Türkiye’deki yerli kömür teknolojilerinin kullanımına yönelik yapılan teşvik çalışmaları kapsamında, Türkiye’nin en büyük enerji şirketlerinin üye olduğu Kömür Üreticileri Derneği Türkiye’de ilk defa yerli kömür ve teknolojilerinin kullanımı arttırmak için “Uluslararası Temiz Kömür Teknolojileri Zirvesi”ni 18 – 19 Mayıs 2017 tarihlerinde Pullman İstanbul Convention Center’da düzenlemiştir. KÖMÜRDER üyesi 44 firma ülkemizdeki kömür üretiminin %95’ni gerçekleştirmektedir.
T.C. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının ana desteğinde gerçekleştirilen zirvede yerli kömür teknolojileri üzerine yapılan teşvik kararları kapsamında elektrik enerjisi üretiminde yerli kaynağımız olan kömür rezervlerimizi sürdürülebilir kalkınma-enerji-iklim değişikliği ilişkisini de dikkate alarak linyit ve taşkömürü rezervlerimizin yüksek verim ve düşük emisyonla çalışan yeni termik santrallere sahip olmanın bizlere ne kadar yakın olduğunu göstermek bu zirvenin temel amacını oluşturmuştur.
“Uluslararası Temiz Kömür Teknolojileri Zirvesi” ile kömür rezervlerimizi maksimum düzeyde kullanmak amacı ile termik santrallerde görev alacak piyasa oyuncularını; enerji santrali yatırımcılarını ve işletmecilerini; çelik boru, pompa, vana, bağlantı elemanları, basınçlı kap üreticilerini; lojistik destek veren firmaları; sertifikasyon, ÇED raporlama firmalarını ve kömür analizi yapan laboratuvarları; diğer yerli firmaları bir araya getirerek bir sinerji oluşturmuştur.
Uluslararası olan etkinliğe Almaya, Çin, Çek Cumhuriyeti, Polonya, Hindistan, İran ülkeleri başta olmak üzere katılım olmuştur. Toplamda 183 kamu ve özel sektör kuruluşu, İstanbul Teknik Üniversitesi, Hacettepe Üniversitesi ve birçok sivil toplum kuruluşunun katılım gösterdiği zirvede aynı zamanda 4 ana başlıkta yerli kömür ve teknolojileri tartışılmıştır.
Zirve sırasında gerçekleşen konferanslarda Temiz Kömür Teknolojileri, Finans Modelleri, İş Sağlığı Güvenliği, Türkiye’de Kömür Madenciliği, Çevre ve Emisyon başlıkları altında sunumlar yer aldı.
Açılışını Kömür Üreticileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Muzaffer POLAT’ın yaptığı zirvede Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi Ve Teknoloji Komisyonu Başkanı Ziya ALTUNYALDIZ da konuşmacı olarak yer almıştır.
Yapılan konferanslara Türkiye Kömür İşletmeleri Genel Müdürü, Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nden Sayın Prof. Dr. Nevin SELÇUK, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu Eski Üyesi Sayın Hüseyin KARATAŞ, Türkiye Kömür İşletmeleri İş Sağlığı ve Güvenliği Daire Başkanı Sayın Mehmet UYGUN ve T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı – ÇED, İzin ve Denetim Genel Müdür Yardımcısı Ali Rıza TANAS oturum başkanları olarak konferanslara güç kattılar.
Konferanslar sırasında Temiz Kömür Teknolojileri Oturumu’nda Gedi, General Electric, Siemens, Bilfinger, Icare-Cnrs gibi yabancı firmalar ve yerli kurum ve kuruluş olarak TÜBİTAK MAM, Türkiye Kömür İşletmeleri, Anadolu Plazma Teknolojileri Enerji Danışmanlık Araştırma ve Geliştirme Merkezi Sanayi ve Ticaret Ltd. Şti.; Finans Modelleri Oturumu’nda bankalardan Garanti Bankası ve Halk Bankası, özel sektör firmalarından Fina Enerji ve Güneş Danışmanlık; İş Sağlığı ve Güvenliği Oturumunda Türk Standartları Enstitüsü, T.C. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, İmbat Madencilik Enerji Turizm San. ve Tic. A.Ş.; Türkiye’de Kömür Madenciliği Oturumu’nda Maden İşleri Genel Müdürlüğü, Elektrik Üretim A.Ş. ve Park Teknik Elektrik Madencilik Turizm San.ve Tic. A.Ş.; Çevre ve Emisyon Oturumunda T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından değerli katkılar sağlanmıştır.
Uluslararası firmaların da sunum yaptığı konuşmaların ardından yatırımlarında doğayı gözeten ve katkıda bulunan şirketler Akçelik Madencilik Ticaret ve Sanayi A.Ş., Aksa Enerji Üretim A.Ş. (Göynük Termik Santrali), Aydın Linyit Madencilik ve Akaryakıt Sanayi Ticaret A.Ş. ile Enerjisa Enerji Üretim A.Ş.’ye (Tufanbeyli Termik Santrali) ödülleri verildi.