Connect with us

Test-Kontrol

Ari Armaturen buhar kapanı izleme teknolojileri

Yayın Tarihi:

on

 

Ari Armaturen’in patentli CONA Control test sistemi, tüm Ari Armaturen buhar kapanları için enerji tasarrufu sağlıyor. CONA® System kullanılarak tesislerdeki binlerce buhar kapanı üç saniye içinde tek tek test edilebiliyor.

ASI üzerine kurulu CONA Control test sistemi, bir Profibus/Fieldbus/Ethernet ağı içine bağlanabiliyor ve Ari Armaturen tarafından müşterilere fayda sağlaması adına sunuluyor. Sistemin diğer faydaları arasında, kullanıcıların değerli zamanını harcamadan büyük tesislerde bile tek tek arızalı buhar kapanlarının seçilerek değiştirilmesi bulunuyor. Çünkü buhar kapanları tek tek ve sürekli olarak izleniyor. CONA® Control’un Profibus’a veya diğer daha yüksek-seviye bus (veriyolu) sistemlere bağlanması sayesinde, saniyeler içinde buhar kapanları test edilebiliyor ve algılanmayan arızalar sayesinde gereksiz enerji kayıplarının önüne geçilebiliyor.

Makalenin devamını okumak için tıklayın>>

Endüstri dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz? Şimdi kayıt olun.

  E-Bülten'e kayıt olun
E-Posta:
 

Türkiye endüstrisine, alana özel, spesifik yayınlar üreten MONETA Tanıtım’ın sektörel dergilerinin ve web portallarının editörlüğünü yapmaktayım. Yeni nesil, dinamik yayıncılık anlayışıyla, dijital ve basılı mecralarda içerik geliştirmek için çalışmaktayız.

Aktüatör

Valgen güvencesiyle aktüatör tamir ve bakımı

Yayın Tarihi:

on

Yazar:

VALGEN, vana onarımı alanında benzersiz hizmetleri ile fark yaratmaktadır. 20 yılı aşan sürede çok sayıda vana ve aktüatör tamir eden Valgen, ulaşılması zor bir tecrübeye sahiptir.

Pnömatik aktüatörlerde, belli bir çalışma süresinden sonra, piston sırtlarındaki o-ringler sertleşir, denge yataklama yastıkları aşınır. Bu sebeple, güç yönü tersine hava kaçırırlar. Bu, güç kaybına neden olur. %100 açmazlar ya da hiç çalışmazlar. Pistonları hareket ettiren dişli tahrik mili (shaft), her iki başlarındaki o-ringler ve yataklamalar da zamanla aşınır, dışa hava kaçırırlar, güç kaybına neden olurlar işlevlerini yerine getiremezler. Onarılmaları gerekir.

Bu onarımlarda önce açma kapama testleri, hava kaçak testlerini uygularız. Durum tespiti ile onarılacak ya da yenilenecek parça listesi Valgen tarafından raporlanır. Aktüatörler komple demonte edilip, tüm parçaları ve tamir takımları üzerinden sökülür. Komple iç ve dış temizlikten sonra piston sırtlarındaki o-ringler, yataklama yastıkları, shaft mili yataklama burçları ve tamir takımları komple yenilenir. 300°C’ye dayanıklı özel gres ile iç yağlama yapılır. Kapaklar kapatılıp, tekrar açma kapama ve hava kaçak testleri uygulanır.

Bu aktüatörler genel olarak 4/ 5,5 bar hava basıncı ile çalışırlar. Valgen, testlerini 8 bar hava basıncı ile gerçekleştirir. Testlerde %100 açma, kapama ve 5 bar hava basıncında da tork çevirme gücü ölçülür. Aktüatörün boyutuna uygun tork değeri ölçümleri ve diğer testleri de başarılı geçtikten sonra, onarım, parça tamir takımı yenileme ve tüm yapılan işlemleri detaylar halinde onarım test raporunda belirtilir. Bu raporda, aktüatör ilk durum tespit değerleri, yapılan işlemler, yenilenen parça listesi, son durum tespiti ile kaçak hava sızdırmazlık ve açma, kapama, tork test değerleri belirtilerek onarım test sertifikası düzenlenir ve teslim edilir. Pnömatik aktüatörlere tamir takımı üretmek, kusursuz montajlamak, test etmek, uzun süre gereken tork değerlerinde %100 açma kapama ile çalışmalarını sağlamak, Valgen’in bu alandaki tecrübeleri ile yıllardan beri yaptığımız bir iştir.

Endüstri dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz? Şimdi kayıt olun.

  E-Bülten'e kayıt olun
E-Posta:
 
Devamını Oku

Test-Kontrol

BD Sensors Piezoelektrik basınç sensörü

Yayın Tarihi:

on

Yazar:

BD Sensors firmasının yeni DAC serisi basınç sensörleri, ani basınç artışı, patlama dolayısıyla oluşan yüksek basınç gibi ekstrem koşullarda ölçülen değerlerin yüksek hassasiyetle kaydedilmesine olanak sağlar.

Piezoelektrik sensörler, 100 kHz’den daha yüksek aralıklarda dinamik ölçüme uygundur. Boyutlarının oldukça küçük olması sebebiyle her çeşit uygulamaya entegre olabilirler. DAC basınç sensörlerinin çalışması için, üretilen elektrik yükünü ilgili çıkış sinyaline dönüştüren amplifier gereklidir.

Sensör, yüksek hassasiyetli galyumfosfat (GaPO4) monokristallerine bağlı olarak ölçüm yapar. Özel sinyal özellikleri, düşük sıcaklık sapmaları ve yüksek çalışma sıcaklıkları kaydedilen diğer özellikleridir. +400°C’ye (özel durumlarda +700°C) kadar sıcaklıkta çalışmaya uygundur.

Gelişmiş özellikleriyle DAC serisi, BD Sensors ürün gruplarını tamamlayıcıdır.

Teknik özellikler

8,000 bara kadar basınç aralığı

Galyum fosfat (GaPO4) monokristallerine bağlı ölçüm

50 kHz’ye kadar yüksek dinamik basınç kaydı

Yaklaşık 100 Pa’ya kadar yüksek çözünürlük

Yüksek sıcaklık direnci

Gelişmiş uzun süreli stabilite

Düzenli tasarım

Uygulama alanları

Makina ve tesis inşaatı

Test teknolojisi, laboratuvar teknolojisi

Yanmalı motor

Gemi mazot motoru

Buhar türbini

Yangın söndürücü sistemler

Patlama basınç ölçümü

Endüstri dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz? Şimdi kayıt olun.

  E-Bülten'e kayıt olun
E-Posta:
 
Devamını Oku

Test-Kontrol

Elementer analizde lazer teknolojisi

Yayın Tarihi:

on

Yazar:

 

 

Metalürji Dünyasında; hammadde ve nihai üründe, elementer analiz yaparak ürün kalitesini belirlemek her zaman önemli olmuştur. Bu analizler, birbirinden farklı analiz teknikleri kullanılarak yapılmaktadır. Metal ve Metalürji sektöründe katı numuneden fiziksel numune hazırlayarak direk numune üzerinde analiz OES (Optik Emisyon Spektrometre), XRF ( X-Ray Floresan) teknikleri ile yıllardır yapılmaktadır. Bu analiz tekniklerine LİBS (Laser Induced Breakdown Spectroscopy) de eklenmiştir.

 

Portatif el tipi Spektrometre (PMI) cihazları ile sahada büyük boyutlarda numune üzerinde analiz yapmak oldukça kolaydır, ancak bu kolaylığa karşın okuma hassasiyeti ve okunabilen elementlerin kısıtlı olmasından dolayı bir çok kullanıcının ihtiyaçlarını karşılayamamaktaydı. Özellikle Demir Çelik sektöründe, Fe bazlı numunelerde Karbon (C) elementini okumak çok önem arz etmektedir. C Elementi XRF analiz tekniği ile portatif cihazlarda analiz edilememektedir. Yeni bir analiz tekniği olarak Laser Elementer Analiz cihazlarında kullanılmaya başlamakla birlikte Periyodik Tabloda H(1)– U(92) arası nerdeyse bütün elementler okunabilir hale gelmiştir. Bu teknik, Ark/Spark OES cihazlarının kullandığı teknikle büyük benzerlikler taşımaktadır.

 

El Tipi LIBS Spektrometre Cihazının Avantajları:

  • Hareketli Lazer ile aynı nokta ve farklı noktalardan data alarak ortalama alabilme,
  • İnsan sağlığına zararsız Lazer,
  • Ön yakma tekniği ile kirli yüzeyleri temizleyerek analize hazır hale getirebilmesi,
  • Periyodik Tabloda H-U olan elementlerin okunabilmesi,
  • 1 sn gibi Kısa Analiz Süresi,
  • C (Karbon) Analizi L-Grade 316/316 L ayırt edebilme özelliği,

LIBS ( Laser Induced Brekdown Spectroscopy) Çalışma Prensibi :

Bu tekniğin çalışma prensibi yan taraftaki

şema ile kısaca özetlenebilir.

LIBS Analiz Tekniği malzemelerin elementer analizini yapmakta kullanılan tipik OES (Optik Emisyon Spektrometre) cihazıdır.

LIBS foküslenmiş ve yeterli enerjiye sahip lazeri ışık demetini numune üzerine gönderirken numune yüzeyinde yüksek sıcaklıkta plazma oluşturarak yüzeyden kopartılan yüksek sıcaklıktaki gaz faza geçmiş her bir elementin her birinin spektrumlarının dalga boyları emisyonlarına göre kalitatif ve kantitatif olarak tanımlanma tekniğidir.

LIBS analiz tekniği ile:

  • Fe Bazlı (Paslanmaz Çelikler, Düşük Alaşımlı Çelikler, Karbon Çelikleri ve Pik Döküm),
  • Al Alaşımlar,
  • Cu Alaşımlar,
  • Diğer Alaşım tipleri analiz edilebilmektedir,

SciAps firması uzun zamandır sahip olduğu Eltipi XRF üretimi tecrübesini bir adım daha ileri taşıyarak portatif LIBS cihazını üretmiştir. Metal sektöründe, PMI olarak portatif XRF cihazları kullanıla gelmiş ancak XRF cihazlarının Periyodik Tabloda okuyabildiği element sayısının sınırlı olmasının yanısıra Hafif elementlerdeki dedeksiyon limitlerinin yüksek olmasından dolayı, sahada kullanıcı istekleri ve ihtiyaçları özellikle Al Alaşım ve C içeren çelik analizlerinde yetersiz kalmıştır. SciAps firmasının geliştirdiği Z-200/Z-300 portatif LIBS cihazı şimdiye kadar üretilmiş eltipi hiçbir cihazda okunamayan atom numarası küçük olan Hafif elementler   Be, B, Li özellikle C elementlerini okuyabilir olması büyük bir avantajdır.

Neden Argon? Ve Nasıl ?

Atmosferik şartlarda dışarıdan gelen girişimlerin fazla olması nedeniyle yapılan analizlerde sinyal kalitesi düşük olmaktadır. Sinyal kalitesini ve oranını yükseltmek için Ar gazı ortamında yapılan analizlerde sinyal oranı 10 kat daha yükseltilebilmektedir. Böylece detekte edilemeyen ve detekte edilen elementlerinde hassasiyet ve dedeksiyon limitleri artırılabilmektedir. Atmosferik şartlarda C elementi detekte edilememekteydi Ar gazı ile okunabildiği gibi Çeliklerde %0.02 alt limit değerlerine kadar da okunabilmektedir.

Yandaki resimde paslanmaz çelik numunesinde Argonlu (mavi) ve Argonsuz (kırmızı) renkler ile spectrum sinyal seviyeleri görülebilmektedir.

 

 

Portatif El tipi LIBS Spektrometre cihaz üretmek olan SciAps aynı zamanda inovasyon çalışmalarıyla Dünya’da Karbon ( C ) okuyabilen ilk el tipi spektrometreyi üreten firma olmuştur.

 

Endüstri dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz? Şimdi kayıt olun.

  E-Bülten'e kayıt olun
E-Posta:
 
Devamını Oku

Trendler

Copyright © 2011-2018 Moneta Tanıtım Organizasyon Reklamcılık Yayıncılık Tic. Ltd. Şti. - Canan Business Küçükbakkalköy Mah. Kocasinan Cad. Selvili Sokak No:4 Kat:12 Daire:78 Ataşehir İstanbul - T:0850 885 05 01 - info@monetatanitim.com