Connect with us

Isı Değişimi

Isı geri kazanımına öncelik verilmeli

Yayın Tarihi:

on

Isı geri kazanımına öncelik verilmeli

Birçok endüstriyel işlem enerji gerektirir ancak pastörizasyon veya buharlaştırma gibi işlemlerde bu enerji girdisinin yalnızca bir kısmı kullanılır. Kullanılmayan enerji israf edilir ancak ısı eşanjörleri kullanılarak, kullanılmayan bu enerjinin çoğunu atık ısı geri kazanımı yoluyla telafi etmek mümkündür.

Endüstriyel atık ısının geri kazanılması ve yeniden kullanılması, aynı anda enerji maliyetlerini ve CO2 emisyonlarını azaltabilecek çekici bir kavramdır. HRS, ısı eşanjörünün birincil işlevi yerine getirildikten sonra mümkün olduğu kadar fazla ısının (veya soğutma kapasitesinin) geri kazanılmasını hedefler.

Fosil yakıtların kullanımının ve sera gazı (GHG) emisyonlarının azaltılmasında enerji verimliliğinin önemi göz önüne alındığında, ısı geri kazanımının her fırsatta kullanılmasının zorunlu olduğu söylenebilir. Aşırı ısının kullanılması, yeni ısı üretim kapasitesinin eklenmesini önleyerek; yeni süreçlerin ekonomik ve iklim ayak izi fizibilitesini iyileştirmek için de önemli olabilir.

Isı geri kazanımının faydaları

Isı geri kazanımı, ısı değişim proseslerinin enerji verimliliğini artırır ve bu nedenle ısı rejenerasyonunun (geri kazanım) en büyük ve en belirgin faydası, belirli bir ısıtma veya soğutma işleminde daha az enerji gerekmesidir. Bu açıkça finansal faydalar sağlar; ancak aynı zamanda ısı geri kazanımı olmayan sistemlere kıyasla çevre için daha iyidir.

Geri kazanılan ısının yeniden kullanılması, belirli işlemlerde gereken ısı miktarını da azaltabilir. Örneğin, bir malzeme geri kazanılan ısı ile önceden ısıtılırsa, sonradan gereken sıcaklık artışını (örneğin pastörizasyoda) özel bir kazan yerine başka bir kaynaktan veya fabrikanın bir bölümünden sıcak su kullanarak tamamlamak mümkün olabilir. Isı transferi prosesinin enerji verimliliğini artırarak, gerekli ısı değişim ekipmanının boyutunu küçültmeye ve gereken işlem süresini kısaltmaya katkıda bulunabilir.

Atık ısının potansiyel değerini belirlemek ve dolayısıyla ne için kullanılabileceğini belirlemek için proses sıcaklığı, ürün ve kullanılan ısıtma (veya soğutma) ortamı ve ısının performansı hakkında bir dizi parametrenin bilinmesi gerekir. Örneğin, ısı transfer alanı ve akış hızı açısından ısı değişim prosesi. Bu nedenle, enerji yenilenmesini veya geri kazanımını mümkün olduğu kadar önden değerlendirmek önem taşır. Isı geri kazanım sistemleri birçok prosese uyarlanabilir ancak bunların tasarımı genellikle standartlardan taviz vermeye yol açar. Sonradan eklenen çözümlerde boru tesisatında ve diğer bağlantılarda aşırılık ortaya çıkabilir.

Ayrıca, tüm atık ısı kaynaklarının, özellikle düşük sıcaklıklardakilerin ısı geri kazanımı veya atık ısı kullanımı için uygun olmayabileceğini de göz önünde bulundurmak gerekir. Çevrim içi hesaplayıcılar mevcuttur veya herhangi bir saygın ısı eşanjörü tasarımcısı ya da üreticisi, mümkün olan uygulamalar konusunda tavsiye verebilir. Bir prosesin süresi, herhangi bir projenin uygulanabilirliği üzerinde de bir etkiye sahip olacaktır; daha uzun süre devam eden prosesler, ısı geri kazanımında daha cazip olacaktır.

Kaynak: www.hrs-heatexchangers.com

Türkiye endüstrisine, alana özel, spesifik yayınlar üreten MONETA Tanıtım’ın sektörel dergilerinin ve web portallarının editörlüğünü yapmaktayım. Yeni nesil, dinamik yayıncılık anlayışıyla, dijital ve basılı mecralarda içerik geliştirmek için çalışmaktayız.

Devamını Oku

Isı Değişimi

Çimento Sektöründe Düşük Basınçlı Blower’lar Enerji Verimliliğini Artırırken Maliyetleri Düşürüyor

Yayın Tarihi:

on

Yazar:

Çimento sektörü için kullanımı şart olan basınçlı hava kaynaklarında optimum enerji ve efor ile en üst düzey verimliliği alabilmek için düşük basınçlı blower’lar kritik önem taşıyor. Uçtan uca hava çözümleri ve basınçlı hava teknolojileri kapsamında sunduğu, düşük basınçlı blower’lar ile dünya çapında hizmet sunan Atlas Copco Kompresör Tekniği
Türkiye’nin Düşük Basınç İş Geliştirme Müdürü Taner Kasarcı, çimento fabrikalarındaki üretim süreçleri için doğru basınçlı hava teknolojisi seçmenin yüzde 35’e varan oranlarda enerji tasarrufu sağladığını belirtiyor.

Basınçlı hava üretim maliyetleri, bir tesisin toplam elektrik giderinin %40’ından fazlasını kapsayabiliyor. Basınçtaki her 1 bar(g) artış %7 daha fazla güç tüketerek verimliliği düşürüyor. Çimento sektöründe düşük basınçlı blower teknolojileri; havalandırma, pnömatik taşıma ve yük boşaltma, homojenizasyon, malzemelerde ısıtma veya soğutma gibi pek çok
süreçte hayati önem taşıyor.

Sanayiye sürdürülebilir verimlilik çözümleri sunan dünya lideri Atlas Copco Kompresör Tekniği Türkiye Düşük Basınç İş Geliştirme Müdürü Taner Kasarcı, verimli bir sistemin daha düşük enerji tüketimi ve daha az arıza anlamına geldiğini dile getirdi. Ek olarak düşük basınçlı blower teknolojisi kullanan çimento sektörü profesyonellerinin enerji geri kazanımı ile yüksek çalışma süresine karşılık düşük çalışma maliyeti ve toplam sahip olma maliyeti avantajlarını deneyimlediğini vurguladı.

“Blower’la sürdürülen iş süreçleri maliyetlerinin %80’i enerjiden kaynaklanıyor” Sektördeki uzun soluklu ve hizmet odaklı uzmanlığı ile dünya çapında en güvenilir basınçlı hava çözümlerini sunan Atlas Copco Kompresör Tekniği’nin 0,3 ila 4 bar(g) arasında basınçlı hava kullanarak çalışan yağsız hava blower’ları, işletmelerde kolayca kurulabiliyor.

Atlas Copco’nun düşük basınçlı yağsız hava blower’larının basınçlı hava sistemlerine rahatça entegre edilmeleriyle zaman ve para tasarrufuna imkân verdiğini dile getiren Kasarcı; “Bir blower’ın kullanımında oluşan tüm maliyetlerin yaklaşık %80’i enerji kullanımından kaynaklanıyor. Bu nedenle, enerji açısından en verimli blower’ı seçmek, ilk yatırım maliyetinden çok daha önemli ve dikkat edilmesi gereken ilk nokta olmalı” şeklinde belirtiyor.

 

“Blower hizmetlerinde; inovatif tasarım, yüksek performans, düzenli denetim bir araya gelmeli” Yenilikçi tasarımları sayesinde zor koşullara dayanan bu son teknoloji blower’lar; sıcak hava, yağmur, tozlu hava gibi şartlar altında bile en ideal sonuçları ortaya çıkartıyor. Son ürünün kalitesini yükselten, “Class 0” sertifikalı yağsız hava çözümleriyle kesintisiz ve güvenilir hava akışı zahmetsizce sağlanabiliyor. Ayrıca en verimli süreçleri oluşturmak için blower’larda maksimum kullanım kolaylığı yaratmak adına ünitelerin düzenli takip ve kontrollerini yapmak da önem taşıyor.

Atlas Copco Kompresör Tekniği’nin çimento sektöründe pnömatik hizmetler alanında küresel pek çok başarı hikayesi bulunduğuna ve sektördeki uzun soluklu uzmanlıklarına dikkat çeken Kasarcı, “Düşük Basınçlı blower ürün gamımız ile hem Türkiye’deki hem de Dünya’daki lider Çimento üreticileri ile birlikte çalışmalar yapıyoruz. Yerel üreticilerimiz ile birlikte gerçekleştirdiğimiz verimlilik çalışmalarıyla, enerji maliyetlerini %30 düşürmeyi başardık. Üretim sürecinde enerji verimli, güvenilir, tasarımı sayesinde dayanıklı düşük basınç blower’larımız ile çimento sektöründeki pnömatik uygulamaların mükemmel ortağı olmaya devam edeceğiz” diyor.

Devamını Oku

Trendler