Birçok endüstriyel işlem enerji gerektirir ancak pastörizasyon veya buharlaştırma gibi işlemlerde bu enerji girdisinin yalnızca bir kısmı kullanılır. Kullanılmayan enerji israf edilir ancak ısı eşanjörleri kullanılarak, kullanılmayan bu enerjinin çoğunu atık ısı geri kazanımı yoluyla telafi etmek mümkündür.
Endüstriyel atık ısının geri kazanılması ve yeniden kullanılması, aynı anda enerji maliyetlerini ve CO2 emisyonlarını azaltabilecek çekici bir kavramdır. HRS, ısı eşanjörünün birincil işlevi yerine getirildikten sonra mümkün olduğu kadar fazla ısının (veya soğutma kapasitesinin) geri kazanılmasını hedefler.
Fosil yakıtların kullanımının ve sera gazı (GHG) emisyonlarının azaltılmasında enerji verimliliğinin önemi göz önüne alındığında, ısı geri kazanımının her fırsatta kullanılmasının zorunlu olduğu söylenebilir. Aşırı ısının kullanılması, yeni ısı üretim kapasitesinin eklenmesini önleyerek; yeni süreçlerin ekonomik ve iklim ayak izi fizibilitesini iyileştirmek için de önemli olabilir.
Isı geri kazanımının faydaları
Isı geri kazanımı, ısı değişim proseslerinin enerji verimliliğini artırır ve bu nedenle ısı rejenerasyonunun (geri kazanım) en büyük ve en belirgin faydası, belirli bir ısıtma veya soğutma işleminde daha az enerji gerekmesidir. Bu açıkça finansal faydalar sağlar; ancak aynı zamanda ısı geri kazanımı olmayan sistemlere kıyasla çevre için daha iyidir.
Geri kazanılan ısının yeniden kullanılması, belirli işlemlerde gereken ısı miktarını da azaltabilir. Örneğin, bir malzeme geri kazanılan ısı ile önceden ısıtılırsa, sonradan gereken sıcaklık artışını (örneğin pastörizasyoda) özel bir kazan yerine başka bir kaynaktan veya fabrikanın bir bölümünden sıcak su kullanarak tamamlamak mümkün olabilir. Isı transferi prosesinin enerji verimliliğini artırarak, gerekli ısı değişim ekipmanının boyutunu küçültmeye ve gereken işlem süresini kısaltmaya katkıda bulunabilir.
Atık ısının potansiyel değerini belirlemek ve dolayısıyla ne için kullanılabileceğini belirlemek için proses sıcaklığı, ürün ve kullanılan ısıtma (veya soğutma) ortamı ve ısının performansı hakkında bir dizi parametrenin bilinmesi gerekir. Örneğin, ısı transfer alanı ve akış hızı açısından ısı değişim prosesi. Bu nedenle, enerji yenilenmesini veya geri kazanımını mümkün olduğu kadar önden değerlendirmek önem taşır. Isı geri kazanım sistemleri birçok prosese uyarlanabilir ancak bunların tasarımı genellikle standartlardan taviz vermeye yol açar. Sonradan eklenen çözümlerde boru tesisatında ve diğer bağlantılarda aşırılık ortaya çıkabilir.
Ayrıca, tüm atık ısı kaynaklarının, özellikle düşük sıcaklıklardakilerin ısı geri kazanımı veya atık ısı kullanımı için uygun olmayabileceğini de göz önünde bulundurmak gerekir. Çevrim içi hesaplayıcılar mevcuttur veya herhangi bir saygın ısı eşanjörü tasarımcısı ya da üreticisi, mümkün olan uygulamalar konusunda tavsiye verebilir. Bir prosesin süresi, herhangi bir projenin uygulanabilirliği üzerinde de bir etkiye sahip olacaktır; daha uzun süre devam eden prosesler, ısı geri kazanımında daha cazip olacaktır.
Kaynak: www.hrs-heatexchangers.com