Pnömatik çift diyaframlı pompaların (AODD) kullanıcıları tarafından çok sorulan bir soru şudur: Pompanın içine aktarılabilecek sıvının maksimum viskozitesi nedir?
Cevap ise, pompanın teknik özelliklerinden ziyade, pompanın bağlı olduğu boru sistemidir. Bununla birlikte, yüksek viskoziteli akışkanlara sahip diyaframlı pompa sistemlerinde akış hızlarını etkileyen faktörleri tahmin etmek için bazı teknikler kullanılabilir. Bir uygulamanın yüksek viskoziteli sıvıları işlemek için gereken gereksinimleri karşılayıp karşılamadığını belirlemek için yanıtlanması gereken sorular aşağıdaki gibidir:
AODD pompası istenen akış hızında sıvı çekebilir mi?
Bu sorunun cevabı, pompanın kuru kaldırma kapasitesi ile emiş hattı kaybının karşılaştırılmasıyla bulunabilir. Bu nedenle, pompanın kuru kaldırma kapasitesinin, istenen akış hızında emme hattındaki kaybı aşıp aşmadığının değerlendirilmesi gereklidir.
Pompanın işlenecek sıvıyı emip çekemeyeceğini belirlemek için istenen debi için emiş hattı kaybını hesaplamak gerekir. Borunun çapı ve akış hızı, hattın kaybını büyük ölçüde etkiler. Kaybı telafi etmek için genellikle emme hattının çapını artırmak gerekir. Gerçekten de bir AODD pompası, emme hattı kaybının pompa kapasitesini aştığı sistemlerde çalışamaz. İstenilen debiyi karşılamak için AODD pompasının çalışma yetenekleri dahilinde emiş hattının kaybını azaltmak için emiş hattının çapı artırılmalıdır.
AODD pompası sistemin toplam dinamik yükünü aşabilir mi?
Giriş havası basıncı, sistemlerin dinamik basıncını aşarsa, pompa sistemine sıvı aktarılabilir. AODD pompasının uzun ömürlü olması için sistemlerin, pompa kapasitesinin ortalama aralığında çalışması gerekir. Sistemin dinamik yükünü hesaplamak için toplam statik yükü ve sürtünmeden kaynaklanan hat kaybını belirlemek gerekir. Bir hattan kaynaklanan sürtünme kaybı, pompanın maksimum çalışma basıncını aşarsa, kayıpları AODD pompasının çalışma aralığındaki bir düzeye indirmek için tahliye hattının çapını artırmak gerekir.
Sistemin özelliklerine göre pompa seçimi
Debem, her ürün için viskozite düzeltme eğrilerini içeren belgeleri kullanıma sunar. Bunlar, viskoz bir sıvı pompadan geçtiğinde meydana gelen sürtünme kayıplarını özetlemektedir.
Sistemin emiş hattındaki kaybı ve dinamik basma yüksekliği dikkate alındıktan sonra, akışkanın pompa içerisinden geçişi sırasında meydana gelen kayıpların da dikkate alınması gerekir. Viskozite düzeltme eğrileri, akışkanın viskozitesindeki artışa bağlı olarak pompa kapasitesindeki düşüşü açıkça gösterdiği için bu anlamda yardımcı olabilir. Bu nedenle pompa seçimi, taşınan akışın türünü, viskozitesini ve sistem içindeki sürtünme kayıplarını dikkate almalıdır.