Connect with us

Pompalar

Filtre pres besleme prosesi optimizasyonu

Yayın Tarihi:

on

Rekabetin sağlanabilmesi veya geliştirilebilmesi için, özellikle üretim proseslerinde optimizasyon hayati önem taşır. Kuzey Almanya’dan yenilebilir yağlar üreten bir işletme, İsviçreli pompa üreticisi Emile Egger ile üretim prosesini geliştirmek, ham yağlar besleme filtre presi için filtreleme çözümleri elde etmek ve biodizel üretimine başlamak amacı ile irtibata geçti.

Egger halihazırda filtre pres beslemesi tasarımı üzerinde yoğun olarak çalışmaktaydı ve geçmişte otomotiv endüstrisinde boya sektörü ile kimya endüstrisinde makina proses teknolojileri üzerine büyük başarı elde etmişti.   Kimya sektöründe hidrosiklon ve dekantör beslemesi gibi bir çok farklı mekanik seperasyon prosesleri ve her türlü filtreleme prosesi kullanılmaktadır. Bu proseslerde en büyük görev filtre pres haznesinin beslenmesidir.
Yüksek Beklentiler
Egger’ın yağ üreticisi firma ile yaptığı görüşmeler sonrasında aşağıdaki ihtiyaçlar belirlenmiştir:
■ Makina kullanılabilirliğinin geliştirilmesi
■ Enerji tasarrufu
■ Filtre keki çamuru için geliştirilmiş filtre
■ Pres açıldıktan sonra filtre çamur kekinin kolay temizlenmesi
■ Özdeş pompa teknolojisi ve şaft salmastraları sağlanarak yedek parça stoğunun en aza indirilerek besleyici pompaların birbiri ile yer değiştirmesine olanak sağlamak
■ Makina kullanılabilirliğinin geliştirilmesi
■ Enerji tasarrufu
■ Filtre keki çamuru için geliştirilmiş filtre
■ Pres açıldıktan sonra filtre çamur kekinin kolay temizlenmesi
■ Özdeş pompa teknolojisi ve şaft salmastraları sağlanarak yedek parça stoğunun en aza indirilerek besleyici pompaların birbiri ile yer değiştirmesine olanak sağlamak
Üretici firma standart santrifüjlü pompa veya  gel-git (elektrikli dişli) pompalar kullanmaktaydı.  Perlit, dikalit veya kil gibi aşındırıcı filtre katkıları hidrolik veya salmastraların sadece bir kaç günde bir bakım yapılmasına sebep olur.
Filtrelenecek olan katı maddenin ve filtreleme katkılarının hassas taşınması gerekliliği, bu tip besleme pompaları için düğüm noktası olmaktadır. Tasarımın en başından itibaren, yüksek miktarlı geniş alanda düşük basınç ve mümkün olan en büyük katı parçaları ve besleme basıncının artması ile birlikte filtre çamur keki uygun hale gelir. Doğal olarak bu fitreleme prosesi her proses için uyarlanmalıdır.
Bu tip besleyici pompalarda ihtiyaçlar son derece karmaşıktır:
■ Katı maddeler ve filtreleme katkıları mümkün olan en az aşınma ile son derece hassas taşınmalıdır.
■ Pompa 2.0 bar ila 8.0 bar basıncında ve 5 m3/h ile 65 m3/h arasında geniş operasyon aralığında çalışabilir olmalıdır.
■ İletken kaide, malzeme ve şaft salmastrası yüksek verimlilik ve uzun servis ömrü sağlayacak şekilde tasarlanmalıdır.
Pompa Hız Kontrolünde Kullanılan Kontrol Konsepti
Bu tip uygulamarda Egger dört kademeli hidrodinamik salmastralı Turo® serbest akış pompası başarılı sonuçlar vermektedir. Eşsiz serbest akış hidroliği ve sızdırmaz tasarımı sayesinde ince yapılı akışkanların hassas ekipmanlara zarar vermeden ve aşındırmadan transferini garanti eder. Kontrol konsepti kombinasyonu ile birlikte işletmede tespit edilen ihtiyaçları kusursuzca karşılar.
Kuzey Alman yağ üreticisinin dört adet filtre pres beslemesi Egger kontrol konsepti ile donatılmıştır. Egger tek tip pompa mekanizması ile besleme uygumalarındaki her türlü farklı filtreleme ihtiyaçlarına cevap verebilir.
■ Filtreleme sonucu % 20 oranında artmıştır.
■ Filtreleme prosesinden sonra filtre çamur kekinin bez ile kolayca temizlenebilmesinden dolayı personel maliyeti ciddi oranda azalmıştır.
■ Besleyici pompa ve şaft salmastralarının servis ömrü günlerle ölçülür iken üç yıl ve fazlasına uzamıştır.
■ Yedek parça maliyeti yaklaşık % 15 oranında azalmıştır.
■ Akıllı kontrol konsepti sayesinde enerji tüketimi % 12 oranında azalmıştır.
Proses optimizasyonda sağlanan büyük başarı sonrasında İsviçreli pompa üreticisi Egger ve Alman yağ üreticisi geleceğe olumlu bakıyor. Bu ortak çalışma benzer ihtiyaçların çözümü ve iyileştirmeler için sürekli değerlendirilmektedir.
Sonuç 

Proses optimizasyonu, sadece proses ve üretimi ciddi oranda iyileştirmekle kalmamış, aynı zamanda yeni kontrol konsepti ve modifiye pompa teknolojisi sayesinde finansal olarak işletmeye olumlu etkileri olmuştur.  Makina servis ömrünün

uzaması ile birlikte işletmenin devamlılığı artmış, yıllık bakım maliyeti ise beş basamaklı sayılara inmiştir. Ekipmanların yüksek verimli çalışması sonucu, firma yeni ürünler geliştirmek için vakit ayırabilir duruma gelmiş, yıllık ek kazancı ise altı basamaklı sayılara ulaşmıştır.

Yazan: Jörn Scharnweber ve Richard Layes
Çeviri: Seterm Teknik

 

Endüstri dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz? Şimdi kayıt olun.

  E-Bülten'e kayıt olun
E-Posta:
 

Türkiye endüstrisine, alana özel, spesifik yayınlar üreten MONETA Tanıtım’ın sektörel dergilerinin ve web portallarının editörlüğünü yapmaktayım. Yeni nesil, dinamik yayıncılık anlayışıyla, dijital ve basılı mecralarda içerik geliştirmek için çalışmaktayız.

Pompalar

Viskoz akışkanların transfer çözümleri

Yayın Tarihi:

on

Yazar:

Yavaş, kalın, viskoz veya yoğun? Bu kelimelerden herhangi biri yüksek viskoziteli bir akışkanın karakteristik tanımı olabilir. İster kalın yağlar ister yapışkan bal veya topaklanmış ahududu reçeli pompalıyor olun, sorunsuz bir üretim sürecinin sürdürülmesi için önemli talepler vardır.

Pompanın doğru kullanılması koşuluyla, viskoz akışkanların nasıl pompalanacağını ve işleneceğini bilmek çeşitli avantajlar sunar:

Daha az plansız duruş süresi, maliyet tasarrufu, daha uzun pompa ömrü, minimize edilmiş dökülme ve sızıntılar, enerji tasarrufu, geliştirilmiş ürün kapasitesi.

Bu avantajlar, akıllı bir seçim yapmanın yüksek kaliteli üretimle sonuçlanacağı anlamına gelir.

İşte nasıl düşünmeniz gerektiği: Konfigürasyon

Viskoz akışkanların genellikle ortak bir özelliği vardır: Yoğun olmaları. Bununla birlikte, farklı akışkanlar birçok açıdan çeşitlilik gösterebilir ve bu nedenle pompanın özelliklerinin akışkanın özelliklerine uyması gerekir. Örneğin reçel, diyaframlı bir pompanın işleyemeyeceği ancak loblu bir pompanın kolayca işleyebileceği partiküller içerebilir.

Pompaladığınız sıvının türüne bağlı olarak, pompanın özellikleri ve malzeme seçimi söz konusu olduğunda çeşitli faktörleri göz önünde bulundurmanız gerekir. Farklı akışkanlar arasında kontaminasyonu önlemek ve kullanımdan sonra temizliği kolaylaştırmak için pompanın kolay temizlenebilir olduğundan emin olmanız gerekir.

Pompanın kapasitesi belirli bir sıvıyı taşımak için yeterli olmalıdır. Bu, viskoz akışkanı etkili bir şekilde pompalamak için yeterince yüksek basınç, hız veya güce sahip bir pompa seçmeniz gerektiği anlamına gelir.

Pompa yapısında kullanılan malzeme de viskoz akışkanların uygun maliyetli bir şekilde pompalanmasında temel bir faktördür. Örneğin, viskoz akışkanlar aşınma ve erozyona dirençli malzemeler gerektirir.

Başarılı bir üretim için özelleştirilmiş akış çözümleri gerektiren sadece viskoz akışkanlar değildir: Alkol veya süt gibi diğer daha az viskoz sıvılar da ATEX ortamı veya sıhhi malzemeden yapılmış bir pompa gibi başka uyarlanmış ortamlar veya özellikler gerektirir.

Yoğun sıvılarla kolaylıkla başa çıkın

Viskoz bir sıvıyı pompalamak için hangi pompayı  seçeceğinizi göz önünde bulundurmanız gerekir. İşte viskozite ile kolaylıkla başa çıkabilen pompalar:

Hortum pompası: Yüksek talepleri karşılarken akışkanın nazikçe taşınmasını istediğinizde yardımcınız.

Lob pompa: Yüksek akış kapasitesine, partiküllerle başa çıkma becerisine ve pürüzsüz bir akışa ihtiyaç duyanlar için.

Diyaframlı pompa: Kendinden emişli, aşınmaya dayanıklı, esnek malzemeden üretilmiş ve temizlenmesi kolay pompa.

Diyaframlı pompa: Kendinden emişli, büyük partikülleri ve lifleri işlemek için geniş geçişli ve akışı değiştirebilen bir pompa isteyenler için mükemmel bir seçim.

Çift vidalı pompa: Pürüzsüz ve titreşimsiz pompalama sağlayan çok sektörlü bir pompa.

Endüstri dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz? Şimdi kayıt olun.

  E-Bülten'e kayıt olun
E-Posta:
 
Devamını Oku

Pompalar

Öz-kan Makina, Project Pearl Fabrikası’nın 1. yılını kutluyor

Yayın Tarihi:

on

Yazar:

Pompa&vana sektörünün global markaları arasında yer alan Öz-kan Makina, 2022’nin Eylül ayında devreye aldığı dünyanın en modern kelebek vana tesisi Project Pearl Fabrikası’nın 1. yılını kutluyor.

Kelebek vana başta olmak üzere, iğne vana, çek vana, vantuz ve demontaj parçası gibi fonksiyonel vana sistemleri alanında küresel ölçekte tanınan markalardan biri olan Öz-kan Makina, iki fabrikasına ek olarak temellerini 2019 yılında attığı 7.000 metrekarelik Project Pearl Fabrikası’nın 1. yılını kutluyor. 20 milyon euroluk yatırım değerine sahip İnci Projesi ile birlikte istihdamını 250’ye çıkaran Öz-kan Makina, bu dev yatırımla beraber kapasitesini de %100 oranında artırmayı hedefliyor.

Sadece Türkiye’nin değil, dünyanın en gelişmiş vana üretim tesislerinden biri olduğunu her geçen gün kanıtlamaya devam eden fabrikada, son teknoloji multi-proses makineler yer alıyor ve hassas işçilikler kolaylıkla yapılabiliyor. Birçok alanda tek olma özelliği taşıyan tesis, Türkiye’de olmayan ve dünyada sayılı bulunan bir makine yatırımını da içerisinde barındırıyor. Bunun yanı sıra, Türkiye’de tek olan Quality Assurance Association for Heavy-Duty Corrosion Protection of Valves and Fittings with Powder Coating (GSK) onaylı boyahane tesisini de içinde barındıran fabrika, Öz-kan Makina’nın kalitesini daha da artırıyor. Firma, boyahane test laboratuvarında yapılan testlerle birlikte içme suyu onaylı vanalarını müşterilerine güvenle sunuyor.

Son teknoloji makinelerle donatılan fabrikada kelebek vana, demontaj parçalar, hidrolik frenli çekvalfler, sürgülü vanalar, tilting çekvalfler, iğne vanalar ve vantuz gibi ürünler imal edilirken; Ar Ge merkeziyle sadece mevcut ürünler geliştirilmekle kalmıyor, yeni ürünler için de araştırmalar ve testler yapılıyor.

1983 yılında başladığı üretimine 2011 yılından bu yana Hawle Avusturya Grubu çatısı altında sürdüren ÖZKAN Makina, İnci Projesi isimli yeni fabrikasında üretime son hız devam ederken,
her geçen gün daha güçlü bir ekiple sektördeki yenliklere liderlik etmeyi sürdürüyor.

Endüstri dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz? Şimdi kayıt olun.

  E-Bülten'e kayıt olun
E-Posta:
 
Devamını Oku

Pompalar

İstanbul Finans Merkezi projelerinde Lowara imzası

Yayın Tarihi:

on

Yazar:

İstanbul’un küresel bir finans merkezi olması hedefiyle yapımı tamamlanan Türkiye’nin en önemli ve stratejik projelerinden İstanbul Finans Merkezi’nde yer alan BDDK Binası, Halk Bank Ofis Kuleleri, İlbank Binası ve Sarphan Finanspark Projelerinin tercihi, Lowara pompa ve hidrofor sistemleri oldu. Türkiye ekonomisinin büyümesinde önemli katkılar sağlayacak projelerin ısıtma ve soğutma hatlarında, yüksek verimli Lowara sirkülasyon pompaları hizmet vermektedir. Toplam 3,4 milyon m2 alan üzerine kurulan İstanbul Finans Merkezi ofis alanları, alışveriş merkezi, konferans merkezi ve 5 yıldızlı oteli ile iş dünyasının tüm ihtiyaçlarını karşılıyor. İstanbul Finans Merkezi’nde yer alan en önemli 4 projenin konforlu su temini Lowara hidrofor sistemleri ile sağlanmaktadır. Ayrıca projelerin atık su ve drenaj hatlarında da Lowara pompalar hizmet vermektedir. Su döngüsünün her aşamasında eksiksiz çözümler sunan Lowara, önemli projelerin tercihi olmaya devam ediyor.

 

Endüstri dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz? Şimdi kayıt olun.

  E-Bülten'e kayıt olun
E-Posta:
 
Devamını Oku

Trendler

Copyright © 2011-2018 Moneta Tanıtım Organizasyon Reklamcılık Yayıncılık Tic. Ltd. Şti. - Canan Business Küçükbakkalköy Mah. Kocasinan Cad. Selvili Sokak No:4 Kat:12 Daire:78 Ataşehir İstanbul - T:0850 885 05 01 - info@monetatanitim.com