eaton’un AFDD’si, yanlış devre kesintilerini en aza indirgemede temel olan, yüksek doğruluk oranı ile hızlı tespitler yapabiliyor. Ürün, gerçek riski, yaygın olarak iç mekânlarda oluşan yüksek frekanslı sinyallerden doğru bir şekilde ayırt etmek için tasarlanmış. Tespit kalitesini daha da iyileştirmek için Eaton, cihazların potansiyel ark kaynaklarına yakın konumda tutulmalarını öneriyor. Ayrıca sinyal testi, ilgili sinyal tespit edildiğinde AFDD’nin tripe düşmesini de garantilemektedir.

 

Uluslararası Elektrik Kurulu (International Electrical Commission – IEC) 2013’te IEC 62606 standardını tanıttığında, AFDD’ler için global gereksinim de ilk kez resmen ortaya çıktı. Standart, 100 joule veya daha yüksek bir ark tespit edildiğinde AFDD’nin devreyi kesmesini, çok yüksek ark akımları için de tespitten sonraki 120 milisaniye içinde tripin gerçekleşmesini şart koşuyor.

 

AFDD, Eaton’un ark hatası kaynaklı riskleri azaltmak için tasarlanmış olan ürün portföyüne katılan son ürün. Bu ürünler, binalarda oturanların faaliyetlerinde minimum kesintiyi garantilerken, Eaton tarafından insanları, binaları ve itibarı korumak için tasarlanmış olan geniş bir yaşam güvenliği teknolojisi yelpazesinin de bir parçasını oluşturuyorlar.

Türkiye endüstrisine, alana özel, spesifik yayınlar üreten MONETA Tanıtım’ın sektörel dergilerinin ve web portallarının editörlüğünü yapmaktayım. Yeni nesil, dinamik yayıncılık anlayışıyla, dijital ve basılı mecralarda içerik geliştirmek için çalışmaktayız.

Test-Kontrol

PAKKENS ölçüm cihazlarıyla en yüksek ısı değişimlerinden en zorlu koşullara

Yayın Tarihi:

on

Yazar:

Ölçüm cihazlarının üretiminde yarım asra yaklaşan tecrübesiyle, endüstriyel ihtiyaçlar doğrultusunda çözümler geliştiren sektörün öncü markası PAKKENS, kurulduğu 1976 yılından bu yana her türlü basınç ve sıcaklık ölçüm cihazlarının, hidrolik grupların, HVAC ve tesisat ürünleri ile müşteriye özel hassas talaşlı imalat parçalarının tasarım ve üretimini gerçekleştiriyor.

Yeni ürün tasarımlarıyla sektörde fark yaratan PAKKENS, en yüksek ısı değişimlerinden en zorlu koşullara kadar her ortamda çalışacak şekilde dizayn ettiği tüm ürünlerini, hayati önem taşıyan basınç ve ısı ölçümünü kesin ve doğru olarak yapmak üzere tasarlıyor ve üretiyor. Bursa Organize Sanayi Bölgesi’ndeki tam entegre iki üretim tesisi ve alanında uzman 450’nin üzerinde personeliyle geniş bir portföyde üretim gerçekleştiren firma; petro-kimya, kimya, gaz dağıtımı, ilaç, biyoteknoloji, gıda işleme, HVAC, makine imalatı, hidrolik, tarım, inşaat, otomotiv, savunma, havacılık vb. sektörlerdeki ana sanayi firmaları ile son kullanıcılara hizmet veriyor.

Basıncın yarattığı yaşamsal dengelerin en önemli olduğu alanlarda güvenli bir yaşam için çalışarak, son derece hassas ve sorunsuz ölçüm cihazları üreten PAKKENS, mevcut iş kollarındaki varlığını sürekli güçlendirmenin yanı sıra, stratejik büyüme ve sürdürülebilirlik planları çerçevesinde, katma değeri yüksek ve yenilikçi ürünlerin tasarım ve üretimi için yatırımlarını sürdürüyor. Firma, ısıtma sektöründe de yaptığı yeni yatırımlarla müşterilerine en üst kalitede seri ve özel üretim çözümleri sunmaya devam ediyor. Basıncı ölçerek kontrol altında tutmanın çok hassas bir üretim kalitesi gerektirdiğini bilen PAKKENS, dünya standartlarındaki akredite laboratuvarları ve uluslararası sertifikalarla tescillendirdiği ürünleriyle basınç konusundaki uzmanlıklarını gösteriyor.

PAKKENS ürünleri

PAKKENS’in ölçüm cihazları ürün portföyü; genel amaçlı basınç ölçerler, hassas basınç ölçerler, bi-metal ve gazlı termometreler, diyafram ayırıcılar, diyafram ayırıcılı basınç ölçerler, diferansiyel basınç ölçerler, elektrik kontaklı basınç ölçerler, çıkış sinyalli basınç ölçerler, manometre muslukları, valfler, manifoldlar ve bu ürünlerle ilgili aksesuarlardan oluşuyor.

25’ten fazla platform için üretilen hidrolik grupları; konvansiyonel, yarı-yoğuşmalı, tam yoğuşmalı, depo tipi vb. modellerden oluşuyor, sektörün önde gelen firmalarının ürettiği kombi cihazlarında kullanılıyor.

Tesisat ürünleri grubunda ise; radyatör vanaları, emniyet ventilleri, basınç regülatörleri, hava tahliye cihazları, küresel vanalar, balans vanaları, mix valfler, pislik tutucular ve akla gelebilecek her türlü tesisat aksesuarı bulunuyor.

Devamını Oku

Test-Kontrol

Tehlikeli bölgelerde bakım için akıllı inceleme sistemi Valve Sense

Yayın Tarihi:

on

Yazar:

i.safe MOBILE, stratejik ortağı Senseven ile mobil inceleme sistemi Valve Sense’i sunuyor. Firmanın endüstriyel müşterileri yazılımı ve AI tabanlı sistemi, IS540.1 akıllı telefonla, globalde patlama tehlikesi bulunan alanlarda kritik vanaları incelemek için kullanabiliyor. Bu çözüm, kanıtlanmış akustik emisyon metodunu kullanan gelişmiş sensör teknolojisine dayanıyor. Yazılım rehberliğinde bakım personeli tarafından, özel eğitim gerektirmeden kullanılabilen mobil inceleme yöntemini firmalar; akıllı telefon, ölçüm elektroniği, dalga kılavuzu, sensörler ve yazılım paketiyle işletmelerini devam eden üretim sırasında düzenli olarak denetlemek için kullanabiliyor. Bu da zaman ve para tasarrufu sağlıyor.

Bozulmamış valfler sorunsuz çalışmanın sürdürülmesini sağlar, ürün kalitesini garanti eder ve ayrıca çalışanların güvenliğini artırır. Valve Sense; vanadan su, gaz, buhar veya hava sızıntısını erken bir aşamada tespit etmeye ve anında tepki vermeye yardımcı olur. Her iki şirketin uzmanlığıyla Valve Sense, kimya, ilaç, petrol ve gaz sektörü ve patlayıcı alanlardaki diğer zorlu sektörlerdeki müşterilerin artan taleplerini karşılar.

Patlama bölgelerinde yeni nesil valf denetimi

Patlama bölgeleri için Valve Sense’in piyasaya sürülmesiyle i.safe MOBILE ve Senseven, günümüzün dijital yeteneklerini vanalarda kaçak tespiti için bir denetim sistemine uygulayan öncü bir konumunda. Kullanıcı dostu kit, akustik emisyon sensörleri ile i.safe MOBILE yenilikçi 5G akıllı telefonu IS540.1 arasında kolay bağlantı kurar. Senseven yazılımı aracılığıyla bunu akıllı bir valf kontrol sistemine dönüştürür. Yazılım, kullanıcıyı inceleme sürecinde yönlendirir, algoritmalar ve yapay zeka, veri analizine yardımcı olur ve sahada anında sonuçlar sağlar. Tüm veriler, daha fazla analiz ve raporlama için kullanmak amacıyla, tüm denetim verilerinin yapılandırılmış yönetimi için bulut tabanlı bir platformda otomatik olarak depolanır.

Verimli bakım süreci

Üretim tesislerinde valf muayenesi, bakım programının önemli bir parçasıdır. Üretim sürecine bağlı olarak, genellikle yüksek sıcaklıklar, aşındırıcı kimyasallar ve aşındırıcı parçacıklar içeren zorlu çalışma ortamları vardır. Bu, valfte hasara ve buna bağlı olarak planlanmamış makine duruşlarına yol açabilir. Tüm endüstriyel vanaların tahminen yüzde 5 ila 10’u sızıntı yapıyor. Düzensiz veya yanlış bakımdan kaynaklanan tespit edilemeyen sızıntılar, yaralanmalar, ham madde kayıpları gibi ciddi sonuçlara yol açabilir ve dolayısıyla maliyetlere veya kirlenmeye/çevre kirliliğine neden olabilir. Şirketler, Valve Sense ile düzenli olarak kurum içi valf bakımı gerçekleştirerek, valfleri yalnızca gerçekten bir kusurları olduğunda değiştirmek zorunda kalma seçeneğine sahip olur. Çalışan vanalar kullanılmaya devam edilebilir ve bu, valf işlevselliğini harici bir test tezgahında test etmek zorunda kalmadan üretim sürecinde yapılabilir. Bu, üretimin durmasını önler ve aynı zamanda önemli ölçüde maliyet ve zaman tasarrufu sağlar.

Ürün ve ortaklıkla ilgili konuşan i.safe MOBILE CEO’su Martin Haaf, “Senseven ile iş birliği ve yeni ortak Valve Sense teknoloji çözümü sayesinde, artık müşterilerimize her zamanki güvenilir güvenlik standartlarımızla tehlikeli alanlarda vana izleme için piyasada mevcut olan en yenilikçi mobil çözümü de sunabiliyoruz. 5G akıllı telefonumuz IS540.1 ile Senseven’ın teknolojisinin geliştirilmesi, müşterilerimize bakım alanında muazzam bir verimlilik artışı sunuyor” ifadelerini kullanıyor.

Senseven CEO’su Michael Hettegger ise, “Valve Sense, endüstriyel vanaların tehlikeli ortamlarda izlenmesi ve bakımının yapılma şeklini değiştirecek devrim niteliğinde bir teknolojidir. Uzmanlardan oluşan ekibimiz güvenli, güvenilir ve çalıştırması kolay bir sistem geliştirmek için yorulmadan çalıştı” diyor.

Senseven yazılımı, IS-VS1A.1 ölçüm elektroniği, dalga kılavuzu ve akustik emisyon sensörleri ile donatılmış IS540.1 akıllı telefonu içeren bir paketten oluşan Valve Sense seti, 2023 yılının 3. çeyreğinden itibaren satışa sunulacak.

Devamını Oku

Test-Kontrol

Akustik emisyonlu valf denetimi: Kestirimci bakım sınırları ve yeni fırsatlar

Yayın Tarihi:

on

Yazar:

Endüstriyel valfler üretim hatlarının neredeyse tamamında yer almaktadır. Ana işlevleri akışı kontrol etmek, geri akışı önlemek, basıncı kontrol etmek, boşaltmak ve kapalı durumda akışı durdurmaktır. Bozulmamış valfler, ortam kalitesini ve çalışanlar için güvenliği korur; ancak araştırmalar, endüstriyel vanaların %5-10’unun içten sızdırma yaptığını gösterir. Bu problemli olabilir, ekonomik kayıplara, güvenlik sorunlarına, kontaminasyona ve en kötü durum olarak da çevre kirliliğine yol açar. Valflerin, işlevselliklerinin garanti altına alınması için uygun inceleme ve önleyici bakıma ihtiyacı vardır.

İç valf sızıntısını kontrol etmenin bir yolu, akustik emisyon teknolojisi kullanmaktır. Bu teknolojinin bir avantajı, valfleri sökmeden kaçak tespiti yapılmasıdır. Hasar, korozyon, çatlak, sızıntı veya arıza gibi geri dönüşü olmayan olaylar nedeniyle stres altındaki bir malzeme tarafından yayılan ultrasonik sinyalleri kullanan tahribatsız muayene yöntemidir. Sızdırma yapan vanalara uygulanır. Dahili valf sızıntısının yüksek frekanslı stres dalgalarına yol açtığı gerçeği esas alınır. Buna, Şekil 1’de gösterildiği gibi valfin sızıntı yerinden akışkan gönderildiğinde meydana gelen türbülanslara yol açar. Düzenli inceleme yoluyla, sinyal değişiklikleri yeterince erken tespit edilir ve dahili sızıntılar, ortaya çıkmadan önce bulunur.

Ham sinyalin toplanması

Valf sızdırma yaptığında, elastik yüksek frekanslı dalgalar şeklinde hareket eden enerjiyi serbest bırakır. Bu dalgalar, enerjiyi elektrik sinyallerine dönüştüren ve daha sonra işlenmek üzere bir veri toplama sistemine gönderilen bir akustik emisyon sensörü tarafından yakalanır. Vanalar üzerinde bu akustik emisyon sinyallerini toplamak için sensör vana gövdesinden önce, gövde üzerinde ve sonrasında farklı ölçüm noktalarına yerleştirilir. Veri toplama sistemi elektrik sinyallerini yakalar ve dijital veri olarak kaydeder. Geniş bantta kaydedilen sinyal, tek ölçüm noktaları arasındaki farkları daha iyi tespit etmek için arka planda alt frekans bantlarına bölünür.

Ham sinyalleri toplamada karşılaşılan güçlükler nelerdir?

Başarılı bir şekilde kurulumu yapılsa da akustik emisyon teknolojisinde bazı sınırlamalar gözlenmiştir. Bunlar:

• Kullanımları karmaşıktır.

• Eğitimli ve deneyimli personele ihtiyaç vardır.

• Sensör sinyallerini aktarmak ve analiz etmek için zamana ihtiyaç vardır.

• Çoğunlukla yalnızca özel ve kapalı cihazlar kullanılır.

Ayrıca, alan uzmanları aşağıda gösterildiği gibi ölçüm sonucunu etkileyebilecek birçok faktörle karşılaşır.

1. Doğru sensörün kullanımı

AE sinyallerini uygun şekilde filtrelemek için doğru sensörü kullanmak çok önemlidir. Öncelikler: AE sensörleri için yüksek hassasiyet, tutarlı frekans tepkisi, çalışma ortamlarında yüksek performans ve istenmeyen gürültüye karşı ‘bağışıklık’ vardır.

Sensörlerin frekans bantları, içinden farklı ortamların aktığı farklı boyut, tip ve malzemedeki vanalardaki sızıntıların tespit edilmesinde çok önemli bir rol oynar.

AE dalgalarının hareketini tanımlamak ve güçlü bir sinyal sağlamak için sensörün valf yüzeyine uygun şekilde yerleştirilmesi gerekir.

2. Ortam gürültüsünde dalga girişimi durumu

Akustik emisyon testi, test edilen vanadan üretilen akustik emisyon dalgalarına dayanır. Ancak test ortamında, yakındaki makineler, pompalar veya diğer ekipmanlar gibi önemli miktarda ortam gürültüsü olabilir ve bu da doğru sinyallerin filtrelenmesini zorlaştırır.

3. Uzman bilgi birikimine bağımlılık

Günümüzde denetimler özel bilgi birikimi ve uzmanlık gerektirmektedir. Operatör, algılanan akustik sinyalleri doğru bir şekilde yorumlayabilmelidir. Bu, eğitim ve deneyim gerektirir ve deneyimsiz operatörler sinyalleri kaçırabilir ya da yanlış yorumlayabilir. Yanlış sonuçların yanı sıra, uzman bilgi birikimine aşırı bağımlılık, şirketlerin işini çok zorlaştırır.

4. Valf geometrisi

Bir vananın şekli ve boyutu, akustik emisyonların algılanmasını önemli ölçüde etkileyebilir. Örneğin, karmaşık geometrilere sahip valfler veya valfler daha büyük bir boyut, sızıntıları doğru bir şekilde tespit etmek için birden fazla ölçüm gerektirebilir. Bu, test sürecinin karmaşıklığını artırabilir ve daha fazla zaman ve kaynak gerektirebilir.

Peki bu zorlukların üstesinden nasıl gelinebilir ve valf denetimi bir standart haline getirilebilir?

Bu sorunun üstesinden gelmek için Senseven, 2000’den fazla laboratuvarda 10’dan fazla farklı valf üreticisiyle birlikte 2000’den fazla ölçüm yaptı. Gerçek üretim durumlarına ilişkin olarak, farklı durumlar dikkate alınarak sahada kaçaklar da simüle edildi. Akışkan/basınçlar/farklı valf boyutları/nominal çaplar ve valf tipleri deneyimlerinden toplanan veriler, uzmanlardan gelen geri bildirimler dikkate alınarak akıllı ve mobil bir denetim sistemi oluşturmada kullanıldı. Buradaki zorluk, kısa bir girişten hemen sonra kullanılabilecek, yeniden üretilebilir sonuçlar ortaya koyan, verileri otomatik olarak analiz edebilen ve bu şekilde depolayabilen bir sistem oluşturmaktı.

Senseven süreci

1. Standartlaştırılmış meta veri toplamaya giriş

RFID etiketlerinin kullanımı yoluyla veya önceden tanımlanmış giriş maskeleri, inceleme süreci, meta veri toplama için standartlaştırılmış bir formata konur. Verilerin yalnızca bir kez girilmesi gerektiğinden ve daha sonra sistem tarafından otomatik olarak tanındığından veya RFID etiketi taranarak çağrılabileceğinden bu, kullanıcı için kullanımı basitleştirir. Aynı zamanda, aynı valf için farklı denetimlerin yapılandırılmış bir şekilde atanabilmesini sağlar.

2. Yazılım destekli denetim süreci, farklı bileşenler ve denetim prosedürleri gerektirir. Yazılım güdümlü denetim sürecinde net talimatlar ortaya konur, basit bir denetim süreci tasarlanır ve tekrarlanabilir sonuçlar üretme olanağı sağlanır.

3. Algoritma ve yapay zeka ile durum değerlendirmesi

Denetçiler için en büyük zorluk, ölçüm verilerinin yorumlanmasıdır. Ölçüm sinyalinin sayısız özelliğini analiz etmek ve durumu değerlendirmek için özel eğitim ve kapsamlı deneyim gereklidir. Senseven çözümü, bir valfin sızdırıp sızdırmadığını otomatik olarak algılayan algoritmalar geliştirdi ve yapay zeka gelecekte hasarın boyutunu hesaplayabilir.

4. Otomatikleştirilmiş ve standartlaştırılmış raporlama

Tüm inceleme verileri, bakım personelinin daha fazla analiz yapabileceği veya standartlaştırılmış raporları otomatik olarak oluşturabileceği bulut tabanlı bir arka ofiste otomatik olarak senkronize edilir.

Çözüm

Akustik emisyon testi, tahribatsız (invaziv olmayan) bir test yöntemidir ve vanalar, basınçlı kaplar, transformatörler veya pompalar gibi endüstriyel bileşenlerde hasarın erken tespiti söz konusu olduğunda günümüzün en gelişmiş teknolojisidir. Uzmanlar, hasarı erken aşamada belirlemek için mobil test sistemlerini kullanır. Günümüzde, kullanımı karmaşık ve zaman alıcıdır. En büyük sorun ve zamanla ilgili problemi ortaya çıkaran kısmı yorumlamadır.

Ölçüm verilerinin bu verileri doğru bir şekilde değerlendirmek ve bileşenin durumunu ondan çıkarmak için teknik uzmanlık, ilgili eğitim ve birkaç yıllık deneyim gereklidir. Dijitalleşmenin yardımıyla endüstriyel denetim süreçleri standartlaştırılabilir. Makine öğrenimi gibi özellikler, toplanan verilerin yorumlanmasıyla bakım personelini destekleyerek denetimleri daha hızlı, daha kolay ve sonuçları daha güvenilir hale getirebilir.

Mobil denetim sistemleri, diğer şeylerin yanı sıra valf denetimi için kestirimci bakım için çok önemli bir parçadır. Üretilen denetim verileri, kalıcı izleme çözümleriyle birleştirilebilir; bağlantıları anlamaya yardımcı olur ve sorunları elemede destek sağlar. Ancak en önemlisi, kusurları tahmin etmeye ve makinelerin çalışmama sürelerini önlemeye yardımcı olurlar. Senseven çözümünü daha da geliştirmek, algoritmayı iyileştirmek ve hepsinden önemlisi, kaçak oranını hesaplamak için yapay zekayı nitelendirmek için sürekli olarak daha fazla iş birliği ortağı arıyoruz. Diğer valf üreticileri ürünü canlı olarak tanımak, kalite kontrolünde nasıl kullanabileceklerini anlamak ve yapay zeka için temel doğruluk verileri oluşturmaya yardımcı olacak test tezgahlarını kullanmakla ilgilenirse memnun oluruz.

Kaynak: Michael Hettenger, Senseven CEO’su

Devamını Oku

Trendler

Pompa Vana ve Sistemleri Dergisi - Pump Valve and Systems Magazine sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et