Sıvı içindeki gaz (hava), pompanın performans özellikleri üzerinde değiştirici bir etkiye sahiptir. Gazın pompa içerisindeki varlığı, genel olarak geçiş alanlarının kısmen tıkanmasına ve debi kaybına neden olurken; düşük debi değerlerinde çalışan pompalarda, çarkın sıvıyı transfer etmesi için gerekli santrifüj kuvvetinin oluşmasını engelleyerek akışın tamamen kesilmesine neden olabilir.
Sıvı içerisinde bulunan gazın pompa sisteminde yarattığı etkiler, kavitasyon sonucu ortaya çıkan problemler ile benzerlik gösterse de; problemin kaynakları bir birinden tamamen farklıdır.
Pompa gövdesi içerisindeki gaz (hava) bulunmasının başlıca sebepleri şunlardır:
- Pompa emişinde bulunan bağlantı flanşlarının yeterince düzgün sıkılmaması
- Depo içerisine sıvının döküldüğü nokta ile pompa emişinin birbirine çok yakın olması
- Depo içerisinde tutulan minimum su seviyesinde, pompa emişinde vorteks oluşması
Bu problemden korunmak ve kurtulmak için aşağıdaki tedbirler alınabilirken; temelde, bu hususlar pompa emiş yapısı ve depo dizayn edilirken en başta değerlendirilmelidir.
Pompa emiş ağzındaki bağlantı flanşları yeterince ve düzgün sıkılmalı; emiş hattında kullanılmayan enstrüman bağlantıları kontrol edilmelidir.
Sıvının depoya döküldüğü nokta ile pompa emiş ağzı arasındaki mesafe, sıvının serbest dökülmesi ile oluşan hava kabarcıklarının taşınamayacağı bir mesafede olmalı ya da bir savak yapısı kullanılmalıdır.
Üretici katalog değerleri kontrol edilerek; depo içerisinde, üretici kataloğunda belirtilen minimum seviyesinin üzerinde sıvı tutulmalıdır. Sıvı tutulacak hacmin (deponun) sınırlı olduğu uygulamalarda ise emiş noktasında ayrıca bir vorteks plakası kullanımı pompanın hava emmesinin önüne geçecektir.
Temelde, yukarıda belirtilen problemler pompa içerisine ve sisteme dışarıdan gaz (hava) girişi ile ilgili olup; bazı uygulamalarda kullanılan sıvı (akışkan) yapısı gereği gaz/buhar içermekte ya da proses şartlarından dolayı akış içerisinde gaz/buhar sürüklenmektedir. Hava atıcı ve gaz separatörlerinin kullanılamadığı ya da yetersiz olduğu durumlarda ise, çözüm bu tür akış şartlarına uygun çark yapısının seçimidir.
Salvatore Robuschi RG serisi açık çarklı pompalar, yüksek verimli açık çark dizaynı ile %15 oranına kadar gaz ve buhar içeren sıvıların transferini mümkün kılarken; rafinerilerde, genel endüstriyel hizmette, kağıt hamuru ve kağıt endüstrisinde, gıda endüstrisinde, şeker endüstrisinde, deniz suyu tuzdan arındırma tesislerinde, çevre mühendisliğinde absorpsiyon ekipmanlarında, elektrik santrallerinde, çelik endüstrisinde ve sıcak su dağıtımında kullanım alanı bulmaktadır.