Yazılım Kuruluşları

Yokogawa ProSafe®-RS Acil Duruş Sisteminin geliştirilmiş sürümünü piyasaya sürdü

Yayın Tarihi:

on

 

Yangın ve Gaz Algılama sistemi ile kolaylıkla adapte olabilir ve kullanılabilir

 

Yokogawa Electric Corporation, ProSafe®-RS Acil Duruş sisteminin geliştirilmiş bir sürümünü, 26 Nisan’da piyasaya sürdü. Bu son sürüm R4.03.00, yangın ve gaz algılama sistemlerini (FGS) yapılandırmak için geliştirilmiş bir mühendislik fonksiyonu ile FGS’a özel monitörleme için yeni faceplate’ler içermektedir. Bu geliştirmeler, FGS uygulamalarında ProSafe-RS’yi kullanmayı kolaylaştırır.

Petrol, doğal gaz, petrokimya, kimya, enerji ve temel malzemeler endüstrilerinde, kazaları önlemek ve çevrenin korunması için çeşitli güvenlik tedbirleri almak gerekmektedir. Bu durum, anormal koşulları tespit ederek acil duruşu başlatan ve ayrıca FGS olarak işlev görebilen bir acil duruş sisteminin (ESD) gerekliliğini arttırır.

 

Yokogawa’nın ProSafe-RS acil duruş sistemi, CENTUM VP DCS sistemi ile tamamıyla tek bir veri tabanı üzerinden entegre edilebilmekte ve tüm dünyadaki ESD uygulamalarında yaygın olarak kullanılmaktadır. Nisan 2017’de yapılan Yokogawa anketine göre, ProSafe-RS bugün piyasada en çok satan acil duruş sistemlerinden birisidir. Yokogawa, 2005 yılında bu sistemi ilk kez piyasaya sunduğundan beri, çeşitli müşteri ihtiyaçlarını karşılamak için fonksiyonlarını güçlendirmeye devam etmiştir. FGS çözümlerine göre artan ihtiyaca yönelik bu son sürüm, Prosafe RS’in bu tür uygulamalarda kullanılmasını kolaylaştıran özellikler içermektedir. Yeni bir I/O modülü ekleyerek ve alternatif bir kontrol ağı topolojisinin kullanılmasını sağlayarak, müşterilerimize ESD ve FGS uygulamalarında daha fazla seçenek sunuyoruz. Bu son sürüm ile Siber güvenlik de güçlendirilmiştir.

 

Sürüm ile gerçekleştirilen yenilikler:

1.FGS uygulamalarında kolay adaptasyon ve kullanım

FGS sistemlerinin en önemli özelliği olan duman, ısı ve/veya gas algılamaları için oluşturulacak operasyon yazılımları, ProSafe-RS mühendislik fonksiyonlarına eklenmiştir. Gaz konsantrasyon seviyesi ve cihaz durumu gibi duman, ısı ve gaz dedektörü bilgilerinin entegre olarak görüntülenmesi için standart FGS faceplate’leri eklenmiştir. Buna ek olarak, I/O modülü, duman ve ısı algılama sinyallerini ProSafe-RS sistemine gönderen dedektörü sıfırlayabilen yeni bir işleve sahiptir. Bu, bir anormallik tespit edildiğinde komünikasyonu resetleyecek bir devrenin ihtiyacını ortadan kaldırır. Böylece hem donanım gereksinimi hem de başlangıç maliyeti düşmüş olur. Tüm bu geliştirmeler ProSafe-RS’in FGS uygulamalarında adaptasyonunu ve kullanımını daha da kolaylaştırmıştır.

 

  1. Yeni I/O modül

Yokogawa, N-IO (Network-IO) ile yazılım tarafından analog yada dijital kanal olarak yapılandırılabilen universal bir yapıya sahiptir. Acil duruş sistemlerinin çoğu ağırlıklı olarak dijital I/O sinyallerine dayandığı için, Yokogawa ürün gamına sadece dijital Input ve Output olarak kullanılan yeni bir I/O modülü eklemiştir. Bu yeni modül, kullanıcılar için mülkiyet maliyetini düşürür.

 

  1. Halka ağ topolojisi

ProSafe-RS, Vnet/IP® gerçek zamanlı kontrol ağı ile tüm cihazlara merkezi bir hub ile bağlanan yıldız topolojisine dayanmaktadır. Vnet/IP, Yokogawa tarafından geliştirilen, yüksek güvenilirlik ve hızlı tepki özelliklerine sahip bir kontrol ağıdır. Vnet/IP, IEC61784-2 uluslararası standardı ile uyumludur. Yeni ProSafe-RS de bu halka topolojisi ile uyumludur. Bu özellik, sistemlerini yapılandırırken müşterilerimizin daha fazla esnekliğe sahip olmalarına imkan sunar.

 

  1. Geliştirilmiş siber güvenlik

ProSafe-RS mühendislik istasyonu yazılım güvenlik fonksiyonlarında ve Windows güvenlik ayarlarında yapılan değişiklikler, kullanıcıların artık, sistemlerini daha yüksek güvenlik seviyesinde kullanabilmesine imkan sağlar. Son ProSafe-RS sürümü, güvenlik ayarlarının merkezi yönetimini sağlayan bir Windows işlevini de desteklemektedir. Bu özellik sayesinde, kullanıcılar aynı güvenlik ayarlarını birden fazla operatör istasyonunda uygulayabilir ve böylece tesis güvenliğini büyük ölçüde arttırmış olurlar.

 

Başlıca Hedef Pazarlar ve Uygulamalar

Petrol, doğalgaz, petrokimya, kimyasallar, ilaçlar, elektrik enerjisi ve demir-çelik gibi endüstrilere yönelik Acil Duruş Sistemleri (ESD), Brülör Yönetim Sistemleri (BMS) ve Yangın ve Gaz Algılama sistemlerinde (FGS) kullanılabilmektedir.

 

ProSafe-RS hakkında

2005 yılının Şubat ayında piyasaya sürülen ProSafe-RS acil duruş sistemi, fabrika operasyonlarında anormal durumları tespit ederek ve fabrikanın güvenli şekilde shutdown etmesini sağlayarak kazaları önlemeye yardımcı olur. Bağımsız bir belgelendirme kuruluşu, ProSafe-RS’in IEC61508 uluslararası güvenlik standardı ile uyumlu olduğunu ve SIL3 uygulamaları için kullanılabileceğini onaylamıştır. IEC tarafından kurulmuş olan bir güvenlik bütünlüğü düzeyi (SIL), bir emniyet fonksiyonunun sağladığı göreceli risk seviyesini belirtir. SIL 1 ila 4, IEC 61508 tarafından tanımlanmıştır. SIL3’te, güvenlik tedbirleri uygulanmayan bir tesisin risk faktörü 1/1,000 ve 1/10,000 arasındaki bir aralıktadır. SIL4’te ise, risk faktörü 1/10,000 ve 1/100,000 arasındaki bir aralıktadır. Farklı rol ve işlevlere sahip olduğu ve ayrı olarak çalıştığı kabul edilen geleneksel acil duruş sistemleri (ESD) ve dağıtılmış kontrol sistemlerinden (DCS) farklı olarak, ProSafe-RS ve CENTUM tamamen entegre olarak çalışabilmektedir. ProSafe-RS, kullanıcılar tarafından büyük beğeniyle karşılanmaktadır ve dünya çapında 2.100’den fazla projede (Nisan 2017 itibarıyla) kullanılmaktadır.

 

 

Trendler

Exit mobile version