Connect with us

Vanalar

Duyar Vana’nın üretim organizasyonu da dünya standartlarında

Yayın Tarihi:

on

Vana sektörünün köklü firmalarından Duyar Vana’nın Esenyurt’ta bulunan fabrikasına ve dökümhanesine ziyaretlerde bulunduk. Başta Duyar Vana Genel Müdürü Faruk Çizmecioğlu ve İş Geliştirme Müdürü Mehmet Çim olmak üzere bizleri konukseverlikle ağırlayan ve üretim organizasyonu ve süreçleri hakkında tafsilatlı bilgiler sunan Duyar Vana ailesinin bütün fertlerine teşekkür ediyoruz.

 

Duyar Vana Genel Müdürü Faruk Çizmecioğlu ile İş Geliştirme Müdürü Mehmet Çim

Pompa ve Vana Sistemleri Dergisi ekibiyle birlikte

 

Duyar Vana 1965 yılında, küçük bir fabrikada üretime başlayan fakat bugün dünyanın 67 farklı ülkesine ihracat yapan, global bir şirket. İstanbul Esenyurt’taki fabrika ve Gürpınar’daki dökümhanenin yanı sıra Ataşehir’deki sprinkler üretim tesisi ile Tekirdağ bölgesinde Çerkezköy, Kocaeli bölgesinde ise Gebze’de bulunan modern fabrikalarıyla üretim ve dizayn faaliyetlerine devam eden Duyar Vana, dünya çapında 700’den fazla projeye tedarik sağlamış, güçlü bir üretici.

Vana üretiminin büyük bir kısmının gerçekleştirildiği Esenyurt’taki, 16 bin metrekarelik alan üzerine kurulu fabrikada, PSVÜ/Son Üretim Yöneticisi Aykut Özman, ekibimize üretim süreçleriyle ilgili ayrıntılı bilgiler verdi. Üretim aşamalarının tamamının tesis içerisinde yerleşik olan 5 bin metrekarelik talaşlı imalat sahasında, CNC kontrollü yatay işleme, dikey işleme ve torna tezgâhlarında gerçekleştirildiğini belirten Özman, üretimin en önemli bölümlerinden biri olan modelleme işleminin de fabrika bünyesinde bulunan kalıphane bölümünde, güncel dizayn programları ile CNC tezgâhlardan oluşan makine parkında yapıldığını söyledi.

Duyar Vana fabrikasındaki üretim aşamasında ürünlerin tamamı; tam otomatik kalıplama makinelerinde kalıplanmakta, bilgisayar kontrollü işleme merkezlerinde işlenmekte, plc kontrollü test cihazlarında %100, gövde dayanım ve sızdırmazlık testlerine tabi tutulmakta, talebe göre yaş veya toz boya proseslerinden sonra müşteriye sevk edilmektedir.

Aykut Özman, fabrikada kurulu “hücre üretim sistemi” vasıtasıyla malzeme akışı hızlandırıldığını ve üretim içerisindeki kayıp kaçaklar minimize edilmiştir vurgusu yaptı.

Üretim sürecine ilişkin açıklamalar yapmayı sürdüren Özman, şunlari belirtti: “Merkez depomuz üretim sahasının içine alınmış olup, malzeme talepleri süpermarket raflarından el terminalleri yardımıyla sahaya beslenmektedir. Montaj bölümünde ürünler büyük bir titizlik içerisinde operasyona alınarak boyama işlemine hazırlanır. Montajı biten ürünler için bir diğer üretim istasyonu boyama işlemidir. Elektrostatik toz boya kullanılarak yaklaşık 200 santigrat derece sıcaklıkta fırınlanan parçalar boyama işlemi bittikten sonra test istasyonlarında yüzde 100 fonksiyon ve dayanıklılık testlerinden geçirilerek ambalajlama operasyonu için hazırlanmaktadır.”

Vana döküm fabrikası

Duyar Vana ziyaretimizde ikinci durağımız ise Gürpınar’daki döküm fabrikası oluyor. 8 bin metrekare alan üzerine yerleşik olup, bünyesinde 2008 yılında devreye alınan Japon menşeli otomatik yaş kalıplama hattı ve 2010 yılında kurulan İngiltere menşeli reçine hattı bulunan dökümhanede, maça üretimi, kum hazırlama ve sevk sistemi tam ve yarı otomatik olup, kontrol tamamen PLC sistemleri vasıtasıyla gerçekleştirilmektedir.

Döküm fabrikasıyla ilgili bilgileri ise Duyar Vana Dökümhane Yöneticisi Sadık Türkavcı’dan alıyoruz. Sadık Bey, 350 kg, 750 kg ve 2.000 kg/saat kapasiteli üç ayrı ergitme istasyonuyla birlikte günde 60 tonluk döküm kapasitesine sahip olduklarını, mekanik ve kimyasal laboratuvarlar yardımıyla tüm prosesin kalıp kumu kontrolü, metal analizi, ölçüsel kontrolleri, çekme ve sertlik incelemelerinin yapılabildiğini belirtiyor.

 

Pik ve Sfero döküm vanaların yanı sıra pirinç, bronz ve alüminyum alaşımlarının dökümünü de kendi tesislerinde gerçekleştirdiklerini belirten Sadık Türkavcı, son üretim bölümünde ise montaj ve dayanıklılık testlerinin uygulandığını belirtti.

Duyar Vana dökümhanesi, tüm fabrikayla birlikte dahil olduğu yalın üretim çalışmaları sayesinde, Türk döküm sanayisi ve ilgili tüm resmi kurumlarda örnek gösterilen dökümhaneler arasında yer almaktadır.

Türkiye’de ilk defa yangın ürünlerinin üretimini ve UL, FM, LPCB, EAC, CE, TSE belgelendirmelerini gerçekleştiren Duyar Vana; Kalite Sistem Yönetimi,  Bilgi Güvenliği Yönetimi Sistemleri ve Müşteri Memnuniyeti Yönetim Sistemlerindeki başarısını ISO 9001, ISO 27001 ve ISO 10002 belgeleriyle perçinlemiştir.

Tüm müşterileri için, kalitesi, fiyatları, satış sonrası hizmeti ve teslimat süresiyle tercih edilen bir marka olan Duyar Vana, Türkiye geneline yayılmış 60’dan fazla seçkin bayisi ile müşterilerine her koşulda, en üst düzeyde hizmet ve lojistik destek vermektedir.

 

 

Türkiye endüstrisine, alana özel, spesifik yayınlar üreten MONETA Tanıtım’ın sektörel dergilerinin ve web portallarının editörlüğünü yapmaktayım. Yeni nesil, dinamik yayıncılık anlayışıyla, dijital ve basılı mecralarda içerik geliştirmek için çalışmaktayız.

Sektör Haberleri

IIoT ve endüstri 4.0 ile büyüyen endüstriyel vana pazarı, 2028’de 99 milyar doları aşacak

Yayın Tarihi:

on

Yazar:

Küresel ölçekte endüstrileri takip eden ve raporlar yayınlayan araştırma şirketi Research And Markets, sektörü derinlemesine ele aldığı ‘Küresel Endüstriyel Vanalar Pazar Raporu 2023’te, büyümeyi sürdüren endüstriyel vana pazarı için IIoT ve endüstri 4.0 ile entegrasyonun fırsatlar sunduğunu açıklıyor. Endüstriyel vana pazarının 2023 yılında 80,4 milyar dolara ulaşacağını öngören Research And Markets, 2023’ten 2028’e kadar %4,4’lük bir yıllık bileşik büyüme oranıyla pazarın 99,8 milyar dolara yükselmesini bekliyor.

Uluslararası pazar araştırma raporları ve pazar verileri için dünyanın önde gelen bilgi kaynakları arasında gösterilen Research And Markets, yayınladığı ‘Küresel Endüstriyel Vanalar Pazar Raporu 2023 ile vana sektörün geleceğine odaklanıyor. Raporda endüstriyel vanaların IIoT ve endüstri 4.0 ile entegrasyonunun fırsatlar sunduğunu açıklayan Research And Markets, endüstriyel vana pazarının büyümesini sağlayan temel faktörleri; IIoT entegreli vanaların giderek daha fazla benimsenmesi, proses endüstrilerinin otomasyon çözümlerinin benimsenmesine doğru hızla odak değiştirmesi, yeni enerji santrallerinin kurulması ve mevcut olanların yenilenmesi için küresel ihtiyaç, vana üreticilerinin daha iyi bakım ve satış sonrası hizmetlere odaklanması ile eski vanaların yerine akıllı vanaların giderek daha fazla benimsenmesi olarak açıklıyor. Raporda, endüstriyel vanalar pazar büyüklüğünü 2023 yılında 80,4 milyar dolar olarak öngören Research And Markets, pazarın 2023’ten 2028’e kadar %4,4’lük bir Yıllık Bileşik Büyüme Oranı (YBBO) ile 99,8 milyar dolara yükselmesini bekliyor.

En yüksek büyümenin emniyet vanalarında olması bekleniyor

Petrol ve gaz, enerji ve güç, kimya ve petrokimya, ilaç, metal ve madencilik, su ve atık su arıtma gibi endüstriler son derece güvenilir emniyet vanaları gerektiriyor. Sıcak temizlikten sonra soğuk durulamanın neden olduğu vakum nedeniyle boru hattını patlamaya karşı koruyan veya boşaltma sırasında gaz beslemesini engelleyen emniyet vanalarının; petrol ve gaz, kimya, enerji ve enerji endüstrilerindeki kritik süreçlerde aşırı basıncı tahliye etmek, ekipman ve insanları zarar görmekten korumak için kullanımları artıyor. Bu özellikleri nedeniyle endüstriyel emniyet valf pazarının büyüyeceğini tahmin eden Research And Markets, tahmin dönemi boyunca aktüatörlerin en yüksek büyüme oranını kaydetmesini ve vana gövdesinin ikinci en yüksek büyümeyi kaydetmesini bekliyor.

Güvenilirlikleri ve basit tasarımları nedeniyle en yaygın kullanılan aktüatörlerden biri olan pnömatik aktüatörler, tipik olarak aşırı sıcaklıkların söz konusu olduğu uygulamalarda kullanılıyor. Pnömatik olarak çalıştırılan pistonlu aktüatörler, elektrikli ve hidrolik aktüatörlerden daha hızlı çalışıyor. Bu aktüatörler, hava besleme kaynağının bulunmadığı ve düşük ortam sıcaklıklarının pnömatik besleme hatlarındaki yoğunlaşmış suyu dondurabileceği durumlarda avantaj sağlıyor. Raporda, ağır hizmet uygulamalarında hidrolik aktüatörlerin pnömatik ve elektrikli aktüatörlere tercih edildiği belirtiliyor.

Kontrol segmentinde daha yüksek büyüme bekleniyor

Sıcaklık, seviye, yön, basınç ve gaz, buhar, su ve kimyasal bileşiklerin akış hızı gibi önemli proses değişkenlerini gerekli bir çalışma aralığında otomatik olarak düzenlediği için proses endüstrilerinde önemli bir unsur olan kontrol vanaları, zorlu koşullara dayanacak ve bir endüstriyel tesisteki birden fazla üretim sürecinin güvenliğini ve verimliliğini sağlayacak şekilde tasarlanıyor. Avantajlarından dolayı bu vanalar, petrol ve gaz, enerji ve güç, petrokimya ve kimya endüstrilerinde kullanılıyor.

Plastik ve kriyojenik vanalar

‘Küresel Endüstriyel Vanalar Pazar Raporu 2023’te, yüksek dayanıklılık ve korozyon direnci özelliklerinden dolayı plastik vanaların korozif sıvıların akışının düzenlenmesi ve izlenmesi gereken uygulamalarda tercih edildiğini belirten Research And Markets, bu ürünlerin yüksek sızdırmazlık özellikleri sayesinde uzun servis ömrü sunduğunu belirtiyor. Çok düşük basınç düşüşleri sunan plastik vanalar, yiyecek ve içecek, kimya ve kağıt gibi çeşitli endüstriler için ideal bir seçenek sağlıyor.

Kriyojenik vanalar, petrol ve gaz endüstrisinde -238oF’den başlayan kriyojenik sıcaklıklarda kullanılıyor. Oksijen, nitrojen, argon, doğal gaz, hidrojen veya helyum (-425F/-253,9oC’ye kadar) gibi sıvılaştırılmış gazların üretimi, taşınması ve depolanması, servis koşulları gibi çeşitli malzeme, basınç, sıcaklık değerleri ve diğer teknik veya çevresel gereklilikleri beraberinde getiriyor. Bu tür gereksinimler, kriyojenik sıcaklıkları güvenli bir şekilde idare etmek için kriyojenik malzemelere olan ihtiyacı doğururken; bunlar en yaygın olarak sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) veya sıkıştırılmış doğal gaz (CNG) ile çalışan şirketler tarafından kullanılıyor.

Research And Markets ‘Küresel Endüstriyel Vanalar Pazar Raporu 2023’te; plastik vanaların tahmin dönemi boyunca en yüksek büyümeyi kaydedeceğini, ikinci en yüksek büyümeye ise kriyojenik vanaların ulaşacağını açıklıyor.

>50″ vanalar pazar büyümesine ivme kazandıracak

>50″ boyut aralığındaki vanalarla ilgili de ayrıntılı bilgilerin aktarıldığı raporda, kimya, enerji, petrol ve gaz endüstrilerindeki yüksek basınç ve yüksek sıcaklık uygulamalarında >50″ vanalara yönelik artan talebin pazar büyümesini destekleyeceği belirtiliyor. Research And Markets, >50″ vanalarla ilgili şu bilgileri paylaşıyor: “Bu vanalar, özel tasarım sınıf 1.500 mm ve 2.500 mm alın kaynak uçlu vanalara sahip oldukları için daha uzun teslim sürelerine sahiptir. L&T (Hindistan), bu boyut aralıklarında yüksek basınçlı hizmetler için basınç sızdırmaz kaput tasarımına sahip sürgülü, Y-glob ve salınımlı çek valfler sunmaktadır.”

Sektör olarak en yüksek büyüme beklentisi kağıt ve kağıt hamuru endüstrisinde

Kağıt ve kağıt hamuru endüstrisinde tapalı vanalar, V-port küresel vanalar, bıçaklı sürgülü vanalar, yüksek performanslı kelebek vanalar ve döner kontrol vanaları; temel ağırlık kontrolü, temizleyici ve pompa izolasyonu, akış seviyesi kontrolü, vakum kontrolü ve buhar ve kondensat akış kontrolü gibi uygulamalarda kullanılıyor. Kağıt hamuru prosesi için V-port küresel vanalar ve eksantrik tapalı vanalar, diğerlerinin yanı sıra buhar emdirme, buhar havalandırma, akış ve basınç kontrolü gibi buhar ve kimyasal işleme uygulamaları için tercih ediliyor. Sertleştirilmiş trimli vanaların buhar ve kimyasal işleme uygulamaları için uygunluğuna vurgu yapılan raporda, endüstriyel vanaların kağıt ve kağıt hamuru endüstrisindeki çeşitli uygulamalarda hayati bir rol oynadığına ve sektörde giderek daha fazla benimsendiklerine dikkat çekiliyor.

Pazar olarak en yüksek büyüme ise Kuzey Amerika için öngörülüyor

Sektörü derinlemesine ele aldığı ‘Küresel Endüstriyel Vanalar Pazar Raporu 2023’te, Kuzey Amerika’nın tahmin dönemi boyunca en yüksek CAGR’yi kaydedeceğini öngören Research And Markets, şu bilgilere yer veriyor: “ABD’de endüstriyel vanalar pazarının büyümesi, başta petrol & gaz ve enerji & güç sektörleri olmak üzere geniş endüstriyel tabandan kaynaklanmaktadır. Ülkedeki kaya petrolünün keşfi ve petrol & gaz endüstrisindeki son yükseliş trendleri, ABD petrol & gaz endüstrisindeki artan yatırımların başlıca nedenleridir. ABD’deki sondaj kulesi sayısının önümüzdeki 3 yıl içinde artması ve bunun da petrol ve gaz endüstrisinde endüstriyel vanalara olan talebi artırması beklenmektedir. ABD’de su ve atık su arıtma endüstrisi eskiyen altyapı sorunuyla karşı karşıyadır. Bununla birlikte, mevcut tesislerin ve hizmetlerin modernizasyonu için sektöre yapılan yeni yatırımların ABD’de endüstriyel vanalara olan talebin artmasına katkıda bulunması beklenmektedir. Kanada’da doğal gaz projelerine yapılan yatırımlar, gaz taşımacılığı için boru hattı ağının genişlemesiyle sonuçlanmıştır. Bu nedenle, Kanada’daki petrol ve gaz endüstrisinin endüstriyel vanalara yönelik büyük bir talebe tanık olması muhtemeldir.”

Raporda öne çıkan fırsatlar

Endüstriyel vanaların IIoT ve endüstri 4.0 ile entegrasyonu

Akıllı su temini için yapay zeka ile entegre vanalara artan talep

Endüstriyel vanaların üretiminde 3D baskı tekniğinin kullanımı

Artan yakıt talebi ile gelişen petrokimya endüstrisi

Valf üreticilerinin odağına aldığı daha iyi bakım ve satış sonrası hizmetler

Eski vanaların yerine akıllı vanaların benimsenmesi 

Raporda öne çıkan zorluklar

Vana üreticilerinin kar marjlarını ve nakit akışını etkileyen satın almalara odaklanması

Azalan ürün farklılaştırması nedeniyle şiddetli rekabet

Vanaların hatalı çalışması ve arızalanması nedeniyle planlanmamış duruşlar

Vana imalatının yüksek maliyeti

Rapor detayları

Tahmin dönemi: 2023 – 2028

2023’te öngörülen pazar değeri: 80,4 milyar dolar

2028 itibarıyla tahmin edilen pazar değeri: 99,8 milyar dolar

Yıllık bileşik büyüme oranı: %4,4

Kapsanan bölgeler: Küresel

Kaynak: https://www.globenewswire.com

Devamını Oku

Vanalar

Emerson, hızlı ve kolay devreye alma için tasarlanan kompakt valf konum göstergesini piyasaya sürüyor

Yayın Tarihi:

on

Yazar:

Emerson, DV Serisi valf konum göstergelerine giriş seviyesi bir ek olan, yeni TopWorx™ DVR Switchbox’ı duyurdu. Dayanıklı reçine muhafazası, kompakt boyutu ve patentli kam tasarımını bir araya getiren bu ürün, su ve atık su sistemlerine, yiyecek ve içecek üretim hatlarına, endüstriyel tesislere güvenilir bir valf konumu geri bildirim aracı sunuyor.

Okunması kolay yerel konum geri bildirimleri sağlamak için düşük profilli bir gösterge kullanılan TopWorx DVR Switchbox, teknisyenlerin ve tesis operatörlerinin prosesleri hedefte tutmalarına yardımcı olan hayati gerçek zamanlı veriler sağlıyor. Paslanmaz çelik bileşenlere sahip yapısıyla zorlu ortamlar için tasarlanan bu ürün, kullanıcı proseslerinin sorunsuz çalışmasını sağlamak için güvenilir, korozyona dayanıklı bir valf gösterge çözümü sunuyor.

Valf konumunun net ve son derece güvenilir geri bildirimi, proses endüstrisi tesislerinin, platformlarının ve boru hatlarının ek üretim hattı alanı kaplamadan en yüksek verimlilik ve güvenlikle çalışmasına yardımcı oluyor.

Kam tasarımıyla daha hızlı, daha kolay kurulum ve bakım için hızlı konum yapılandırması sağlayan TopWorx DVR Switchbox, birçok proses endüstrisine ve özellikle dar alanlar için uygunluğuyla çok kompakt ve çok yönlü bir tasarım sunuyor.

Buna ek olarak, muhafazası Ultraviyole (UV) F1 derecesine sahip olan DVR’nin dış mekan koşullarında uzun vadede güvenilir bir şekilde çalışmasını sağlayan UV direnci bulunuyor.

Emerson TopWorx valf zekası ve yakınlık algılama portföyündeki bir diğer ürün olan TopWorx DVR Switchbox, tasarımıyla endüstri tesislerinin en zorlu koşullar altında operasyonları daha akıllı ve verimli bir şekilde yönetmesine ve kontrol etmesine yardımcı oluyor.

Devamını Oku

Vanalar

Gaz kontrol vanası yakıt hücrelerinde kütle akışını düzenliyor

Yayın Tarihi:

on

Yazar:

Temiz ve sessiz mobilite hedefi için çalışan Purem by Eberspächer, otomotiv endüstrisinin dönüşümünü aktif olarak şekillendirmek için alternatif tahrik teknolojilerine yönelik çözümler geliştiriyor. Emisyon uzmanı, Gaz Kontrol Valfi (GCV) ile yakıt hücresi sistemleri için ilk ürününü pazara sunuyor.

Hidrojen bazlı yakıt hücresi sistemleri karayolu, demiryolu, hava veya yerleşik çeşitli uygulamalarda kullanılıyor. Yakıt hücresi ünitesinin kendisine ek olarak böyle bir genel sistem, tesis dengesi parçaları olarak adlandırılan diğer bileşenlerden oluşuyor. Şirket içi geliştirmelerle ürün portföyünü genişleten Purem by Eberspächer, tüm sistemin çalışmasını şirketin egzoz teknolojisindeki uzun yıllara dayanan uzmanlığından yararlanan tesis dengesi bileşenleri kullanarak, performans ve hizmet ömrü açısından optimize ediyor. Gaz kontrol valfini yakıt hücresiyle çalışan binek otomobiller, ticari araçlar, trenler, mobil güç jeneratörleri veya arazi araçları gibi tüm segmentlerde kullanılmak üzere tasarlayan Purem by Eberspächer, yakıt hücresi uygulamalarına yönelik ilk ürününü sunuyor.

 Tüm sistemin optimizasyonu

Hidrojen bazlı yakıt hücresi sistemlerinin tüm uygulamalarda yüksek verimlilik ve dayanıklılığa sahip olması gerekiyor. Purem by Eberspächer tarafından geliştirilen kompakt tasarımlı gaz kontrol vanası, sistem içindeki kütle akışlarını kontrol etmek için kullanılıyor. Firma, bu sayede yakıt hücresinin sorunsuz ve verimli çalışmasına katkıda bulunuyor. Çeşitli işlevsel versiyonlar sunan bileşen; bir baypas klapesi olarak, hava akışını kısmen veya tamamen sistem bileşenlerinden geçiriyor ve temiz havayı girişten çıkışa yönlendiriyor. Bir gaz kelebeği valfi olarak, sistem içindeki genel basıncı düzenliyor. Kademesiz olarak ayarlanabilen valf konumları, gaz kontrol valfini esnek kullanım için uygun hale getiriyor. Hızlı açılan, 65 milimetreye kadar yüksek akış kesitine sahip iki parçalı açıklık, yüksek kütle akışı ile düşük basınç kayıpları sağlarken, gerekli durumlarda daha da büyük kesitler gerçekleştirilebiliyor.

Egzoz teknolojisindeki deneyim avantajı

Purem by Eberspächer, klape ve valf teknolojisi alanında otomobil ve ticari araç üreticilerinin katı emisyon ve akustik mevzuatına uyum sağlamasına olanak tanıyan egzoz teknolojisindeki onlarca yıllık bilgi birikiminden yararlanıyor. Gaz kontrol valfinin geliştirilmesinin temelinde, Avrupa’da binek araçların seri üretiminde geçerli olan akustik mevzuatın yaklaşmakta olan üçüncü aşamasına uyumu başarıyla sağlayan akustik kapak AVG2 yer alıyor. Gaz kontrol valfini üretmek için uzmanlığın yanı sıra, firmanın mevcut üretim tesisleri de kullanılıyor. Yeni bileşen, küçük uyarlamalarla AVG2 akustik valfiyle aynı fabrikada üretiliyor.

Devamını Oku

Trendler

Pompa Vana ve Sistemleri Dergisi - Pump Valve and Systems Magazine sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et