Connect with us

Vanalar

Buhar Kolektörü ve Buhar Hattı Üzerinde Önerilen Kondens Cebi Tasarımları

Yayın Tarihi:

on

Ersun GÜRKAN

Ayvaz, ARI-Armaturen Türkiye Ürün Müdürü

Endüstri Mühendisi

 

Buhar kazanı sonrası; buhar kolektörü ve kondens cepleri tasarımı sistemin sağlıklı ve uzun ömürlü hizmet verebilmesi açısından çok önemlidir. Özellikle globe vanaların zaman zaman yarı açık konumda çalıştırılması fark basıncına bağlı olarak kısa sürede sit-klape yüzeylerinin aşınması sonucu vana içinde kaçak ve/veya mil sızdırmazlık elemanının zarar görerek milden kaçak oluşmasına neden olabilir. Standardın dışında yüksek bir fark basıncı ile vanayı açmak bile mümkün olmayabilir. Bu nedenle vanaların kullanılacağı noktalarda çalışma şekli ve sistemin zaman içinde değişen fark basınçları göz önünde bulundurulmalıdır.

Aşağıda Şekil-1’de görülen buhar kolektörü tasarımında buhar vanalarının yanında baypas vanasının bulunması nedeni; sistem devreye alınırken vananın iki ucundaki basıncın eşitlenmesi sağlanarak büyük vananın yavaşça açılması, herhangi bir koç darbesi oluşumunu ve vananın zarar görmesi engellenmektedir. Buradaki diğer bir fayda yüksek fark basıncı nedeniyle açılamayan vananın da açılır hale getirilmesidir. Kolektör üzerindeki ana buhar vanalarının üzerindeki hat boşaltma vanaları, ana buhar vanaları açılmadan önce kapalı sistemde birikmiş olan kondensin hattan uzaklaştırılması içindir. Kolektör altında özellikle dış ortam etkileri, donma vb. nedenlerden ötürü ilk tercih olarak bimetalik buhar kapanı tavsiye edilir. Termodinamik veya şamandıralı buhar kapanı isteğe göre seçilebilir. Unutulmamalıdır ki 1 bar fark basıncı ve altında termodinamik buhar kapanı çalışmaz. Kolektör altındaki sıvı atıcı ise sistem durduğunda ayarlanan basınca göre otomatik olarak kondens tahliyesini yapar ve sistemdeki kondensi boşaltır. Basınç yükseldiğinde ise otomatik olarak kapanır. Sistemin normal ve vuruntusuz bir şekilde çalışmasına yardımcı olur. Kolektör üzerindeki emniyet ventili aşırı basınca karşı kolektör ve vana gruplarını korur. Emniyet ventilinin çıkış borusunda damlama borusu olmalıdır. Tahliye sonucunda yoğuşan buhar, kondens olarak burada birikir ve emniyet ventilinin çalışmasını engeller ve korozyona neden olur.

Buhar hattı üzerindeki ceplerin, buhar hattının uygun bir yalıtıma sahip olması durumunda 50 metrede bir, yalıtım olmaması durumunda 30 metrede bir olacak şekilde oluşturulması tavsiye olunur. İhtiyaç noktasında hesabı yapılarak boru hattında oluşan kondens miktarına göre kondens cepleri mesafeleri belirlenebilir. Ayrıca buhar hatlarında boru alt yüzeyinde oluşan kondensin kolayca buhar akışı yönünde akarak cebe dökülebilmesi için buhar hattına eğim verilmelidir. Birçok kaynakta 7/100 vb. değerler görülebilir ve 100 metrede bir 7 metre boru hattının kotunun düşürülmesi anlamına gelir. Fakat bu değer pratikte çok mümkün değildir. Bunun yerine 5/1000 çok daha gerçekçi bir değerdir. Kondens cep tasarımının amacı kondensi, karbon çelik boruya temas eden su içindeki oksijenden dolayı oluşan pas parçacıklarını ve tortuyu toplamaktır. Bu nedenle cebin tam altına konan ve boşaltma için kullanılan kesme vanaları kullanılma sıklığına bağlı olarak kaçırır. Bu vana grubunu cebin altına değil yanına almaktır. Burada en iyi çözüm sistemin durdurulduğu ve bakıma alındığı dönemlerde kör flanşı çıkararak cebi temizlemektir. Bu mümkün değilse farklı tasarım çözümleri de mevcuttur. Pratikte kondens cebi çapı ve buhar hattı çapı DN100’e kadar aynı kabul edilir. Daha büyük buhar hattı çaplarında ise; kondens cebi çapı, buhar hattı çapının 3/4’ü olarak alınır.

Şekil-2’de görüldüğü gibi eğer düz buhar hattı için bir cep isteniyorsa, buhar kolektöründe kullanılan tasarım geçerlidir. Buhar kapanı seçimi öncelikleri ve diğer her şey aynıdır. Sadece buhar hattı boru çapı hesabı farklıdır.

Şekil-3’te görüldüğü gibi tasarım aşağı yukarı aynıdır. Sadece dirsekle yükselen veya alçalan bir boru hattında, aşağıdan veya yukarıdan gelen akışla kondensin doğrudan cebe dolması sağlanmalıdır.

Şekil-4’te görüldüğü gibi tasarımda çok büyük bir farklılık bulunmamaktadır. Hat sonuna toplanan havanın atılabilmesi için buhara uygun hava atıcı ve vakum kırıcının tasarıma eklenmesi gerekliliği farkı oluşturmaktadır. Bileşenin vakum kırıcı özelliği sistemde oluşabilecek vakumu engellemek için sisteme hava alır, hava atıcı ise bu havayı dışarı atar.

Endüstri dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz? Şimdi kayıt olun.

  E-Bülten'e kayıt olun
E-Posta:
 

Türkiye endüstrisine, alana özel, spesifik yayınlar üreten MONETA Tanıtım’ın sektörel dergilerinin ve web portallarının editörlüğünü yapmaktayım. Yeni nesil, dinamik yayıncılık anlayışıyla, dijital ve basılı mecralarda içerik geliştirmek için çalışmaktayız.

Devamını Oku

Vanalar

GEMÜ Kelebek Vanaları’na oksijen onayı

Yayın Tarihi:

on

Yazar:

Ingelfingen merkezli vana uzmanı GEMÜ’nün R480 Victoria Kelebek Vana Serisi’nin özel bir versiyonu, oksijen ortamı için anında etkili olacak şekilde onaylandı.

Oksijen ortamına yönelik tasarımda, GEMÜ’nü Victoria Kelebek Vana Serisi’nden ortamla ıslanan tüm sızdırmazlık malzemeleri ve yardımcı malzemeler (yağlayıcılar ve vida kilitleme maddeleri), Federal Malzeme Araştırma ve Test Enstitüsü (BAM) tarafından test edildi ve onaylandı. Uygun olmayan yağlar ve gresler yangınlara yol açabiliyor, bu nedenle ortamla ıslanan tüm bileşenlerin uygun şekilde temizlenmesi gerekiyor.

BAM onayı için yapılan incelemede DIN EN 1797 ve ISO 21010 standardı esas alındı. Onay, maksimum 60 °C çalışma sıcaklığında ve 15 Bar basınçta gaz halindeki oksijenin kullanımıyla sınırlı kaldı. Oksijen uygulamaları için onaylanan GEMÜ R480 Victoria Serisi Kelebek Vanalar, ‘O’ özel fonksiyonu ile tanınıyor. Onay, EPDM conta malzemesi kodu E ve paslanmaz çelik disk malzemesi kodu A’yı kapsıyor.

Endüstri dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz? Şimdi kayıt olun.

  E-Bülten'e kayıt olun
E-Posta:
 
Devamını Oku

Vanalar

GEMÜ’ye 7. kez ‘Global Pazar Lideri’ ödülü

Yayın Tarihi:

on

Yazar:

Almanya’da yayımlanan haftalık ekonomi dergisi WirtschaftsWoche, GEMÜ’yü üst üste 7. kez Vanalar ve Otomasyon Bileşenleri: Steril Uygulamalarda Vanalar, Proses ve Kontrol Sistemleri alanında “Global Pazar Lideri” olarak ödüllendirdi.

GEMÜ, Almanya’da yayımlanan ekonomi dergisi WirtschaftsWoche tarafından “Global Pazar Lideri” olarak onurlandırıldı. Merkezi Ingelfingen’de yer alan teknoloji şirketi GEMÜ, Gallen Üniversitesi ve Alman Küresel Pazar Liderleri Akademisi’nin lider endeksi baz alınarak WirtschaftsWoche tarafından hazırlanan ödül töreninde, “2023 Şampiyonu” unvanını kazandı ve “Global Pazar Lideri” olarak ödüllendirildi.

Valf uzmanı GEMÜ, art arda yedinci kez WirtschaftsWoche “Global Pazar Lideri” kalite ödülünü alıyor. Ödülün esasını, GEMÜ’nün “Vanalar ve Otomasyon Bileşenleri: Steril Uygulamalarda Vanalar, Proses ve Kontrol Sistemleri” segmentinde küresel pazar lideri endeksi kapsamına alınması oluşturuyor.

Bu pazar segmentinde birinci veya ikinci olmak, kendi üretim ve satış şirketleriyle en az 3 kıtada varlık gösteren, yıllık cirosu en az 50 milyon euro olan ve cirolarının en az %50’si oranında ihracat payı gösterebilme koşullarına bağlı bulunuyor. Ayrıca firma sahiplerinin en azından kısmen Almanya’da yerleşik olması gerekiyor.

Üst üste 7. kez kazandıkları WirtschaftsWoche’nin ödülüyle ilgili konuşan GEMÜ Grubu Yönetici Ortağı Gert Müller, “Global pazar liderliği, aile şirketimizin başarısının yıllık temelde önemli bir göstergesidir. İnovatif ürünler, geleceğe yönelik stratejimiz ve kararlı küresel ekibimizle, belirsizlik zamanlarında bile en yüksek performansı gösterdiğimiz için gurur duyuyoruz” ifadelerini kullanıyor.

Kaynak: www.gemu-group.com

Endüstri dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz? Şimdi kayıt olun.

  E-Bülten'e kayıt olun
E-Posta:
 
Devamını Oku

Vanalar

2022’de yeni fabrikasını devreye alan ÖZKAN Makina; istihdamda %25, satışta %55 artış sağladı

Yayın Tarihi:

on

Vana sistemlerinin lider üreticilerden biri olan ÖZKAN Makina, 20 milyon euroluk yatırımla hayata geçirdiği ve 2022 yılında devreye aldığı yeni modern fabrikası Project Pearl ile büyümeye devam ediyor. Birçok alanda üstün özelliklere sahip yeni tesis ile ciddi bir kapasite artışı sağlayan ÖZKAN Makina, istihdamını %25 oranında artırırken, satışlarını bir önceki yıla kıyasla %55 oranında artırdı. 

Kelebek vana başta olmak üzere, iğne vana, çek vana, vantuz ve demontaj parçası gibi fonksiyonel vana sistemleri alanında lider üreticilerden biri olan ÖZKAN Makina, 1983 yılında başladığı faaliyetlerine, 2011 yılından bu yana tüm dünyada tanınan Hawle Avusturya Grubu çatısı altında devam ediyor. İzmir Çiğli Atatürk Organize Sanayi Bölgesi’nde yer alan iki fabrikasıyla alanında lider üreticilerden biri olan firma, 20 milyon euroluk yatırımla temellerini 2019 yılında attığı Project Pearl Fabrikası’nı 2022 yılında devreye alarak, pazardaki lider konumunu daha da güçlendirdi. Birçok alanda tek olma özelliği taşıyan 7.000 metrekarelik tesis ile üretim kapasitesini ciddi şekilde artıran ÖZKAN Makina; istihdamını %25 oranında artırırken, pandeminin etkilerinin de azalmasıyla satışlarında bir önceki yıla göre yaklaşık %55 oranında bir artış sağladı. Türkiye’nin içinde bulunduğu ekonomik durumdan dolayı yurt içi satışlarında beklentilerin altında kalan firma, bu artışı büyük oranda yurt dışı satışlarıyla gerçekleştirdi.

İlave yatırımlarla yeni rekor hedefi

Hem Türkiye’deki seçim süreci hem de pandemi sonrası global pazarlardaki değişiklikler gibi 2023 yılının zorlu koşullarında daha da büyümeyi hedefleyen ÖZKAN Makina, gidilmeyen yerlere gitmek, problemli işleri çözmek adına iletişimde kalmak ve en iyi yaptığı işi anlatarak bu zorlukların üstesinden gelmeyi planlıyor. Yeni yılda üretim kapasitesini daha fazla artırmak adına yeni adımlar atmaya hazırlanan firma, 2022 yılının sonlarına doğru açtığı Project Pearl Fabrikası’na ilave ekipman yatırımları yaparak, yeni rekorlar kırmayı hedefliyor.

Project Pearl Fabrikası

Son teknolojiyle donatılan Project Pearl Fabrikası, DN100’den DN2600 çapa kadar vana gövdelerinin işlenmesine olanak sağlarken, uzun yıllar korozyona karşı koruma anlamına gelen GSK kalite standartlarına göre boya yapılan Türkiye’deki tek tesis olma özelliğini taşıyor. Birçok ilki barındıran tesisteki üretim tüm dünyaya ulaştırılırken; üretimden sonra tüm ürünler, EN standardı veya farklı ülkelerden talep edilen farklı standartlara göre basınç testlerine giriyor.

Endüstri dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz? Şimdi kayıt olun.

  E-Bülten'e kayıt olun
E-Posta:
 
Devamını Oku

Trendler

Copyright © 2011-2018 Moneta Tanıtım Organizasyon Reklamcılık Yayıncılık Tic. Ltd. Şti. - Canan Business Küçükbakkalköy Mah. Kocasinan Cad. Selvili Sokak No:4 Kat:12 Daire:78 Ataşehir İstanbul - T:0850 885 05 01 - info@monetatanitim.com