Sektör Haberleri

“Türkiye Su Kaynakları Haritası” yayınlandı

Yayın Tarihi:

on

TC Tarım ve Orman Bakanlığı Su Yönetimi Genel Müdürlüğü, “Türkiye Su Kaynakları Haritası” yayınladı.

​Kurum tarafından konuya ilişkin bir açıklama yapıldı ve şunlar kaydedildi:

“Etkin ve verimli bir su yönetiminin sağlanmasını kendine temel misyon edinmiş olan Genel Müdürlüğümüzün; analiz edilebilir/sorgulanabilir, doğru ve güncel Sayısal Su Kaynakları verilerini oluşturma çalışmaları özveriyle devam etmektedir.

‘Su Kaynaklarının Sayısallaştırılması, Tipoloji, Kütle ve Risk Çalışmalarının Yapılarak İzleme Programlarının Hazırlanması Projesi’ kapsamında, Harita Genel Müdürlüğü (HGM) tarafından sağlanan en güncel orto görüntüler üzerinden su kaynaklarımız yüksek hassasiyet ile sayısallaştırılmıştır.

Böylelikle ülkemiz tüm kamu kurum ve kuruluşlarının coğrafi veri ve haritacılık alanında faydalanacağı su kaynakları ile ilgili temel bir altlık oluşturulmuş olup, güncel ve doğrulanmış milyonlarca veriyi barındıran söz konusu sayısal altlığın somut ve simgesel bir çıktısı olan “Türkiye Su Kaynakları Haritası” Ülkemizin istifadesine sunulmaktadır.

‘Türkiye Su Kaynakları Haritası’ çalışması kapsamında;

1) Yerüstü Su Kaynaklarımız olan Akarsular, Kanallar ve Göller HGM tarafından sağlanan en güncel orto görüntüler üzerinden CBS operatörlerinin çizimleriyle, SYM ile otomatik olarak değil, yatak izi takip edilerek tek tek sayısallaştırılmıştır.

2) Sayısal veriler, çalışmaya özgü bir kodlama ile oluşturulan yazılım ile derecelendirilmiştir.

3) Bütüncül Su Yönetimi ihtiyaçları doğrultusunda en küçük su toplama çizgisi akarsu verisi olarak sayısallaştırılmış; her bir akarsu segmenti, doğal/ıslah edilmiş ve sürekli/mevsimsel/kuru olarak kıymetlendirilmiştir.

4) Proje kapsamında, yerüstü su kaynakları ve su yönetimiyle ilgili 15 farklı veri katmanı oluşturulmuş, geometrik çalışmalar tamamlanmıştır. Tematik bilgileri içeren kapsamlı öznitelik çalışmaları devam etmektedir.

5) Söz konusu ‘Türkiye Su Kaynakları Haritası’, üretilen güncel ve doğrulanmış milyonlarca veriyi barındıran sayısal altlığın yalnızca küçük bir bölümünü içeren, somut ve simgesel bir çıktı olarak oluşturulmuş ve istifadelerinize sunulmuştur.”

Trendler

Exit mobile version