Türkiye Kojenerasyon Derneğinin, 10 Temmuz 2020’de online olarak düzenlediği KojenTürk Enerji Sohbetleri’nin ikincisinde Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı (ETKB) Enerji Verimliliği ve Çevre Dairesi Başkanı Dr. Oğuz Can “UEVEP Kapsamındaki Kojenerasyon Eylem Adımları” konusunda konuşmacı olarak katıldı.
KojenTürk Enerji Sohbetleri’nin ikincisi online olarak, 10 Temmuz Cuma günü 10:30- 12:00 saatleri arasında gerçekleşti. Online toplantı platformunda yapılan etkinlik eş zamanlı şekilde internet üzerinden canlı olarak yayımlandı. ETKB Enerji Verimliliği ve Çevre Dairesi (EVÇED) Başkanı Dr. Oğuz Can, “UEVEP Kapsamındaki Kojenerasyon Eylem Adımları” konusunda konuşmacı olarak katıldı. Toplantıya EVÇED daire başkanları Ersoy Metin, Bilal Düzgün ve Derya Aydemir de iştirak etti.
KojenTürk Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Aydın’ın sunumuyla başlayan toplantı, Dr. Oğuz Can’ın UEVEP Kojenerasyon eylem adımlarındaki gelişmeleri paylaşımıyla devam etti.
UEVEP içindeki 55 eylem adımından 7 tanesi kojenerasyonu işaret ediyor
Aydın, sunumunda UEVEP Eylem adımları içinde 4 farklı sektörde 7 adet eylem adımının Kojenerasyon kullanımını tavsiye ettiğini vurguladı ve bu adımlardaki gelişmelere yönelik KojenTürk’ün temel misyonları çerçevesinde gönüllü desteğinin sürdürüleceğini vurguladı.
Dr. Can: “Kişisel tespitim yeni dönemde kojen kazanıyor olacak”
Dr. Can, UEVEP eylem adımlarındaki gelişmeler ve gerçekleşme rakamlarında ilk 2 yıllık tasarruf hedefinin aşıldığını vurguladı ve “Kendi Birimim Adına En Önemli Enstrümanlarımızdan Biri Kojenerasyon, Trijenerasyon ve Dağıtık Enerji” şeklinde ifade etti
Dr. Oğuz Can, Ulusal Enerji Verimliliği Eylem Planı kapsamında gerçekleştirdikleri çalışmaları özetleyerek kamu binalarındaki tasarruf potansiyelini elde etmek istediklerini, kamu hastanelerinde büyük bir ısıtma-soğutma potansiyelinin bulunduğunu, bina sektöründe ısıtma ve soğutma ve haritalama çalışmalarının başladığın, enerji ihracatında ana pazarın Avrupa Birliği olduğunu, kişisel tespitinin yeni dönemde kojenerasyonun kazanacağı yönünde olduğunu belirtti. Can, Kojenerasyonda C kat sayısı sorunsalının çözüme ulaştırılmasının, KojenTürk ile beraber çalışmanın güzel bir göstergesi olduğunun altını çizdi.
Enerji verimliliği potansiyelinin en büyük olduğu alan bölgesel ısıtma
Aydın, IEA – Uluslararası Enerji Ajansı raporlarına göre genel enerji tüketimi içinde endüstriyel ve evsel ısıtma amaçlı tüketimin çok yüksek olduğunu ve bu alanın en büyük verimlilik kazanım potansiyeli arz ettiğini ifade etti. Ayrıca, IEA raporlarına göre ülkemizde de yıllık doğalgaz tüketiminin yaklaşık %40’ını evsel ve endüstriyel ısıtma oluşturuyor. Bölgesel ısıtmanın yurdumuzdaki örnek uygulamaları olan Esenyurt ve Soma Termik santrali bölgesel ısıtma santrallerinin benzerlerinin çoğaltılması için gayret sarf edilmesi gerekmektedir.” dedi.
Dr. Can, EVÇED olarak seçili STK’lar ve Danimarka temsilcileriyle birlikte başlatılan Yürütme Komitesi çalışmalarının amacının Türkiye’de Bölgesel Isıtma için Kojenerasyon teknolojisinin ve doğal yenilenebilir kaynakların daha yaygın kullanılması olduğunu ve bu hedefin altyapısı için Isı Kanunu hazırlığının son aşamalarına ulaştığını belirterek; “Gelişen teknolojiler, yenilenebilir kaynakların, özellikle güneş ve jeotermalin daha verimli ve yaygın olarak kullanılmasının önünü açıyor. Aynı merkezde birden fazla kaynağın kullanıldığı Birleşik güç sistemlerine yönelik mevzuatlar uygulamaya geçirildi. Yenilenebilir kaynakların Kojenerasyon sistemleri için kullanımına yönelik ilave düzenlemelere ihtiyaç var.” ifadelerini kullandı.
Kapanış değerlendirmesinde Türkiye’de yeni teknolojilerden daha fazla yararlanılması ve yenilenebilir kaynaklarla daha fazla Kojenerasyon uygulaması yapılması için yeni YEKDEM mekanizmasında ısı kullanımının da birimlere bağlı destek kapsamına alınmasının önemi vurgulandı.