Araştırmalar, gıda endüstrisi değer zincirinin dünya çapındaki tüm sera gazı emisyonlarının yaklaşık %30’una neden olduğunu gösterir. Hayvansal protein kaynaklarından alternatif protein ürünlerine geçiş, CO2 emisyonlarının azaltılması için bir seçenek sunar. Bununla birlikte, uzmanların hemfikir olduğu bir konu var: Kovid-19 salgını sırasında tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaşan alternatif protein ürünleri ve vegan gıda maddelerinin tüketimi; ancak bu tür ürünlerin tadı, yapısı ve duyusal deneyimi açısından optimize edilirse ve ayrıca tüketicilerin bunları satın almaya motive olması için beslenme profilleri ve fiyatları iyileştirilirse yeniden artar.
3 boyutlu baskı, gelecekte et ve balık ürünlerinin taklitlerinin geliştirilmesinde önemli bir teknoloji olarak hizmet edebilir. Bu gibi durumlarda, ham maddeye ve istenen son ürüne bağlı olarak, viskoz bitki bazlı protein kütlelerini veya kültürlenmiş hücre süspansiyonlarını uygun şekillere dönüştürmek için bir dozajlama işlemi kullanılır. Burada, kütle üzerinde yoğun bir mekanik baskı oluşturmaktan kaçınmak ve son ürünün etli kalmasını sağlamak için hassas, düşük parçalı bir dozajlama işleminin kullanılması esastır. Ayrıca, istenen yapı ve şeklin elde edilebilmesi için uygulamanın düşük titreşimli ve sürekli olması gerekir. Ham maddeye bağlı olarak, dozajlama ekipmanı örneğin lifler, partiküller gibi aşındırıcı içerikler için de uygun olmalıdır.
Ayrıca, alternatif protein ürünleri sıklıkla otomatik paketleme süreçleri aracılığıyla termoform ambalajlara yerleştirilir. Bu da farklı sosların veya sosların aynı anda birden fazla kaba hassas bir şekilde ve damlama olmadan dozajlanmasını gerektirir.
3D baskıya bir alternatif de bitki bazlı proteinlerin etin görünümünü ve yapısını taklit edecek şekilde şekillendirildiği ekstrüzyon yöntemidir. Bitki bazlı protein kütleleri, lifli, et benzeri yapılar oluşturan yüksek basınç, sıcaklık ve kesme altında bir ekstrüder aracılığıyla preslenir. ViscoTec’in dozaj pompaları, ekstrüzyon işlemleri sırasında yüksek karşı basınçlar altında bile son derece hassas bir şekilde sürekli olarak katkı maddesi dozları sağlayabilir.
Ayrıca, ViscoTec dozaj pompaları vegan mayonez, soslar veya çorbalar gibi vegan gıda maddelerinin üretimi için çeşitli dolum işlemlerinde halihazırda yerleşik bir çözümdür. Düşük parçalı, düşük titreşimli dozajlama prensibi sayesinde yenilikçi vegan ürünlerin karışımları stabil kalır ve sorunsuz bir şekilde işlenebilir. Hacimsel dağıtım prensibi, askıda katı madde içeren sıvıların işlenmesini de sağlar. Örnekler, ViscoTec teknolojilerinin gıda endüstrisinin geleceğine yapabileceği önemli katkıyı gösterir.