Pompa seçimi yapılırken birtakım kriterlere dikkat edilmelidir. Bu kriterlere uyulması, enerji ve bakım maliyetlerini en aza indirmeye ve pompa arızalarından kaynaklanan üretim kayıplarını önlemeye yardımcı olur. Sonuç olarak bu hedefler ekolojik dengenin sağlanmasına yardımcı olmaktadır.
Bir pompanın en iyi seçimini yapmak ve kullanmak için dikkat edilmesi gereken bazı kriterler aşağıda incelenmektedir.
Pompa çalıştırılırken debinin koşuluna uyulmalıdır. İhtiyaç duyulan güç veya debi arttıkça, pompayı yakınında çalıştırmanın önemi artmaktadır. Bu, enerji ve bakım maliyetlerini düşürmekle birlikte aşınma veya kavitasyon hasarından kaçınmak için geçerlidir.
Belirli bir pompa büyüklüğüne göre belirlenmiş bir performansı karşılamak için standart çarkları düzeltmek yaygın bir uygulamadır. Artan özgül hız ile birlikte pompa çarkı bir miktar işlenir. Bu sayede her çalışma koşulu için tasarım gerektirmeden daha az enerji sarfiyatı ile istenilen debi ve basma yüksekliği elde edilir.
Verimlilik
Verimlilik, bir tesisin enerji maliyetleri üzerinde güçlü bir etkiye sahiptir ve bu nedenle pompa seçiminde önemli bir kriterdir. Çok düşük bir verim düşük hidrolik tasarıma işaret edebilir. Örneğin, çok düzgün olmayan hız profillerine sahip yetersiz çark tasarımı, aşırı kompakt tasarım, salyangoz çıkış kısmının yetersizliği, yüzey pürüzlülüğü veya aşırı çark tornalama pompa verimini düşüren hidrolik parametrelerdir. Bir pompanın verimi sadece hidrolik kayıplar sonucunda düşmeyebilir. Düşük hıza sahip 10 kW’dan daha düşük pompalar için genel verimlilik, özellikle mekanik kayıplar gücün önemli bir kısmını oluşturuyorsa, burada hidrolik tasarımı değerlendirmek için pek uygun değildir. Bunların ışığında seçilecek pompanın verimlilik değerlendirmesi yapılırken pompanın sürekli mi yoksa yılda sadece birkaç saat mi çalıştırılacağı dikkate alınarak hidrolik ve mekanik kayıplar göz önünde bulundurulmalıdır. Pompanın verimini değerlendirirken MEI (Minimum Efficiency Index) değeri incelenmelidir. Pompanın verimi arttıkça MEI değeride artmaktadır.
Çarkta oldukça düzgün hız dağılımları verimlilik kaybı, gürültü, titreşim ve olası kavitasyon hasarlarından kaçınmak için giriş koşulları önemlidir. Bunun için emme borusunun ve havuzunun tasarımı yeterli olmalıdır. Ek olarak pompanın giriş ağzından çark girişine kadar yeterli bir akış ivmesi sağlanmalıdır.
Güvenilir çalışmayı garanti etmek için “iyi” bir pompa seçmek yeterli değildir. Tesisin yerleşiminin de dikkatlice planlanması gerekir. Burada önemli parametreler; kabul edilemez derecede yüksek basınç dalgalanmaları yaratmayacak doğru vana ve bağlantı parçaları seçimi, yeterli enstrüman, geçici olayları en aza indirmek için uygun kontrol ve izlemedir. Ancak bunların sağlandığı bir tesiste pompanın sağlıklı çalışıp çalışmadığı tespit edilebilir. Bunun yanında tıpkı pompada olduğu gibi tesis yatırım maliyetlerindeki küçük tasarruflar, masraflı üretim kayıplarını telafi edebilir.