25-26 Mayıs 2017’de Ankara’da gerçekleşen Forumun açılış törenine Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, Bakan Yardımcısı Harun Tüfekçi, Müsteşar Akif Özkaldı, Su Yönetimi Genel Müdürü Prof. Dr. Cumali Kınacı ile su idarelerinin ve belediyelerin çok sayıda temsilcileri katıldı.
Altyapı ve Kazısız Teknolojiler Derneği Başkanı Yasin Torun’un hoş geldiniz konuşmasıyla başlayan etkinlikte Prof. Dr. Kınacı, su kayıplarının kontrolü için yayımlanan mevzuat ve sürdürülen çalışmalar hakkında bilgi verdi.
Bakanlığın su kaçaklarını önlemek için yaptığı çalışmaları anlatan Prof. Dr. Eroğlu, su şebekelerinin yenilenmesi gerektiğini aktardı. Su zengini olmayan Türkiye’de suyun tek elden ve çok iyi yönetildiğini ifade eden Prof. Dr. Eroğlu, “Daha dün akşam bütün Türkiye’de ‘Şehirlerin su durumu nasıl, herhangi bir kritik durum var mı?’ diye baktım. Birkaç ilde su sıkıntısı olma ihtimali var, buna karşı hangi tedbirlerin alınması gerektiğini belirledim.” dedi.
Su kaçakları konusuna ilişkin de açıklama yapan Prof. Dr. Eroğlu, “Türkiye’de her ne kadar istatistiklerde yüzde 35 olarak gözüküyor olsa da şu anda bizim tespitlerimize göre en az yüzde 50-55 civarında kayıp-kaçak su var. Bu gerçekten çok korkunç bir şey.” diye konuştu. Kazısız boru döşeme teknolojilerden istifade edilmesi gerektiğini belirten Prof. Dr. Eroğlu, bunun ekonomik, trafik sorununa yol açmayan, insanları rahatsız etmeyen bir yöntem olduğunu anlattı.
Foruma katılan imalatçılara seslenen Prof. Dr. Eroğlu, en ileri teknolojileri kullanarak üretim yapmaları gerektiğini kaydetti. Konuşmaların ardından Bakan Prof. Dr. Eroğlu, beraberindekilerle altyapı teçhizatlarının ve belediyelerin suyla ilgili birimlerinin stantlarını gezdi.
Prof. Dr. Kınacı başkanlığındaki Su Yönetiminde Yeni Yaklaşımlar başlıklı birinci oturumda Teksu’dan Ümit Cantürk, Alter’den Ümit Sarıbacak, Siemens’ten Cengiz Bozbey ve Aykome’den Abdullah Sarıkaya su kayıplarının azaltılması için geliştirilen yeni ürünleri sundular.
Devlet Su İşleri Genel Müdür Yardımcısı Turkay Özgür başkanlığındaki Gelecek Su İçin Neler Getirecek başlıklı ikinci oturumda İski Genel Müdür Yardımcısı Cafer Sezgin, İsu Genel Müdürü İlhan Bayram, Maski Genel Müdürü Dr. Özgür Özdemir ve Deski Genel Müdürü Doç. Dr. Mahmud Güngör su kayıplarının azaltılması için idareler tarafından yürütülen çalışmaları sundular.
Forumun ikinci günü Aski Abone İşleri E. Daire Başkanı Atila Türkyılmaz başkanlığındaki İçme Suyu Şebeke Modellerinin Planlanması başlıklı oturumla başladı. Tbm Endüstri’den Mehmet Sertçelik, Gazi Üniversitesi’nden Prof. Dr. Osman Nuri Özdemir, Ege Üniversitesi’nden Yrd. Doç. Dr. Hasan Sarptaş ve Dokuz Eylül Üniversitesi’nden Yrd. Doç. Dr. Sevgi Tokgöz Güneş sunumlarını yaptılar.
İsu Genel Müdür Yardımcısı Ali Sağlık başkanlığındaki Su Kayıp ve Kaçakları İçin Tespit ve Kontrol Yöntemleri başlıklı dördüncü oturumda Victaulic’ten Onur Şahin, Aski’den Mustafa Türkyaşar ve İnönü Üniversitesi’nden Doç. Dr. Muhammed Fatih Talu sunumlarını yaptılar.
Maski İçme Suyu Daire Başkanı Fatih Mehmet Durmuşçelebi başkanlığındaki Türkiye’de ve Dünyada Su Kayıp ve Kaçakları İstatistikleri ve Uygulama Örnekleri başlıklı son oturumda ise Idrostudi’den Enrico Murari ve Muğla Üniversitesi’nden Doç. Dr. Ceyhun Özçelik sunumlarını yaptılar.
Su kayıp ve kaçaklarının önlenmesi için marka etkinlik haline gelen Forumu iki gün boyunca sektörden iki bin uzman kişi ziyaret etti. Kamu, özel sektör ve akademisyenleri bir araya getirerek ülkemizin su kayıplarının kontrolü projeksiyonunu masaya yatıran Forumun 2018’de daha büyük ölçekte düzenlenmesi bekleniyor