Connect with us

Etkinlikler

7. teskon+Sodex İzmir Fuarı kapılarını açtı

Yayın Tarihi:

on

Ürünleriyle konforlu ve verimli mekânların gizli kahramanı olan iklimlendirme sektörünü İzmir’de buluşturan teskon+Sodex Fuarı kapılarını açtı. Isıtma, soğutma, havalandırma, yalıtım, pompa ve vana sektörlerinde faaliyet gösteren 100’e yakın firmanın katıldığı fuar 14. Ulusal Tesisat Mühendisliği Kongresi-TESKON’a da ev sahipliği yapıyor. Alanında ve bölgesinde en büyük sektör buluşmalarından biri olan teskon+Sodex,  kongre kapsamında ele aldığı konularla yaşadığımız çağın en önemli konularından olan iklimlendirme ve tesisat konusunda yeni farkındalıklar yaratmayı hedefliyor. Fuar 20 Nisan’a kadar İzmir Tepekule Kongre ve Sergi Merkezi’nde ziyaret edilebilecek.

İklimlendirme sektörünü Ege’nin incisi İzmir’de buluşturan bölgenin en önemli platformu teskon+Sodex fuarı başladı. Dünya’nın en büyük fuar organizatörü firmalarından Deutsche Messe A.G. Türkiye ofisi, Hannover Messe Sodeks Fuarcılık tarafından organize edilen fuar TMMOB Makina Mühendisleri Odası adına İzmir şubesi yürütücülüğünde düzenlenen 14. Ulusal Tesisat Mühendisliği Kongresi TESKON’a da ev sahipliği yapıyor.

Ege’nin Türkiye ekonomisinin en hızlı büyüyen sektörlerinden biri olan iklimlendirme sektörü için önemli bir bölge olduğunu belirten Hannover Messe Sodeks Fuarcılık A.Ş. Sodeks Fuarları Direktörü Toros Utku, şunları söyledi:

“Ege Bölgesi, İzmir, Manisa, Denizli ve Aydın gibi Türkiye ekonomisine katkı sağlayan kentlere ev sahipliği yapıyor. Yıllık ihracatı 18 milyar doları bulan bu dört şehrin yanı sıra, çevre iller üzerindeki kaldıraç etkisiyle bu bölge Türkiye ekonomisinin gelişimi için özel anlam taşıyor. Geliştirdikleri ürünlerle Türkiye sanayiinin katma değerini artırırken, sahip oldukları yenilikçi vizyonla da ülkemizin diğer bölgelerine örnek olacak çalışmalara imza atan Egeli sanayicilerin nitelikli fuarlarda potansiyelini sergilemesi de bu açıdan büyük önem taşıyor.

teskon+Sodex Fuarı ve TESKON Kongresi, bölgenin tüm potansiyelini ortaya koyması açısından önemli fırsatlar sunuyor. Bugün yaklaşık 1800 m2 alanda 100’e yakın firma MMO ile gerçekleştirdiğimiz işbirliği ile TESKON Kongresi çatısı altında bir araya geldi. Fuara katılan değerli firmalarımız, yenilikçi ürün ve çözümlerini, sektöre dair son gelişmeleri, fuar süresince sektör profesyoneli ziyaretçilerimize tanıtma, yeni işbirlikleri gerçekleştirme imkanı bulacaklar. Bu 4 günlük süre zarfında, üretim ve kullanım açısından ısıtma, soğutma, havalandırma, yalıtım, pompa ve vana sektörlerinin bölgedeki kalbi olan İzmir’e yakışan bir etkinliğe ev sahipliği yapacağız.”

teskon+Sodex fuar ve kongre bir arada

İzmir Tepekule Kongre ve Sergi Merkezi’nde gerçekleştirilecek olan teskon+Sodex Fuarı, aynı zamanda, TMMOB Makina Mühendisleri Odası adına İzmir şubesi yürütücülüğünde düzenlenecek olan 14. Ulusal Tesisat Mühendisliği Kongresi TESKON’a da ev sahipliği yapıyor.

Tesisat Mühendisliği alanında çalışan mühendislerin, bilim insanlarının, sanayicilerin ve diğer meslek disiplinlerinin bir araya gelerek bilgi alışverişinde bulunma ve son bilimsel araştırma sonuçları ile teknolojik gelişmeleri izleme olanağını sağlayan kongre kapsamında 4 gün boyunca 9 salonda 7 sempozyum, 9 seminer, 15 kurs, 1 panel ve 1 forum çalışması gerçekleştirilecek. Kongre kapsamında sunulacak akademik ve bilimsel çalışmalarla son teknolojiler doğrultusunda iklimlendirme ve tesisat mühendisliğinin bugünü ve geleceğine yön verilecek.

Bu yıl kongrenin ana teması olarak belirlenen “Mekanik Tesisatta Gerçekler ve Gelecek” konusunun büyük önem taşıdığını ve sektörü yakından ilgilendirdiğini ifade eden MMO İzmir Şubesi Başkanı Yüksel Yaşartekin şunları söyledi;

“Kongremizi ilk yıllarda düzenlediğimizde algı, kongrenin borular ve tesisatla ilişkili gereçler çevresinde düzenlenen bir etkinlik olduğu şeklindeydi ki, yıllar içinde Tesisat Mühendisliği alanının çok geniş bir kapsamı olduğunu geniş kesimlere kabul ettirmeyi başardık. Bugün ve geçmişte düzenlediğimiz kongrelerde seminer; sempozyum; kurs; panel; konferans ve sabah toplantılarında ele alınan konulara baktığımızda bu kapsam genişliğini çok açık şekilde görmekteyiz.

14. Ulusal Tesisat Mühendisliği Kongresi’nin 500’ün üzerinde kişinin çabası ve dokunuşuyla şekillenmiş olduğunu görüyoruz. Bu sayının içine; çalışmalarımızı birlikte yürüttüğümüz üniversite; dernek ve destekleyen kurum temsilcilerini; ürün ve hizmetlerini sergileyerek teskon+Sodex fuarına katılan firma yetkililerini ve bunların dışında birçok farklı alanda katkı koyan mühendisleri kattığımızda teskon’un 1000’in üzerinde kişinin emeğiyle ortaya çıktığını söyleyebiliriz. Teskon 2019’da “MEKANİK TESİSATTA GERÇEKLER ve GELECEK” teması ile gerçekliğimizi bilerek geleceğimizi kurgulamayı hedeflemekteyiz.”

14. Ulusal Tesisat Mühendisliği Kongresi’nin; bir kez daha alanında en yaygın katılımlı ulusal platform olarak konuklarını ağırlayacağını belirten TESKON 2019 Yürütme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Ali Güngör şunları söyledi:

“Bu kongremizde çok uzun yılların birikimi olarak sektörümüzde kullanılan terminolojileri öğrenmek ve yeni ortak kullanımlara ulaşmak amacıyla “İklimlendirme terimleri sözlüğü” çalışmasını başlattık. Kongre sürecinde ilk basımı tüm sektörle paylaşılacak; gelen öneri ve katkılarla sürekli geliştirilecek bir sözlük sektörümüze kazandırılacaktır.”

TESKON Kongresi; TMMOB Makina Mühendisleri Odası adına İzmir Şubesi yürütücülüğünde 1993 yılından beri iki yılda bir düzenleniyor. Hem tesisat mühendisliği alanında hem de diğer disiplinlerde teorik ve uygulamalı bilimsel ve teknolojik gelişmeleri merkeze alan kongre; Ege Bölgesi’nin ve Türkiye’nin önemli profesyonellerini ve akademisyenlerini teskon+Sodex çatısı altında bir araya getirerek önemli bilgi paylaşımlarında bulunmayı hedefliyor.

Moneta Yayın Grubu, teskon+Sodex İzmir Fuarı’nda, Salon S, 277 numaralı stantta

Türkiye endüstrisine, alana özel, spesifik yayınlar üreten MONETA Tanıtım’ın sektörel dergilerinin ve web portallarının editörlüğünü yapmaktayım. Yeni nesil, dinamik yayıncılık anlayışıyla, dijital ve basılı mecralarda içerik geliştirmek için çalışmaktayız.

Etkinlikler

Türkiye, suyun yüzde 40’ını şebekelerde kaybediyor

Yayın Tarihi:

on

Yazar:

Türkiye’de suyun yüzde 40’ı fiziki sebeplerden dolayı kullanıcılara ulaşmadan şebekelerde kaybediliyor. Bu da yaklaşık 2 milyar m³ temiz suya yani yaklaşık 30 milyon kişinin bir yıllık su ihtiyacına karşılık geliyor.

22 Mart Dünya Su Günü kapsamında açıklamalarda bulunan Masdaf Genel Müdürü Vahdettin Yırtmaç, Türkiye’de su kaynaklarının sürdürülebilirliğini sağlamak için yüzde 40’ı şebekelerde kaybedilen suyun kazanılması için yapılması gerekenlere dikkat çekti.

Dünya Doğayı Koruma Vakfı (WWF) tarafından hazırlanan rapora göre Türkiye, yılda kişi başına düşen 1.519 m³’lük su miktarı ile ‘su sıkıntısı çeken’ bir ülke. Pompa sektörünün yarım asırlık lider firması Masdaf’ın Genel Müdürü Vahdettin Yırtmaç, Türkiye’de su kaynaklarının sürdürülebilirliğini sağlamak için yüzde 40’ı şebekelerde kaybedilen suyun kazanılması konusunda yapılması gerekenleri açıkladı:

Suyun yüzde 40’ı şebekelerde kaybediliyor

“Barajlarda bulunan ham su, iletim hattıyla arıtma tesislerine oradan haznelere ve şebekeler yardımıyla da evlerimize ulaşıyor. Ancak Türkiye’de suyun yüzde 40’ı fiziki sebeplerden dolayı şebekelerde kaybediliyor. Bu da yaklaşık 2 milyar m³ temiz suya yani yaklaşık 30 milyon kişinin bir yıllık su ihtiyacına karşılık geliyor.

Su kaynaklarını doğru yönetmek ve suyun kullanıcılara ulaşmadan kaybolmasını önlemek konusunda yerel yönetimlere önemli roller düşüyor. Çünkü yerel yönetimler, suyu evlere taşıyan şehir şebekelerini doğru sistemler ile yöneterek bu kayıpların önüne geçebilir. Bu kapsamda şebeke suyunu basınçlandırmak için kullanılan pompalar ile suyu taşıyan boruları doğru seçmek ve bakımlarını ihmal etmemek gerekiyor.

Eski pompalar yüzde 40 daha fazla enerji tüketiyor

İdeal verimlilik seviyesinin yüzde 20 altında çalışan eski ve yıpranmış pompalar su israfının yanı sıra enerji israfına da neden oluyor. Çünkü aynı hacimde su pompalamak için yüzde 40 daha fazla enerji tüketiyor. Bu nedenle eski pompa sistemlerini, yüksek verimli ve elektronik olarak kontrol edilen yeni pompalarla değiştirmek gerekiyor. Yenilenen sistem hem iki yıl içinde kendini amorti ediyor hem de yüzde 40 daha az enerji tüketiyor.

Şehir şebekelerinde kullanılan borulara dikkat!

Şehir şebekelerindeki kayıpları önlemek için yalnızca akıllı pompa teknolojileri ile suyu basınçlandırmak da yeterli değil, bir diğer önemli parametrenin de şehir şebekelerinde kullanılan borular olduğunu söyleyebiliriz. Eğer sistemdeki borular eski ve yıpranmış ise patlama veya delinme gibi sorunlar yaşanabiliyor.

Akıllı pompa teknolojileri ile doğru basınçlandırma yapılmalı

Borularda yaşanan patlama veya delinmenin nedenlerinden bir diğeri ise uzun boru hatlarındaki kayıpları karşılamak amacıyla şebekenin çıkış noktalarına yerleştirilen pompalardaki basınçların yüksek tutulması oluyor. Bu nedenle alt yapı sistemlerini bir bütün olarak değerlendirip, mühendislik hesaplamalarını doğru yapmak gerekiyor.

Kullanım ömrü 10 yılı aşan pompaları, akıllı pompa teknolojileri ile yenileyerek doğru basınçlandırma yapmak, kaçakları tesit edip boruları yenilemek şebekelerden kaynaklı su israfını önleyecek bir çözüm olacaktır.” dedi.

Devamını Oku

Etkinlikler

Dünya, yaşamın temel kaynağını hızla tüketiyor

Yayın Tarihi:

on

Yazar:

1993 yılından bu yana her yıl 22 Mart tarihinde kutlanan; küresel ısınma kaynaklı yağış azlığı, aşırı buharlaşma, hızlı tüketim ve kirlilikle, diğer yandan vahşi sulama ve bilinçsiz su tüketimiyle anlamı her yıl artan Dünya Su Günü, 2024 yılında “Barış için sudan faydalanmak” temasıyla gerçekleştiriliyor. Suyun küresel barış, istikrar ve refah üzerindeki hayati rolünü öne çıkaran tema, aynı zamanda su kıtlığı, kirliliği ve suya eşit olmayan erişim gibi sorunların toplumlar ve ülkeler arasındaki gerilimleri artırabileceğini vurguluyor.

Konuyla ilgili küresel araştırmalar ise dünyada 785 milyon insanın suya erişemediğini ortaya koyarken, 2050′ye kadar her 4 kişiden en az birinin kronik veya tekrarlayan tatlı su kıtlığından etkilenen bir ülkede yaşayacağını öngörüyor. Farklı bir araştırmada ise, dünya nüfusunun yüzde 40’ından fazlasının su kıtlığı çektiği, bu durumun önümüzdeki yıllarda artarak 2050 yılında 4 milyar insanı etkileyeceğini bildiriyor. 2023 yılının Kasım ayında yayınlanan son UNICEF raporuna göre, her 3 çocuktan 1’i (739 milyon) şiddetli veya çok şiddetli su kıtlığı olan bölgelerde yaşıyor ve iklim değişikliği bu durumun daha da kötüleşmesine yol açıyor.

Küresel su tüketimi sektör bazında incelendiğinde temiz suyun;

  • %69’u gıda ve tarım,
  • %21’i enerji ve endüstriyel,
  • %12’si içme suyu ve evsel tüketimde kullanılıyor.

Türkiye’de durum ne?

Dünyada en fazla mülteciye ev sahipliği yapan Türkiye’de ise, artan nüfusla birlikte kişi başına düşen kullanılabilir yıllık su miktarının 2030 yılında 1.200 metreküpe, 2040 yılında 1.116 metreküpe, 2050 yılında ise 1.069 metreküpe kadar düşmesi bekleniyor. Bu rakamlar, Türkiye’nin su kıtlığı çeken bir ülke durumuna geleceğini gösteriyor. World Rescue Institute’nin (WRI) 2040 yılına dair oluşturduğu Su Stresi Haritası’na bakıldığında ise, ülkemizin su stresi seviyesinin artarak, 2040 yılında büyük bir bölümünün Yüksek Su Stresi ve Su Kıtlığı kategorilerinde yer aldığı görülüyor. Haritaya göre, Türkiye dünyada su stresi yaşayan 50 ülke arasında 32. sırada yer alıyor.

Yetkililer ise, son yıllarda bu duruma ilişkin önlemler almaya çalışıyor. 2023 yılının Kasım ayında su kaynaklarının etkin yönetimi ve verimli kullanımı amacıyla üst düzeyde koordinasyon ve iş birliği sağlaması için oluşturulan Ulusal Su Kurulu, 2024 yılının Ocak ayında Tarım ve Orman Bakanlığı’nın öncülüğünde ilk toplantısını gerçekleştiriyor. Toplantıda konuşan Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, su kullanımı ve iklim değişikliği etkilerinin bu şekilde artarak giderse; 6 yıl sonra nüfusun yüzde 49’unun, tarım alanlarının ise yüzde 78’inin su yetersizliği riskiyle karşı karşıya kalacağını söyleyerek, “Bu durumla yüzleşmemek için riski krize dönüşmeden yönetmemiz gerekiyor” açıklamasında bulunuyor.

Su Verimliliği Seferberliği başta olmak üzere, son yıllarda su kaynaklarının etkin ve verimli kullanımı için birçok yatırım ve önemli düzenlemeleri hayata geçiren Türkiye, Ulusal Su Kurulu ile sektörel su tahsislerinin de değerlendirileceği su arzına ilişkin kısa ve uzun vadeli plan, politika ve stratejiler oluşturmayı hedefliyor.

“Su vatandır” vizyonu ve sloganıyla yürütülen bilinçlendirme çalışmalarını destekliyor, geleceğimiz için bu denli önemli bir alanda faaliyet gösteren tüm sektör paydaşlarımızın Dünya Su Günü’nü kutluyoruz.

Devamını Oku

Etkinlikler

REWA Anatolia 15 Şubat’ta başlıyor

Yayın Tarihi:

on

Yazar:

Sürdürülebilirlik hareketinin çekim merkezi REWA Anatolia, Doğu Akdeniz’in öncü şehri Adana’da 15 Şubat’ta kapılarını açıyor. Yeşil büyüme konseptini merkezine alan REWA Anatolia, sürdürülebilir bir kalkınma için sektör paydaşlarına eşsiz bir ticaret platformu sunuyor.

15-17 Şubat tarihleri arasında düzenlenecek REWA Anatolia’nın açılış konuşmacıları arasında; REWA Anatolia İcra Komitesi Başkanı Ebru Can, Adana Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Kıvanç, Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, Adana Valisi Yavuz Selim Köşger, Kosova Cumhuriyeti Bölgesel Kalkınma Bakanı Fikrim Damka yer alıyor. ‘Bir İleri Dönüşüm’ açılış defilesiyle devam edecek etkinliğin ilk günkü konu başlıklarını; ‘Sürdürülebilir Ekonomi, Sıfır Karbon Ayak İzi, Geri Dönüşüm ve Atık Yönetimi’, ‘OSB’de Yeşil Dönüşüm’, ‘Karbon ve Su Ayak İzi’ oluşturuyor.

REWA Anatolia etkinlik programına https://rewanatolia.com/event-program/linkten erişebilirsiniz.

Devamını Oku

Trendler

Pompa Vana ve Sistemleri Dergisi - Pump Valve and Systems Magazine sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et