Connect with us

Borular

Kondenstop Kontrolü ve Buhar Kaçakları ile Oluşan Maliyet

Yayın Tarihi:

on

Borular içerisinde nakil olurken basınç düşüşü sebebiyle sirkülasyon pompalarına gereksinim duymadığı için, “buhar” uzun mesafedeki proseslere ısı iletiminde en çok kullanılan akışkan tipidir.

Buhar yıllar içerisinde; gıda, tekstil, kimya, enerji ve ısıtma sektörlerinin ve birçok endüstriyel tesisin gelişmesine önemli katkılarda bulunmuştur. Buhar; “kazan” adını verdiğimiz basınçlı kap içerisindeki suyun ısıtılarak doymuş veya kızgın buhar olarak üretilip, kullanım noktasına borular vasıtasıyla taşınabildiği; basınç, sıcaklık ve debi gibi özelliklerinin kontrol edilebildiği bir enerji olarak karşımıza çıkmaktadır. Çok farklı sebeplerden dolayı buhar ısı kaybına uğrar ve yoğuşarak ilk hali olan su fazına dönüşür. Oluşan bu su “kondens” olarak adlandırılır.

Proses veya ana nakil hatlarında oluşmuş kondensin tahliyesi kondenstoplarla yapılmaktadır. Kondenstoplar; hava, gaz ve kondensi (suyu) otomatik olarak tahliye eden, fakat buharı tutan cihazlardır. Artan yakıt maliyetleri, artarak devam eden rekabet koşulları, sağlık ve emniyet tedbirleri, çevreye karşı alınması gereken önlemler üretici firmaları “üretim maliyetlerini azaltmaya yönelik” kontrol ve uygulamalara zorlamaktadır. Buhar sistemlerinde enerji tasarrufu yapılacak en önemli noktalardan biri kondenstoplardır. Sistem ve prosesin verimli ve emniyetli çalışabilmesi için, oluşan kondensin mümkün olduğu kadar çabuk ve doğru şekilde prosesten alınıp kayıp olmaksızın kondens toplama noktası olan “kondens tankına” iletilmesi gerekmektedir. Ayrıca kondensten oluşan flaş buhardan ısı geri kazanılacak “flaş buhar tank sistemleri” kurularak kullanma suyu, ısıtma radyatör suyu, duş alma suyu gibi durumlar için sıcak su elde edilebilir.

Kondenstoplar üç temel çalışma prensibine göre üretilirler

1. Mekanik prensiple çalışan kondenstoplar: Buhar ile kondens arasındaki yoğunluk farkını algılar ve kondensi buhar sıcaklığında tahliye ederler.

a) Ters kovalı kondenstop

b) Şamandıralı kondenstop

c) Yüzer şamandıralı kondenstop

2. Termostatik prensiple çalışan kondenstoplar: Buhar ile kondens arasındaki sıcaklık farklarını algılayarak kondensi buhar sıcaklığının altında tahliye eder.

a) Sıvı genleşmeli kondenstop

b) Bimetalik kondenstop

3. Termodinamik prensiple çalişan kondenstoplar: Kondens ile flaş buhar arasındaki dinamik farkları algılar ve kondensi buhar sıcaklığına yakın tahliye eder.

Kondenstop Buhar Kaçağı Kontrolü

Kondenstoplar arızalanmalarından veya yanlış seçilmelerinden dolayı ciddi enerji kayıplarına neden olabilir. Birçok farklı sebepten (Hatalı seçim, hatalı montaj, üretim hatası, proseste meydana gelen kimyasal veya fiziksel problemler vb) dolayı kondenstopta problem yaşanır ve karşımıza canlı buhar kaçağı veya proses verimsizliği çıkar. Doğru yere doğru kondenstop seçimi yapıldığında ise, -fiziksel ve kimyasal durumlar da sağlıklı olduğunda- sistemde ciddi bir enerji tasarrufu sağlanacaktır. Bu nedenle bir kondenstopun kontrolü ve bakımı, üretim bandındaki bir makine ile aynı derecede dikkate alınarak “periyodik olarak” yapılmalıdır.

Kondenstopların kontrolü, en az satın alınıp montajının yapılması kadar önemlidir. Kondenstoplar genelde işletmede montajı yapıldıktan sonra bakım personeli tarafından unutulan bir ürün olarak karşımıza çıkmaktadır. Halbuki bu ürünler mutlak surette arıza önleyici periyodik bakım programlarının içerisine dahil edilmelidir.

Periyodik bakım programlarında öncelikle kondenstopun kaçırıp kaçırmadığı ile ilgili ön kontrol yapılmalıdır. Kontroller; manuel kontrol, otomatik kontrol ve uzman kişiler tarafından sıcaklık, ses ve ölçü aleti ile yapılır.

Manuel kontrol yönteminde; kondenstop sonrasına Ayvaz KTV-10 3 yollu vananın dağıtıcı prensibi ile çalışan, kontrol anında vana kapalı duruma getirilerek akışı atmosfere vermesi ile akışın gözle izlenerek buhar mı yoksa kondensmi kontrolünün yapılmasına olanak sağlar . Burada, atmosfere açık test orifis çapı ile kullanılan kondenstop orifis çapının aynı olmasına dikkat edilmelidir. Bir diğer dikkat edilecek husus ise, atmosfere çıkan akışkanın buhar mı yoksa flaş buhar mı olup olmadığını daha sağlıklı anlamak için, KTV-10 test vanasının kendinden önce kullanılan çekvalften yaklaşık 20-30 cm ileriye montaj edilmesidir.

Manuel kontrol metotlarından bir diğeri ise; kondenstop öncesine “gözetleme camı” monte edilerek, yine gözle kontrol yapılmasıdır. Gözetleme camından bakıldığında kondens görünüyor ise kaçak yok, eğer buhar görünüyor ise kaçak var demektir.

Kondenstop öncesine monte edilecek kontrol gövdeleri ile “yarı otomatik” olarak kondenstop kontrolü yapılır. Yoruma dayalı bir ölçüm olmadığı için kesin sonuç verir.

 

Fakat bu yöntemlerin hiçbiri kondenstopun ne kadar kaçırdığına dair bilgi vermez; sadece kaçırıp kaçırmadığı ile ilgili bilgi verir. Kaçak giderilmediği süre boyunca buhar üretim maliyetlerinin çok ciddi oranda artacağını söyleyebiliriz.

Ayvaz’ın uzman personeli tarafından kondenstopların kontrolleri yapılabilmektedir. Bu kontrol için Dr Trap adlı cihaz kullanılmaktadır. Dr Trap; sıcaklık ve ses bilgilerini algılayıp değerlendirerek sonuç bilgisini ekranında (Az, orta, çok kaçak) yazarak bize vermektedir. Ölçüm esnasında kondenstop tipi, çapı, bulunduğu bölüm, buhar elde ederken kullanılan yakıt birim fiyatı vb değerler girilmektedir. Kontrol sonucu oluşan tüm datalar cihazın kendine ait yazılımı ile bilgisayar ortamına aktarılabilir.

Firma yetkilileri bilgisayara aktarılan bu veriler ışığında hazırlanan grafiklere göre net kararlar verebilir ve aylık olarak kontrol edip yıllık olarak süreci takip edebilirler.

İdeal çalışan bir tesiste dahi %10 civarında buhar kaçakları söz konusudur. Bunun da %4-6’sı kondenstoplardan kaynaklanmaktadır. Eğer kontrol ve bakımlar yapılmazsa bu oran ciddi anlamda artış gösterecektir.

Örnek bir çalışma yapacak olursak; arızalı, buhar kaçıran ½” şamandıralı bir kondentop 6 bar basınçta orifis tam çapındaki kaçakta yaklaşık 18 kg/h buhar kaçırmaktadır. Firma çalışma mesaisini günde 8 saat, haftada 5 gün ve yılda 50 hafta olarak kabul edersek; 36.000 kg/yıl buhar kaybı oluşacaktır. Bu kayıp aslında %100 bir kayıp değildir. Kondens tankına dönmesi sebebi ile bir miktarı 70 c civarında geri alınmış olur. Biz burada %100 atmosfere veriyormuşuz şeklinde düşünürsek;

Sanayi tesislerinde 1 kg buhar elde etmek için yaklaşık 0,077 NM3 doğal gaz tüketilmektedir. Bu durumda 36.000 kg/yıl x 0,077 NM3 = 2772 NM3/yıl doğal gaz kayıp olarak tüketilecektir.

1 ton buhar üretim maliyeti yaklaşık 82 TL/tondur. Bu durumda parasal olarak kayıp buhar maliyeti 36 ton/yıl x 82 TL/kg = 2952 TL/yıl olacaktır.

Bu örnek, bir işletmedeki 1 adet kondenstop baz alınarak hazırlanmıştır. Kaçak kondenstop adedi arttıkça ciddi enerji kayıpları ve bunun sonucunda da yakıt maliyetlerinin arttığı görülecektir.

Milli enerji kaybımızın azaltılmasına yönelik olarak; buhar kullanan işletmeler büyük işçilik, yakıt ve diğer maliyetler harcanarak üretilmiş olan buharın enerjisinden maksimum seviyede faydalanmalıdır. Buhar veriminin en yüksek noktada kalmasını sağlamak için kullanılan ve tesisatın en önemli armatürü olan kondenstoplar (Buhar kapanları) aylık, 3 aylık, 6 aylık ve yıllık periyodik kontrol ve bakım programlarına dahil edilmelidir.

 

Serdar Ocaktan 

Endüstriyel Ürün Müdürü

Ayvaz

Endüstri dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz? Şimdi kayıt olun.

  E-Bülten'e kayıt olun
E-Posta:
 

Türkiye endüstrisine, alana özel, spesifik yayınlar üreten MONETA Tanıtım’ın sektörel dergilerinin ve web portallarının editörlüğünü yapmaktayım. Yeni nesil, dinamik yayıncılık anlayışıyla, dijital ve basılı mecralarda içerik geliştirmek için çalışmaktayız.

Borular

GF Hakan Plastik, HotelTech Antalya Fuarı’nda hijyenik su tesisatı sistemleri ile öne çıktı

Yayın Tarihi:

on

Yazar:

Bu yıl 7-10 Aralık 2022 tarihleri arasında ikincisi düzenlenen HotelTech Antalya – Otel Teknik Ekipman ve Malzemeleri Fuarı’na katılan GF Hakan Plastik, özellikle konaklama tesislerinin en çok ihtiyaç duyduğu hijyenik su tesisatı ve uygulamalarına yönelik ürünleri ile yer aldı.

Alt yapı, üst yapı ve endüstriyel ürün grupları ile inşaat sektörünün çözüm ortağı olan GF Hakan Plastik, hijyenik su tesisatlarına yönelik Hycleen Otomasyon Sistemi ile büyük ilgi gördü. GF Hakan Plastik yetkililerinin yanı sıra GF JRG İhracat Satış Müdürü Ciro Nigro’nun yer aldığı stantta otel zincirinin teknik müdürleri, mekanik tesisat firmaları, Akdeniz-Ege Bölgesi Otel Teknik Müdürleri Derneği ve Otel Satınalma Müdürleri Derneği gibi yetkili kişi, firma ve derneklere ürün ve çalışma sistemi hakkında detaylı bilgiler aktarıldı. Özellikle Ciro Nigro’nun simülasyon üzerinden sistem anlatımları beğeni topladı.

İçme suyu tesisatlarının otomasyonu için geliştirilen Hycleen Otomasyon Sistemi, oteller, hastaneler gibi büyük bina komplekslerinde kullanma ve içme suyu tesisatlarının planlanması, kurulumu, işletilmesi ve bakımını güvenilir ve basit bir şekilde destekleyerek tesisata giren suyun hijyenik ve sağlıklı kullanımına imkan sağlıyor.

Anfaş Uluslararası Fuar ve Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilen fuarda GF Hakan Plastik ayrıca, üst yapı ve endüstriyel ürün gruplarına da yer verdi. Aquasytem ürünleri ile kurulan manifold sistem ile ürünler ve uygulama şekillerini sergiledi. Ayrıca endüstriyel uygulamalar için EcoFit, Sygef, Progef, Elgef boru sistemleri ile PVC-U boru sistemleri de stantta yer alan ürünler arasındaydı.

GF Hakan Plastik ilk kez katıldığı fuarda dört gün boyunca sektöre yönelik ürünlerini yakından tanıtarak başarılı bir fuar katılımı gerçekleştirdi.

Endüstri dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz? Şimdi kayıt olun.

  E-Bülten'e kayıt olun
E-Posta:
 
Devamını Oku

Borular

GF Hakan Plastik, yangına karşı dayanıklı ürünleriyle gerekli değerleri garanti altına alıyor

Yayın Tarihi:

on

Yazar:

Her yıl 25 Eylül-1 Ekim tarihleri arasında kutlanan Yangından Korunma Haftası, aslında önceliğimiz olan güvenliğin ne kadar önemli olduğunu hatırlamamıza, anlatmamıza ve alınabilecek önlemler konusunda adımlar atmamıza dikkat çeken bir hafta. Yangınla mücadelede amaç, yangına karşı güvenliğin artırılması ve yangın zararlarının azaltılması olarak ifade edilebilir. Bu nedenle yangına müdahale etkinliğinin artırılması kadar yangın oluşmadan önce alınacak önlemler üzerinde de durulması gerekiyor. Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelik ile de yapılarda kullanılması gereken ürünler ve koşulların çerçevesi çiziliyor. Yapılarda kullanılan ve her mekanda farklılık gösteren yapı ürünlerinin yanması sonucu açığa çıkan gazların insan sağlığı üzerinde olumsuz etkileri biliniyor. Yapı ürünleri, çoğunlukla tasarım aşamasında belirleniyor. Ürünlerin doğru seçimi için proje tasarımcılarının bilinçli davranması bu nedenle önem arz ediyor. Yapılan araştırmalar yangın ölümlerinin büyük bir çoğunluğunun dumanla oluşan gaz zehirlenmeleri olduğunu gösteriyor. Avrupa’da her yıl, yangın nedeniyle oluşan gaz ve dumandan dolayı 30.000 kişi hayatını kaybediyor. Zehirli gazlardan ölenlerin, yanarak ölenlerin oranından iki kat fazla olduğu belirlenmiş bulunuyor.

Uzun yıllar bu konuda çalışmalar gerçekleştiren ve bu çalışmaları geliştirerek sürdüren GF Hakan Plastik, güvenli yapıların oluşturulmasına katkı sağlıyor. Firmanın yangına karşı dayanıklı olarak geliştirdiği ilk ürünü olan Silenta FR ve son ürünü olan Silenta Extreme; EN 13501 standardına göre, B-s1; d0 değerleri ile yönetmelikte belirtilen şartlar doğrultusunda geliştirdiği ürünleri oluşturuyor.

Burada;

B, çok zor tutuşan,

s1, çok az miktarda duman oluşturan, 

d0 ise, damlacık oluşturmayan bir yapıya sahip olduğunu gösteren değerlerdir. 

GF Hakan Plastik, Silenta FR ve Silenta Extreme Boru Sistemleri ile yapılar için gerekli bu değerleri garanti ediyor. Ayrıca halojen içermeyen bir yapıya sahip olan Silenta Extreme ile bir yangın anında zehirli ve öldürücü gaz salınımının önüne geçilmesini de sağlayabiliyor.

Endüstri dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz? Şimdi kayıt olun.

  E-Bülten'e kayıt olun
E-Posta:
 
Devamını Oku

Borular

Antalya Serbest Bölgesi’nin altyapı yenilemesine GF Hakan Plastik imzası

Yayın Tarihi:

on

Yazar:

Uluslararası normlarda üretilen GF Hakan Plastik altyapı boru sistemleri, altyapı projelerinin güvenli ve verimli şekilde oluşturulmasında önemli katkılar sağlıyor. Antalya Serbest Bölgesi’nin altyapı yenileme projesinin tercihi de bu özellikleri ile GF Hakan Plastik ürünleri oldu.

Türkiye’nin en önemli serbest bölgelerinden biri olan Antalya Serbest Bölgesi

, ülkemizde kurulan ilk iki serbest bölgeden biri olma özelliğini taşıyor. 782.482 metrekarelik alana kurulu olan bölge ayrıca, Antalya-Kemer karayolu güzergahında, Antalya Limanı’nın hemen bitişinde, şehir merkezi ve havalimanına ulaşım kolaylığı ile de ön plana çıkıyor. 

1987 yılında hizmete giren ve işletmesi Antalya Serbest Bölge Kurucu ve İşleticisi A.Ş. (ASBAŞ) tarafından yürütülen ve tekstilden tarıma, kimyadan yat işletmeciliğine kadar 84 firmanın faaliyet gösterdiği bölgenin kanalizasyon, içme suyu ve yangın hatları, gelişen şartları karşılamak ve hizmet kalitesini artırmak amacıyla yenileniyor. Altyapı yenileme projesinde ise GF Hakan Plastik PE100 sistem çözümleri kullanılıyor.

PE100 sistem çözümü, basınçlı içme suyu şebekesi, doğal gaz şebekesi, atık su deşarj ve atık su pompalama hatları, sulama sistemleri, denizaltı geçiş hatları ve derin deniz deşarjları, toprakaltı yangın söndürme sistemleri (hidrant hatları), soğutma suyu sistemleri, telekomünikasyon sistemleri ve madencilik gibi alanlarda kullanılabiliyor. 

Korozyona uğramayan, esnek, yüksek mukavemetli, kimyasallara dayanıklı yapısıyla PE100 sistemi, kırılma veya bozulma riskini en aza indirerek güvenilir çözümler sunuyor. GF Hakan Plastik markalı olarak d20 mm – d630 mm, GF marka olarak d20 mm -d2000 mm çap aralığında ürün gamına sahip olan sistem, birleştirme konusunda da uygulama kolaylığı sunuyor.

Endüstri dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz? Şimdi kayıt olun.

  E-Bülten'e kayıt olun
E-Posta:
 
Devamını Oku
Advertisement
Advertisement

Trendler

Copyright © 2011-2018 Moneta Tanıtım Organizasyon Reklamcılık Yayıncılık Tic. Ltd. Şti. - Canan Business Küçükbakkalköy Mah. Kocasinan Cad. Selvili Sokak No:4 Kat:12 Daire:78 Ataşehir İstanbul - T:0850 885 05 01 - info@monetatanitim.com