Vanalar

Volon marka UL/FM onaylı yangın sistemi vanaları

Yayın Tarihi:

on

Volon markası, uzun yıllardır Çin’in Shandong eyaletinde Weifang şehrinde, Yuchan Machinery ismiyle yangın sektörüne UL/FM onaylı, AWWA, DIN ve BS standartlarına uygun vana ve benzeri ekipmanlar üreten bir firmadır.

Volon’da vanalar ve diğer ekipmanların imalatında, yeni teknoloji duktil demir (ductile iron) kullanılmaktadır. Eriyik pik döküme ilave magnezyum alaşımı eklenerek daha sünek hale getirilerek üretilen duktil (sfero), pik döküme göre daha güçlü, kolay işlenebilir, korozyon ve basınç dayanımı (250-300 PSI) bir metaldir. Bununla birlikte Volon üretimindeki vanalarda Epoksi kaplama boya kullanılır.

Osy Vana nedir?

Osy Vana, yangın söndürme sistemlerinde sıklıkla kullanılan, hattı kapatıp açmaya yarayan vana türüdür. OS&Y tabirinin açılımı Outside Stem&Yoke’dur. Buradan anlaşılacağı üzere vananın mili dışarıdadır ve açılıp kapanmasına göre yükselir ve alçalır. Bu sebepten bu vana ülkemizde Yükselen Milli Vana olarak da bilinir. Vana el simidiyle açılıp kapatılır, vana açık konumdayken mil yükselir, kapalı konumdayken alçalır.

Volon – Osy Vana 

Volon markası Osy Vana’da UL/FM ve AWWA standartlarıyla üretim yapmaktadır. Flanşlı ve yivli seçenekleriyle üretim yapan Volon, UL/FM onaylı olarak 16” e kadar, DIN ve BS standartlarına uygun olarak ise 24” e kadar üretim yapmaktadır.

Nrs vana nedir? 

Nrs Vana yer altı hatlarında akışı kontrol etmek ve kesmek amacıyla kullanılan vanalardır. Nrs’nin açılımı Non-Rising Steam’dir. Bundan dolayı ülkemizde yükselmeyen milli vana (buşakleli vana) olarak da bilinmektedir. Nrs vanada mil, hattı açıp kapatmak için döner fakat yer altı hatlarında kullanıldığı için Nrs vanada Osy vanadaki gibi mil yükselip alçalmaz. Yeraltı hatlarında Nrs vanayı kullanırken, vananın kapalı ya da açık olduğunu anlamak ve gerektiğinde müdahale edebilmek için işaret direği (post indicator) denilen ekipman kullanılır. Post indikatör, vananın konumunu görmek için üzerinde bir gözlem penceresi bulundurur. Post indikatör, hat yeraltındaysa dikey, hat duvarın içinden gidiyor ise yatay (duvar tipi) olabilir. Araç güzergâhında kullanılan Nrs vanaların gözlemlenmesi ve müdahalesi için buşakle seti (roadway box) kullanılır.

Volon – Nrs Vana

Volon Nrs ve Osy vanalar başta olmak üzere tüm üretimini UL/FM onaylı (2” ten 16” e kadar) olarak üretmesinin yanında ayrıca vanalarında AWWA (Amerika Su İşleri Birliği)’nın standartlarına uygun olarak üretim yapmaktadır. Volon’un Nrs vanalarda DIN ve BS standartlarına uygun olarak 24” e kadar üretimi de bulunmaktadır.

Post İndikatör üretiminde de AWWA standartlarına sahip üretim yapan Volon, farklı ölçülerde Post İndikatör üretimiyle, ülkemiz gibi kış mevsiminin soğuk geçtiği bölgelerde, yüksek derinlikteki yer altı hatlarında rahatça kullanılabilmeyi sağlamaktadır.

Hidrant Nedir? 

Yangın Hidrantı, özellikle endüstriyel tesislerde ve dış mekânlarda, yeraltı sulu yangın söndürme tesisatına bağlanan, yangın anında, itfaiye ekiplerinin su alabilmek için kullandığı bir ekipmandır.

Volon-Hidrant

Yangın hidrantları ülkemizde genel kullanıma göre 4″ olarak üretilse de, NFPA (Ulusal Yangından Korunma Kurumu) standardına göre yangın hidrantları 6″ olmalıdır. Bu çerçeveden bakıldığında yalnızca 6″ yangın hidrantlarının UL/FM onayı bulunmaktadır. Volon da hidrant ürününde UL/FM onaylı olarak 6” olarak üretim yapmaktadır.

Ülkemizin soğuk bölgelerinde özellikle kış aylarında donmadan kaçınmak adına yer altı tesisatlarının gömme derinliği yüksek olmalıdır. Volon markasında 800mm, 1061mm, 1300mm’den başlayan gömme boylarında üretimi bulunan hidrantın, farklı ölçülerdeki üretimi, ayrıca ihtiyaca göre ekstra olarak uzatma dirseği ile hatta bağlanabilmesi sayesinde kullanılabilirliği artmaktadır. Volon marka hidrantlarda trafik flanş teknolojisi kullanılarak, herhangi bir araç çarpması durumunda hattaki suyun kesilmesi sağlanmaktadır.

Biz, Tekno Yangın olarak uzun yıllardır yüksek adetlerle stoklu çalıştığımız Volon markasıyla Nrs, Osy vana, Post İndikatör ve Yangın Hidrantı ürünlerinde NFPA standartlarına uygunluk gerektiren, UL/FM onayı şartı aranan yurtiçi ve yurtdışındaki projelerde müşterilerimize çözüm ortağı olmayı hedeflemekteyiz.

Doğan Üstündağ
Tekno Yaygın ve Hav Sis. Genel Müdürü
Makine Mühendisi

Trendler

Exit mobile version