Borular

Temiz su için en uygun çözüm: Plastik boru

Yayın Tarihi:

on

850 bin tonluk plastik boru üretiminin yüzde 40’ını ihraç ediyoruz

 

Bugün 7 milyara ulaşan dünyanüfusu ve iklim değişikliği doğal kaynakları eritmeye devam ediyor. Yakın birgelecekte tüm dünyanın susuz kalabileceği konuşulurken; mevcut suyun verimlikullanımı ve kaliteli bir şekilde insanlara ulaştırılması da önemli bir konuolarak karşımıza çıkıyor. Araştırmalar dünyada her gün yaklaşık 6 bin çocuğunsağlıksız ve kirli sular yüzünden öldüğünü ortaya koyuyor. Bir milyardan fazlainsan temiz içme suyuna erişemiyor.

Öte yandan Asya ve Afrikaülkelerindeki kuraklık çığ büyüyor.  İnsanlar, su kirliliği ile mücadelede enyüksek verimi sağlayacak ürünleri tercih ediyor. Bu doğrultuda yüksek enerjiverimliliği, maliyet avantajı, dayanıklılığı ve taşıma kolaylığı ile plastikborular alternatiflerine göre bir adım öne geçiyor. PAGEV tarafından Türkiye veAB plastik sektörüne kazandırılan plastik boru raporu, plastiğin hayatımızdakivazgeçilmezliğini bir kez daha gözler önüne seriyor.

 

Türk Plastik SanayicileriAraştırma, Geliştirme ve Eğitim Vakfı (PAGEV), Avrupalı Plastik Derneklerinin başkan ve üst düzey yöneticileribuluşturduğu İstanbul Plastik Zirvesi’nde aldığı kararları uygulamaya başladı.Avrupa ve Türkiye’de plastiğin hayatımıza sağladığı faydaların kamuoyu ilepaylaşılması hedefinden yola çıkan PAGEV, Türkiyeve dünyada yoğun bir şekilde kullanılan plastik borular ile ilgili çarpıcıbilgilerin yer aldığı raporlar serisinin ilkini hazırladı. Türkiye ve AB’de paylaşılan“Plastik Boru ve Su” başlıklı rapora göre, özellikle Avrupa, NAFTA vegelişmekte olan Asya ülkelerindeki alt yapı yatırımları büyük bir plastik borupazarının oluşmasını sağladı. Bugün dünya plastik boru kullanımı yılda ortalamayüzde 6-7 oranında artıyor. Atık su, drenaj, doğal gaz dağıtım şebekelerininyenilenmesi ve inşaat sektöründeki gelişmeler plastik boru tüketimini olumluetkiliyor.

 

Dünyada su kaynaklarınıngiderek azalması ve bu kaynakların verimli kullanılmasına duyulan ihtiyaç, suyundağıtımı için yapılan çalışmaların önemini artırıyor.  Suyu sağlıklı ve hijyenik yollarla ulaştırmakamacıyla etkin iletişim ağlarının kurulma zorunluluğu plastik boru sektörününpazarını büyütüyor. Bu ihtiyaç ve gelişim, plastik boru üreten firmaların AR-GEçalışmalarını da artırıyor.

 

Türkiye, 2014 yılında 850 bin tonluk plastik boru üretti

Türkiye’de plastik boruüretim kapasitesi 1,1 milyon ton civarında. Bu kapasitenin yaklaşık yüzde60’ını yumuşak, yüzde 40’ını da sertborular oluşturuyor. Türkiye’de 2014 yılında 850 bin tonluk plastik boruüretildi. Aynı dönemde 23 bin tonluk ithalat yapılırken; 351 bin ton ihracatgerçekleştirildi. Yurtiçi plastik boru tüketimi ise aynı dönemde 522 bin tonolarak gerçekleşti. Buna göre Türkiye’nin toplam plastik boru üretiminin yüzde40’ından fazlası ihraç edilirken; yurtiçi tüketimin yüzde 4’ü ithalatla karşılandı.

Türkiye 125’in üzerindeülkeye plastik boru ihracatı yapıyor. En çok ihracat gerçekleştirilen ülkelersırasıyla; Irak, Rusya, Türkmenistan, Bulgaristan ve Azerbaycan.

 

Plastikboru ile yaşam kalitesini artırabiliriz

Plastik borular sayesinde milyarlarca litreiçme suyu tasarruf edilirken su, doğalgaz ve diğer günlük ihtiyaçlar daha ucuzasunulabiliyor. Su pompalarken harcanan elektrik azaltılabiliyor ve en önemlisitemiz suya ulaşılıyor, böylece yaşam kalitesi artırılıyor. Tarım sulamasistemlerine de uygun olan plastikler, kuraklığa alternatif çözüm üretiyor,sağlıklı ve doğal gıdalara ulaşmaya yardımcı oluyor.

 

PAGEV Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Eroğlu, “Bugün dünyanüfusu 7 milyara ulaştı ve bu sayı giderek artıyor. Buna karşılık dünyanın sukaynakları yenilenemiyor ve dünya nüfusuna yetmiyor. Gelecek tahminlerindedünyanın en büyük sorununun yaşam kaynağı ‘su’ olacağı yer alıyor. Sukaynaklarının çeşitli nedenlerle yok olduğu günümüzde birçok sorunla karşıkarşıyayız. Susuzluk, kuraklık, açlık ve daha birçok sorun… Bu doğrultuda sukaynaklarının verimli kullanılması ve temiz suyun en kaliteli şekilde insanlaraulaştırılması hayati önem taşıyor. Plastik borular bu açıdan önemli bir görevüstleniyor. Plastik boru dünyada 55 yıldır kullanılıyor. Sağlam, esnek, çevreciolmaları, enerji verimliliği sağlamaları, maliyet avantajı, uzun sürelidayanıklılıkları ve taşıma kolaylığı gibi birçok avantaja sahip. Bu avantajlar sayesindeher sektörde kullanılabiliyor” dedi.

 

Eroğlu, “Türkiye’de kullanım alanları genişleyen ve farklılaşanplastik boruların; sahip oldukları avantajlar ile sadece içme suyuşebekelerinde değil, petrol ve doğal gaz şebekelerinden kanalizasyonsistemlerine, tarımsal sulamadan ısıtma sistemlerine kadar birçok sektördekullanımı giderek artıyor.”diyerek sözlerini bitirdi.

 

Peki, neden plastik boruları tercihetmeliyiz?

 

  • Plastik borular, esnemez demir borulara göre çok daha dayanıklıdır.
  • Plastik boru hafifliği sebebiyle nakliye, elleçleme ve döşeme esnasında enerji tasarrufu sağlar. Pürüzsüz yüzeyleri sayesinde su pompalamak için gereken enerji düşer.
  • Alternatiflerine göre uzun kullanım ömrüne sahip olan plastik borular, ayrıca geri dönüştürülebilme özelliğiyle de yüzlerce yıl devam edecek bir yüksek sürdürülebilirlik düzeyi sağlar.
  • Plastik borular paslanma, aşınma, kimyasallar ve darbelere karşı metal borulara oranla olağanüstü derecede dirençlidir.
  • Doğru koşullarda döşendiğinde 100 yıldan uzun bir süre kullanılabilir.
  • Esneklikleri ve düşük ağırlıkları sayesinde kolayca döşenebilirler, dayanıklılıkları nedeniyle az bakım gerektirirler. Bu nedenle plastik borular kullanıldığı her yerde düşük maliyetli çözümler sunar.
  • İçme suyuna yönelik tüm boru malzemeleri ve ürünleri CEN standartlarına uygun şekilde test edilerek onaylanır. Gönül rahatlığıyla içme suyunda kullanılabilir.
  • Plastik boru malzemelerinin ısı geçirgenliği düşüktür.
  • Plastik borular çamur tahliyesinde de mükemmel bir iş çıkarır.

Trendler

Exit mobile version