Connect with us

Elektrik Motorları

ELK Motor, yeni yıla büyük hedeflerle giriyor

Yayın Tarihi:

on

ELK Motor, yeni yıla büyük hedeflerle giriyor

Türkiye’nin köklü firmalarından Yılmaz Redüktör’ün ürün ailesinin devamı olarak elektrik motoru üreten firması ELK Motor, yeni yıla büyük hedeflerle giriyor.

ELK Motor Satış ve Pazarlama Müdürü Alkan Demircioğlu şu bilgileri verdi: “Hâlihazırda yaklaşık 280 bin adet elektrik motoru ürettiğimiz Çerkezköy’de yerleşik fabrikamızda, 250 gövdeyi sanayimizin hizmetine hazır hale getirdik. Şimdilik yalnızca 4-kutupta üretimini gerçekleştirdiğimiz 250 gövdede 55 kW ve 75 kW (Compact) ELK motorlarımızı, sanayimizin kullanımına hazır hale getirmiş bulunuyoruz. Çok yakın zamanda bu gövdelerdeki imalatlarımız diğer kutuplarda da hazır hale gelecektir. Konuya yönelik ilk bilgilendirmeyi tüm bayilerimizle paylaşmış bulunuyoruz. Bayilerimiz bu doğrultudaki ilk stok siparişlerini tarafımıza iletmektedirler. Böylelikle, sanayimizin çok çeşitli sektörlerinde faaliyette bulunan nihai müşterilerimiz; yüksek kalite, performans ve verimlilik seviyesindeki ELK motorlarımızı 71-250 gövde aralığında artık gerek stoklardan gerekse de hızlı imalat sürelerimizle kolaylıkla tedarik edebilir hale gelmiş bulunmaktadırlar.”

Müşterilerine “komple çözüm” sundukları vurgusu yapan Demircioğlu, şunları kaydetti: “Erişmiş olduğumuz 250 gövde büyüklüğündeki ELK motor imalatımız ile, bugün ülkemizde sürücüden elektrik motoruna, elektrik  otorundan redüktöre ve iş makinesine, tek çatı altında komple çözüm sunabilen bizden başka hiçbir yerli üretici  irma mevcut değildir. Bu gücü, bu avantajı mümkün olabildiğince tüm müşterilerimize anlatıp, kendilerine diğer hiçbir rakibimizin sunamadığı komple çözüm hizmetlerimizi sunmayı amaçlamaktayız.”

Uluslararası Sertifikasyon ve UL Belgesi

Uluslararası ticaretin gereklerini yerine getiren bir üretim yaptıklarını da belirten Alkan Demircioğlu, “Uluslararası ticaretin ayrılmaz parçaları sırasıyla, yüksek kalite ve performansta ürün, uygun performans/ fiyat oranı, satış sonrası servis hizmetleri ve sertifikasyondur. ELK Motor olarak tüm bu değerleri kendimize hedef olarak belirliyoruz. Çerkezköy fabrikamızda üretilen her elektrik motoru gerekli testlerden itinayla geçiyor, son kontrolleri eksiksiz gerçekleştiriliyor. Gerek yerel gerekse uluslararası pazarların kendi iç dinamikleri esas alınarak en uygun maliyet/fiyat analizleri yapılıyor. Müşterilerimizden gelen geri bildirimler, oluşan arızalar itinayla takip edilip gerekli müdahaleler tarafımızca yapılıyor. Tüm bunlara ilaveten, sertifikasyon konusu hakkında çalışmalar ve gerekli altyapı hazırlıkları organize ediliyor. Bilhassa uluslararası normlarda sahip olunan sertifikalar ile yurt dışı projelerde, uluslararası ticarette avantajlar sağlanıyor. Bizler ELK Motor olarak, örneğin IE3 süper yüksek verimli motorlarımıza ilişkin, bugün itibariyle başka hiçbir yerel rakibimizin sahip olmadığı ‘VDE Kalite Onay Belgesi’ne sahibiz. VDE, Almanya portalında bağımsız bir laboratuvar ve bu belge imalatçı olarak ürettiğimiz elektrik motoru ile kataloğumuza yazdığımız teknik verilerin birbiriyle tam uyumlu ve doğru olduğunu belgelemiş ve ispatlamış oluyor. Müşterilerimiz bizi tercih ettiklerinde, tesislerinde kullandıkları motorlarımızdan, verim değerlerimizden, kendilerine sağlayacağımız enerji verimliliğinden %100 emin olmuş oluyorlar. Uluslararası ticarette geçerli olan GOST, CSA, UL, NEMA vb. sertifikalardan, ELK Motor olarak UL Sertifikası’na yönelik çalışmalarımız ve hazırlıklarımız devam etmektedir. Çok yakın bir tarihte UL Sertifikası’nı şirketimiz bünyesine kazandırmayı hedefliyoruz. Bu doğrultuda bilhassa Kuzey Amerika pazarı için ELK Motor hazır olmuş olacak. Bu pazarlara proje hazırlayan firmalara, ilgili UL Sertifikasyonu bulunmayan imalatçı firmaların ürün tedarikinde bulunabilmeleri mümkün olmayacak. ELK Motor olarak UL Sertifikasyonu’na sahip olmamızın çok yakın olduğu bugünlerde, bizim bu pazar ve projelerde ciddi avantajlarımız olacaktır” açıklamasını yaptı.

Sanayide Alçak Gerilim AC Motor Seçiminde Dikkat Edilmesi Gereken 14 Temel Kriter

“Endüstride elektrik motorlarının kullanılmadığı herhangi bir sektör yok gibidir” diyen Alkan Demircioğlu,

ihtiyaca uygun doğru elektriksel ve mekanik özelliklere sahip bir elektrik motorunu seçebilmek için izlenmesi gereken adımlara ilişkin bilgi verdi:

“Unutulmamalıdır ki, bir işletmede tam performans ile çalışıp iş makinesini en optimum noktada tahrik edebilen bir elektrik motoru, müşterinin ihtiyacının en başından doğru tespit edilmesi ve buna uygun elektrik motorunun seçilip imal edilmesi ve hizmete sunulmasıyla mümkün olabilmektedir. Elektrik motorlarının en çok kullanılmakta olduğu başlıca sektörlere örnek vermek gerekirse; kompresör uygulamaları, fan ve pompa uygulamaları, kâğıt sektörü, çimento sektörü, denizcilik sektörü, redüktör uygulamaları, yenilenebilir enerji kaynağı uygulamaları, arıtma teknolojileri, paketleme ve ambalaj sektörü vb. sayılabilir. İşte tüm bu sektörlerdeki uygulamaların ana tahrik ürünü olan elektrik motorlarını doğru biçimde seçip tasarımlandırabilmemiz; sistemin genel işleyiş performansı açısından çok önemlidir. Şimdi örnek bir uygulamaya cevap vermesi beklenen bir elektrik motorunun seçilmesindeki adımları sırayla inceleyelim; göz önünde tutmamız gereken tüm teknik noktaların neler olduğunu maddeleyelim:

1- Motorun çalışacağı şebeke değerleri: Besleme gerilimi, faz sayısı ve şebeke frekansı. (Örneğin 3AC 50Hz. 400V şebeke değeri veya 3AC 60Hz.380V gibi.)

2- Motorun çalışacağı düzen: Motor enerjilendiği vakit sürekli mi yoksa kesintili mi çalışacaktır? (Farklı çalışma rejimleri, S1 … S9)

3- Motorun sahip olması istenilen koruma sınıfı: Dış etkilere karşı IP koruma sınıfı.

4- Motor kutup sayısı: Motor kaç kutuplu, bir başka deyişle hangi devir/dakika değerinde olacaktır sorusunun cevabının saptanması.

5- Motor anma gücü: Motorun mil çıkışında kaç kW güç vereceği. (Bu durum mekanik olarak iş makinesinin ne kadar kW’lık güce ihtiyaç duyduğu ana fikrinden yola çıkılarak bulunur.)

6- Motor anma momenti: Motorun iş makinesine ileteceği mil döndürme momenti (Nm.).

7- Motor yapı şekli: Motorun ortama kurulacağı yapı inşa şekli.

8- Ortam fiziki şartları: Motorun çalışacağı ortam sıcaklık değeri (derece, C.), ortam yüksekliği (m.) ve oluşabilecek olası mil çıkış gücündeki düşüşün hesaplanması.

9- Tüm bu 8 madde neticesinde tespit edilebilen uygun gövde büyüklüğündeki ac motor tipi.

10- Motorun en uygun soğutma sınıfının seçilmesi, şebeke frekansının altında uzun süreli çalışma olacaksa, cebri soğutma fanının düşünülmesi.

11- Şayet varsa istenilen özel motor RAL boya kodu isteğine göre dizayn edilmesi.

12- Motorun şebeke üzerinden mi yoksa inverter (frekans çevirici) üzerinden mi çalışacağı bilgisine net biçimde sahip olunması, buna ve ortam sıcaklığına bağlı olarak sargı yalıtım ve ısınma sınıfının en doğru şekilde tespit edilmesi.

13- Motorun iş makinesine bağlantı biçimi, direkt aküple veya k-kasnak ara bağlantısına uyumlu DE (yük) tarafı motor rulmanının en uygun şekilde saptanıp, seçilmesi.

14- Ve son hali ile tüm yukarıdaki maddeler doğrultusunda uygulamaya yönelik spesifik elektrik motorunun tüm detayları ile seçilmesi ve imalat planına alınmasıdır.”

“Yüksek performans özel tasarım motorlar üretiyoruz”

ELK Motor olarak, elektrik motorlarını temel tasarım ve teknolojisi itibariyle IE3 verimlilik sınıfını da karşılayacak şekilde tasarladıklarını belirten Alkan Demircioğlu, halihazırda zorunlu olan IE2 verimlilik sınıfından IE3 verimlilik sınıfına geçişte, mekanik boyutların aynı kalması sayesinde, müşterilerine sorunsuz bir geçiş imkânı sağladıklarını belirtti. ELK motorlarını, mühendisliğinden talaşlı imalata, dökümden sac işleme ve motor sarımına kadar tüm süreçleriyle Çerkezköy’deki fabrikalarında ürettiklerini belirten Demircioğlu, “Avrupa standartlarına uygun olarak ürettiğimiz standart motorlarımızla birlikte, müşterilerimize yüksek performans ve uygun maliyetler açısından avantajlar sağlayacak özel tasarım motorlarımızı da üretiyoruz” diyerek şu açıklamayı yaptı:

“Mil, gövde ve kapaklar tam otomatik CNC tezgâhlarında, sürekli kalite kontrol denetiminde üretilirken, rotor ve stator paketleri otomatik kilitlemeli laminasyon kalıplarında basılıyor. Rotor paketleri otomatik enjeksiyon makinelerinde basılarak rotor mil grubu haline getirilirken, stator paketleri de otomatik sargı makinelerinde sarıldıktan sonra ihtiyaca ve kullanım sahasına bağlı olarak otomatik daldırma yöntemi ya da VPI (Vacuum Pressure Impregnation) olarak anılan yöntemle verniklenerek montaja hazır hale getiriliyor. Bu sayede ürettiğimiz tüm elektrik motorlarımız daima kalite ve performans açısından en ileri seviyeye ulaşıyor. Bu işlemler sonrasında, ürün reçetelerine uygun olarak montajı yapılan motorlarımız, %100 son kontrol ve test aşamalarını geçtikten sonra ambalajlanarak sevkiyata hazır hale geliyor.”

Yurt dışı fuarlarına yoğun bir katılım gösterdiklerini belirten Alkan Demircioğlu, 2017 Nisan ayında Hannover Fuarı’na katıldıklarını ve uluslararası arenada katılımda bulundukları ilk fuar olması açısından ELK Motor için heyecan ve gurur verici bir deneyim yaşadıklarını belirtti. 2017 Eylül ayında Münih Drinktec İçecek Teknolojileri Fuarı’na da katıldıklarını belirten Demircioğlu, Avrupa’nın sanayi devi olan Almanya’daki bu fuarda şişeleme, dolum, ambalaj, komple hat otomasyonu, makine imalatı vb. kırılımlara hizmet veren çeşitli firmalarla karşılıklı ziyaretlerde bulunduklarını belirtti. 2017 Ekim ayında ise Bükreş TIB Teknoloji Fuarı’na katıldıklarını belirten Alkan Demircioğlu, “Fuarda standımızda, Fren + Enkoder + Cebri Fan Modifikasyonlu ELK motorumuz sergilendi. Beraberinde çeşitli güçlerden alüminyum ve döküm gövdelerde örnek elektrik motorlarımız sergilendi. Partnerlik düşünen çeşitli firmalar ile ELK Motor bayiliği ve koşullarımız hakkında karşılıklı görüşmelerde bulunuldu. Temaslara başarıyla devam edilmektedir” açıklamasını yaptı.

 

Türkiye endüstrisine, alana özel, spesifik yayınlar üreten MONETA Tanıtım’ın sektörel dergilerinin ve web portallarının editörlüğünü yapmaktayım. Yeni nesil, dinamik yayıncılık anlayışıyla, dijital ve basılı mecralarda içerik geliştirmek için çalışmaktayız.

Elektrik Motorları

Başarı hikayelerinin çözüm ortağı VEK Motor

Yayın Tarihi:

on

Yazar:

17’den fazla ülkeyle iş birliği içerisinde 8 markayı Türkiye’nin imalat sanayisiyle buluşturan VEK, yarım asra yaklaşan sektör birikimi, mühendislik alanında uzman kadrosu ve müşterilerinin ürettiği ürünler konusundaki tecrübesiyle önemli projelerin çözüm ortağı konumunda yer alıyor. Güçlü iş ortaklıkları sayesinde dünyanın lider markalarını tek kaynaktan sunan VEK, sektörde yetişen ve ihtiyaçlara göre çözümler geliştiren mühendis ağırlıklı çalışan yapısıyla bu markaların kalitesini; mühendislik, sahada elde edilmiş tecrübe, imalat sanayisindeki bilgi-birikim, satış öncesi ve sonrası hizmetlerle buluşturuyor.

Elektrik motorlarında WEG, AEMOT, WAT-TEE, NİDEC, Rotor NL, Marathon; inverter ve test sistemlerinde KISTLER, KOSTAL, Danfoss, LS Electric; redüktör grubunda ise Yılmaz Redüktör’ü geniş ürün yelpazesinde barındıran VEK; doğru ürün, doğru teknoloji ve doğru sistem tasarımı ile daha verimli, daha çevreci, daha kompakt ve uygun fiyatlı çözümler sunuyor.

Müşterilerinin ürettiği pompa, kompresör vb. ürünler hakkında da bilgi sahibi olan VEK; su ve atık su uygulamalarından petrol ve doğal gaz endüstrisine, inşaat ve altyapıdan denizcilik sektörüne, tarım endüstrisinden enerji üretimine kadar 15’ten fazla sektörün ihtiyaçlarını eksiksiz bir şekilde karşılıyor.

Referansları arasında Tüpraş, TAV, Standart Pompa, Vansan, Procyon Elektrik, İSKİ, DSİ, TCDD, ASKİ, Tüpraş, TAV, Standart Pompa, Vansan, EMCEKARE, Masdaf, Olgun, Netafim, EBARA, MSP gibi kurum ve kuruluşların yer aldığı VEK, pek çok önemli projenin çözüm ortağı oluyor.

Firmanın tamamladığı referans projeler arasında şunlar yer alıyor:

İSKİ Kazandere Terfi Merkezi 1.6 MW OG motor tedarik edilmesi ve kurulumu.

DSİ Akpazar Ovası Sulama Projesi kapsamında 800 kW orta gerilim motorun tedarik edilmesi ve kurulumu.

DSİ Denizli Tavas Projesi kapsamında 500kw AG motor tedariki ve kurulumu.

İSKİ Büyükçekmece Hamsu Pompa İstasyonu Projesi’nde 355kw OG motor tedarik ve kurulumu.

BM destekli Etiyopya Sulama Projesi kapsamında 14 adet AG ve 23 adet OG motor tedarik ve kurulumu (toplam kurulu güç 25.000 kW).

DSİ Boztepe Projesi kapsamında 800kW AG motor tedarik ve kurulumu.

Özbekistan Enerji Santral Projesi kapsamında 7 adet OG motor değişimi.

İSKİ Anadolu Terfii Merkezlerinde IE4 yüksek verimli motor değişim projesi.

BM destekli Tanzanya ve Ruanda Sulama Projeleri kapsamında muhtelif güçlerde toplamda 18 adet AG motor (toplam kurulu güç 4.800 kW).

Adana Adliyesi Soğutma Ünitesi 800kw değişken hız sürücülü pano.

Konya Organize Sanayi Arıtma Tesisi Projesi kapsamında muhtelif güçlerde toplam kurulu gücü 6.000 kw AG motor.

DSİ Edirne Çakmak IE4 yüksek verimli motor projesi.

DSİ Isparta Atabey Pompa İstasyonu 1.5 MW OG motor projesi.

İSKİ Terkos 1.1 MW OG motor projesi.

Azerbaycan 1.2 MW OG Motor Projesi.

Devamını Oku

Elektrik Motorları

Vakum pompa enerji verimliliği

Yayın Tarihi:

on

Yazar:

Ülkemizde ve dünyada enerji verimliliği büyük önem arz etmektedir. Dünya ülkeleri, enerji politikalarında yenilenebilir enerji sistemlerine önem verdiği kadar, üretilen enerjinin verimli tüketilmesine ve enerji verimliliği hakkında toplumsal bilinç oluşturmaya da önem veriyor. Hem ülkemizde hem de dünyada okul öncesi eğitimden sanayiye kadar birçok alanda, enerji verimliliğini arttırmaya ve enerji verimliliği bilinci yaratmaya yönelik projeler yapılmaktadır. Türkiye ihtiyacı olan birincil enerjinin yaklaşık 4’te 3’ünü ithal etmektedir. Bu durum bizlerin enerji verimliliğine çok daha fazla önem vermemize sebep olan en önemli etkendir.

Gücüm Pompa olarak bizler bunun farkındayız ve bununla ilgili birçok proje geliştiriyoruz. Vakum pompalarında enerji verimliliği sağlanması için projelere özel olarak pompa seçilmesi gerekmektedir. Yanlış seçilen her bir pompa kullanıcılarımıza büyük kayıplar olarak geri dönmektedir. Bunun önüne geçebilmek için yerinde tespit yapıp, doğru ürün seçimi için sistemler gerçekleştiriyoruz.

Enerjide tasarruf sağlamanın en önemli yollarından biri, sanayinin neredeyse her alanında kullanılan elektrik motorlarındaki verimliliğe bağlıdır. Türkiye’deki elektrik tüketiminin yüzde 47’si sanayide gerçekleşir ve bunun da yüzde 67’si elektrik motorlarında kullanılmaktadır.

IE1 Sınıfı = Standart Motorlar

IE2 Sınıfı = Yüksek Verimli Motorlar

IE3 Sınıfı = Premium Verimli Motorlar

IE4 Sınıfı = Süper Premium Verimli Motorlar

Elektrik motorlarında verim arttıkça, kullanılan malzeme de arttığından ya da daha pahalı malzeme kullanıldığından motorun maliyeti ve dolayısıyla fiyatı artar. Eğer yatırım maliyeti düşünülmüyorsa her zaman en yüksek verimli motor tercih edilmelidir. Ancak yatırımın kendini amorti etmesi düşünülüyorsa (ki en doğru yol budur), o zaman elektrik motorunun günde kaç saat çalışacağı veya yılda kaç gün çalışacağı elektrik enerjisinin birim fiyatı ve verimli motorun sağlayacağı verim avantajı göz önünde bulundurulmalıdır.

Müşterilerimizin eski tip pompalarının enerji verimliliği düşük olduğu için yeni tip pompalarımızın firmalarına kazandıracağı amortisman sürelerini hesaplayıp kendilerine iletiyoruz. Yeni tip pompalarımızın enerji verimliliği ile birlikte tasarruflarını düşürüyoruz.

Gücüm Pompa Ailesi olarak, müşterilerimize doğru çözümler üretiyor, yenilikçi anlayış içerisinde enerji verimliliğinde katkılar sunuyoruz. Güçlü servis ve bayi ağımızla birlikte müşterilerimize her bir proje için çözüm üretiyoruz.

Devamını Oku

Elektrik Motorları

Ağır sanayinin ihtiyaçlarına kusursuz Omec Motor çözümleri

Yayın Tarihi:

on

Yazar:

Hem alçak gerilim hem de orta gerilim elektrik motorlarında çok geniş bir ürün yelpazesine sahip olan Omec Motor, birçok sektöre sunduğu üstün fiyat-performans hizmetini Türkiye’nin ağır sanayisiyle de buluşturuyor. Firma, Türkiye’nin çimento sektörüne en yüksek kalite ve en uygun fiyat seviyesinde özel çözümler sunuyor.

56 gövdeden 560 gövdeye kadar sahip olduğu elektrik motoru üretim gücüyle tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de ağır sanayinin hizmetine kusursuz çözümler sunan Omec Motor, Türkiye’ye 2021 yılında yaptığı ilk girişin hemen ardından özellikle maden ve termik santral sektörlerinde aldığı başarılı projelerden sonra, şimdi de Türkiye’nin demir-çelik ve çimento sektörlerinde.

Ürün serisinin en güçlü kollarından olan, özellikle döküm gövdeli ve büyük güçlü elektrik motorları ile Türkiye’nin ağır sanayisine hem yüksek performans hem de yüksek verimlilik sunan Omec Motor, büyük projelere büyük ürünler ve büyük performanslar sunarken, müşterilerine son derece uygun fiyatlar sunuyor.

Küresel ölçekte uzun yıllardan günümüze kadar elde ettiği başarılı projeler ve kazandığı tecrübeler eşliğinde Türkiye’ye giriş yapan Omec Motor, kısa süre içerisinde imza attığı referans projelerin sayısını artırmaya devam ediyor. Ağır sanayideki referans projelerin yanı sıra, özellikle bayilik ağının kurulması ve OEM’lerle çeşitli sektörlere yönelik birlikte çalışmalarda da çok kısa sürede önemli işlere imza atan Omec, Türkiye’deki proje çeşitliliğini artırmak adına sürekli yeni çalışmalar planlıyor. Bu çalışmalardan biri olarak; Ekim ayında çimento sektörünü Antalya’da bir araya getirecek olan seminere de katılacak olan Omec Motor, bu organizasyonda müşterileri ile yan yana gelip, ürün ve çözümlerini tüm sanayinin faydasına sunacak.

Çimento, seramik, maden, demir-çelik ve kağıt sektörlerinde sıklıkla tercih edilen ve kullanılan ürün gruplarını seminerde sergileyecek olan Omec Motor, 11kV ve 5MW’a kadar olan OMH Serisi OG Motorları ile 400V ve 690V beslemelerde 2MW’a kadar olan OMT1c Serisi AG Motorları’nı ön plana çıkaracak.

Devamını Oku

Trendler