22 yıldır hizmet verdiği sektörün öncü firmalarından olan METRANS, sıvı akışkan transferi uygulamaları için endüstriyel pompalar ve diğer ekipmanlar konusunda faaliyet gösteriyor. Aynı zamanda METRANS, şu an Avrupa ve Amerika menşeli 20’den fazla firmanın Türkiye’deki tek temsilcisi/distribütörü ve satış sonrası hizmet sağlayıcısı. Ürettiği katma değeri artırmayı kendine misyon edinen METRANS firmasının Genel Koordinatörü Nezih Süzen ile yaptığımız keyifli röportajda METRANS’ın dünü, bugünü ve gelecek hedeflerini konuştuk.
Nezih Bey ilk olarak sizi tanıyabilir miyiz?
Ben METRANS da 6 senedir görev yapmaktayım. 1998 yılında bir proje bünyesinde METRANS’a katıldım. Aslında ben Elektrik Mühendisiyim. Yurt dışında Aachen Teknik Üniversitesi’nde Elektronik Bölümünde mastır yaptıktan sonra 22 yıl kadar uluslararası bir şirkette çalıştım. Daha sonrasında bir danışmanlık projesi kapsamında METRANS’ın kurucusu Vedat Bey’le bir araya geldik ve o günden bugüne 6 yıldır METRANS da çalışmaya büyük bir zevkle devam ediyorum.
Firmanız hakkında bilgi alabilir miyiz?
METRANS, 1991 yılında Ankara’da Bay Vedat Kirişçi tarafından kurulmuş bir firma. Başlangıçta Wilden, Lewa, Leistritz, Uraca, Viking ve Faudi firmalarının temsilciliklerini yaparak yola çıkan firmamızın, bugün 20’den fazla tedarikçisi vardır. Burada önemli olan nokta ise satışı yapılan ürünlerin birbirleriyle çakışan ürünler değil, aksine birbirlerini tamamlayan ürünler olmasıdır. Örneğin, bir dolum kolu alıyorsunuz arkasından filtre ve sayaç geliyor. Bunlar böyle zaman içinde gelişe gelişe, 22 yılda 20 üzerinde tedarikçi sayısına ulaşmış olduk.
Hizmet verdiğiniz sektörler hangileridir?
Hizmet verdiğimiz ana sektörler: Akaryakıt/Enerji, Gıda ve Hijyen, Kimya-Proses, Madencilik ile Su ve Çevre sektörleridir. Bu ana sektörler de kendi içinde farklı alt sektörlere ayrılıyor. Örneğin Kimya-Proses sektörünün içinde petrokimya, rafineriler, demir çelik, yalıtım, gübre üretimi var. Gıda-Hijyen bölümümüzde yiyecek-içecek, kozmetik gibi alt sektörler bulunuyor. Madencilik sektörünün içinde de çok değişik uygulamalar olabiliyor. Örneğin bir tarafta bir madenden çıkan malzemeyi kırmak var, diğer taraftan bir cevherin bir yerden bir yere transferi var. Su ve Çevre sektörüne baktığımızda, isale hatlarında kullanılan çok büyük vanalar karşımıza çıkmakta. Diğer taraftan içme sularının klorlanması işi var. Ayrıca atık suların filtrelenmesinde kullanılan pompaların satışını başka bir etkinlik alanımız. Hizmet verdiğimiz çok sayıda sektör var. Bu nedenle ben bizim yaptığımız iş “kırkayaklık” diyorum. Birkaç bacağımız kırılsa da diğerleri bizi taşıyabiliyor.
Pompa, endüstrinin kalbi sayılır. Bir fabrikada pompa çalışmazsa hareket olmaz, hareket olmazsa proses olmaz ve proses olmazsa üretim olmaz.
Yurtdışından çalıştığınız firmalar hakkında bilgi alabilir miyiz?
Dediğim gibi 20’yi aşkın firmanın tek temsilcisi ve satış sonrası hizmet sağlayıcısıyız. Bizim firmalarımız Avrupa ve Amerika menşeli firmalardır ve kendi alanlarında dünya sıralamalarında ilk sıralarda yer alırlar. Ağırlıklı olarak Alman firmalarıdır, bunun nedeni ise Almanların pompa konusunda çok büyük deneyim ve uzmanlıklarının olmasıdır. Daha kaliteli ve genelde de her uygulamayla ilgili kendi alanında ilk üçe girmiş firmalardan biriyle çalışmayı tercih ediyoruz.
Müşterilerinize ne tür hizmetler veriyorsunuz? Bu alandaki faaliyetleriniz nelerdir?
Müşteri bize geliyor ve diyor ki; “Benim burada bir teneke balım var ve ben bu balı iki parmaklık bir borudan geçireceğim ve 300 metre ilerde 10 metre yükseklikteki bir tanka transfer edeceğim ve orada işlemeye devam edeceğim. Bana buna göre bir pompa verin” Bu hesap ve mühendislik isteyen bir iştir. Öncelikle; Balın viskozitesi ne? Borunun üzerinde kaç tane dirsek var? Borunun yükseldiği yerde basınç ne? gibi soruların cevaplarını bilmek zorundasınız. Bu hesapları yanlış yaptığınızda o pompa çalışmaz.
Servis-bakım bizim firmamız için çok önemlidir. Türkiye’de eskiden firmalar yurt dışından kendi tedarik ettiği ürünü, yine fabrikasında kendi olanaklarıyla kurardı. Ama artık büyük firmalar bu işleri üzerlerinden atmaya çalışıyorlar. Bize bu ürünü hangi firma tedarik ettiyse servis ve bakımıyla da o firmanın ilgilenmesini istiyor. O zaman bizim gibi firmaların burada rolü ve önemi artıyor. Biz ürünü tedarik ettiğimiz firmadan almış olduğumuz eğitim sayesinde müşterilerimize gerekli hizmeti hızlı ve ekonomik bir biçimde sunuyoruz.
Ürün gamınız hakkında bilgi alabilir miyiz?
Çok geniş bir ürün yelpazemiz var. Bunların hepsini akışkan transferini sağlayan ürünler olarak tanımlayabiliriz. Bunun içinde pompalar, vanalar, valfler, sayaçlar, dolum kolları, filtreler, karıştırıcılar var. Bunlar içinde en çok talep edilen ürünlerimiz pompalar. Bunun dışında borular ve su pompaları bizim ürün gamımızın dışındalar.
Firmanızın vizyonu ve misyonu hakkında bilgi alabilir miyiz?
Firmamızın vizyonu, bizimle çalışmak isteyen herkesin birinci tercihi olmak. Yani tedarikçisi olduğumuz firmaların, hizmet verdiğimiz müşterilerimizin ve çalışanlarımızın da ilk tercihi olmak.
Misyonumuz ise, ülkemize teknoloji ve bilgi akışını sağlayarak sektörde katma değer yaratmak. Müşterilerimizin üretim süreçlerini daha etkin ve verimli düzeye çıkarmak. Bir tüccardan çok çözüm ortağı olmayı istiyoruz.
2013 yılının sonlarına geliyoruz. 2013 yılını firmanız açısından nasıl değerlendirirsiniz?
2013 yılı hedeflerimize zor ulaşabileceğimiz bir yıl olacak gibi görünüyor. Şu anda 2013 yılının en hızlı zamanına girdik. Ama 2013 yılının ilk ayları zor geçti. Tüm dünyadaki ve Türkiye’deki gelişmeler bu ilk ayların zor geçmesine neden oldular. Bu sadece bizde değil, diğer firmalarda da gözlemlediğim bir durum. Şu ana kadar 2013 yılı, 2012 yılına göre daha yavaş geçen bir yıl oldu.
İleriye dönük hedef ve planlarınız nelerdir?
2016 yılı için belirlediğimiz bir hedefimiz var. İş hacmi açısından finansal anlamda baktığımızda 50 milyon avroluk bir rakama ulaşmak istiyoruz. Bu da senede yüzde 25’lik bir büyümemize tekabül ediyor. 2023 için belirlediğimiz hedeflerimiz ise, iş hacmimizin 100 milyon avroya gelmesi ve Türkiye de yapılan cironun ise 100 milyon liranın üzerine çıkması. Bizim hedefimiz Türkiye’deki katma değeri ve mühendislik payımızı artırmak.
Firma olarak İstanbul’dan Kocaeli Dilovası’na taşındınız. Neden bu lokasyonu tercih ettiniz ve yatırım maliyetiniz ne kadar?
Buraya gelmemizin birkaç nedeni var. Birincisi, müşterilerimiz buraya gelemeye başladıkları için onlara daha yakın olmak adına burayı tercih ettik. Bir başka nokta ise ulaşım. Burası trafik açısından bir kesişme noktası gibi. Değişik yollardan buraya rahat bir ulaşım söz konusu. Ayrıca buranın örnek ve en yeni organize sanayi bölgesi olması bir avantaj. Burada alt yapı imkânlarımız çok iyi. Yollarımız alttan ısıtmalı, fiber internet kullanıyoruz. Buraya yaklaşık olarak 5 milyon liralık bir yatırım yaptık. Bu yatırım ile planlamış olduğumuz atılımların alt yapısını hazırlamış olduk.