Su Tedariği

Türkiye’de bir tarımsal sulama kooperatifinden ilk GES projesi

Yayın Tarihi:

on

Türkiye’de bir tarımsal sulama kooperatifi tarafından hayata geçirilen ilk güneş enerjisi santrali (GES) projesinin Mayıs ayında devreye girmesi bekleniyor.

Afyonkarahisar’da yaklaşık bin çiftçinin aktif üye olduğu S.S. Yeşilçiftlik Sulama Kooperatifi, Tarımsal ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) ve Türkiye Sürdürülebilir Enerji Programı (TurSEFF) desteğiyle 1 Megavatlık güneş enerjisi santrali (GES) tesisi kuruyor.

Anahtar teslim kurulum hizmeti Dal Elektrik Solar tarafından yapılmakta olan projenin finansman çözümünde; TurSEFF; İş Bankası ve Dal Grup ortak çalışmasıyla Türkiye’de bu alanda ilk kez bir GES finansman modeli oluşturulmuş oldu. Başarılı bir iş birliği neticesinde oluşturulan bu modelin Türkiye’deki birçok enerji kooperatifine de örnek teşkil etmesi bekleniyor. Gerçekleştirilen bu projeyle kooperatifin elektrik ihtiyacı tamamen güneşten karşılanacak ve bu sayede kooperatif üyesi çiftçilere önemli bir ekonomik katkı sağlanmış olacak.

Enerjide dışa bağımlılığın azaltılmasına yönelik çabaların arttığı ülkemizde; yerel bir çiftçi kooperatifinin girişimiyle gerçekleştirilen GES projesi finansman modelinin; olumlu bir örnek teşkil edebileceği belirtiliyor.

Trendler

Exit mobile version