Son vaka çalışmamızda, denizaşırı ülkelerde faaliyet gösteren büyük bir enerji üretim işletmesi için iki pompa tedarikine yönelik yeni bir projeyi ele alıyoruz. Potansiyel bir müşteri, mazot olarak da bilinen hafif akaryakıtın transferi için kullanılacak iki hafif akaryakıt pompası için bizimle temasa geçti. Bu projede akaryakıt, yurt dışındaki büyük enerji üretim tesislerinde ana depolama tanklarından günlük tanklara pompalanacaktı.
Hafif akaryakıt nedir?
Hafif akaryakıt veya dizel yağlar, hem bekleme modunda hem de baz yük uygulamalarında dizel motorlu enerji santrallerini çalıştırmak için kullanılabilen yüksek değerli distilat maddelerdir. Kullanıma bağlı olarak çeşitli kaliteler mevcuttur; karışımında bulunan kırmızı boya nedeniyle kırmızı dizel olarak bilinen düşük yakıt tüketimli dizel çeşitleri vardır. Kırmızı dizel genellikle ormancılık, demiryolu ve tarım sektörlerinde kullanılır. Hafif akaryakıt genellikle yedek enerji santrallerinde ve uzak adalardaki tesislerde veya daha ucuz alternatiflerin tedarik edilmesinin zor ve maliyetli olduğu kutup koşullarında kullanılır. Hafif akaryakıt daha az işlem gerektirir ve ağır petrole göre daha yüksek oranda benzin ve dizel üretir. Viskozitesi 1 ila 7cst arasında değişebilir, bu nedenle çeşitli teknolojiler tarafından rahatça işlenebilir.
Günlük tank nedir?
Bir enerji üretim tesisinde dökme yakıt genellikle büyük bir tankta depolanır ve ardından motorun yakınındaki daha küçük bir günlük tanka aktarılır. Günlük tank, yığın depolama tankı ile dizel motor arasına yerleştirilir ve yakıt, yığın depodan günlük tanka bir yığın depolama dağıtım pompası ile iletilir.
Neden gereklidir?
Enerji üretimi alanında, günlük tank çok önemlidir ve operasyonların sürdürülmesinde kilit bir rol oynar. Temel sistemlere, tesislere ve hizmetlere kesintisiz güç beslemesi sağlar. Bir uygulamada günlük tank, bir jeneratöre kısa süreli operasyonlar için sabit ve güvenilir bir yakıt kaynağı sağlamak üzere özel olarak tasarlanmıştır. Uzun süreler boyunca yakıt depolayan çok daha büyük dökme yakıt depolama tanklarının aksine, günlük tanklar daha küçüktür ve yaklaşık 8 ila 24 saat boyunca yakıt sağlar. Jeneratöre yakın konumlandırılırlar, böylece elektrik kesintileri veya acil durumlar sırasında hızlı ve verimli bir şekilde yakıt sağlayabilirler.
Günlük tankın faydaları
Kesintisiz güç kaynağı
Hastaneler, endüstriyel tesisler ve veri merkezleri gibi kritik uygulamalarda, çok kısa bir elektrik kesintisi bile feci, hatta ölümcül sonuçlar doğurabilir. Gündüz tankları ana yakıt depolama tankı ile jeneratör arasındaki boşluğu doldurur. Ana güç kaynağının kısa bir süre bile kesilmesi durumunda jeneratörün hemen devreye girebilmesi için sürekli bir yakıt kaynağı olmasını sağlar.
Maliyet etkinliği
Günlük tanklar arıza süresini en aza indirir ve elektrik kesintilerinden kaynaklanan ekipman hasarı riskini azaltır. Tüm bunlar genel tesis verimliliğini artırmaya ve plansız elektrik kesintilerinin maliyetini azaltmaya yardımcı olur.
Yakıt kalitesi ve bakım
Sınırlı miktarda yakıt depolayan günlük depolar yakıtı daha sık değiştirerek yakıtın bozulması veya kirlenmesi riskini azaltır. Buna ek olarak, günlük depolar genellikle yakıtı temizleyen ve olası sorunlara karşı erken uyarı veren dahili filtrelere ve izleme sistemlerine sahiptir. Bu da hızlı sorun giderme ve bakım sağlar.
Verimli alan kullanımı
Dökme yakıt depolama tankları genellikle büyük miktarda alan ve altyapı gerektirirken, günlük tanklar kompakttır ve küçük alanlara kolayca yerleştirilebilir. Dahası, ana depolama tankına yakın olmaları, uzun yakıt hatlarına gerek olmadığı ve yakıt kirlenmesi veya sızıntı riskinin daha az olduğu anlamına gelir.
Dişli pompa nedir?
İki tasarıma sahip döner pozitif deplasmanlı bir pompadır. Dahili eksantrik veya harici, helisel dişli olarak da bilinir. Belirli bir uygulama için doğru tasarım, pompalanan sıvının viskozitesine ve gereken basınca bağlı olacaktır. Bunun nedeni, iç tasarımın akışkan türüne göre değişmesi ve farklı çalışma koşullarına uyacak şekilde farklı diş stillerinin takılmasıdır. Bunlar daha sonra pompanın dönüş hızını etkiler.
Bir dişli pompa nasıl çalışır?
Hem iç eksantrik hem de dış dişli pompalarda iki avara dişlisi bulunur. Dişliler, biri motor tarafından tahrik edilecek şekilde üst üste monte edilir. Dişliler, açık boşluklara akan ve döndükçe dişler tarafından hapsedilen sıvı ile birbirine geçecek şekilde senkronize edilir. Akışkan en az dirençli yolu seçerek, boşaltılacağı iç içe geçmiş alanlara doğru akar. Dişli pompalar çok yönlüdür ve 6,5 m’ye kadar kendinden emişlidir. Titreşimsiz bir akış oluşturan pozitif deplasmanlı bir tasarıma sahiptir ve 1 CST ile 1.000.000 CST arasındaki viskoziteleri rahatça işleyebilirler.
Özel proje gereksinimleri
Proje özetinin bir parçası olarak, müşterimiz enerji üretimi uygulamaları için hafif yakıt transfer setinin bir parçası olarak döner dişli pompaların kullanılmasını istedi. Ayrıca, mevcut 3 inç’lik boru tesisatını değiştirmek zorunda kalmadan 20 ila 30 m³h’lik bir kapasite istedi ve bunu sadece 350 Rpm’lik bir pompa hızıyla başardık. North Ridge Pumps olarak, tek bir pompa teknolojisine bağlı değiliz. Uzmanlığımızı raftan seçtiğimiz bir şeyi değil, kişiye özel bir çözüm sunmak için kullanıyoruz. Bu da her müşteri ve uygulama için her zaman en iyi pompayı en düşük maliyetle seçebileceğimiz anlamına geliyor.
Bir günlük tanka dökme yakıt aktarımı için dişli pompaların kullanılması
Dökme tanktan günlük tanka yakıt transfer pompası, genellikle dökme tankın üzerine yerleştirilmiş pozitif deplasmanlı bir dişli pompadır. Pompa çalıştırıldığında, emme hattındaki hava çıkarılır ve bir vakum oluşturulur. Bu, dökme tankındaki sıvıyı emme borusuna ve gündüz tankına kaldırır.
90° flanş bağlantılı FIG90 dahili dişli pompa
Bu hafif yakıt transfer seti için FIG 90 modelimiz olan endüstriyel uzun akuple iç dişli pompalarımızdan iki tane tedarik ettik. Gövde dökme demirden, dişliler ise sfero dökümden imal edildi. Bu sayede 12 Bar’a kadar çıkış basıncı elde edebildik. Hafif akaryakıt pompalarımız 8 hafta içinde tamamlandı ve müşteriye gönderildi. İç dişli pompalarımız, su kalınlığının 2 ila 7 katı arasında değişen çeşitli viskozitelerdeki temiz yağlama sıvılarını işlemek üzere tasarlanmıştır. Bu sıvı çeşitliliğiyle başa çıkabilmek için pompaları, sıvı viskozitesinden bağımsız olarak tutarlı bir akış sağlayacak tahliye vanasıyla birlikte tedarik ettik.
Bu özel uygulama için pompalar hafif akaryakıt aktarımı yapacaktı. İç dişli pompalarımız reçinelerin, yapıştırıcıların ve greslerin pompalanması için de kullanılabilir.
Mükemmel verimlilik
Sadece iki döner bileşenden oluşan basit tasarımımız ve dahili hareketli parçaların olağanüstü sıkı boşlukları, dahili dişli pompa çalışırken neredeyse sıfır kayma olduğu anlamına gelir. Bu, dişli pompalarımızın sadece yüksek verimli olmakla kalmayıp aynı zamanda çok az enerji kullandıkları anlamına gelir. Bu da onları 7/24 sürekli çalışma gerektiren uygulamalar için mükemmel bir çözüm haline getirir.