3 yılda bir düzenlenen Ulusal Hidrolik Pnömatik Kongre ve Fuarı HPKON, 16-19 Kasım 2022 tarihlerinde hidrolik ve pnömatik sektörünün tüm bileşenlerini, İzmir MMO Tepekule Kongre ve Sergi Merkezi’nde bir araya getirecek. Faaliyet gösteren 200’ün üzerinde firma ile 5 bini aşkın kişiye istihdam sağlayan ve 556 milyon euroluk pazar payı olan Türkiye’nin hidrolik ve pnömatik sektörü, en son teknolojilerini HPKON 2022’de sergileyecek.
Dünya genelinde toplamda 47 milyar euro iş hacmine sahip olan hidrolik ve pnömatik teknolojileri, makine imalatı başta olmak üzere; demir-çelik, iş ve inşaat makineleri, otomotiv, savunma, gıda, ambalaj, gemi inşa, sağlık, barajlar, otomasyon ve robot teknolojileri gibi pek çok sektörün vazgeçilmez bileşenleri olarak her geçen yıl etkisini ve gücünü artırıyor. Çok çeşitli makine ve teçhizatta ve özellikle de iş makinelerinde yağ, su, hava, vb. sıvı ve gazları kullanarak enerji dönüşümü sağlayan hidrolik ve pnömatik teknolojileri, böylelikle sayısız sektöre güvenli, pratik ve ucuz çözümler sunuyor.
Türkiye hidrolik ve pnömatik sektörü, Akışkan Gücü Derneği’nin (AKDER) tahminlerine göre 556 milyon euroluk pazar büyüklüğüne ulaştı. Ar-Ge ve yerli üretimin artırılması konusunda önemli yatırımlar yapan sektör, hidrolik ve pnömatik teknolojilerinde yaşanan son gelişmeleri ve yenilikleri paylaşmak üzere 3 yılda bir düzenlenen HPKON – Ulusal Hidrolik Pnömatik Kongre ve Fuarı’nda bir araya gelecek. TMMOB Makine Mühendisleri Odası İzmir Şube yürütücülüğünde, İstanbul ve İzmir şubelerinin 1999 yılından bu yana ortaklaşa düzenlediği HPKON’un 9’uncusu, 16-19 Kasım 2022 tarihleri arasında İzmir MMO Tepekule Kongre ve Sergi Merkezi’nde yapılacak. Kongre kapsamında açılış konferansı, bildiriler, atölye çalışmaları, kurslar, paneller, yuvarlak masa toplantıları, konferanslar ve forumlar ile dinamik bir platform katılımcı ve ziyaretçilere sunulacak.
Sektörün bilgi ve paylaşım platformu olma misyonunu üstleniyor
Bilimsel programı, fuarı, sosyal etkinlikleri ile hidrolik pnömatik sektörünün bilgi ve paylaşım platformu olma misyonunu üstlenen Hidrolik ve Pnömatik Kongresi’nde sunulan bildirilerin, uygulamacı mühendislere ve teknik elemanlara referans niteliği taşıması hedefleniyor. HPKON 2022 kapsamında değerlendirilmek üzere bugüne kadar toplam 74 bildiri özeti kongreye sunuldu. Bildiri gönderenler arasında Ege Üniversitesi, Dokuz Eylül Üniversitesi, İzmir Ekonomi Üniversitesi, ODTÜ, İTÜ, Karadeniz Teknik Üniversitesi, 19 Mayıs Üniversitesi, Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi, Galatasaray Üniversitesi Denizcilik Meslek Yüksek Okulu, Gazi Üniversitesi, Konya Teknik Üniversitesi, Sakarya Üniversitesi, Necmettin Erbakan Üniversitesi gibi ülkenin önemli eğitim kurumları ile Toros Filtrasyon Teknolojileri, DTA Mühendislik, Nurol Makine, SMC Turkey Otomasyon, Hidropar İzmir, Hid-Tek, Bosch Rexroth, Hidromek, Ereğli Demir ve Çelik, Kastaş, Hema Endüstri, Modül Modern Eğitim Araçları, Mert Teknik, Dana Brevini Türkiye, Dijital Platform, Tusaş, Elfatek Elektronik, Dalgakıran Kompresör, Arnes Mekanik, Akon Hidrolik, Festo, HKTM, Akgül Kalıp Makina (Oleocon), HKSM, Hidroser, Repkon Dynamics, Hipaş, Parker Hannifin, LMC Makina gibi önemli şirketler bulunuyor.