Lider olmak iş hayatında önemli bir beceridir.
Lider yönetici olabilmek fark yaratır. Fark yaratan rekabette öne çıkar. Sürdürülebilir bir başarıyı sağlar. Memnun personel ve bağlı müşteriler yaratır. Böylece karlı bir büyümeyi sağlar.
Klasik yöneticiler hiyerarşik sistemin uygulayıcısı olarak ekibini çok iyi çalıştırabilirler. Çoğunlukla bireysellikleri, genelde mikro yönetimleri, iş delegasyonunu sevmemeleri ve farklı fikirlere açık olmamaları ekip çalışmasındaki keyif almayı ve verimliliği düşürebilirler Hatta bir de kontrolü elde tutma ve biat sağlama aracı olarak gördükleri olumsuz tutum ve davranışlara sahiplerse, ekibin yüzlerinde korku ve mutsuzluk ifadeleri yaratırlar. Yönetirler ama zamanla huzursuzluk ve mutsuzluğa neden olurlar.
Lider yöneticiler ise duyguları harekete geçirerek iş yapar, hataları cezalandırmaktan çok başarıyı ödüllendirirler. Bireysellikten çok delegasyon yaparak ve özgüven yaratarak ekip çalışmasına önem verirler. İnsana, gelişime verdiği değeri doğru iletişimle pekiştirirler.
Onlar stratejik düşünce, duygusal zeka ve işe olan tutkularını harmanlarlar. Stratejik düşündüğünde büyük resmi görebilir ve topladığı bilgilerle doğru kararlar alır. Ekibine verdiği özgüven ve sorumluluk ile herkesi hedefine ortak yapar. Örnek davranışı, bilgisi ve ileri görüşlülüğü ile ekibinin kendisine saygı duymasını sağlar. Duygusal zekasını ve empati yeteneğini iyi kullanan lider yöneticiler, ekiplerini motive etmeyi başardıkları gibi kendilerini de kolaylıkla sevdirirler. Böylelikle ekibi üzerinde etkileyici bir yapıya sahip olan lider yöneticiler, başarıyı ve huzuru sürekli kılarlar.
Lider bir yöneticinin en belirgin özelliklerinden birisi de stres altında başarılı olabilme becerisidir. Lider yöneticiler stresten kaçmak yerine onunla baş etmeyi ve ondan yararlanmayı hedef haline getirecek bir tutuma sahiptirler. Stresi kaçınılmaz bir baskı olarak yaptıkları işin bir parçası olarak görürler. Ondan kaçmak veya olumsuz etkilenmek yerine, onunla yüzleşmeyi ve stresli durumlarda vücutlarındaki tepkimeyi kontrol altında tutmayı öğrenmişleridir. Bu onların işinin bir parçasıdır ve işlerinde her konuda iyi olma hedeflerinin içerisinde bu parçayı da yönetmede iyi olmak zorunda olduklarını bilirler. Stres yaşamanın aslında bir öğrenme yolu olduğuna inanırlar.
Ayrıca stresli ortamlarda sakin kalıp çözüm üretmek ve karar verebilmek onların egosunu okşar. Çünkü bu hem zordur, hem de onların farkını ortaya koyar. Bu nedenle stresli durumlarda etrafına suyu emen bir sünger gibi toplayıcı ve sakin bir tavır ile yaklaşır. Düşünmeye ve çözüm bulmaya insanları sevk eder. Özgüven aşılamaya devam eder.
Yaşanmış bir stres, bir sonraki stresin panzehri gibidir. Strese alışan vücut, onun yarattığı etkileri de daha hızlı savuşturur. Bu nedenle lider yönetici stresi işinin bir parçası olarak görmeye başladığında, onu yöneterek stresli ortamlarda vücudunun ve beyninin bağışıklık seviyesini artırmayı başarmıştır. Böylece stresin her defasında yeniden öğrenme ve fırsat yaratma yönüne odaklanarak, fark yaratacak bir tutum ile ekibini ve şirketini sıkıntılı durumun olumsuz havasından uzak tutmayı başarır. Sonuç odaklı çalışarak çözüme yönelik önerileri oluşturup ekibine liderlik eder.
Birlikte çalışmaktan zevk alınan yöneticiler ekip arkadaşlarına saygı gösteren, karşısındakinin fikirlerini dinleyen ve değer veren, onlara örnek olacak tutum ve davranış sergileyen, alçak gönüllü, sabırlı, eğitici, yol gösterici, bilgi ve tecrübesiyle takdir edilen kişilerdir. Bu davranışlarıyla hem saygı hem güven duyulan, hem de sevilen bir pozisyona konumlanmıştır. Mütevazi olmak önemlidir. Her şeyi ben bilirim, benim konumumu kimse dolduramaz edası ekip ruhuna ve ekip olmaya zarar verir. Bu nedenle egoyu kontrol etmek; alçak gönüllü olmak ve yapıcı ilişkiler kurmak yöneticilikte önemli bir beceridir. Bunun için özgüven gerekir, bilgi gerekir, saygılı ve dürüst olmak gerekir.
Liderlik cesaret gerektirir. Cesaret, şövalyelik ruhu demektir, özgür kalmaktır, bilgeliktir, bir ideale adanmışlıktır diye tanımlanır. İş hayatında öngörülebilir riskleri almak, karar vermek, kriz yönetmek ve inandığınız değerler için mücadele etmek cesaret gerektirir.
Cesaretiniz kadar başarılı olursunuz. Eğer cesursanız işi yapmaya, başarmaya gönüllü iseniz ve arzulayarak işi yapmaya koyulduysanız her şeyi başarırsınız demektir
Bir ekip lideri ilkeli, bilgili, dürüst, etik, adil, şeffaf ve paylaşımcı bir tutum ile ekibine örnek olmalıdır. Ekip üyelerine sizin sorununuzun ekibin sorunu, ekibin sorununun kendi sorununuz olduğunu hissettirmelisiniz.
Ekip üyelerine lider yönetici tarafından saygı ve ilgi gösterilmelidir. Lider yönetici ekibine siz değerlisiniz ve önemlisiniz mesajı vermelidir. Sonra onları gerçekten dinlemelisiniz, gerçekten dinlediğinizi iyi anladığınızdan emin olmalısınız.
Kendi fikrinizi dikte etmek yerine, beyin fırtınası yaparak kendi fikrinizi de onların fikirleri arasına koyarak; soru sorarak ortak fikir haline getirtmelisiniz.
Ekibinize benim yerinde olsaydın sen nasıl düşünürdün diye sorarak onların fikirlerini alıp, fikirlerinden yararlanmalısınız.
Başarıyı daima onlara mal edin ve teşekkür ediniz. Başarısızlığın ve hataların karşısında ekibinizi koruyun ve onlara sahip çıkınız.
Etrafınızdakileri önemsemeniz onları harekete geçirecektir. İnsanlara karşı açık olursanız ve gerçekten onları önemserseniz insanlar kendilerini çok daha iyi hissedeceklerdir. Bu, insanların içindeki pozitif enerjiyi ortaya çıkarmanıza yardımcı olacaktır. Beraber çalıştığınız kişiler kendilerini önemseyen ve dinleyen bir lideri izleme ve potansiyellerini kullanma eğilimindedirler.
İnsanoğlunun en önemli ihtiyaçlarından biri takdir görmektir. Her birimiz takdir edilmeyi ister ve hak ederiz. Liderlik ettiğiniz insanlar da takımınıza yaptıkları katkının fark edilmesini ve takdir edilmeyi hak ediyorlar. Onlara sık sık teşekkür ederseniz başarılarını gördüğünüzü ve takım için önemli olduklarını anlayacaklardır.
Alçak gönüllü olmak bir lider yöneticinin diğer önemli bir becerisidir. Egolarından arınmış, kendine güvenen ve etrafındakilere saygıyla davranarak etkili bir iletişim kuran lider, ekibindeki güven oluşumunun en büyük nedenidir. Alçak gönüllülük ve liderlik bir araya geldiğinde sürdürülebilir bir başarı için en etkili silah olur. Liderdeki hırs ve cesaretin, çok iyi bir şekilde alçak gönüllülük ile sıvanmış olması gerekir.
Birçok yönetici alçak gönüllüğü bir zayıflık olarak görür. Bu nedenle onlar, ego ve kibrin kendilerine saygı duyulmasını sağlayacağına ya da korku yaratarak sözlerini dinletebildiklerine inanırlar. Alçak gönüllü olmayı, zor durumlarda bir acizlik olarak görür ve kendilerine yakıştıramazlar.
Oysa alçak gönüllü, egolarıyla barışık hale gelmiş; insana ve çalışanına saygı duyan liderlerin ekiplerinde güven duygusu çok fazla gelişmiştir. Takım çalışması, hızlı öğrenme, motivasyon ve özellikle performans çok ileri seviyededir. Güven ve performansın olduğu yerde huzur ve başarı bir sonuç olarak ortaya çıkar.
Lider yönetici ekibinin rol modelidir ve aynı zamanda ekibin arkasında durarak onlara güven verir. Lider sadece arkada durmaz, yerine göre en önde gider. Zor durumlarda ekibi motive eder, ekibin misyonunu anlatır. Vizyonu, elinizi uzattığınızda neredeyse değebileceğiniz kadar somut biçimde hayal etmenizi sağlar. Başarılı takımlar, birbiri ile aynı işi yapan insanlardan değil, birbirinden farklı, ama bir diğerini tamamlayarak tek bir bütün oluşturan kişilerden oluşur. Herkes hücum oyuncusu olamayabilir, herkes savunma yapamaz, herkes oyun kurucu değildir. Önemli olan, diğerleri ile birlikte tek bir amaç için mücadele etmeyi bilmektir.
Bu şekilde gerçek bir lider ona güvenen, saygı duyan ve onun yolundan gitmeye hazır olan insanlar yaratır. Çalışanlarına ilham verir ve yönlendirir. Karar almaktan korkmaz ve herkes ondan kritik bir noktada karar almasını ve görev vermesini bekler. Sayıca azdırlar, değişim için vardırlar. Liderlik ettiği şirketler ürün ve hizmette fark yaratır. Bağlı müşteriler oluşturur ve süreklilik sağlarlar.