Dünyanın en eski sivil toplum kuruluşlarından Rotary, Dünya Su Günü etkinlikleri çerçevesinde alanlarında uzman kişilerin katılımları, Ayakizi ve Sürdürülebilirlik Derneği moderatörlüğünde ve Magma Dergisi basın sponsroluğunda”SU YAŞAMDIR” konulu bir panel ve forum düzenliyor.
SU YAŞAMDIR Panel ve Forumu’nun moderatörlüğünü Ayakizi ve Sürdürülebilirlik Derneği Başkanı Dr. Yaşar Atacık yapacak. Panelist konuşmacılar ise su politikaları, su hakları ve su havzalarında yaşananlar konusunda araştırmaları ile tanınan isimlerden oluşuyor.
Su Politikaları Uzmanı ve İnşaat Mühendisi Dursun Yıldız, su hakkı savunucularından Dr. Akgün İlhan ve Magma Dergisi yazar ve fotoğrafçısı Yönetmen Mert Gökalp SU YAŞAMDIR Panelinin panelistleri olacak.
SU YAŞAMDIR Panel ve Forumu’nun Basın Sponsorluğu’nu Tamamı Türk fotoğrafçı ve yazarlarınca üretilen konular ile hazırlanan gezegeni ve doğayı esirgeyen, kültürel ve biyolojik çeşitliliğe saygılı yeryüzü dergisi MAGMA üstleniyor.
Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu, 1992 yılında Rio de Janeiro’da düzenlenen BM Çevre ve Kalkınma Konferansı’nda dünyada suyun giderek artan öneminden dolayı her yıl 22 Mart tarihinin “Dünya Su Günü” olarak kutlanmasına karar verdi.
Dünyada 2,5 milyar insanın temiz suya ulaşamadığını ve her yıl 3000’den fazla çocuğun temiz ve güvenilir olmayan su nedeni ile hayatını kaybetmesi nedeniyle SU ve HİJYEN Uluslararası Rotary’nin temel odak alanlarından birini oluşturuyor. Uluslararası Rotary ve Rotary Türkiye eş zamanlı etkinlikler düzenleyerek yaşamı ilgilendiren bu önemli konuya katkı sağlıyor.
Ücretsiz düzenlenen panel ve foruma üniversite, su ile ilgili kurum kuruluşlar yanında çeşitli platformlardan çok sayıda katılım bekleniyor. Etkinliğe Caddebostan, Dragos, Moda, Beylerbeyi ve Zekeriyaköy Rotary Kulüpleri de destek oluyorlar.
Moderatör ve Panelistler Hakkında:
Moderatör:
Dr Yaşar Atacık
Panelistler:
Dursun YILDIZ
1958 yılında Samsun’da doğan Dursun YILDIZ, 1981 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi İnşaat Fakültesi’nden mezun oldu. Daha sonra DSİ Genel Müdürlüğünde çalışmaya başladı Bu dönemde Hollanda ve ABD’de lisansüstü mesleki teknik eğitim ve uygulama programlarına katıldı. ATAUM’da “AB Temel Eğitimi ve “Uluslararası İlişkiler Uzmanlık Programları”nı izledi.
Hacettepe Üniversitesi Hidropolitik ve Stratejik Araştırma Merkezi’nde Su Politikaları alanında Yüksek Lisans eğitimini tamamladı. DSİ’de Teknik Araştırma ve İçme suyu Dairesi Başkanlıkları’nda Şube Müdürlüğü ve Daire Başkan Yardımcılığı görevlerinde bulundu. Bu dönem içinde Gazi Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi ve Hacettepe Üniversitesi Hidropolitik ve Stratejik Araştırma Merkezinde yarı zamanlı öğretim görevlisi olarak ders verdi. UMAG’da su ve enerji politikaları konusunda konferanslar verdi. 2007 yılında DSİ’den emekliye ayrıldı. Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği ve İnşaat Mühendisleri Odası’nda çeşitli dönemlerde Yönetim Kurulu Üyeliği ve İkinci Başkanlık görevlerinde de bulunan Dursun YILDIZ’ın mesleki, teknik, teknopolitik ve hidropolitik alanlarında yurt içi ve yurt dışında yayınlanmış çok sayıda teknik rapor, bildiri ve makalelerinin yanı sıra 6 adet kitabı vardır.
Dursun Yıldız Türkiye Ziraatçiler Derneği tarafından Su Politikaları konusundaki araştırmaları nedeni ile “2008 Yılı Başarı Ödülü”ne layık görülmüştür. Halen kendi Mühendislik ve Müşavirlik firmasını yürüten Dursun YILDIZ evli ve iki çocuk babasıdır.
Dr. Akgün İlhan
Akgün İlhan, lisansını Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Peyzaj Mimarlığı dalında (1996) yaptı. Önce Hacettepe Üniversitesi Eğitim Programları bölümünde (2002) ve sonra İsveç Enstitüsü bursu ile Lund Üniversitesi Uluslararası Çevre Bilimi (2005) ana bilim dalında yüksek lisanslarını tamamladı. UNESCO Su Bilimleri Bölümü’nde (Paris) tüm dünyada 100’den fazla büyük nehir havzasını kapsayan su yönetimine halk katılımı temalı “Çevre, Yaşam ve Politika için Hidroloji”(HELP) adlı bir projeyi yürüttü. 2005’te Barselona Otonom Üniversitesi (UAB) Çevre Bilimleri ve Teknolojileri Enstitüsü’nde (ICTA) başladığı doktorasını Katalan Hükümeti bursu ile tamamladı (2010). Aynı dönemde (2005-2008) Avrupa Birliği fonlu Bütünleşik Sürdürülebilirlik Değerlendirme Yöntem ve Araçları (MATISSE) adlı projede araştırma görevlisi olarak çalıştı. İspanya’da Eco-union adlı STK’da profesyonellere yönelik eğitim programları da veren İlhan (2006-2009), 2010’da Türkiye’ye dönerek Su Hakkı Kampanyası’nda (İstanbul) çalışmaya başladı. Çeşitli dergi ve kitaplarda yazıları olan İlhan, Yeni Bir Su Politikasına Doğru: Türkiye’de Su Yönetimi, Alternatifler ve Öneriler (2011) adlı kitabın yazarıdır. Ayrıca 2012 yılından bu yana Açık Radyo’da devam eden Su Hakkı adlı programın hazırlayıcısı ve sunucularındandır.
Mert Gökalp
Mert Gökalp 1978 Ankara doğumlu. Lisans ve yüksek lisans eğitimini sırasıyla ODTÜ mühendislik fakültesi, Miami ve Ankara Üniversitesinde fiziksel okyanus bilimi ve deniz biyoteknolojisi bölümlerinde burslu olarak tamamladı. 2007-2015 yılları arasında 2 adet Avrupa Birliği projesinde bilim adamı olarak çalışan Mert Gökalp, halen Hollanda’da Wageningen Üniversitesinde doktora yapmaktadır. Akdeniz ile ilgili; Türkiye Deniz Canlıları Rehberi ve Akdeniz canlılarıyla ilgili bir akıllı telefon uygulaması olan ‘Doğa Rehberi’ gibi işlere imza atmıştır. Türkiye ve Dünyadaki çeşitli dergi ve magazinlere yazı ve fotoğraf sağlamıştır. Doğu Akdeniz bölgesine dair en zengin sualtı fotoğraf ve video stok arşivine sahip olan Mert, halen Magma Dergisi Yazar & Fotoğrafçısı olarak çalışmaktadır. 2006 senesinden bu yana freelancer fotoğraf ve video sanatçısı olarak dünya genelindeki çeşitli ajanslarla ve WWF, Slowfood, Greenpeace, UNDP gibi STK’larla birlikte projeler geliştirmektedir. Günümüze kadar 4 adet fotoğraf sergisi tamamlamış, Hollanda TV’sinde VPRO, NTR ve Türkiye’de Iz TV, Yaban TV kanallarında yayınlanan belgesellerde çalışmıştır. Orfoz (Deniz Koruma Alanları) ve BLUEFISH (Lüfer) uzun metraj belgesellerindendir ve çok sayıda film ve belgesele imzasını atmıştır.