Madencilik Sektöründe “prosesin verimliliği”
Değerli okurlar, Pompa Vana Dergisi Ekim 2017 sayısı konuk yazarı olarak sizler buluşmaktan büyük mutluluk duyuyoruz. Bu sayıda ilginizi madencilik sektörün çekmek istedik, keyifle okumanızı dileriz.
Ülkemizde son yıllarda ivme kazanan sektörler arasında madencilik gelmektedir.
Bu alanında yapılan yeni yatırımlar ve yoğun saha çalışmaları bu ivmenin bir süre daha devam edeeceğini göstermektedir. Sektörde yaşanılan bu gelişmelerde dikkat çeken hususlar arasında, özellikle yerli sermaye yatırımlarının ön planda olması ve nikel madenciliğinin demir-çelik sektörüne de kazandıracağı yeni açılımlar yer almaktadır. Madencilik, proses anlanında ilk yatırım maliyetleri yüksek olmasına rağmen rezervin ve prosesin verimliliğine bağlı olarak yatırımın geri dönüş hızının da yüksek olduğu sektörlerden biridir. Reel rezervin fizibilite aşamasında öngörülen seviyeyle örtüşmesi halinde yatırımın geleceğini, doğrudan “prosesin verimliliği” belirlemektedir.
İşte tam da bu noktada, kurulum aşamasında kullanılan makine ve teçhizatların kalitesi ön plana çıkmaktadır. Yatırım aşamasında malzeme kalitesinden ödün verilmediği ve doğru analizler ile prosesin kritik noktalarında doğru ekipmanlar kullanıldığı takdirde işletmelerin verimliliği sağlanabilmektedir. Maden proseslerinin zorlu ve niş bir market olması sebebiyle ekipman seçiminde sektörü bilen ve sektöre özel çözümler sunabilecek teknolojiye sahip olan tedarikçiler ile çalışılması büyük önem arz etmektedir.
Konuyu vanalar ve pompalar açısından ele aldığımızda, bu ekipmanların prosese hayat veren temel ekipmanlar arasında yer aldığı bir gerçektir. Bu sebeple, ekipman seçiminde vanaların ya da pompaların performansı, çalışma ömrü, tasarımı, prosese katkısı, enerji sarfiyatı gibi klasik ve kısmen ölçülebilen faktörlerin yanı sıra “tedarikçi firmanın maden prosesisin ne kadar içinde olduğu” da önem kazanmaktadır.
Doğrudan prosese yönelik tasarımları olan veya prosesin kilit noktalarında yaşanılan sorunları dikkate alarak ar-ge çalışmaları sonucunda profesyonel çözümler sunabilen tedarikçilerin bu yatırımların geleceğinde ciddi anlamda bir katkı sağladığı görülmektedir.
Dolayısısyla günümüzde ekipman tedarikçileri değil; teknik donanımı ve saha tecrübesi olan, prosesi ve prosesin ihtiyaçlarını bilerek “prosesin verimliliğine katkıda bulunabilen” global çözüm ortakları tercih edilmektedir.
Bahadır Taşdemir
Enndüstriyel Projeler Şefi
LEON TEKNİK – LEONTEK Dış Tic. Ltd.Şti