Çelik Boru İmalatçıları Derneği (ÇEBİD) yerel yönetimleri bir kez daha uyarıyor… Türkiye’nin en önemli tatil beldelerinden Bodrum, son dönemlerde sık sık su iletim hatlarında meydana gelen patlama haberleri ile gündeme geliyor. “Bodrum Yarımadası Acil İçme Suyu Projesi’nde kullanılan CTP (Cam Elyaf Takviyeli Plastik) malzemenin uygun olmaması sebebiyle sık sık patlayan isale hattı hem can hem de mal güvenliğini tehdit ediyor. ÇEBİD, gerekli tedbirler alınmazsa, güvenilirliği gözetilmeksizin kullanılan boruların hem maddi hem manevi açıdan çok daha büyük sorunlara yol açacağına dikkat çekiyor.
Su iletim hatlarında işletme güvenliği dikkate alınmadan yapılan boru hatlarında zaman zaman patlamalar meydana geliyor. Bu patlamalar sonucunda bir yanda ağır maddi hasarlar oluşurken, diğer yanda ise halk mağdur oluyor. Geçtiğimiz günlerde Bodrum içme suyu hattında yeniden yaşanan patlama bunun en çarpıcı örneği. Türkiye’nin coğrafi şartları ve tektonik yapısı göz önüne alındığında su iletim hatlarında, yüksek basınca ve darbelere dayanıklılığı ile ön plana çıkan çelik boru kullanımı ise birçok avantaj sağlıyor.
2011 yılında Devlet Su İşleri İdaresi (DSİ) tarafından açılışı yapılan ve 2040 yılına kadar Bodrum’un içme suyu ihtiyacını karşılayacağı iddia edilen “Bodrum Yarımadası Acil İçme Suyu Projesi”, yanlış projelendirme sonucunda kullanılan CTP (Cam Elyaf Takviyeli Plastik) malzemenin uygun olmaması sebebiyle sık sık patlama haberleriyle gündeme geliyor. Aynı şekilde, daha önce Bolu, Bandırma, Afyon ve Ankara’da su iletim hatlarında yanlış malzeme seçiminden dolayı meydana gelen arıza ve patlamalar yüzünden sık sık su kesintileri olmuş ve halk zor durumda kalmıştı.
Çelik Boru İmalatçıları Derneği Genel Sekreteri Mehmet Zeren, “Son olarak, 27 Şubat 2014 tarihinde Bodrum İçme Suyu İsale Hattı’nda tekrardan büyük bir patlama yaşandı. Patlama sonucunda karayolunun kapanması ve su kesintisi yüzünden halkın yine mağdur olduğu görülüyor. CTP borular kullanılarak yapılan söz konusu içme suyu hattının çelik borularla değiştirilmesi için geçtiğimiz günlerde yeniden ihale açıldı. Benzer bir duruma Bolu’da da rastlıyoruz. Bolu’da sürekli patlayan CTP boruların çelik borular ile değiştirilmesi yönünde geçtiğimiz günlerde karar alındı. Böylesine yüksek maliyetlerle yapılan ve uzun yıllar hizmet etmesi beklenen boru hatları, maalesef yanlış boru seçimi nedeniyle ekonomik ömrünü tamamlayamadan yenilenmek zorunda kalınıyor. Hatların ekonomik ömrünü tamamlamadan yenilenmesiyle de kamu zararı oluşuyor” dedi.
Mehmet Zeren yerel yönetimlerin ve ilgili kamu kuruluşlarının, boru hattı projelerini değerlendirirken maliyetin yanı sıra işletme güvenliği ve kullanım ömrü kıstaslarını da göz önüne alarak malzeme seçimi yapmaları gerektiğini vurguladı. Zeren, “Çelik boruların alternatifi olarak kullanılan CTP ve benzeri boruların bağlantısı manşonlarla yapılıyor ve böylece bu hatlar yüksek basınç ve yer hareketlerine karşı dayanıksız oluyor. Bu nedenle bağlantı yerlerinde su sızıntısı ve patlamaların meydana gelmesi kuvvetle muhtemel. Çelik borular ise kaynak bağlantısı ile birbirine bağlanmakta ve sürekli bir hat oluşturuyor. Bu nedenle çelik boru kullanılarak yapılan boru hatları alternatif borulara göre yüksek basınca ve yer hareketlerine karşı daha dayanıklı. Bu doğrultuda, şimdiye kadar yaşanan ve halkın can ve mal güvenliğini tehlikeye atan içme suyu hatlarında meydana gelen patlamaların tekrarlanmaması için, su iletim hatlarında tüm özellikleriyle kendini kanıtlamış olan çelik boruların kullanılması gerektiğini yineliyoruz” diyerek sözlerini bitirdi.