Connect with us

Pompalar

Tikinerlerde kritik ölçümler ve verimlilik takibi

Yayın Tarihi:

on

 

 

Madenlerde koyulaştırma, posadaki su oranının posanın hala akıcı ve pompalanabilir kalacağı kıvama kadar azaltılması işlemidir. Genel olarak ham çamur tikinere (koyulaştırıcı) merkezden beslenmektedir. Tanka flokülant dozajlanmasıyla belli bir çökelme hızında katı partiküller tank tabanına oturur. Tabanda yer alan sıyırıcı paletler ile posa tank merkezindeki çukura itilir ve buradan susuzlaştırma için emilir. Atık su tesislerinde olduğu gibi maden proseslerinde de sıkça kullanılan bu yöntem; atık yönetimi, suyun prosese geri kazanımı ve cevherin susuzlaştırılıp yoğunlaştırılması için önemli bir uygulamadır. Bu sebeple işletme performansı için önemli bir konuma sahiptir.

 Tikiner prosesindeki ölçüm noktaları

 

Tikiner prosesinde, prosesin nasıl çalıştığını gösteren, doğru ve güvenilir bir şekilde ölçülmesi gereken çok sayıda kritik parametre bulunmaktadır. Hidrolik basınç, çökmüş battaniye tabakasının yüksekliği, çökmüş battaniye tabakasının kütlesi, alt çıkış yoğunluğu, alt çıkış akış oranı, taşma bulanıklığı ve kuru katı besleme oranı bu kritik ölçüm noktalarından bazılarıdır. Verimli bir tikiner prosesi elde etmek için tüm bu verilerin izlenmesi ve kontrol edilmesi işletmeler için zorunluluk halini almıştır. Şekil 1’de de görüldüğü üzere en iyi sonucu elde edebilmek ve tikiner prosesini optimize edebilmek için Endress+Hauser olarak geniş ürün portföyümüz ile müşterilerimize entegre ve paket bir çözüm sunabilmekteyiz. Prosesteki her nokta için farklı gereksinimler ön plana çıkmakta ve dolayısıyla da farklı ölçüm prensiplerine ihtiyaç duyulmaktadır. Ölçüm noktaları ve burada kullanılan enstrümanlar hakkında uygulama detayları yazının bundan sonraki kısmında yer almaktadır.

Hidrolik basınç, hidrolik palet sürücülerde çıkış hattının tıkanması ya da yetersiz alt çıkış pompalama oranı gibi proses problemlerini izlemek için ölçülmektedir. Böyle durumlarda ya sistem kapatılır ya da daha düşük tork değeri için palet yükseltilir. Bu ölçüm Cerabar M/S basınç transmiteri ile gerçekleştirilmektedir. Battaniye yüksekliği çökmüş katı miktarını gösterdiği için öncelikli ve en değerli parametredir. Bu yükseklik bilgisi analiz edilerek flokülant dozajlama miktarını değiştirmek üzere gönderilir. Bu ölçüm için temizlik aparatlı Turbimax CUS71 dalgıç ultrasonik seviye sensörü kullanılmaktadır. Tikiner içindeki çökmüş katı miktarının raporlanması bu katının artışına duyarlı olan basınç transmiteri ile gerçekleştirilir. Sensör çökmüş katı miktarını sabit tutmak için pompanın hızını kontrol etmek üzere alt çıkış hattının konik bölgesine takılır. Doğrudan bu çamur medyasıyla temas halinde bulunan sensör yüzeyleri aşındırıcı partiküllere dirençli olmalı ve sensör üzerinde oluşan yapışkan birikmelerden düzenli olarak temizlenmelidir.

                                

Tikiner tankı

 

Flokülant dozajlaması genellikle Promag manyetik debimetreleri ile gerçekleştirilir.

 

Nihai katı madde yüzdesini kontrol etmek amacıyla alt çıkış hattının üzerine temassız radyometrik yoğunluk ölçer monte edilir. Dengeli operasyonun sürdürülmesi ve tikinerin çıkışında posa birikmelerinden kaçınmak için alt çıkış hattı yoğunluğunun ölçülmesi önem arz etmektedir. Tikinerden çıkan ve atığa gönderilen posanın toplam hacimdeki kuru katı madde kütlesi hacimsel ölçüm sağlayan elektromanyetik debimetre Promag 55S’in radyometrik yoğunluk ölçer Gammapilot ile haberleşmesini sağlayarak gerçekleştirilmektedir. Taşma hattından çıkan suyun kalitesinden ve netliğinden emin olmak için bulanıklık ölçer Turbimax CUS51 ile taşınan katı partikülleri takip edilmektedir. Ayrıca flokülant dozaj kontrol döngüsüne ileri besleme sinyali göndermek amacıyla tikiner besleme hattının üzerine Promag 55S ve CUS51 monte edilebilir. Alınan katı madde miktarıyla tanka girmesi planlanan bu miktara göre flokülant dozaj miktarı ayarlanabilir. Bu proses için en önemli parametrelerden biri flokülant dozaj miktarıdır dersek yanlış yapmış olmayız. Bu sebeple bu ölçüm yüksek hassasiyetli coriolis prensiple çalışan Promass 80H ya da Dosimass ile gerçekleştirilmektedir.

Yukarıda anlatılan tüm bu parametre takip ve kontrolleri sayesinde daha güvenli, daha verimli, öngörülebilir ve sürdürülebilir bir tikiner prosesi elde edilmiş olur. Bu prosesin maden işletmeleri için önemi düşünüldüğünde, bu konuda verimi yükseltecek yatırımların artarak devam edeceği beklenmektedir.

 

Cem Ozen

Endüstri Yöneticisi

Cem.ozen@tr.endress.com

Endüstri dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz? Şimdi kayıt olun.

  E-Bülten'e kayıt olun
E-Posta:
 

Türkiye endüstrisine, alana özel, spesifik yayınlar üreten MONETA Tanıtım’ın sektörel dergilerinin ve web portallarının editörlüğünü yapmaktayım. Yeni nesil, dinamik yayıncılık anlayışıyla, dijital ve basılı mecralarda içerik geliştirmek için çalışmaktayız.

Pompalar

Viskoz akışkanların transfer çözümleri

Yayın Tarihi:

on

Yazar:

Yavaş, kalın, viskoz veya yoğun? Bu kelimelerden herhangi biri yüksek viskoziteli bir akışkanın karakteristik tanımı olabilir. İster kalın yağlar ister yapışkan bal veya topaklanmış ahududu reçeli pompalıyor olun, sorunsuz bir üretim sürecinin sürdürülmesi için önemli talepler vardır.

Pompanın doğru kullanılması koşuluyla, viskoz akışkanların nasıl pompalanacağını ve işleneceğini bilmek çeşitli avantajlar sunar:

Daha az plansız duruş süresi, maliyet tasarrufu, daha uzun pompa ömrü, minimize edilmiş dökülme ve sızıntılar, enerji tasarrufu, geliştirilmiş ürün kapasitesi.

Bu avantajlar, akıllı bir seçim yapmanın yüksek kaliteli üretimle sonuçlanacağı anlamına gelir.

İşte nasıl düşünmeniz gerektiği: Konfigürasyon

Viskoz akışkanların genellikle ortak bir özelliği vardır: Yoğun olmaları. Bununla birlikte, farklı akışkanlar birçok açıdan çeşitlilik gösterebilir ve bu nedenle pompanın özelliklerinin akışkanın özelliklerine uyması gerekir. Örneğin reçel, diyaframlı bir pompanın işleyemeyeceği ancak loblu bir pompanın kolayca işleyebileceği partiküller içerebilir.

Pompaladığınız sıvının türüne bağlı olarak, pompanın özellikleri ve malzeme seçimi söz konusu olduğunda çeşitli faktörleri göz önünde bulundurmanız gerekir. Farklı akışkanlar arasında kontaminasyonu önlemek ve kullanımdan sonra temizliği kolaylaştırmak için pompanın kolay temizlenebilir olduğundan emin olmanız gerekir.

Pompanın kapasitesi belirli bir sıvıyı taşımak için yeterli olmalıdır. Bu, viskoz akışkanı etkili bir şekilde pompalamak için yeterince yüksek basınç, hız veya güce sahip bir pompa seçmeniz gerektiği anlamına gelir.

Pompa yapısında kullanılan malzeme de viskoz akışkanların uygun maliyetli bir şekilde pompalanmasında temel bir faktördür. Örneğin, viskoz akışkanlar aşınma ve erozyona dirençli malzemeler gerektirir.

Başarılı bir üretim için özelleştirilmiş akış çözümleri gerektiren sadece viskoz akışkanlar değildir: Alkol veya süt gibi diğer daha az viskoz sıvılar da ATEX ortamı veya sıhhi malzemeden yapılmış bir pompa gibi başka uyarlanmış ortamlar veya özellikler gerektirir.

Yoğun sıvılarla kolaylıkla başa çıkın

Viskoz bir sıvıyı pompalamak için hangi pompayı  seçeceğinizi göz önünde bulundurmanız gerekir. İşte viskozite ile kolaylıkla başa çıkabilen pompalar:

Hortum pompası: Yüksek talepleri karşılarken akışkanın nazikçe taşınmasını istediğinizde yardımcınız.

Lob pompa: Yüksek akış kapasitesine, partiküllerle başa çıkma becerisine ve pürüzsüz bir akışa ihtiyaç duyanlar için.

Diyaframlı pompa: Kendinden emişli, aşınmaya dayanıklı, esnek malzemeden üretilmiş ve temizlenmesi kolay pompa.

Diyaframlı pompa: Kendinden emişli, büyük partikülleri ve lifleri işlemek için geniş geçişli ve akışı değiştirebilen bir pompa isteyenler için mükemmel bir seçim.

Çift vidalı pompa: Pürüzsüz ve titreşimsiz pompalama sağlayan çok sektörlü bir pompa.

Endüstri dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz? Şimdi kayıt olun.

  E-Bülten'e kayıt olun
E-Posta:
 
Devamını Oku

Pompalar

Öz-kan Makina, Project Pearl Fabrikası’nın 1. yılını kutluyor

Yayın Tarihi:

on

Yazar:

Pompa&vana sektörünün global markaları arasında yer alan Öz-kan Makina, 2022’nin Eylül ayında devreye aldığı dünyanın en modern kelebek vana tesisi Project Pearl Fabrikası’nın 1. yılını kutluyor.

Kelebek vana başta olmak üzere, iğne vana, çek vana, vantuz ve demontaj parçası gibi fonksiyonel vana sistemleri alanında küresel ölçekte tanınan markalardan biri olan Öz-kan Makina, iki fabrikasına ek olarak temellerini 2019 yılında attığı 7.000 metrekarelik Project Pearl Fabrikası’nın 1. yılını kutluyor. 20 milyon euroluk yatırım değerine sahip İnci Projesi ile birlikte istihdamını 250’ye çıkaran Öz-kan Makina, bu dev yatırımla beraber kapasitesini de %100 oranında artırmayı hedefliyor.

Sadece Türkiye’nin değil, dünyanın en gelişmiş vana üretim tesislerinden biri olduğunu her geçen gün kanıtlamaya devam eden fabrikada, son teknoloji multi-proses makineler yer alıyor ve hassas işçilikler kolaylıkla yapılabiliyor. Birçok alanda tek olma özelliği taşıyan tesis, Türkiye’de olmayan ve dünyada sayılı bulunan bir makine yatırımını da içerisinde barındırıyor. Bunun yanı sıra, Türkiye’de tek olan Quality Assurance Association for Heavy-Duty Corrosion Protection of Valves and Fittings with Powder Coating (GSK) onaylı boyahane tesisini de içinde barındıran fabrika, Öz-kan Makina’nın kalitesini daha da artırıyor. Firma, boyahane test laboratuvarında yapılan testlerle birlikte içme suyu onaylı vanalarını müşterilerine güvenle sunuyor.

Son teknoloji makinelerle donatılan fabrikada kelebek vana, demontaj parçalar, hidrolik frenli çekvalfler, sürgülü vanalar, tilting çekvalfler, iğne vanalar ve vantuz gibi ürünler imal edilirken; Ar Ge merkeziyle sadece mevcut ürünler geliştirilmekle kalmıyor, yeni ürünler için de araştırmalar ve testler yapılıyor.

1983 yılında başladığı üretimine 2011 yılından bu yana Hawle Avusturya Grubu çatısı altında sürdüren ÖZKAN Makina, İnci Projesi isimli yeni fabrikasında üretime son hız devam ederken,
her geçen gün daha güçlü bir ekiple sektördeki yenliklere liderlik etmeyi sürdürüyor.

Endüstri dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz? Şimdi kayıt olun.

  E-Bülten'e kayıt olun
E-Posta:
 
Devamını Oku

Pompalar

İstanbul Finans Merkezi projelerinde Lowara imzası

Yayın Tarihi:

on

Yazar:

İstanbul’un küresel bir finans merkezi olması hedefiyle yapımı tamamlanan Türkiye’nin en önemli ve stratejik projelerinden İstanbul Finans Merkezi’nde yer alan BDDK Binası, Halk Bank Ofis Kuleleri, İlbank Binası ve Sarphan Finanspark Projelerinin tercihi, Lowara pompa ve hidrofor sistemleri oldu. Türkiye ekonomisinin büyümesinde önemli katkılar sağlayacak projelerin ısıtma ve soğutma hatlarında, yüksek verimli Lowara sirkülasyon pompaları hizmet vermektedir. Toplam 3,4 milyon m2 alan üzerine kurulan İstanbul Finans Merkezi ofis alanları, alışveriş merkezi, konferans merkezi ve 5 yıldızlı oteli ile iş dünyasının tüm ihtiyaçlarını karşılıyor. İstanbul Finans Merkezi’nde yer alan en önemli 4 projenin konforlu su temini Lowara hidrofor sistemleri ile sağlanmaktadır. Ayrıca projelerin atık su ve drenaj hatlarında da Lowara pompalar hizmet vermektedir. Su döngüsünün her aşamasında eksiksiz çözümler sunan Lowara, önemli projelerin tercihi olmaya devam ediyor.

 

Endüstri dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz? Şimdi kayıt olun.

  E-Bülten'e kayıt olun
E-Posta:
 
Devamını Oku

Trendler

Copyright © 2011-2018 Moneta Tanıtım Organizasyon Reklamcılık Yayıncılık Tic. Ltd. Şti. - Canan Business Küçükbakkalköy Mah. Kocasinan Cad. Selvili Sokak No:4 Kat:12 Daire:78 Ataşehir İstanbul - T:0850 885 05 01 - info@monetatanitim.com