Enerji Tasarrufu Haftası kapsamında açıklamalarda bulunan Masdaf Genel Müdürü Vahdettin Yırtmaç, “Pompa sektöründe ve benzer sistemler üreten sektörlerin tamamında sürdürülebilir olmanın yolu ‘tasarruflu ürünler üretmek’ten geçiyor. Çünkü dünyada toplam elektrik enerjisinin %20’si, endüstriyel elektrik enerjisinin ise ortalama %30’u pompalar tarafından tüketiliyor. Masdaf olarak geliştirdiğimiz ‘inovatif pompa teknolojileri’ ile iş ortaklarımızın işletmelerinde tükettikleri enerjiden %30’a varan oranlarda tasarruf etmelerini sağlıyoruz” dedi.
Pompa sektörünün köklü markası Masdaf, “pompa sektöründe enerjinin etkin kullanımı”na yönelik çalışmalarına devam ediyor. Geliştirdiği tasarruflu pompa teknolojileri ile işletmelerde tüketilen enerjiden %30’a varan oranlarda tasarruf imkânı sunan Masdaf, yatırımın, 4-5 yıl gibi kısa bir sürede kendini amorti etmesini sağlıyor.
Enerji Tasarrufu Haftası kapsamında açıklamalarda bulunan Masdaf Genel Müdürü Vahdettin Yırtmaç, “Pompa sektöründe ve benzer sistemler üreten sektörlerin tamamında sürdürülebilir olmanın yolu ‘tasarruflu ürünler üretmek’ten geçiyor. Çünkü dünyada toplam elektrik enerjisinin %20’si, endüstriyel elektrik enerjisinin ise ortalama %30’u pompalar tarafından tüketiliyor. Masdaf olarak geliştirdiğimiz ‘inovatif pompa teknolojileri’ ile iş ortaklarımızın işletmelerinde tükettikleri enerjiden %30’a varan oranlarda tasarruf etmelerini sağlıyoruz. Ancak işletmelerde sistemin kısa sürede kendini amorti edip, kâra geçmesi için ‘doğru tasarlanmış ürün seçimi’ tek başına yeterli bir unsur değil, ‘doğru pompa seçimi’ ile işletmenin ihtiyacına uygun seçimi yapabilmek de oldukça önemli ve ciddi bir mühendislik çalışması gerektiriyor. Bu bilinçle MAS Academy kapsamında ‘sistem tasarımı/seçimi’ eğitimleri düzenleyerek iş ortaklarımızın, binalarda ve endüstriyel tesislerde tercih ettikleri sistemlerde enerji verimliliğini arttırmayı hedefliyoruz. Tasarruflu sistem seçiminde ‘pompa, motor ve invertör’ün verimi oldukça önemli.
Sistem karakteristik eğrisi, pompa seçimini önemli ölçüde etkiliyor. Sistemdeki kayıplar ne kadar az olursa enerji sarfiyatı da o kadar az oluyor. Bu nedenle tesisatlarda ‘boru çapı seçimi’ de önemli” dedi.
Endüstriyel tesislerde reel tüketim ölçümleri yaparak; sistemin yenilenmesi durumunda işletmenin sağlayacağı enerji tasarrufunu ve amortisman sürelerini rapor halinde sunduklarını belirten Yırtmaç, sözlerine şöyle devam etti: “İşletmelerin ‘enerji tasarrufu’na yönelik projeleri devlet teşvikleri ile destekleniyor. Enerji verimli ekipman ve sistem kullanımını teşvik etmek ve gereksiz enerji kullanımını önlenmek amacıyla hazırlanan projeler, T.C. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından ‘Verimlilik Artırıcı Proje (VAP)’ olarak değerlendiriliyor. Yatırım bedeli en fazla 5 milyon Türk lirası olan projelere, proje bedelinin en fazla %30’u hibe olacak şekilde destek veriliyor. Yıllık toplam enerji tüketimleri 500 TEP (ton eşdeğeri petrol) ve üzeri olan, ticaret ve sanayi odasına bağlı olarak faaliyet gösteren ve her türlü mal üretimi yapan endüstriyel işletmeler, VAP desteklerinden yararlanmak üzere başvuruda bulunabiliyor. ‘Pompa Teknolojileri’ de teşvik kapsamındaki konular arasında yer alıyor” dedi.