İklimlendirme

“Yakın geçmişten uzak geleceğe”

Yayın Tarihi:

on

Ekin Endüstriyel, plakalı ısı eşanjörleri satışı ile ısıtma – soğutma sektörüne giriş yapmıştır. Yurt dışından ithalatını yapmış olduğu eşanjörler ile adını duyuran Ekin Endüstriyel sektörde hızla ilerleme kaydetmiştir. İlerleyen yıllarda mükemmeliyeti hedef alan çalışkan personeli ile yoluna devam eden Ekin Endüstriyel, 2000 m2 kapalı alandaki fabrikasında MIT markası ile ilk yerli plakalı ısı eşanjörü üretimine geçmiştir.

 

MIT markalı plakalıeşanjörleri, günümüzde tüm dünyaya mühendislik çözümleri sunmakta ve yurtdışıbayilik ağında hızla ilerleme kaydetmektedir. MIT ekibi üstün bilgisi, uzmanyaklaşımı ve müşteri odaklı çalışma anlayışı ile dünya pazarlarına hizmetvermektedir. Ekin Endüstriyel, birçok sektörde değişen ihtiyaçlara kaliteliçözümler sunmayı amaç edinmiştir. Ekin Endüstriyel MIT’legeliştirdiği vizyonu ile geçmişteki duruşunu geleceğe ileri teknoloji veuzmanlık olarak taşımaktadır.

Mühendisçe Yaklaşımlar, BütünleşikÇözümler”

Ekin Endüstriyel, ısıtma vesoğutma sektöründe komple çözümler üretmek için uzmanlık konusu olan plakalıeşanjörlerin yanı sıra sistem çözümleri ve diğer ekipmanlar konusunda daçalışmalarına hız vermiş ve bu özelliği sayesinde bütün sistem ihtiyaçlarınıkendi bünyesi içinde çözümlemiştir. Amacımız müşteri istek ve beklentilerini eniyi şekilde tespit ederek ürün ve hizmetlerden en yüksek tatmini elde etmesinitemin etmektir.

Ekin Endüstriyel, MIT plakalı ısı eşanjörleri yatırımı ile taşıdığıüretici kimliğini mühendislik vizyonu ile bir araya getirerek sektörebütünleşik çözümler sunmayı amaçlıyor. Bunun için gerek plakalı ısıeşanjörlerinin yanı sıra bir sistem oluşturacak diğer komponentlerin üretimine,gerekse iş geliştirme, satış, satış sonrası hizmet gruplarında yer alan uzmanmühendis kadrolarının geliştirilmesine odaklanıyor.

 

Bu sürece yönveren etmenler; şüphesiz ki müşteri talepleri ve beklentileridir. EkinEndüstriyel, modern yapıların, tesislerin, yüksek teknolojileri gereksinenprojelerin çözüm ortağı olmak ve müşteri beklentilerini en üst seviyedekarşılamak için çalışıyor.

 

Plakalı ısıeşanjörlerinden akümülasyon tanklarına, boylerlere, tesisat malzemelerineuzanan geniş ürün yelpazesi ve hizmet grubuyla Ekin Endüstriyel bir ihtisaskuruluşu olarak, Türkiye ve yurt dışı mekanik tesisat sektörlerinde rekabetçiavantajlar sunuyor.

 

KAYNAKLI (LEHİMLİ)  ISIEŞANJÖRLERİ VE UYGULAMA ALANLARI

Mühendislikuygulamalarının da karşılaşılan en önemli işlemlerinden birisi olan, farklısıcaklıklardaki iki veya daha fazla akışkan arasındaki ısı değişimininyapıldığı cihazlar, genelde ısı değiştirici olarak adlandırılan eşanjörlerdir.

 

Yıllar öncegeliştirilmiş olan plakalı ısı değiştiriciler, bu süre içerisinde pek çokuygulamalar ile kullanım alanlarını sürekli geliştirmişlerdir. Özellikle son 20yıl içerisinde üretim metotlarında meydana gelen gelişmelerde kaynaklı tipplakalı ısı değiştiricilerinin ‘de geliştirilmesi mümkün olmuştur.

 

Kaynaklı(lehimli) plakalı ısı değiştiriciler, contalı plakalı ısı değiştiricilerin birbaşka versiyonudur. Özellikle yüksek basınç ve sıcaklıklarda daha düşükmaliyetli bir alternatif oluşturmaktadır. Contalı plakalı ısı değiştirici gibidalgalı yüzeye sahip plakaların üst ütse belirli dizaynda istiflenmesi ile meydanagelir. Kaynaklı tip eşanjörlerde sızdırmazlık plakaların vakumlu fırınlarındabirbirine bakır ya da nikel yardımı ile kaynaklanması ile elde edilir.Sızdırmazlığı sağlayan contalar olmadığı gibi, sıkıştırmayı sağlayan sapmalarve baskı plakalarda mevcut değildir. Dalgalı plaka yüzeyi sayesinde diğerplakalı ısı değiştiricilerde olduğu gibi elde edilen yüksek türbülans, ısıtransfer verimini arttırdığı gibi, kirlenmenin önlenmesini de sağlar. Lehimliplakalı ısı değiştiricileri ısıtma, soğutma, havalandırma ve endüstriyeluygulamalarda geleneksel ısı değiştiricilere göre pek çok avantajgetirmektedir. Bunlardan bazılarını belirtmek gerekirse;

 

– Yüksek ısı transfer katsayısına sahip olmaları sayesinde,kompakt yapıdadırlar. Bu sayede sınırlı hacimlerde kullanabilirler.

– Sızdırmazlık conta ile sağlanmadığından, lehimlieşanjörler yüksek basınç ve yüksek sıcaklıklarda rahatlıkla çalışabilirler.

– Yüksekevaporasyon verimi,

– Bağlantı ve konfigürasyon noktalarında tasarımçeşitliliği,

– Contalı eşanjörlere göre daha hafif olmasımontaj kolaylığı sağlar,

– Düşük yatırım maliyeti

 

Lehimli tipısı değiştiriciler özellikle evaporatör, kondenser, ön soğutma, kızgın buhar,hava kurutucu, chiller, ısı pompası, kaskat sistemleri, yağ soğutmasistemlerinde yaygın olarak kullanılır. 

SoğutmaUygulamalarında Lehimli Eşanjörler

Tüm kapasitelerdeki chilleruygulamalarında kondenser ve evaparotor olarak kullanılan lehimli ısıeşanjörleri, soğutma grubu içerisindeki ısı transferini  ve evoparasyon sıcaklığını doğrudanetkilediğinden dolayı,kapasiteyi ve kompresörde harcanan gücü belirleyen enetkili elemanlardır.

COP değerlerini etkileyeneşanjördeki ısı transfer katsayısının değişmemesi için ssstemdeki hesaplamalaradikkat edilmelidir. Eşanjördeki yüksek basınç kayıpları, akışkanlardakikirlilik faktörü, uygun olmayan bağlantı çapları, akış hızları deneyledegözlemlenen eşanjördeki ısı transfer katsayısını etkileyen faktörlerdir.

İlk yatırım maliyeti açısındandüşük seçilen eşanjörler, kompresörde harcanan güç artışına,sistemverimsizliğne yol açarak daha yüksek kullanım maliyetine yol açmaktadır.

 

Isı Pompası Uygulamalarında LehimliEşanjörler

Isı pompası uygulamalarında her koşulda (kondenser ya daevaporatör) tam anlamıyla mevsimsel verimlilik sağlayarak tam yükte ve yarımyükte sistemin verimli çalışmasını sağlar. Kullanılan gazın cinsine göre (407-C,410 -A) sınıflandırılmış model gruplarıyla uygulamanın cinsine göre  plaka kanal modellerine ve yüksek işletmebasıncına sahiptir, eşanjörlerin yüksek basınç ve sıcaklık şartlarına uygunolması aynı zamanda, ısı pompası uygulamalarında yüksek kondensasyonsıcaklıklarında çalışabilme olanağı sağlarken yüksek COP değerleri eldeetmemizi ve doğrudan ısı pompasının veriminin artmasını sağlar.

 

Daire Giriş Sıcak Su UygulamalarındaLehimli Eşanjörler

Günümüzteknolojisinde yapılan binalarda, Enerji Performansı (BEP) Yönetmeliği ilebirlikte çok fazla sayıda bağımsız bölümü bulunan konut yapılarında merkezi sistemlerzorunlu hale getirilmiştir. Enerji verimliliği yüksek olan merkezi sistemlerin,farklı kullanım tercihleri ve miktarları için enerji tüketim bedellerini paylaştırmayaolanak veren daire giriş sıcak su istasyonları, yeni inşa edilen yapılarda dave mevcut yapılarda sıklıkla uygulanmaya başlanmıştır. Daire giriş istasyonlarıdahilindeki tüm ölçüm ve akış kontrol ekipmanları belli basınç kayıplarınasebep olmaktadır, ancak istasyonlar üzerindeki plakalı eşanjördeki basınç kaybıdoğrudan verimliliği ve daire içerisindeki kapasiteyi etkileyebildiğindenplakalı eşanjör en önemli ekipman olarak görünmektedir.

 

İstasyoniçerisinde ekipmanların demontaj imkânı sağlayacak şekilde dizayn edilmesi veolabildiğince kompakt bir tasarıma sahip olması gerektiğinden dolayı kullanılanplakalı eşanjörün boyutları son derece önem teşkil etmektedir. Kaynaklı tipeşanjörler kompakt yapısı sayesinde ısı istasyonlarında rahatlıklakullanılmaktadır.

 

EkinEndüstriyel HVAC Segment Müdürü

Makine Mühendisi Gökhan Aydoğan

Trendler

Exit mobile version