İstanbul, 22-24 Mayıs tarihleri arasında düzenlenen “ İstanbul Uluslararası Katı Atık, Su ve Atıksu Kongresi”ne ev sahipliği yaptı. Küresel değişiklikler karşısında sürdürülebilir katı atık yönetimi stratejilerini geliştirmeyi hedefleyen “İstanbul Katı Atık Mutabakatı”, dünyanın farklı bölgelerinden gelen 35 şehrin belediye başkanlarının görüşüne sunuldu.
Sürdürülebilir katı atık, su ve atık su yönetimini sağlamak amacıyla düzenlenen İstanbul Uluslararası Katı Atık Su ve Atıksu Kongresi 22- 24 Mayıs 2013 tarihleri arasında Haliç Kongre Merkezinde gerçekleştirildi. Kongrede, teknik oturumların ve akademik sunumların yanı sıra uygulamalı eğitimlere ve fuar sergisine de yer verildi.
Kongreye paralel olarak, çevre, katı atık, su ve atıksu konularında daha fazla siyasi desteğin sağlanması için Dünya Belediye Başkanları Toplantısı düzenlendi.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde düzenlenen etkinliğe; Almanya, Hollanda, Avusturya, Irak, Tunus, Libya, Sudan başta olmak üzere 32 ülkeden belediye başkanları katıldı.
Başkanlar toplantısında “İstanbul Katı Atık Mutabakatı” imzaya sunuldu.
Toplantıda, şehirlerin ve yerel yönetimlerin katı atık, su ve atıksu konularında karşılıklı sorunları, çözüm önerileri ve başarı hikayeleri paylaşıldı. Toplantı sonunda ise dünyanın farklı bölgelerinden katılan belediye başkanları ve yerel idareciler tarafından, küresel değişiklikler karşısında sürdürülebilir katı atık yönetimi stratejilerini geliştirmeyi hedefleyen “İstanbul Katı Atık Mutabakatı” imzaya sunuldu.
Katı atık, su ve atıksu yönetimi için sürdürülebilir çözümler masaya yatırıldı
Kongrede, yakın coğrafyanın karakteristiği ve bölgede karşılaşılan temel sorunlar dikkate alınarak orta ve uzun vadede ihtiyaç duyulan sürdürülebilir çözümler masaya yatırıldı. Katılımcılar teorik ve pratik bilginin dengeli sunulduğu bu bilimsel programa katılarak güncel bilimsel yaklaşımlar hakkında bilgi sahibi oldu ve benzer sorunlara çözüm arayan kurum ve kuruluşların temsilcileri ile bir araya geldi.
Aynı zamanda fuar sergisini de içeren kongere de, en son çözümleri gerçekleştirmeye çalışan özel sektör kuruluşları, merkez ve yerel yönetimlerin temsilcileri ile bir araya gelerek çözüm önerilerinde bulundu ve akademik-teorik yaklaşımları ve uzun yıllar içinde elde edilmiş bilimsel kazanımları ortaya koyarak en güzel araç, donanım, proje ve uygulamalarla ilgili bilgileri de katılımcılara sundular.