İçinde bulunduğumuz dönemde 40. yılına ulaşma gururunu yaşayan Dikkan Vana, teknoloji, Ar-Ge ve tesis yatırımlarıyla geleceğini sağlam temeller üzerine kuruyor.
Dikkan Grup Genel Müdür Yardımcısı Saltuk Samir Türkiye’nin ilk Ar-Ge merkezine sahip vana üreticisi olduklarını hatırlatarak, “Yaklaşık bir yıl boyunca çok ciddi bir çalışma dönemi geçirerek bu unvanı aldık. Vana sektöründe Ar-Ge merkezi olan ilk marka olarak da çok ciddi imkânlarımız ortaya çıktı. Ar-Ge merkezimiz hem ürünün teknik yeterliliği hem de müşteriye sunulacak çözümlerde Endüstri 4.0 çerçevesinde birçok yeni çözüm ve çalışmaya imza atmamıza olanak sağladı. 40. yılımızda sanayi devrimini yaşamak üzere adımlar atıyoruz” şeklinde konuştu.
Eş zamanlı yatırımlar
Endüstri 4.0 konusu üzerinde kurum içi çalışmaların ayrıntılarından bahseden Samir, gerçekleşen yatırımların devam edeceğini belirtti. “Mobil aplikasyonumuzla ve web sitemizle doğru ürünü seç uygulaması ile artık kullanıcılarımızın kendi sistemlerine en uygun ürünü nasıl seçecekleriyle ilgili yönlendirme programlarımız mevcut. Böylece daha seçim aşamasından başlayarak teknik tecrübemizi müşterimize aktarmaya başlayabileceğimiz bir platform oluşturmayı başardık. Bünyemizde bulundurduğumuz 3 boyutlu yazıcı sistemleri ve dijital simülasyon gerçekleştirebilecek ileri düzey tasarım programları ile tasarım, model yapım ve ürünün seri üretime adapte edilmesi süreçlerini oldukça verimli, hızlı ve teknik olarak faydalı bir seviyede gerçekleştirebilecek altyapıya sahibiz” diyen Samir, Endüstri 4.0’ı yaklaşık 1,5 yıldır konuştuklarını ve bu konuda erken yola çıktıklarını ifade etti.
“Çalışmaları Endüstri 4.0 komitemiz yürütüyor”
Dikkan Vana içinde 1 yıl önce kurulan proje ekibi, konu hakkında yoğun olarak çalışmalar yürütüyor. Bu konuda şirket içi geliştirici sunumlar ve toplantılar gerçekleştiriyor. Endüstri 4.0 kavramının tüm bileşenleri ile sisteme nasıl entegre olacağı hakkında projeler gerçekleştiriyor. Saltuk Samir, “Hedefimiz Endüstri 4.0’a entegre olurken sistemin bir sensör çöplüğüne dönmemesi. Gereksiz yatırımları önlemek için ince eleyip sık dokumamız gerektiğini biliyoruz. Bunun için de Endüstri 4.0’a en hızlı şekilde dönüşüm yapabilmeye hazır olan üretim noktalarını pilot noktalarımız olarak seçtik. Şu an kaynak robotumuzu ERP sistemimize bağlayarak süreci insandan bağımsız hale getirerek sistemdeki tasarım, model ve modeldeki değişiklikleri algılayıp tüm datayı ürün üzerine uygulayabileceği bağlantıyı oluşturmak üzerine çalışmalarımız devam ediyor” dedi.
3 aşamada Endüstri 4.0
Endüstri 4.0 konusunu firma içinde 3 ana başlık ile ele aldıklarını belirten Samir, bu başlıkları şöyle açıkladı: “Ar-Ge ile birlikte yapılan çalışmalar ve kaynak robotunun bu birimle haberleşmesi Smart Production adını verdiğimiz vananın üretim tarafıyla ilgili geliştirme projemiz. Smart Valve için RFID cıvata ile vanaların montajını gerçekleştirip radyo dalgalarıyla vanadan gerçek zamanlı bilgilerin alınabildiği bir sistem geliştirme konusunda çalışmamız bulunuyor. Buna ek olarak vananın bulunduğu hattın basınç, sıcaklık ve akışkan değişiklikleriyle vananın davranışlarının değiştirilebileceği bir projemiz bulunuyor. Bu patent çalışmamız da Smart Valve modelimizin altında yer alıyor. Smart Business konusunda da müşterilerimizin ihtiyaçlarına nasıl destek olabileceğimizi, vananın kullanıcıya veya sisteme nasıl bir bilgi vermesi gerektiğiyle ilgili verileri elde etmeye çalıştığımız çalışmalarımız bulunuyor. Farklı dataları toplayabilecek sensörlerin, anlamlı bir veri bütünü haline getirilmesi ve sisteme fayda sağlayabilmesi adına özellikle elektronik, otomasyon ve siber çözümler üzerinde proje çalışmalarımız var.”