Belimo’nun bugün kullandığımız damper motorunu icat etmesinin üzerinden yaklaşık 40 yıl geçti. Bu süre zarfında da Belimo yeniliklerle sektörü ileri taşımaya devam ediyor. Hava kontrol ürünlerinde damper motorunun icadıyla yaptığı etkiyi, 15 yıldan fazla süre önce küresel kontrol vanasını icat ederek su tarafında da gerçekleştiren Belimo, su tarafında bir adım ileriye gidip elektronik basınçtan bağımsız kontrol vanasını (elektronik kombine vana) icat etti. En son olarak Yapay Zekâ, nesnelerin interneti, bulut bilişim gibi birçok günümüzün teknolojisini dâhil ettiği Energy ValveTM ile ısıtma ve soğutma kontrol vanalarına yeni bir çığır açarak, konusunun lider ve en yenilikçi markası olma unvanını pekiştirdi.
Belimo Energy ValveTM ultrasonik debimetre, küresel kontrol vanası, iki adet sıcaklık sensörü ve tüm bunları kontrol eden akıllı bir motordan oluşuyor.
Enerji Vanası > Kombine vana (PICV) + Kalorimetre + Kesme Vanası
Enerji Vanasının geleneksel kontrol vanalarından farkları:
Enerji kontrolü: Geleneksel kontrol vanasına gönderdiğiniz 0…10V kontrol sinyali kontrol vanasının açıklığını belirlerken, Enerji Vanasına gönderdiğiniz 0…10V kontrol sinyali, bağlı bulunduğu serpantinin kapasitesinin yüzde kaçı kadar ısı transferi olacağını belirler.
Delta T kontrolü: Geleneksel kontrol vanası veya kombine vanalarda sıcaklık farkını kontrol eden bir kontrolör yoktur. Oysa Enerji Vanası kontrol ettiği serpantini her zaman minimum tasarım ∆T değerinde (örneğin Soğutma ∆T = 5 °C) tutar. Bunu yapabilmek için serpantininizin eğrisini çıkarır, Yapay Zekâ kullanarak serpantininiz öğrenir ve size en verimli çalışacağı debi ve sıcaklık farkını gösterir. Böylece hiçbir vanada elde edemeyeceğiniz yüksek verim ve enerji tasarrufunu elde edebilirsiniz.
Balanslama: Geleneksel balans vanası ya da kombine vanada dengeleme basınç farkına göre yapılırken, Enerji Vanasında dengeleme doğrudan debimetre üzerinden debi izlenerek yapılır.
Enerji ölçümü: Geleneksel kalorimetrelerde tüketiminizi belirli periyotlar (aylık, yıllık vb.) ile görürken, Enerji Vanasında anlık ve Cloud üzerinden, ömür boyu kaydedilen veriye de ulaşabilecek şekilde görebilirsiniz.
Glikol ölçümü: Belimo Ar-Ge ekibinin tasarladığı patentli bir teknoloji ile tesisattaki glikol ölçümünü de yapan Enerji Vanası, donma riskini minimuma indirmekle birlikte serpantinin tükettiği enerji hesaplanırken kullanılan akışkandaki su/glikol oranı ölçümü sayesinde geleneksel ölçüme göre çok daha doğru enerji izlemesi yapılmasını mümkün kılar.
İzolasyon: Küresel vana teknolojisi ile üretilen %100 sızdırmaz Enerji Vanası sayesinde kesme vanasına gerek kalmaz.
Entegre webserver: Geleneksel kontrol vanalarına, eğer bağlı ise otomasyon üzerinden ve sadece ne kadar açık olduğunu görerek erişebilirsiniz. Enerji Vanası; tüm ayarlara, verilere ve trend eğrilerine ulaşabilmesi ve otomasyondan bağımsız kullanılabilmesi adına bir webserver bulundurur. Network veya statik IP üzerinden de erişebileceğiniz bu webserver, cihaza bina dışından da ulaşımınızı mümkün kılarak müdahale gerektiği noktada işinizi kolaylaştırabilir.
Otomasyon entegrasyonu: Geleneksel kontrol vanalarında, sadece analog sinyal ile iletişim kurabilirken, Enerji Vanasında otomasyon sisteminin kolay entegre olabilmesi için birden fazla entegrasyon seçeneği vardır. Bunlar arasında yine geleneksel analog sinyal ile entegrasyon bulunmakla birlikte, BACnet/IP, BACnet/MSTP, Modbus/RTU ve MP gibi tüm otomasyon firmalarının entegre olabileceği geniş bir haberleşme protokolü seçeneği de bulunur.
Sistem performans raporu: Cloud’a bağlanabilen Enerji Vanaları İsviçre’deki kontrol ekibi tarafından 3 aylık periyotlarla incelenerek, kullanıcıya sistemin daha yüksek performansta nasıl çalışacağını da gösteren ücretsiz performans raporları gönderiliyor.
7 yıl garanti: İklimlendirme sektöründeki 5 yıl garanti süresi ile rakiplerinden ayrılan Belimo, kendi rekorunu kırarak Cloud’a bağlandığı takdirde Enerji Vanası için garanti süresini 7 yıla uzatmaktadır. Belimo bu garantiyi koşulsuz olarak sağlamaktadır.
Tüm bu özellikleri ile Enerji Vanası; kalorimetre, balans vanası, kontrol vanası ve kesme vanası görevi görerek ürün maliyeti, işçilik, kablolama gibi birçok konuda tasarruf sağlıyor. Enerji Vanasının yararlarına bakınca yeni dijital çağın getirileri olan Nesnelerin İnterneti (IoT), Büyük Veri, Yapay Zekâ ve Bulut Bilişim gibi teknolojilerin iklimlendirme sektörüne neler katabileceğini düşünmemek elde değil.