Sektör Haberleri

Türkiye ve Çin devletleri arasında karşılıklı swap anlaşması

Yayın Tarihi:

on

Yen Tip Koronavirüs (Covid-19) Pandemisi; sağlık, ekonomik ve sosyal anlamda tüm insanlığı etkiledi. Bu durum devletlerin ve milletlerin birlikte hareket etmesinin yolunu açıyor. Türkiye Cumhuriyeti ve Çin Halk Cumhuriyeti bu kapsamda pandemi sürecini daha az hasarla atlatabilmek amacıyla karşılıklı swap anlaşması yaptı.

Konuya ilişkin Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’ndan (TCMB) şu açıklama yapıldı: “TCMB ile Çin Halk Cumhuriyeti Merkez Bankası arasında 2019 yılında yenilenen swap (para takası) anlaşması çerçevesinde Çin Yuanı (CNY) fonlamasının ilk kullandırımları 18 Haziran 2020 tarihinde yapılmıştır. Bu sayede ilgili bankalar aracılığı ile çeşitli sektörlerdeki Türk şirketleri, Çin’den ithalatlarını CNY cinsinden ödeme yaparak gerçekleştirmiştir.”

Swap, dalgalanma riskinden koruyor

Swap anlaşması ile iki ülke faiz ödemelerini ve para birimlerini karşılıklı olarak değiştirdiler. 18 Haziran tarihi itibariyle Türk şirketleri CNY ile işlem yapabilecektir. Yine sabit faizle veya değişken faizle borçlanan iki taraf şirketler faiz ödemelerini birbirleriyle değiştirebileceklerdir. Böylece şirketler, döviz kurları ve faiz oranlarındaki dalgalanmaların yarattığı riskten kaçınmış olacaklardır.

Çin ile ticaret Türkiye’yi dünyanın üretim üssü yapıyor

Türkiye’nin Çin ile yaptığı swap anlaşması, 2000’li yılların başından bu yana gelişen Türk-Çin dostluğunun bir sonucu olarak doğdu. Türkiye’nin coğrafi konumu ve barındırdığı genç nüfus ile bölgenin lider devleti olma özelliği, Çin’in Türkiye’ye yatırımlarını artırıyor. Türkiye, dünyanın üretim üssü olma konumunu güçlendirirken, Çin’in büyüyen ekonomisinden yararlanmaya da devam ediyor.

Kuşak ve Yol İnisiyatifi swap anlaşması ile güçlenmiş olacak

Türkiye ile Çin arasında yapılan swap anlaşması iki ülke arasındaki ilişkileri daha da geliştireceği aşikâr. Başlangıçtaki ekonomik ilişkiler ticari, turistik ve sosyal ilişkileri de güçlü bir şekilde etkileyecek. Önümüzdeki yıllarda zaten başlamış olan Bir Kuşak Bir Yol İnisiyatifinde, Türkiye’nin konumu daha da belirgin hale gelecek. Özellikle ihracat açısından avantajlar sağlayacak olan bu anlaşma Türk iş adamları için önemli bir fırsat durumundadır.

Türk yatırımcıları her alanda Çin’e yatırım veya Çin’den yatırım kazanmak için birbirleriyle yarışacaklar. Aynı şekilde Çinli iş insanları da Türkiye’de yatırıma öncelik verecekler. Karşılıklı yapılan yatırımların Covid-19 durgunluğunu kısa sürede sona erdirebileceği belirtildi.

Trendler

Exit mobile version