Connect with us

Pompalar

Büyük pompaların bakımı şimdi hiç olmadığı kadar kolay

Yayın Tarihi:

on

 SEEPEX’in rotor ve sürücü bağlantısına erişim sağlaması, standart büyük pompalarda bakım süresini %80 oranında kısaltıyor

SEEPEX, 2021 yılının ikinci çeyreğinin başında tam erişim hizmeti sundu. Yeni BNM gamındaki Rotor Bağlantısı Erişimi (RJA) ve Sürücü Bağlantısı Erişimi (DJA) ile Bottrop merkezli firma, bundan böyle, tekil bileşen ağırlığı 300 Kg’ye kadar olan standart büyük pompalarda bakım için tek bir anahtarın yeterli gelmesini sağladı. Büyük pompalarda, ebatlara bağlı olarak kontrol ve bakım, özel aletler gerekmesi, boru hattının sökülmesi hatta bazı durumlarda pompanın başka bir konuma taşınmasını gerektirdiğinden güç olabiliyordu.  Pompa uzmanlarının artık bir reçeteleri var: Standart büyük pompalar için RJA ve DJA, rotora ve sürücü taraflı bağlantıya erişeme imkan tanıyor. Demontajın zaman alması hatta bakım için tamamen söküm yapılması gibi işlemler mazide kalıyor.

Hoper pompalarındaki rotor bağlantısı ve sürücü bağlantısı erişimleri esin kaynağı

Büyük pompaların bileşenlerini her birinin ağırlığı çoğunlukla birkaç yüz kilograma ulaşıyor. Borulamadan basınç bölümüne, statörden emiş bölümüne pompanın neredeyse tamamının, “dev”lerin bakımı için sökülüp götürülmesi gerekiyordu. Hatta, sıklıkla atölyelere taşınmaları ihtiyacı ortaya çıkıyordu. Bakım, dolayısıyla günlerce sürebiliyordu; bu da yüksek maliyet ve sistem operatörü için yoğun iş yükü anlamına geliyordu.

SEEPEX BNM gamındaki RJA ve DJA, tekil bileşeni 300 kg ağırlığa kadar ulaşan büyük modellerde kullanıcı dostu ve maliyet azaltan bir çözüm getiriyor. Bakım çözümleri, hoper pompaların bakımını kolaylaştırıp bağlantı ve sızdırmazlık elemanlarına rahat erişim sağlayan daha önce geliştirilmiş Sürücü Bağlantısı ve Rotor Bağlantısı Erişimi çözümleri temelinde geliştirildi.

Bununla birlikte, büyük standart pompaların bakım çözümleri, hoper pompalarında olduğundan farklıdır. Hoper pompalarında , hoperin başı ve sonunda kayan iki gövde elemanı rotor veya sürücü tarafı bağlantıya erişime imkan tanır. Daha kısa blok pompalarda, RJA ve DJA, sadece rotor bağlantısında olmak üzere bir kayar eleman kullanılıyor. Sürücü tarafı bağlantıya ve sızdırmazlık elemanına erişim, emiş bölümüne eklenen bir ayakla mümkün hale geliyor. Dönen ünitenin tmamı, bu sayede sürücü tarafında ek bir kayar üniteye ihtiyaç duyulmaksızın sökülebiliyor.

Rotorun anahtarla gevşetilmesi

SEEPEX Mekanik Geliştirme ve Yenilik Stratejileri Bölümü Yöneticisi Jörg Brune, “RJA ve DJA, gelecekte mekanik tarafında işleri olağanüstü kolaylaştıracak. Profesyonel olmayanlar bile pompaların bakımını yapabilirler. Basit bir anahtarla, rotor ve statörün değiştirilmesi için dçner ünite gevşetilebilir” dedi. Rotor, statör ya da mekanik sızdırmazlık elemanı değişimi ile SEEPEX, gereken zamanda % 80 oranında ciddi bir düşüş bekliyor. Bunun sebebi de flanşların ve bağlantı elemanlarının monte biçimde kalması. Bu da, aşınan parçaların regüler, basit kontrolü ve bakımı, standart aletlerin sorunsuz operasyona imkan tanırken, işletim zamanını  artırıyor.

Benzersiz patentli çözümler

Önceden, standart pompalarda bileziklerin tespit edildiği bağlantıların kesilerek açılması ve bağlantı elemanının kontrol ve bakım için çıkarılması gerekiyordu. Tekrardan montajda, bağlantı parçalarının yeniden eklenmesi, bileziğin bağlantıya kuvvet harcanarak itilmesi ve arasının yağla doldurulması gerekiyordu. Yeni elemanlarda da özel bir araçla sıkılaştırma yapılması ihtiyacı doğuyordu. SEEPEX’in özel rotor bağlantısı, pompanın bağlantı elemanlarının, rotorun çıkarılması esnasında montajlı şekilde kalmasına imkan tanıyor. Çözüm benzersiz; şimdiye kadar, diğer üreticiler, ayırma işlemini bağlantı arkasında veya kaplin rodunun ortasında gerçekleştiriyordu, bu da rotorun değiştirilmesi için bağlantının sökülmesini gerektiriyordu. Standart büyük pompalar için, Almanya, Fransa, İngiltere ve Danimarka’da RJA ve DJA patentleri alındı.

Bakımda yenilik

2021 baharından itibaren kullanıma sunulacak bu çözümle SEEPEX bir kez daha yenilikçi bakım çözümleri alanında pazardaki liderliğinin altını çiziyor. Bu öncülük, 2008 yılında çıkarılan ve küçük standart proggresif kavitasyon pompalarında bakım standartlarını hala belirleyen Akıllı Taşıma Teknolojisini de (SCT) kapsıyor. RJA ve DJA, büyük pompalarda boru tipi statör temelli bakım çözümüyken, SCT iki statör esasında işler; bu da pompanın birkaç el hareketiyle, yerden tasarrufla montajının ve demontajının yapılmasını sağlar. SEEPEX, pompa teknolojisi sahasında Dünya’nın önde gelen uzmanlarından biridir. Ürün portfolyosu, progresif kavitasyon pompaları, pompa sistemleri ve dijital çözümlerden meydana gelir. SEEPEX ayrıca düşük ve yüksek viskoziteli agresif ve yapışkan akışkanların taşınması için de yenilikçi çözümler getiriyor. Firma 1972 yılında kurulmuştur; 423’ü Almanya Bottrop’taki merkezde olmak üzere, 70 ülkedeki konumlarda 800’den fazla çalışanı vardır

Türkiye endüstrisine, alana özel, spesifik yayınlar üreten MONETA Tanıtım’ın sektörel dergilerinin ve web portallarının editörlüğünü yapmaktayım. Yeni nesil, dinamik yayıncılık anlayışıyla, dijital ve basılı mecralarda içerik geliştirmek için çalışmaktayız.

Etkinlikler

Türkiye, suyun yüzde 40’ını şebekelerde kaybediyor

Yayın Tarihi:

on

Yazar:

Türkiye’de suyun yüzde 40’ı fiziki sebeplerden dolayı kullanıcılara ulaşmadan şebekelerde kaybediliyor. Bu da yaklaşık 2 milyar m³ temiz suya yani yaklaşık 30 milyon kişinin bir yıllık su ihtiyacına karşılık geliyor.

22 Mart Dünya Su Günü kapsamında açıklamalarda bulunan Masdaf Genel Müdürü Vahdettin Yırtmaç, Türkiye’de su kaynaklarının sürdürülebilirliğini sağlamak için yüzde 40’ı şebekelerde kaybedilen suyun kazanılması için yapılması gerekenlere dikkat çekti.

Dünya Doğayı Koruma Vakfı (WWF) tarafından hazırlanan rapora göre Türkiye, yılda kişi başına düşen 1.519 m³’lük su miktarı ile ‘su sıkıntısı çeken’ bir ülke. Pompa sektörünün yarım asırlık lider firması Masdaf’ın Genel Müdürü Vahdettin Yırtmaç, Türkiye’de su kaynaklarının sürdürülebilirliğini sağlamak için yüzde 40’ı şebekelerde kaybedilen suyun kazanılması konusunda yapılması gerekenleri açıkladı:

Suyun yüzde 40’ı şebekelerde kaybediliyor

“Barajlarda bulunan ham su, iletim hattıyla arıtma tesislerine oradan haznelere ve şebekeler yardımıyla da evlerimize ulaşıyor. Ancak Türkiye’de suyun yüzde 40’ı fiziki sebeplerden dolayı şebekelerde kaybediliyor. Bu da yaklaşık 2 milyar m³ temiz suya yani yaklaşık 30 milyon kişinin bir yıllık su ihtiyacına karşılık geliyor.

Su kaynaklarını doğru yönetmek ve suyun kullanıcılara ulaşmadan kaybolmasını önlemek konusunda yerel yönetimlere önemli roller düşüyor. Çünkü yerel yönetimler, suyu evlere taşıyan şehir şebekelerini doğru sistemler ile yöneterek bu kayıpların önüne geçebilir. Bu kapsamda şebeke suyunu basınçlandırmak için kullanılan pompalar ile suyu taşıyan boruları doğru seçmek ve bakımlarını ihmal etmemek gerekiyor.

Eski pompalar yüzde 40 daha fazla enerji tüketiyor

İdeal verimlilik seviyesinin yüzde 20 altında çalışan eski ve yıpranmış pompalar su israfının yanı sıra enerji israfına da neden oluyor. Çünkü aynı hacimde su pompalamak için yüzde 40 daha fazla enerji tüketiyor. Bu nedenle eski pompa sistemlerini, yüksek verimli ve elektronik olarak kontrol edilen yeni pompalarla değiştirmek gerekiyor. Yenilenen sistem hem iki yıl içinde kendini amorti ediyor hem de yüzde 40 daha az enerji tüketiyor.

Şehir şebekelerinde kullanılan borulara dikkat!

Şehir şebekelerindeki kayıpları önlemek için yalnızca akıllı pompa teknolojileri ile suyu basınçlandırmak da yeterli değil, bir diğer önemli parametrenin de şehir şebekelerinde kullanılan borular olduğunu söyleyebiliriz. Eğer sistemdeki borular eski ve yıpranmış ise patlama veya delinme gibi sorunlar yaşanabiliyor.

Akıllı pompa teknolojileri ile doğru basınçlandırma yapılmalı

Borularda yaşanan patlama veya delinmenin nedenlerinden bir diğeri ise uzun boru hatlarındaki kayıpları karşılamak amacıyla şebekenin çıkış noktalarına yerleştirilen pompalardaki basınçların yüksek tutulması oluyor. Bu nedenle alt yapı sistemlerini bir bütün olarak değerlendirip, mühendislik hesaplamalarını doğru yapmak gerekiyor.

Kullanım ömrü 10 yılı aşan pompaları, akıllı pompa teknolojileri ile yenileyerek doğru basınçlandırma yapmak, kaçakları tesit edip boruları yenilemek şebekelerden kaynaklı su israfını önleyecek bir çözüm olacaktır.” dedi.

Devamını Oku

Pompalar

ECO-SYS Akıllı Sıvı Halkalı Vakum Pompalar

Yayın Tarihi:

on

Yazar:

Full otomasyon ile entegre edilerek; arıza tespit bildirimi, otomatik arıza bildirimi, kullanıcı dostu arayüz, yüksek enerji verimliliği ile birlikte daha birçok özellik sayesinde tak-çalıştır olarak üretilen ECO-SYS, sistemler ile uyum içerisinde çalışır. Kabin sayesinde dışardan gelen etkenlere karşı sistem içerisinde oluşabilecek arızaları en aza indiren ECO-SYS, enerji verimliliğini sağlamak için sistemlerin ihtiyacı kadar çalışır.

Tak-çalıştır

Sistemle bağlantısı yapıldıktan sonraki tüm işlemleri kendisi yapan ECO-SYS Serisi Akıllı Sıvı Halkalı Vakum Sistemi, tasarımı ile kullanım kolaylığı sağlar.

Enerji verimliliği

Tamamen enerji verimliliği üzerine tasarlanan ECO-SYS, yenilikçi anlayış içerisinde enerji verimliliğine katkıda bulunur.

Scada sistemine entegrasyon

Sistem içerisindeki bilgileri scada ile bağlantı sağlar.

Otomatik arıza bildirimi

ECO-SYS’nin arıza durumunda hareketli aksamları ile ilgili arıza bildirim ekranı, kendi sisteminde entegre durumlarda arıza paylaşma fonksiyonu ile kolaylık sunar.

Kullanıcı dostu arayüz

Vakum sistemler için tasarlanan dokunmatik ekran sayesinde, her şey daha kolay!

Sektörler

ECO-SYS; kimya, gıda, plastik, tekstil, cam, seramik, sağlık, kağıt, şeker, deri, maden, orman endüstrisi, vakumla kaldırma, yer altı suları, enerji santralleri, seramik ve savunma sanayi sektörleri için uygundur.

Bakım

Bakım gerektirmeden uzun süre yüksek verimle çalışır.

Devamını Oku

Elektrik Motorları

Başarı hikayelerinin çözüm ortağı VEK Motor

Yayın Tarihi:

on

Yazar:

17’den fazla ülkeyle iş birliği içerisinde 8 markayı Türkiye’nin imalat sanayisiyle buluşturan VEK, yarım asra yaklaşan sektör birikimi, mühendislik alanında uzman kadrosu ve müşterilerinin ürettiği ürünler konusundaki tecrübesiyle önemli projelerin çözüm ortağı konumunda yer alıyor. Güçlü iş ortaklıkları sayesinde dünyanın lider markalarını tek kaynaktan sunan VEK, sektörde yetişen ve ihtiyaçlara göre çözümler geliştiren mühendis ağırlıklı çalışan yapısıyla bu markaların kalitesini; mühendislik, sahada elde edilmiş tecrübe, imalat sanayisindeki bilgi-birikim, satış öncesi ve sonrası hizmetlerle buluşturuyor.

Elektrik motorlarında WEG, AEMOT, WAT-TEE, NİDEC, Rotor NL, Marathon; inverter ve test sistemlerinde KISTLER, KOSTAL, Danfoss, LS Electric; redüktör grubunda ise Yılmaz Redüktör’ü geniş ürün yelpazesinde barındıran VEK; doğru ürün, doğru teknoloji ve doğru sistem tasarımı ile daha verimli, daha çevreci, daha kompakt ve uygun fiyatlı çözümler sunuyor.

Müşterilerinin ürettiği pompa, kompresör vb. ürünler hakkında da bilgi sahibi olan VEK; su ve atık su uygulamalarından petrol ve doğal gaz endüstrisine, inşaat ve altyapıdan denizcilik sektörüne, tarım endüstrisinden enerji üretimine kadar 15’ten fazla sektörün ihtiyaçlarını eksiksiz bir şekilde karşılıyor.

Referansları arasında Tüpraş, TAV, Standart Pompa, Vansan, Procyon Elektrik, İSKİ, DSİ, TCDD, ASKİ, Tüpraş, TAV, Standart Pompa, Vansan, EMCEKARE, Masdaf, Olgun, Netafim, EBARA, MSP gibi kurum ve kuruluşların yer aldığı VEK, pek çok önemli projenin çözüm ortağı oluyor.

Firmanın tamamladığı referans projeler arasında şunlar yer alıyor:

İSKİ Kazandere Terfi Merkezi 1.6 MW OG motor tedarik edilmesi ve kurulumu.

DSİ Akpazar Ovası Sulama Projesi kapsamında 800 kW orta gerilim motorun tedarik edilmesi ve kurulumu.

DSİ Denizli Tavas Projesi kapsamında 500kw AG motor tedariki ve kurulumu.

İSKİ Büyükçekmece Hamsu Pompa İstasyonu Projesi’nde 355kw OG motor tedarik ve kurulumu.

BM destekli Etiyopya Sulama Projesi kapsamında 14 adet AG ve 23 adet OG motor tedarik ve kurulumu (toplam kurulu güç 25.000 kW).

DSİ Boztepe Projesi kapsamında 800kW AG motor tedarik ve kurulumu.

Özbekistan Enerji Santral Projesi kapsamında 7 adet OG motor değişimi.

İSKİ Anadolu Terfii Merkezlerinde IE4 yüksek verimli motor değişim projesi.

BM destekli Tanzanya ve Ruanda Sulama Projeleri kapsamında muhtelif güçlerde toplamda 18 adet AG motor (toplam kurulu güç 4.800 kW).

Adana Adliyesi Soğutma Ünitesi 800kw değişken hız sürücülü pano.

Konya Organize Sanayi Arıtma Tesisi Projesi kapsamında muhtelif güçlerde toplam kurulu gücü 6.000 kw AG motor.

DSİ Edirne Çakmak IE4 yüksek verimli motor projesi.

DSİ Isparta Atabey Pompa İstasyonu 1.5 MW OG motor projesi.

İSKİ Terkos 1.1 MW OG motor projesi.

Azerbaycan 1.2 MW OG Motor Projesi.

Devamını Oku

Trendler

Pompa Vana ve Sistemleri Dergisi - Pump Valve and Systems Magazine sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et