Rekabetin sağlanabilmesi veya geliştirilebilmesi için, özellikle üretim proseslerinde optimizasyon hayati önem taşır. Kuzey Almanya’dan yenilebilir yağlar üreten bir işletme, İsviçreli pompa üreticisi Emile Egger ile üretim prosesini geliştirmek, ham yağlar besleme filtre presi için filtreleme çözümleri elde etmek ve biodizel üretimine başlamak amacı ile irtibata geçti.
Egger halihazırda filtre pres beslemesi tasarımı üzerinde yoğun olarak çalışmaktaydı ve geçmişte otomotiv endüstrisinde boya sektörü ile kimya endüstrisinde makina proses teknolojileri üzerine büyük başarı elde etmişti. Kimya sektöründe hidrosiklon ve dekantör beslemesi gibi bir çok farklı mekanik seperasyon prosesleri ve her türlü filtreleme prosesi kullanılmaktadır. Bu proseslerde en büyük görev filtre pres haznesinin beslenmesidir.
Yüksek Beklentiler
Egger’ın yağ üreticisi firma ile yaptığı görüşmeler sonrasında aşağıdaki ihtiyaçlar belirlenmiştir:
■ Makina kullanılabilirliğinin geliştirilmesi
■ Enerji tasarrufu
■ Filtre keki çamuru için geliştirilmiş filtre
■ Pres açıldıktan sonra filtre çamur kekinin kolay temizlenmesi
■ Özdeş pompa teknolojisi ve şaft salmastraları sağlanarak yedek parça stoğunun en aza indirilerek besleyici pompaların birbiri ile yer değiştirmesine olanak sağlamak
■ Makina kullanılabilirliğinin geliştirilmesi
■ Enerji tasarrufu
■ Filtre keki çamuru için geliştirilmiş filtre
■ Pres açıldıktan sonra filtre çamur kekinin kolay temizlenmesi
■ Özdeş pompa teknolojisi ve şaft salmastraları sağlanarak yedek parça stoğunun en aza indirilerek besleyici pompaların birbiri ile yer değiştirmesine olanak sağlamak
Üretici firma standart santrifüjlü pompa veya gel-git (elektrikli dişli) pompalar kullanmaktaydı. Perlit, dikalit veya kil gibi aşındırıcı filtre katkıları hidrolik veya salmastraların sadece bir kaç günde bir bakım yapılmasına sebep olur.
Filtrelenecek olan katı maddenin ve filtreleme katkılarının hassas taşınması gerekliliği, bu tip besleme pompaları için düğüm noktası olmaktadır. Tasarımın en başından itibaren, yüksek miktarlı geniş alanda düşük basınç ve mümkün olan en büyük katı parçaları ve besleme basıncının artması ile birlikte filtre çamur keki uygun hale gelir. Doğal olarak bu fitreleme prosesi her proses için uyarlanmalıdır.
Bu tip besleyici pompalarda ihtiyaçlar son derece karmaşıktır:
■ Katı maddeler ve filtreleme katkıları mümkün olan en az aşınma ile son derece hassas taşınmalıdır.
■ Pompa 2.0 bar ila 8.0 bar basıncında ve 5 m3/h ile 65 m3/h arasında geniş operasyon aralığında çalışabilir olmalıdır.
■ İletken kaide, malzeme ve şaft salmastrası yüksek verimlilik ve uzun servis ömrü sağlayacak şekilde tasarlanmalıdır.
Pompa Hız Kontrolünde Kullanılan Kontrol Konsepti
Bu tip uygulamarda Egger dört kademeli hidrodinamik salmastralı Turo® serbest akış pompası başarılı sonuçlar vermektedir. Eşsiz serbest akış hidroliği ve sızdırmaz tasarımı sayesinde ince yapılı akışkanların hassas ekipmanlara zarar vermeden ve aşındırmadan transferini garanti eder. Kontrol konsepti kombinasyonu ile birlikte işletmede tespit edilen ihtiyaçları kusursuzca karşılar.
Kuzey Alman yağ üreticisinin dört adet filtre pres beslemesi Egger kontrol konsepti ile donatılmıştır. Egger tek tip pompa mekanizması ile besleme uygumalarındaki her türlü farklı filtreleme ihtiyaçlarına cevap verebilir.
■ Filtreleme sonucu % 20 oranında artmıştır.
■ Filtreleme prosesinden sonra filtre çamur kekinin bez ile kolayca temizlenebilmesinden dolayı personel maliyeti ciddi oranda azalmıştır.
■ Besleyici pompa ve şaft salmastralarının servis ömrü günlerle ölçülür iken üç yıl ve fazlasına uzamıştır.
■ Yedek parça maliyeti yaklaşık % 15 oranında azalmıştır.
■ Akıllı kontrol konsepti sayesinde enerji tüketimi % 12 oranında azalmıştır.
Proses optimizasyonda sağlanan büyük başarı sonrasında İsviçreli pompa üreticisi Egger ve Alman yağ üreticisi geleceğe olumlu bakıyor. Bu ortak çalışma benzer ihtiyaçların çözümü ve iyileştirmeler için sürekli değerlendirilmektedir.
Sonuç
Proses optimizasyonu, sadece proses ve üretimi ciddi oranda iyileştirmekle kalmamış, aynı zamanda yeni kontrol konsepti ve modifiye pompa teknolojisi sayesinde finansal olarak işletmeye olumlu etkileri olmuştur. Makina servis ömrünün
uzaması ile birlikte işletmenin devamlılığı artmış, yıllık bakım maliyeti ise beş basamaklı sayılara inmiştir. Ekipmanların yüksek verimli çalışması sonucu, firma yeni ürünler geliştirmek için vakit ayırabilir duruma gelmiş, yıllık ek kazancı ise altı basamaklı sayılara ulaşmıştır.
Yazan: Jörn Scharnweber ve Richard Layes
Çeviri: Seterm Teknik